Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob pro 03, 2022 3:41 am


FVE s podporou z DS

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
PředchozíDalší

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvekod rva » ned říj 16, 2022 9:09 am

Zas jsem se nechal nachytat. Děcka potřebují další powerbanku, protože jsou často mimo naší elektrárnu a bez funkčného mobilu by nepřežily. Tak jsem neodolal a objednal z Číny od obchodníka https://www.aliexpress.com/store/1100372004 i když jsem se zařekl, že nakupovat budu jen od těch, kteří fungují dostatečně dlouho, aby se projevilo i jejich hodnocení.
Powerbanka přišla úplně vybitá. Nabíjení šlo jen proudem 0.8 A, tak jsem předpokládal, že pro 30 000 mAh to bude nějaký den trvat. Vešlo se do ní jen 4 000 mAh. Po rozebrání vidím všechny články rezavé, na dvou nafouklý obal s elektrolytem a tři články vůbec nezapojené. Některé "články" byly naplněny pískem. Elektronika měla podporovat rychlonabíjení, ale byly tam normální čipy pro nabíjení 5V/2.1A.
Power Bank.jpg
Fake cells with sand.jpg

Prodejci jsem dal dva dny na reakci - přečetl si to, ale nereagoval.
Na Ali jsem otevřel spor a během dvou hodin dostal výsledek s tím, že vracejí peníze.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
_______________________________________________________________________
33 kWp, LiFePo4 32 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A)
?
rva
 
Příspěvky: 2569
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvekod cipis » ned říj 16, 2022 12:19 pm

To je ten fejk s piskem musel snad vyjit draz nez kdyby tam neco bylo, co tam ma byt.
Ale nepomuzes si,ja koupil u nas powerbanku 6000mAh, no spadla mi a kuchnul jsem ji a v tom clanky 5000mAh. Tak jsem to nafotil prodejci a dal mi slevu a slevu na dalsi nakup a tato powerbanka zmizla z nabidky.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 5x 4415
3x CARSPA 2kW, 1x CARSPA 4kW (dva bojlery a žebříky, světla, chladničky, "lehké" zásuvky)
15 912 Wh staré olovo
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
?
cipis
Moderátor
 
Příspěvky: 1784
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvekod rva » ned říj 16, 2022 2:02 pm

Počítám, že tam dám normální 18650 články a bude to fungovat jako normální (pomalá) nabíječka. V tom fejku byly funkční 3 články, každý s mizernou kapacitou 900 mAh. Pokud budou držet, tak snad do nějaké baterky. V některých baterkách takový článek celkem pasuje náhradou za tři články AAA v takové kleci.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
_______________________________________________________________________
33 kWp, LiFePo4 32 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A)
?
rva
 
Příspěvky: 2569
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvekod kodl69 » ned říj 16, 2022 3:19 pm

to RVA: proto na ALI kupuju prázdný krabičky, a články si do toho naskládám svoje. Pak vím, co od toho můžu čekat. To jsem to dopracovali. SDOufám, žes číňana aspoň pěkně počastoval při hodnocení zboží.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum
 
Příspěvky: 6525
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvekod rva » ned říj 16, 2022 5:03 pm

To víš, že výjimečný zážitek ocením. Ale koukám, že je nás na druhé straně víc s podobnou zkušeností: https://www.aliexpress.com/item/1005004251159447.html
Nechal jsem se nachytat na rychlonabíjení - to ty prázdné krabičky nemají. Ale nakonec jsem na tom lépe - mám tu krabičku zadarmo, k tomu polomrtvé články a trochu písku do malty.
_______________________________________________________________________
33 kWp, LiFePo4 32 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A)
?
rva
 
Příspěvky: 2569
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvekod glottis » ned říj 16, 2022 5:57 pm

mozna to jsou ty nove supr bezpecne piskove baterie :D
?
glottis
 
Příspěvky: 480
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvekod rva » ned říj 23, 2022 2:28 pm

Moje elektrárna se vyvíjí podobně jako software. Vznikla základní verze, která se postupně doplňovala o další funkce, které se zase později ukázaly jako zbytečné (například odpojování spotřebičů když by hrozilo přetížení měniče, protože to dnes při 3x5kW nehrozí). A blíží se čas na radikální přestavbu, kdy by měla vzniknout nová verze, která bude lepší, výkonnější, odstraní staré chyby (a snad nezavede moc nových).
Základní ovládání (zapínání a vypínání) bude v dalším rozvaděči, který bude jinde, než jsou výkonové prvky a než jsou baterie. Je to reakce na to, jak obtížně se mi elektrárna vypínala, když před lety jeden LiFePO4 vnitřním zkratem zaplnil prostor elektrárny štiplavým dýmem.
Testování zapojení proběhlo dobře - horní polovina obrázku ukazuje změť vodičů, se kterými se vše zkoušelo.
Spodní polovina ukazuje jak to je nacpané do rozvaděče, kam se ještě vejde siréna. Propojení se zbytkem elektrárny bude 9 vodiči, rozdělenými do 3 skupin:
1.1. L1 230 V AC z fv elektrárny
1.2. L1 230 V od distributora
1.3. 230 V napájení cívek stykačů FV panelů
1.4. Nulový vodič N
2.1. +48 V před hlavním relé
2.2. +48 V za hlavním relé
2.3. Vodič napájející cívku hlavního relé (48V)
3.1. Nulový pól baterie
3.2. Výstup BMS - úroveň se používá na určení stavu jeho výstupu (ON/OFF)
Obdobně musím připravit silovou část DC a AC.
A pak najít vhodný čas - nejraději bych všechny z baráku poslal na dovolenou, aby se přepojování dalo dělat v klidu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
_______________________________________________________________________
33 kWp, LiFePo4 32 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A)
?
rva
 
