Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte zář 28, 2021 9:49 pm


Poloostrov do 4KWp /2015

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
PředchozíDalší

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod abrams » sob bře 14, 2015 10:32 am

Zdravim ,

dovolím si odpovědět zde , ať se mohou vyjádřit další moudré hlavy ;) .

1. zmíněný solární kabel 6mm2 povede od každé větvě zvlášť , to jest 8x plus a 8x mínus ?
2. na Midnite 150 mi vychází , že by mohli být série po 4 ::pv:: , 4 x 37,1V = 148,4V + 25% (-25°C a počítám-li s + 0,5% V/1°C) = 185,5V , což je v rozmezí HyperVoc .
3. ovládání měniče bych řešil pomocí CellLogů - ty by měli za úkol vypnutí měniče v případě poklesu napětí kteréhokoli článku ( celkové napětí je v tomto ohledu nevhodé používat) . K zapínání měniče by posloužilo napěťové relé dle celkového napětí , či jen ruční zapínání .
4. není mi jasné , jakou cestou půjdou přebitky do vody : a) přímo DC z panelů , b) DC za reglem či c) AC za měničem ?
Každopádně by se k tomuto dalo použít AUX1 relé v reglu jež se dá pěkně naštelovat - je pak jedno , jaký výkonnový prvek bude spínat ;) . Možná by to šlo pořešit i AUX2 , ten by měl umět plynulou regulaci (PWM) .
5. k odplojování panelů dostačují obyč AC jističe - mám odzkoušeno , že bez problémů rozpojí víc jak 140V DC (panely ve zktatu :arrow: odpojením vznikl rozdíl potenciálu 140V DC ) :yes: . Při bežném provozu pod plnou parou panely v bodě MPP a odpojením větve/í žádný oblouk nezaznamenám :yes: .
6. na dodatečné čachry s ochranou MC4 konektorů bych se vyprd :lol: jsou kostuované na 1000V , takže nějakých 150V je naprosto v poho :mrgreen: .

toť zatím vše :lol:

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod marko250 » sob bře 14, 2015 7:55 pm

Ahoj,tak dnes mizerné počasí i tak jsem to s jištěním horolezeckým lanem naházel na střechu.Odpojovače s přepěťovkou bych rád měl pohromadě dole a to hlavně kvůli bouřkám,prostě po ruce a nelézt v tomto počasí ještě na střechu,třeba za tmy.Těch 100m šestky už rozpočet moc neovlivní,navíc jednotlivé stringy jdou lépe a pohodlně proměřit.
Sklon je výsledný 49° a víc by to už opravdu nešlo,vzájemné stínění ,složitá konstrukce,vzhled a ty zbylé čtyři kusy by tam nevešly kvůli stínu druhé řady.Navíc nervy v poryvech větru :mrgreen:
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Abramsi ano bude to 6+/6-(nebo8+/8-) vysvětlete mě klady a zápory stringů po třech nebo čtyřech panelech pro tento celek?(velký měnič,možnost uplatnit velké přebytky neomezeně)
Po čtyřech budu mít :
Rated PV Array Power 5280 Watts
Anticipated Array Power @ 40 C 4924 Watts
Rated PV Array Current 46.26 Amps
Battery Charging Current @ 72V 73.3 Amps
VMP (Maximum Power Point Voltage 119.2 Volts
VOC (Open Circuit Voltage) 148.4 Volts
VMP @ -20 C 143.2 Volts
VOC @ -20 C 170.4 Volts

po třech:
Rated PV Array Power 5280 Watts
Anticipated Array Power @ 40 C 4924 Watts
Rated PV Array Current 61.68 Amps
Battery Charging Current @ 72V 73.3 Amps
VMP (Maximum Power Point Voltage 89.4 Volts
VOC (Open Circuit Voltage) 111.3 Volts
VMP @ -20 C 107.4 Volts
VOC @ -20 C 127.8 Volts


Midnite 150 Classic by měl stačit s tím ,že tam v ideálních dnech něco nechá,má i efektivnější grafy z MPPT.

