Od Číňana "oye Store"
https://www.aliexpress.com/store/4503091 přišly po téměř 3 měsících (jely vlakem) články 16 x 200 Ah za 1 345 EUR - objednával jsem šedé, ale psal, že nejsou, tak ať zaději beru modré s lepšími parametry = modrý plast bez jakéhokoliv označení. Napěťově srovnané s vnitřním odporem kolem 6 mOhm. Vypadají nově. Ani jsem je nijak neformátoval, nepropojoval paralelně, ale rovnou zapojil do série, připojil na ně smart BMS od "DALY SmartBMS Store"
https://www.aliexpress.com/item/4000830353310.html a celých 16 x 200 Ah připojil paralelně ke stávajícím bateriím. V rozsahu, kam dobíjím - max. 54 V ukazuje BMS rozdíl do 30 mV, takže zatím se neukázalo, že by byly nějak moc rozhozené. Nějakou dobu je budu takto pozorovat a připravovat se na to, že je přemístím jinam.
U elektrárny totiž už není moc místa a tak se chystám baterie rozdělit na 2 skupiny, kdy jedna zůstane u elektrárny a druhá půjde do (špatně přístupného) sklepa. Navzájem propojeny budou vodičem odhadem 10+10=20m. Vzhledem k už značnému úbytku na dlouhých propojovacích vodičích by neměla být ani zatěžována velkými proudy. Teplota ve sklepě je optimální - celoročně kolem 20 st.C. Baterie ve sklepě by si měla žít vlastním životem a nevyžadovat nějaký dohled.
Proto BMS, které baterii ve sklepě při problémech odpojí. Stačí mi jenom sledování napětí, žádné SOC, počty cyklů a podobně, protože to mám řešeno pro celý bateriový pack měřením přes bočník. A abych se na to mohl z mobilu podívat. Neutrácel jsem za BMS na max. proudy z / do baterie 200 A, ale 60A vybíjení/ 30A dobíjení - stačila by mi i slabší, protože s ní jenom spínám DC relé, přes jehož kontakty jdou proudy z baterie.
U tohoto BMS jsem nezjistil, jak zajistit aby BT bylo stále funkční - prostě po čase (který je z aplikace nastavitelný) se BT vypne. BMS pracuje naštěstí dál a monitoruje články. K probuzení BT dochází automaticky při dobíjení baterie kdy BMS zaregistruje mezi P- a B- nekladnou napěťovou diferenci. K tomu v mém zapojení ale nikdy nedojde, protože nabíjení i vybíjení baterie probíhá mimo proudové obvody BMS. Naštěstí stačí manuálním vypínačem na okamžik přerušit napájení DC/DC měniče a BT se probudí. Než přijdu na něco lepšího, musí to stačit.
DC relé ZJ200A se na napětí 48 V dost hřálo - cívka měla odběr 6 W. Pro spolehlivé spínání (má cívku přítlačnou a přídržnou) stačí napětí 29 V (kontakty odpadávají kolem 17 V), tak jsem vložil DC/DC měnič, který se mi válel doma. Tím je relé vlažné se spotřebou pod 2W.
2021-02-07 Baterie ve sklepě.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.