Příspěvky: 2569
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvekod rva » ned lis 06, 2022 1:26 pm

Jako vždy když se blíží zima, je elektřiny málo a hledá se, kde bezbolestně ušetřit. Mám 3 měniče paralelně a pokud to není potřeba, dají se uspávat. Je to řízeno z HomeAssistant. V obou slave měničích jsem k vypínači paralelně připájel dvoukablík, kterým mohu pomocí spínacích kontaktů na wifi relé měniče vypínat. Zvolil jsem paralelní připojení k vypínači, aby se v případě, že automatizace nepoběží, daly měniče zapnout jejich vypínačem.
Wifi relé (pro mě zázrak techniky - dá se ovládat tlačítky, přes wifi, přes RF 433 MHz, přes BT):
4ch wifi relay.jpg

Zapínání a vypínání měničů je nastaveno tak, aby se nezapínaly často a zapínají se s předstihem (už při nižším výkonu), aby měly čas se spustit a nedošlo k přetížení běžícího měniče.
Master měnič běží stále.
Slave 3 se zapne pokud výkon překročí 1000 W a vypne se, pokud po dobu 30 minut výkon nepřekročí 1000 W.
Slave 2 se zapne pokud výkon překročí 7000 W a vypne se, pokud po dobu 10 minut výkon nepřekročí 7000 W.
2022-11-06 HA vypínání měničů.jpg

Na záznamu vidím, že v posledních 4 hodinách byl měnič 2 stále vypnutý, měnič 3 byl většinou zapnutý. A pokud výkon nepřekročí 1000 W, za 8:52 se vypne.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
_______________________________________________________________________
33 kWp, LiFePo4 32 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A)
?
rva
 
Příspěvky: 2569
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvekod brana » ned lis 06, 2022 4:47 pm

je to hezky))ale ja jako digi neznalec jsem pri vypinani peralenich menicu -taky 3 kousky-musel jit jinou cestou,jelikoz se s PC nekamaradim,pouzil jsem fotobunku,ktera mi to vecer "shodi" tedy 2 menice.v noci mi staci jeden a rano zase zapne-rele RP92 tusim a kupovanej kram za asi 60kc a 2 metry dratu a v ICC vidim jen jestli je zapnuty nebo vypnuty,taky jsem chvili laboroval,aby se to zaplo az pri dostatecnem osvitu a neprepinalo se to pri pruchodu mraku treba.....a to jen proto ,abych nemusel chodit do graze to zapinat a vypinat-ale to tvoje vypada hezky,ale k tomu se ja jako "silovej" a starej asi nikdy nedopracuji......)
?
brana
 
Příspěvky: 45
Registrován: sob dub 08, 2017 5:16 pm

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvekod Atman » ned lis 06, 2022 6:22 pm

Presne tak cez fotobunku mám prípravu na odpájanie vyťažovacieho meniča, ale ešte som to nezapojil, holt lenivosť, lebo chodím do dielne kde mám strojovňu x-krát denne a manuálne to obsluhujem.
2kWp JV, 5kWp JZ, Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie, Victron Bluesolar MPPT 150/35, Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve na Victron Smartshunte.
?
Atman
 
Příspěvky: 144
Registrován: ned čer 20, 2021 9:09 am
Bydliště: Západné Slovensko

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvekod rva » ned lis 06, 2022 6:25 pm

Na HA tady jeden člen udělal několikadílné školení a umístil ho na web. Takže z toho si to lze zprovoznit a pak si s tím hrát. Jen je potřeba si dát pozor, protože to je podobně návykové, jako fotovoltaika: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=133&t=9436
_______________________________________________________________________
33 kWp, LiFePo4 32 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A)
?
rva
 
Příspěvky: 2569
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvekod brana » ned lis 06, 2022 6:30 pm

jo diky za odkaz kouknu-ale jsem priznivcem jednoduchych reseni:-) ale kouknu :-)
?
brana
 
Příspěvky: 45
Registrován: sob dub 08, 2017 5:16 pm

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvekod rva » úte lis 15, 2022 10:32 am