Měnič Power Jack 10 000W varianty :
a)stykačema odpojen od DS přebírající vše na sebe i se svou spotřebou na prázdno.Ta by se tedy dala vypnout přes CellLogy dle jednotlivých článků(bonusem je info o stavu na LCD),nebo podle napětí celé baterie napěťovým relé.To by bylo kde přesně a jak?
b)měnič ve funkci UPS stále napojený na DS a pak výstup do spotřeby domu dle stavu FV.Zmizely by proudové náběhy,podbití baterek za dlouhodobé nepřízně ,ale co na to "Pan přetok do DS?!"
Prosím o posouzení,případně návrh měniče jiného.Vítězí jednoduchost ,blbuvzdornost a dlouhověkost.Nehraju na 0 odběr z DS,to v žádném případě.

Přebytky to je tedy věc,možná se mě budete teď smát,ale já Vás upozorňoval že o el.vím jen holé základy.Ale mám jasno jak udělám výměník do AKU 3000l,servisně se mě líbí suché jímky do kterých dám spirály a ty jsou na Ac 230V,žádné 100-150V DC jsem neviděl a hlava mě to nebere.Vždyť ten odporový drát uvnitř přeci nepozná střídavé či stejnosměrné napětí,dyť mu to je jedno a když tam z Midnite 150 poteče 60V/70A za ideálních podmínek, tak to je 4,2kW .Spirálu na střídavé o 4kW příkonu to musí obsloužit ne? :dontknow: :write: Samozřejmě bude problém asi ten odpor v drátu ovlivněný tloušťkou,ale to by šlo vypočíst, jaký ekvivalent střídavé dát.Nebo to skutečně musí být odpovídající tloušťka drátu?Nějak se mi příčí amortizovat měnič,navíc mít ztráty skrz převod a huntovat baterku,protože momentálně mám přebytky.Na druhou stranu Midnite by z toho asi taky nebyl nadšen naplno. :dontknow: Co kdyby se vzala třífázová keramická spirála 4,5Kw příkonu(nebo ekvivalent ) a do ní by se přivedlo DC z reglu na jeden přípoj fáze a ostatní dva přípoje by se spojily stejným odporovým drátem co tvoří spirály v keramice místo kabelu z reglu.Tak by se postupně ohřály jen ty smyčky spirál dle dodávky z reglu.Jsem mino,může mě to někdo vysvětlit?Tak by bylo jen relé(ssr)ovládané signálem z Midnite co by pustilo bypas na přebytky a spirály by se regulovaly samy.

Tohle bude zajímavá zkušenost a škola života-hehe.
9780kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/12xJinkoSolar 225 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> a MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2800
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod marko250 » sob bře 14, 2015 8:19 pm

Ještě k tomu nahození panelů a svedení dolů ano či ne.Pokud ano má někdo z vás odzkoušeno ošetření čelního skla panelů nějakou nano odpudivou chemijí,klasicky ochrana laků aut,ale né pasta typu Tempo :lol: Tekuté stěrače výhradně na sklo,nebo obojí i s lakem.

http://www.autodoplnky-obchod.cz/tekute-sterace-nano--rozpras--300ml/?gclid=Cj0KEQjwuI-oBRCEi87g0K3O8OoBEiQAb25WAf7wTg8sv-AEK29eXiVCjc6vb_GEnYcZck0tHEYGogMaAlGI8P8HAQ
9780kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/12xJinkoSolar 225 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> a MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2800
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod atom » sob bře 14, 2015 8:33 pm

na 60V musíš snížit odpor těch topných spirál, přepojit aby to bylo 4x víc paralelně.

Nebude na tý střeše zůstávat kupa sněhu co sjede z druhé řady pod řadu první ???
Tristar / 11kWh v lithiu / 3,4kWp / Matrix 5000VA / arduino / >21MWh :o / start 05/2012 s 440Wp.
?
atom
 
Příspěvky: 424
Registrován: sob čer 02, 2012 7:22 pm
Bydliště: 580m n.m. na Vysočině

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod abrams » sob bře 14, 2015 8:50 pm

Zdravím ,

parádní práce :handshake: .

Když jsou jednotlivé stringy svedeny jednotlivě , je pak jedno jestli budou po 3 či 4 panelech .

