Jak přibývá slunce, vracíme se i k uzení na FV elektřinu. A zachtělo se nám vlastních klobásek. Nejhorší bylo mletí masa, tak jsem to chtěl vylepšit.
Polotovary se budou mlít na ručním mlýnku co největší velikosti (tedy 32), aby šla práce dobře od ruky
Praxe - nemám takové ruce, abych byl schopen mlýnkem déle točit.
První řešení - propojení mlýnku s vrtacím kladivem, které nahradí lidskou sílu.
Praxe - jde to, ale je potřeba dvou osob - jedna obsluhuje vrtačku a druhá láduje do mlýnku.
Druhé řešení - Mlýnek má řemenici, takže je připraven na strojní pohon, ale mám pochybnosti, jestli by boční síla od řemene nevydřela časem pouzdro hřídele mlýnku, které je z nějakého plastu. Proto počítám s pohonem přes spojku pomocí motoru a převodovky, které mám k dispozici. Motor je 3x 230 V 600 W a chci regulovat otáčky - tedy to chce 3f frekvenční měnič.
Jeden takový měnič 2.2 kW tady mám, ale je nějaký rozbitý
1. Měnič po náběhu asi do minuty skončil s hláškou nízkého napětí
2. Uvnitř se hřály výkonové odpory
Příčina: Výkonové odpory mají napájet motor jen chvilku při rozběhu a pak měly být překlenuty kontakty relé. Ale mezi kontakty bylo nějaké nevodivé zrníčko, které toto znemožnilo. Sotva jsem relé vypájel a rozebral, zrníčko jako na potvoru vypadlo.
3. Objednáno náhradní relé OZ-SS-112 z Číny á 2 EUR
4. Vyměněno, ale při zkoušce se mi podařilo zkratovat výstup - tím, jak je na něm vše kvůli 3f třikrát, bylo jednoduché proměřit že jeden výstup je jiný, než dva zbývající - zatraceně zas jsem na začátku.
5. Objednán z Číny odpálený čip SD20M60 s výkonovými členy + budiči - á 7 EUR
Starý čip vystříhán, vypájen, vyměněn, smontováno, vyzkoušeno - OK
Protože to má být i bezpečné, objednán z Číny nožní pedál (pro ovládání frekvenčního měniče) - á 2.7 EUR
Smontováno, vše funguje, obsluha stojí na pedálu, čímž se roztočí mlýnek. Když jí to namotá, sundá nohu z pedálu a vše se vypne. Konečně může solární energie nejen udit, ale i připravovat maso na klobásky.
2022 Oprava frekvenčního měniče.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.