O víkendu byla mlha, tak jsem přepnul odpoledne v době NT na distributora. Po chvíli se vyhodil hlavní jistič u distributora a přepnulo se (téměř) vše na fotovoltaiku. Ani jsem o tom nevěděl, protože jsem u elektrárny něco kutil a až po chvíli zjistil, že nefunguje internet. Příčinou byla závada na počítačovém zdroji, který šel do zkratu a kromě hlavního domovního jističe 25A vyhodil i svou větev s jističem 16A, na kterou je zapojen i nějaký switch k internetu.
A proč odešel PC zdroj? asi by odešel později, ale v distribuci máme vyšší napětí než dává fotovoltaika a toto se stalo krátce po přepnutí na DS, tak v tom asi bude právě to napětí. Jeden FET vypadá normálně, ale chová se jako zkrat. Až bude náhrada, ověřím, jestli neodešlo ještě něco.
Vyšší napětí - zničení FET.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
_______________________________________________________________________
33 kWp, LiFePo4 32 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A)
?
rva
 
Příspěvky: 2569
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvekod Vitek » úte lis 15, 2022 11:07 am

takže vyšší napětí než 230 V je podle tebe duvod proč to odešlo?

ani náhodou... prostě to byla náhodná chyba. za přepětí je napětí 230 +10% a minus 5% podpětí pokud se dobře pamatuju.
Jestli zařízení nevydrží 253 V tak je to problém v zařízení.....

Nějaké detaily o zdroji? není to nějaký naprosto totální čínský brak za tři stovky???

to že vyletí víc věcí najednou se stává....

Nic si z toho nedělej kup pořádný FET, vyměnit a jedeš.

na přepětí s tvým logem to neshodíš ani náhodou :D
?
Vitek
 
Příspěvky: 1775
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvekod glottis » úte lis 15, 2022 11:50 am

jestli je u mosfetu driver, vymenil bych i ten driver radsi.
?
glottis
 
Příspěvky: 480
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvekod rva » úte lis 15, 2022 1:57 pm

Zdroj celkem normální. Jak uvádím, možná bylo vyšší napětí poslední kapkou, která rozhodla.
PC zdroj.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
_______________________________________________________________________
33 kWp, LiFePo4 32 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A)
?
rva
 
Příspěvky: 2569
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvekod PetrDubi » úte lis 15, 2022 2:14 pm

Taky bych řekl, že to napětí nebyl důvod, ale poslední kapka a ten mosfet byl načatej už dřív a čekal jenom na vhodnou příležitost. Ne nadarmo se říká (odkoukáno ze života), že plno věcí odejde při zapnutí..
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 2460 Wp JZ, Easun SMW 8k (kopie MAXe 8 kW), aku 6,1kWh 16s LiFePO4
?
PetrDubi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 567
Registrován: úte říj 12, 2021 9:43 am

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvekod cipis » úte lis 15, 2022 3:08 pm

Proto se také starý obsah serverovny nevypíná a dělá se všechno pro to, aby tam i třeba během rekonstrukce za žádnou cenu nevypadla elektrika. Ono to už začíná vyschlýma kondíkama, které při odstávce vychladnou a pak už to nenajede ...
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 5x 4415
3x CARSPA 2kW, 1x CARSPA 4kW (dva bojlery a žebříky, světla, chladničky, "lehké" zásuvky)
15 912 Wh staré olovo
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
?
cipis
Moderátor
 
Příspěvky: 1784
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvekod PetrDubi » úte lis 15, 2022 3:28 pm

Hlavně si myslím, že nevadilo to zvýšení napětí o pár voltů, ale ten mikrovýpadek při přepnutí (a to zvýšené napětí tomu pomohlo).
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 2460 Wp JZ, Easun SMW 8k (kopie MAXe 8 kW), aku 6,1kWh 16s LiFePO4
?
PetrDubi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 567
Registrován: úte říj 12, 2021 9:43 am

Re: FVE s podporou z DS

Příspěvekod rva » pát lis 18, 2022 6:12 pm

Paralelní měniče nemusí stále běžet, ale při menší spotřebě se dají některé vypínat a tím se v zimě ušetří nějaká energie. Na druhou stranu asi není pro měnič dobré, když se často zapíná a vypíná.
Z typického průběhu spotřeby domácnosti proto hledám optimální nastavení
Průběh spotřeby domácnosti.jpg

Ty krátké vysoké píky jsou od zapínání mrazáků a lednic, popřípadě dalších spotřebičů a kvůli nim by se další měnič snad ani nemusel zapínat, protože než naběhne, spotřeba je opět nízká. Na takových datech provádím simulace různých nastavení tří parametrů -
1. výkon, při kterém se zapíná další měnič
2. minimální doba, po kterou takto zapnutý měnič poběží (když už naskočil, tak ho hned nevypnu)
3. doba, po kterou takový pík trvá - krátkodobé přetížení měnič zvládne, trvá-li déle, měl by už naskočit další měnič.
A samozřejmě je potřeba být dostatečně konzervativní, protože jeden výpadek zabolí podstatně víc, než 100x zbytečně sepnutý měnič.
Výsledek pak může vypadat nějak takto - spínací hranice je nastavena na 2000 W, ale na některé píky systém nereaguje a další měnič nezapne. Zapne až při delším překročení meze v 17:35:
VYpínání měniče3.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
_______________________________________________________________________
33 kWp, LiFePo4 32 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A)
?
rva
 
Příspěvky: 2569
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

PředchozíDalší

Zpět na Plánované elektrárny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot], Facebook [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'