Měniče ostrovního typu včetně PJ nejsou konstrukčtně určeny k dodávce el. do DS (výjma hvarijního stavu :twisted: ) , obsahuje-li měnič funkci UPS (má v sobě nabíječ aku) , funguje jako klasická UPS u PC - je-li DS tak spotřebiče jedou přímo na DS , vypadne-li DS tak UPSka přepne na baterie :arrow: je-li DS tak baterie potažmo solár nepoužívá :idea: . V poloostrovním provozu měnič funguje odlišně :arrow: je-li el z FVE tak se DS odpojí a spotřebiče jsou napájeny jen z FVE skrze měnič . Není-li el z FVE (či aku) :arrow: měnič se vypne a dům se přepne na DS . Různě kombinovat FVE a DS umí hybridní měniče , ale ty jsou v potřebném výkonu mnohonásobně dražší než obyč měnič :uh: nemluvě o jejich móresech :lol: .

Topné těleso se dá spočítat podle Ohmova zákona :idea: ale prvně bych se zaměřil na způsob zapojení ;) . K topnému tělesu přivést přímo DC z panelů a spínat jej signálem z reglu zní docela dobře :yes: ušetří se % při transformaci napětí + neopotřebuje se regl , aku a měnič :yes: .
Teď topné teleso :
a) 3 panely v sérii , topné těleso o výkonu 4kW při 100V = 2,5Ohmu ,
b) 4 panely v sérii , topné těleso o výkonu 4kW při 130V = 3,247Ohmu .
Klasické 4kW AC topení na 230V má 13,22Ohmu :arrow: což by při 130V DC mělo výkon jen 1,28kW a při 100V DC jen 0,76kW :idea: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod ota » sob bře 14, 2015 9:01 pm

Na roztopeni snehu by melo pomoci napajet panely ss proudem. 1A by mel stacit. Napeti o trochu vetsi nez je Uo.
Ale nezkousel jsem to, sam pouzivam smetak s teleskopickym nastavcem. Naposledy minulou stredu.

Co se tyka menice zvazil bych alternativu, ze v dohledne dobe budou legalni pretoky do DS (pry, ERU slibuje).
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 2232
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod abrams » sob bře 14, 2015 9:14 pm

ota píše:
Co se tyka menice zvazil bych alternativu, ze v dohledne dobe budou legalni pretoky do DS (pry, ERU slibuje).

Zdravím ,

... těm dyletantům už nevěřím ani nos mezi očima ... natoš že povolí přetoky do DS jen tak ... tůdle :hell: . Už vidím co si k tomu vymyslí byro-bordelu :uh: . Obyč měnič a přepínání DS/FVE a basta :yes: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod brumlaj » ned bře 15, 2015 9:21 am

abrams píše: Když jsou jednotlivé stringy svedeny jednotlivě , je pak jedno jestli budou po 3 či 4 panelech . ...........
Není to jedno Abramsi. Na kabelu procházejícím proudem vzniká ztráta, která je závislá pouze na proudu. Řekněme že při Imp bude ztráta na kabelu 10W. Budu-li mít 3 stringy po 4 panelech, bude celková ztráta 30W, avšak pokud budu mít 4 stringy po 3 panelech, pak za stejných podmínek bude ztráta na kabelech 40W, což je o 30 procent více než v první konfiguraci. Ono je to tak, že čím více drátů koupím, tím více energie cestou ztratím.
abrams píše:... těm dyletantům už nevěřím ani nos mezi očima ... natoš že povolí přetoky do DS jen tak ... tůdle :hell: . Už vidím co si k tomu vymyslí byro-bordelu :uh: . Obyč měnič a přepínání DS/FVE a basta :yes: .
a dobře děláš, je třeba koukat na balónky, které kolem nás vypouštějí. Beneš řekl, že ČEZ se bude muset změnit, nebo zanikne. Za měsíc prohlásil, že ČEZ se vrhne na komplexní služby u zákazníka, navrhne, zafinancuje, postaví, bude servisovat zákazníkům OZE. Posléze najednou od MPO stop FVE na střechách neplatí.... dokonce přetoky zdarma vrchnosti místo net-meteringu najednou také nevadí..... Inu a teď mi řekněte kde v jeho výrocích vidíte slova "zákazník sám si postaví", nebo "zákazník si vybere dodavatele technologie". No a jakou páku milý ČEZ bude mít? Stejnou jako před 6-ti lety. Jmenuje se to "překročená zkratová odolnost rozvodny 110kV v ....."(dosaď si nejbližší rozvodnu). A haló o zanesení věcných břemen do katastrálních map jste zaznamenali? A máte pocit, že ČEZ, který dnes bonzuje rozhlasy a televyze pro zajištění "komplexních služeb" nebude vyžadovat věcné břemeno k vašim střechám? A má snad někdo pocit, že jakákoli oprava domu bude možná? Pouze pokud ČEZ rozhodne a jak on rozhodne, vždyť přeci on zajišťuje "komplexní služby". Tak tak pánové majitelé nemovitostí.....
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
?
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod marko250 » ned bře 15, 2015 3:00 pm

