od rva » pon dub 04, 2016 6:04 pm
Já si taky myslím, že došlo ke zkratu na jednom pytlíčku a ten poškodil lavinovitě své sousedy. K přepálení vnitřních vodičů u jedné elektrody došlo naštěstí tak rychle, ze se další dva paralelně připojené články nepoškodily. Jinak moje články udělají ročně 250 - 750 uplných cyklů, to je odhad z množství elektřiny, která projde měniči (přesněji to neurčím, protože některá energie prochází z regulátorů přímo do měničú). Kapacitní zkoušku jednotlivých článků jsem nedělal, SOC měřím - když jsou články nabité, vynuluji Ah měřák a ráno se podívám, kolik Ah se odebralo. Zdá se mi, že i při nějaké vyšší spotřebě přes noc je ranní napětí dostatečné. Články nemám stáhnuté a nesleduji, že by se některý nafoukl. Ten 100 Ah vyvinul dostatek tepla, aby se jeho plastový obal natavil a i proděravěl, část taveniny zůstala přiškvařena na podložce a část na sousedním článku. Tento článek byl krajní, tak se mohl kousek posunout, ale u kapacity 100 Ah si myslím, že i při stažení a umístění uprostřed baterie by stačil bezpečnostní ventil na článku, a sousední články by i zvýšenou teplotu vydržely. U vyšší kapacity těžko říct. V každém případě přemýšlím o kouřovém čidle a jeho propojení nejen se sirénou, ale i s vypínačem elektrárny.