Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát úno 03, 2023 5:35 pm
rva píše:Dobrý den,
jako amatér plánuji FVE s podporou ze sítě. Zatím variantu, která překryje spotřebu v době vysokého tarifu (16 hodin denně ve 2 blocích) pomocí FV panelů a baterií. Za nízkého tarifu (2 hodiny v poledne a 6 hodin v noci) pojedu z DS a případně dobiju baterie. Spotřebu máme 4MWh v NT (cca 700W) a 4MWh v NT (cca 1400W). Mým amatérským rozborem by pro začátek mělo stačit 2500W panelů a baterie 48V 60Ah. Pokud pak budu manželce k narozeninám dávat solární panely, časem se spotřeba ještě sníží. Přehlédl jsem něco podstatné, proč to nebude fungovat? Věci jako cirkulárka poběží z DS.
rva píše:Dobrý den,
.... Spotřebu máme 4MWh v NT (správně VT) (cca 700W) a 4MWh v NT (cca 1400W). Mým amatérským rozborem by pro začátek mělo stačit 2500W panelů a baterie 48V 60Ah. Pokud pak budu manželce k narozeninám dávat solární panely, časem se spotřeba ještě sníží. Přehlédl jsem něco podstatné, proč to nebude fungovat? Věci jako cirkulárka poběží z DS.
LIX píše:To akože 11kWh za deň?
Pan Taum píše:... přelévání elektřiny z nízkého do vysokého tarifu v tom objemu, jak si představuješ, to si stanov jako dlouhodobý budoucí cíl.
honzaL píše:rva píše:Dobrý den,
.... Spotřebu máme 4MWh v NT (správně VT) (cca 700W) a 4MWh v NT (cca 1400W). Mým amatérským rozborem by pro začátek mělo stačit 2500W panelů a baterie 48V 60Ah. Pokud pak budu manželce k narozeninám dávat solární panely, časem se spotřeba ještě sníží. Přehlédl jsem něco podstatné, proč to nebude fungovat? Věci jako cirkulárka poběží z DS.
Potřeba kapacity baterií pokud mají pokrýt celou dobu VT tedy 16h je 16*700=11200Wh. Baterie dají reálně 50Ah při 50V tedy 2500Wh. doporučil bych tedy ideálně 4x vyšší kapacitu baterií (nejlépe 260Ah). Pokud zároveń pojede sluníčko tak by stačilo reálně pokrýt cca 8h před východem a po západu, tam bych doporučil kapacitu nejméně 100Ah, ale lépe 160Ah.
Já používám 200Ah, což mi při celkové spotřebě kolem 4,6 MWh za rok stačí, jde ale především o víkendový provoz.
Je třeba také zvážit výkon nabíječky z DS protože ta by měla dobít baterie na potřebnou kapacitu za 2h (v odpoledním pásmu). Na 60Ah stačí 1,5 kW, ale při větší kapacitě to bude málo nebo se baterie nedobije úplně.
Pan Taum píše:rva, jestli nemáš připraveno půl milionu, tak to takovým způsobem nepůjde řešit. Je nutné začít naopak, dle ekonomické náročnosti a návratnosti:
1) Snížit spotřebu jak jen to půjde. Odpojit veškeré nepotřebné krávoviny ze zásuvky - video, na které se podíváš 1 ročně; tiskárnu, kterou použiješ dvakrát do měsíce ap.
2) Teplou vodu začít ohřívat sluncem přes léto, topným zdrojem přes zimu (čím topíš?).
3) A teprve potom je možné uvažovat o napájení spotřebičů s malým příkonem z fotovoltaiky. Nevím, co si mám představit pod pojmem "amatér", ale jestli jsi amatér v elektronice, tak ze začátku nedoporučuji víc než 4 panely, slabý měnič a malou baterii. Začínat s 2,5kWp by mohla být pro tebe sebevražda. Pro začátek vůbec neuvažuj o přelévání elektřiny z nízkého do vysokého tarifu v tom objemu, jak si představuješ, to si stanov jako dlouhodobý budoucí cíl.
honzaL píše:Jaký kod máte na HDO?? Vaše časy mi nějak nesedí?
JiříK píše:I vyplatí! Nutno je míti baterie zadarmo, pak se to vyplatí. Cena VT je 5,20 ; cena NT je 2,20...
rva píše:honzaL píše:Jaký kod máte na HDO?? Vaše časy mi nějak nesedí?
Snad jsem se nepřepsal:
http://www.cezdistribuce.cz/cs/technick ... t=Vyhledej
JiříK píše:I vyplatí! Nutno je míti baterie zadarmo, pak se to vyplatí. Cena VT je 5,20 ; cena NT je 2,20...
JiříK píše:Vzhledem k tomu, že NT distributor zapíná tehdy, kdy má víceméně nadbytek energie, tak to s nějakým ukecáváním vidím bledě. Je to v zásadě jeden z regulačních prvků soustavy. Taky by se mi líbil NT v časech: všední den 18-23 a třeba 5-7, o víkendech 10-12 (na vaření), 14-17 (cirkulárka, míchačka) a 19-22 (večeře a televize). Jenže....to by se zase nelíbilo distributorovi...
kybos píše:To by mne zajímalo s jakou celkovou účinností jste schopen přenést jednu kWh z NT do VT a jakou k tomu používáte technologii. Já mám sice VT za 3,87 Kč a NT za 2,23, rozdíl je tedy pro mne 1,64Kč/kWh. Za tuto cenu nejsem schopen jednu kWh přenést přes baterii z NT do VT, jelikož amortizace baterií pro mne není zadarmo a účinnost nabíječe, baterie a střídače není 100%.
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot], Ender a 1 návštěvník