Ten sníh samozřejmě bude sjíždět pod první řadu a bude se tam držet ve stínu déle než obvykle,ale bude ho tam tolik jako by panely nebyly.Jen bude stínit spodní hranu než zasvítí a roztaje,jelikoš to je ale v zimě a počasí ,kdy stejně FVE nic nedá ,je to nakonec jedno.Z té první pude rovnou dolů,hrana panelů bude napůl nad okapem tak to sjede a bude čisto.Přístup tam mám a v nejhorším budu muset házet lopatou,vzhledem k průběhům posledních hlášených "arktických :lol: "zim to ale vypadá dobře.
Ta ztráta v kabelech přeci ovlivňuje průřez/délka kabelu samotného ne,délka u mě bude do 20m max nejvzdálenější string.Mě se spíš jednalo o ten rozdíl potenciálu proudu co stringy po třech a čtyřech mají,pro další cestu do systému?Z hlediska jednoduchosti je samozřejmě po čtyřech.
To přímé zapojení na přebytky před reglem jsem měl na mysli, jak by to šlo zapojit?Na to 5520Wp pole zvolit 2kW AC230V spirálu, do které by šlo max DC300V/4kW=7,5Ohmu a to je polovina té 4kW?

Obrázek

Jinak na ČEZ a byrokraty ,kteří z toho zase udělají umělou zaměstnanost,kterou zaplatíme především my, z vysoka ....

Měnič připojen/odpojen od zátěže domu a zároveň druhým stykačem odpojena/připojena DS,tady se tedy propojí dva stykače sériově?Signál použít z CellLogu dle stavu článků.Jeden CellLog ale obslouží jen 8 článků tak s tím dalším je nějak spojen a vyhodnocuje sepnutí ze všech článků,nebo jen z osmi?Jsou spolehlivé ty CellLogy v tomto,mají výstup na stykač?Dále bych ale chtěl v zimním období mít měnič úplně mimo od baterky a zapnout by se měl až bude baterie OK.Jak toto vyřešit?

Zatím díky kluci ;)
9780kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/12xJinkoSolar 225 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> a MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2800
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod Dreambox » ned bře 15, 2015 3:21 pm

Podle mě nejlepší použít Převodník napětí PN16 společně s Arduinem.
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp, chalupa Majda 4,2 Kwp.Lifepo4 48V 800Ah
?
Dreambox
 
Příspěvky: 265
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Bydliště: Dolní Podluží

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod ota » ned bře 15, 2015 3:24 pm

300V DC se stykačem špatně rozpíná. Vytáhne se oblouk, který hoří až uhoří kontakty. Já bych na to přepínání do bojleru z bezpečnostních důvodů prozatím rezignoval.Co se týče měniče, měl by jít vypnout tak, aby nebral proud.
Posle toho obrázku to jednoduše spojit pro vyšší napětí nepůjde. Bude tam zkrat mezi stringy. Je třeba je ještě nějak rozpojit, správně načasovat, aby se nezkratovaly vstupy regulátoru...
Nápad dobrý, ale bál bych se toho.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 2232
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod abrams » ned bře 15, 2015 6:02 pm

Zdravím ,

... nápad dobrý , ale čuchám nízký stupeň blbuvzdornosti :lol: ;) :? :uh: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod mobilik » ned bře 15, 2015 6:29 pm

Na bojler by som na Vasom mieste vyhradil napr. 10 panelov a zapijil ich cez oplockeho regulator a vystarane a blbuvzdorne. :wink: vystup traperz sinus, ziadny problem z rozpinanim...
Čo bolo bolo, bude len horšie...
?
mobilik
 
Příspěvky: 2558
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod marko250 » ned bře 15, 2015 10:09 pm

Mobiliku díky ,neřeším ohřev vody ,jen uložení přebytků.

