Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv bře 30, 2023 1:45 am
atom píše:na 12V systém se ty panely napětím 2x nehodí. Dej je paraelně pro tak malou voltáž. Na dobré zapojení budeš potřebovat MPPT regulátor 30A, pokud chceš z těch panelů vyždímat vše.
S obyčejným PWM regulátorem přijdeš až o 50% produkce. To už je snad i lepší to napojit s PWM nebo i napřímo, ale na 24V systém aby to nemělo zbytečné ztráty.
olozx6r píše:Mají 48 článků, napájet chci noťas, občas tv a večír světla (mám doma všude led). Jinak mám DC měniče 150 a 300W.
olozx6r píše:Určitě pojedu jen 12V, bude lepší tedy zapojit panely do serie nebo para? Propojovat budu kabelem 6mm, ještě musím objednat pár MC4 a jestli tedy někdo poradí ten regl?? Odkaz?? Díky
olozx6r píše:Panely nemá šanci nic zastínit, jedině snad pták. Terasu mám ve čtvrtým patře orientovanou na jih a nademnou je už jen nebe. Co bude tedy lepší ohledně výkonu, serie nebo para? Moc děkuju za odkazy na regulátory, ale ty ceny mě dostávaj....
FRSO píše:atom píše:na 12V systém se ty panely napětím 2x nehodí.
Zdravím, proč by se nehodily ??
atom píše:FRSO píše:atom píše:na 12V systém se ty panely napětím 2x nehodí.
Zdravím, proč by se nehodily ??
Na 12V systém jsou ideální 36článkové s 18V napětím, tam pak stačí regulátor za tři stovky, který nedělá nic jiného než že panely připojí a když už je nabito tak odpojí a funguje to jak má + stará baterka z náklaďáku.
U těchle panelů je prostě potřeba 10x dražší MPPT regulátor nebo počítat s tím, že místo 390Wp budu mít třeba jen 250.
Tak sem myslel to, že se na levný systém nehodí.
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků