Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř bře 29, 2023 8:26 am
Pavel111 píše:Spirála je původně do trojúhelníku,což je mi celkem jedno,lze přeci jednoduše přepojit.
Pavel111 píše:Tak po šesti týdnech provozování fotovoltaiky na topení domu tyto poznatky:
Zapojení natvrdo,bez jakékoli regulace(a případné ztráty).Celkem spokojenost,bez MPPTrakkeru.
brumlaj píše:No uvidíme jak budeš spokojen v zimě za nízkého osvitu. Zapojeno to máš dobře, na to se Oplocký bude dát kdykoli připlácnout, takže až budeš chtít dostat z panelů podstatně více tepla, tak cestu máš kdykoli před sebou. Nebyl by graf napětí na spirále v průběhu dne?
Pavel111 píše:Tak po šesti týdnech provozování fotovoltaiky na topení domu tyto poznatky:
Zapojení natvrdo,bez jakékoli regulace(a případné ztráty).Celkem spokojenost,bez MPPTrakkeru.MPPT pana Oplockého totiž nabízí jen 2,5 kW,což je na mne málo.Instalace cca 6,7kW panelů.Zvolil jsem pro začátek sériopararelní zapojení 2x7 panelů na jednu fázi(spirálu)Když se však slunce opře do panelů a zahřejí se,tak mám k disposici pouze 194 V cca.Takže chci změřit ještě napětí v zimě(mám strach z napěťových špiček)Na jaře,pokud vyjdou mé předpoklady,že se toho nemusím tak obávat,dám na jednu fázi 2x8 panelů.Tím využiju potanciál spirály naplno.
Spínání přes SSrelé se mi bohužel neosvědčilo,takže do budoucna bych chtěl vyzkoušet normální stykač 3f zapojený sériově.Uvidíme.Ten oblouk je opravdu brutální.
zas tak zlé to není, existují běžné prostředky. Stačilo by opravdu pouze jak se mění napětí na spirále v průběhu dne. Zapojení máš jednoduché a je super, že je funkční a víš co to dělá. Ale jak říkám, mohlo by dělat více. Ale je to v Tvém případě o dalších investicích. Dva oplocké regulátory (každý na jeden string) a možná jiná spirála ty 2 stringy po 7-mi panelech výkonnově zvládnou. A vytáhneš z panelů násobně více energie ve dnech, kdy bude pod mrakem.Pavel111 píše:........,pro monitorování střídaviny je toho na trhu spousta,ale DC,to už je horší.............
brumlaj píše: ve dnech, kdy bude pod mrakem.
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot], dusanmsk, jumajazu, TomZL22 a 2 návštevníků