Tak ještě takováto myšlenka:Přebytky jsou když slunce svítí a baterky jsou plné a časově to výjde vždy spíše na druhou polovinu dne.Za jak dlouho Abramsi nabiješ ty své,když ráno začínáš s prázdnýma i s provozem domu počas dne,chci si jen udělat představu za ideálního slunečního dne?Připadá mi hloupé řešit přebytky až za měničem a vším ostatním,když Midnite umí sledovat stav pole.A pole pro přebytky dává za osvitu své maximum tak se dá vycházet u mě 4x30V /7,7A v zátěži na string ,to celé 6x=120V/46,2A to je výkon 5544W(-ztráty).Veme se TOPNÉ TĚLESO KERAMICKÉ 4000W 65cm/3x1333W 400V a každá větev jedné fáze se střihne na půl a zapojí paraelně,tím se dostanu na 115V a příkon zůstane na 4kW.Řízení není potřeba protože to celé zapne signál z Midnite přez SSR relé a vypne vždy ,když bude odběr za ním.Baterky budou v cajku měnič nebude šílet,složité řízení žádné a jediné co bude vytěžováno jsou panely,ale nenapadá mě co by tomu vadilo?A pokud bude na panelech mrákota tak to prostě bude jen tak šimrat spirály,hlavně to nezůstane na střeše za ty prachy. Je to reálné?To SSR relé či jiný "bazmek" :D by měl hodnotově a typem vypadat jak?
9780kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/12xJinkoSolar 225 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> a MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2800
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod abrams » pon bře 16, 2015 10:49 am

Zdravím ,

v létě , kdy jsou panely pořádně rozhycovaný se reálný maximální výkon pohybuje mezi 75% až 82% instalovaného výkonu .

Já umořuji přebitky přes regl :arrow: měnič :arrow: 150l bojler :D je to jednoduchý bez nutnosti přebastlovat topný těleso či termostaty . Při slunečném počasí v létě mývám do cca 13:00 dobity jak aku , tak i bojler , pokud z něj nebyl významější odber teplé vody - pokud byl ráno vyčerpanější , tak jeho dohřátí travává do 15:00 :yes: . V každém případě , zůstává na střeše hodně vevyužité el. :? .

AD. 3f topné těleso , má tři svorky , nebo čtyři (3f + N) ?
Totiž ,
1.333W při 400V AC je odpor 120Ohm což dá při 115V DC ubohých 110W x3 = 330W , ale
1.333W při 230V AC je 39,7Ohm což dá při 115V DC 333W x3 = 999W :roll: .
Doporučoval bych nechat si vyrobit těleso na zakázku :idea: .

V létě dochází k poklesu Vmp z tabulkových cca 30V @ 25°C na cca 25V @ 60°C :arrow: tři panely = cca 75Vmp a čtyři panely cca 100Vmp :arrow: na tyto parametry je třeba brát zřetel pro topné těleso :idea: . 4kW @ 75V = 53,33A = 1,4Ohm , 4kW @ 100V = 40A = 2,5Ohm :eek2: ... chacha , to jsou hodnoty podobné s topením v mé tavící peci :hell: .

Elektronům zdar *cloud* / *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod goodbie » pon bře 16, 2015 11:14 am

Mám to podobě jako Abrams je to asi ta nejjednodušší varianta nahřáto mám stejně časově také jen mám to trojité těleso rozdělené světelným relé 1x660w a 2x660 spíná to podle svitu slunce zbytek hlídá xantrex kdyby náhodou odpojí bojlér při poklesu napětí pod 25,6V
?
goodbie
 
Příspěvky: 1364
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod marko250 » pon bře 16, 2015 1:54 pm

Těleso má čtyři svorky 3x230V ,vzít odporový drát 2,5Ohm a namotat jej místo toho tenčího co tam je http://www.conrad.cz/odporovy-drat-konstantan-5-m2-5--m.k429015?icc=cross-sell&icn=aslobought ,ta keramika je dobře rozebíratelná a napojení je pod matku.Když má 1m/2,5 Ohm,bude se jednat o jednu větev pro 1,333kW příkon?Už jsem se úplně ztratil :uh: Atyp skusím poptat,ideální budou tři kusy samostatné do výměníku.
No a pokud je to u Tebe nabito do odpoledne ,tak už aby pan Elon Musk vypustil ty baterky za pětinu ceny nynějších :D
9780kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/12xJinkoSolar 225 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> a MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2800
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod abrams » pon bře 16, 2015 3:03 pm

Zdravím ,

... pustit 40A do 0,5mm chlupu = *sun* ... teda spíš blesk k foťáku :lol: .
Né , fakt , tohle není tak jednoduché jak se zdá ... já zmršil pěknou hromadu dražických topných těles při konstrukci tacících pecí (dodnes zakopávám o hromadu keramických segmentů ::facepalm:: ) , zkuste se zeptat tady : http://www.wv-site.cz/ :idea: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod kodl69 » pon bře 16, 2015 4:41 pm

Já si teda těleso nechal udělat na zakázku tady: http://www.nadeta.cz/nahradni-dily/ohrivace-vody-bojlery/topna-telesa-keramicke/elektrokotle-a-zakazkove.html/, stačí napsat napětí, rozměry jímky, a výkon, ceny lidové, těleso 1kW/90V+1kW/230V za 1100Kč.... mají tam i 200W/24V, to je asi na jeden panel, ale ohřát boiler 200W tělesem bude asi trvat několik dní.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 5800
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Poloostrov do 4KWp /2015

Příspěvekod marko250 » ned bře 22, 2015 1:24 pm

Zdravím,panely jsou na konstrukci http://img99.rajce.idnes.cz/d9903/11/11021/11021686_7e6640be998a294226605afc4559f0e9/images/IMG_20150322_122811.jpg?ver=0 ,ta je uzeměna,průchody připravené na propojení do odpojovačů.Panely měřeny samostatně v umělé zátěži 230W a přímém svitu ,kdy dávaly všechny kolem 7,49A .Bez mraků,ale těžko říct jaká intenzita byla.Na jednom panelu jsem před instalací našel pod sklem vypálené fleky(průměr 120mm) dobře viditelné jen v pološeru přesně nad plochou tří článků.Co tohle způsobilo,budu jej měnit?Neměřil jsem jej,zůstal dole a dnes zamračeno.
http://img99.rajce.idnes.cz/d9903/11/11021/11021686_7e6640be998a294226605afc4559f0e9/images/IMG_20150322_122609.jpg?ver=0
Taky jsem dával dohromady zapojení http://img99.rajce.idnes.cz/d9903/11/11021/11021686_7e6640be998a294226605afc4559f0e9/images/schmaFV.jpg?ver=0 a narazil na pár problémů:

1.Přímá spotřeba přebytků do AKU 3000l,jedná se o dvě větve zapínané pomosí SSR DC/DC relé a to pomocí AUX1 s pwm signálem a AUX2 on/off z Midnite 150 Classic.Má z Vás někdo udělané řízení z toho AUX1?Co vše je potřeba?Ten druhý se prostě zapne a vypne dle stavu.
2.CellLogy budou zapínat a vypínat kolébkový vypínač na měniči a to tak,že dva CL budou nastaveny alarmem na nejnižší možné napětí všech článků a vypnou měnič.Další dva na mnou potřebný stav napětí, kdy pošlou alarmem signál na bistabilní relé DC/DC a zapnou ho zase.Alarm umí signál do 50V DC tak tady není problém na cívku bistabilního relé nastavit odpovídající hodnotu 5,12,24,48V,ale jaké je systémové napětí řídící elektroniky v měniči(12,48V)? Bude to Power Jack 10 000W a předpokládám,že mají všechny téměř stejnou řídící elektroniku.
3.Připojení DS třikrát dvojitý stykač s dvěma spínacími a dvěma rozpojenými kontakty 230 AC/25A.Bude li zaplý měnič sproud přitáhne měnič do domovní zátěže a zároveň rozepne DS,pokud měnič CellLogy vypnou padne vše na DS.Jak tohle zařadit? Za hodiny před hlavní jistič/za hlavní jistič?Před hodinama je ještě 3x keramická pojistka 25A venku na fasádě.Pokud za jistič pro celý dům, tak mám obavu z jeho vyhazování a samozřejmě doplnit ještě jeden pak dál před zátěží domu.
Připomínky sem :mrgreen:
9780kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/12xJinkoSolar 225 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> a MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 2800
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

PředchozíDalší

Zpět na Plánované elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 2 návštevníků

Reputation System ©'