rva píše:Bypass diody umožňují při zastínění, aby zastíněná část byla vodivě překlenutá, aby vyráběný proud mohl dále téci (za sníženého napětí o překlenutou oblast). Optimální z hlediska ztráty napětí (a tedy výkonu) by bylo překlenutí každého článku, ale z cenových důvodů se do nejběžnějších panelů snad dávají 2-3 bypass diody. Tady to student z VUT Brno měřil a simuloval
https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=39536
Jestli jsem správně pochopil předchozí diskusi, tak se hlavně řešilo, jestli ty diody fungují doopravdy, nebo právě jen v laboratorních podmínkách, kdy I/U měří člověk, nikoliv algoritmus reglu.
Je škoda, že toto v té diplomce úplně vynechali. Mohlo být zajímavé vidět srovnání, jak se s problémem umí poprat různé regly, tedy hlavně Victron, Epsolar, Midnite a Voltronic...Já osobně dospěl k tomuto:
1) Jsem vědecky přesvědčen, že diody dokáží vyřešit problém s překlenutím zastíněných článků. Rva, díky za odkaz na tu diplomku, tam je to jasně potrvzeno exaktním měřením.
2) V praxi se však může stát (tak jako mně), že použitý regl má tupý algoritmus a ačkoliv elektricky by to mělo pořád fungovat na 70-90% výkonu, tak prakticky je to katastrofa.
Právě kvůli bodu č.2 musím souhlasit s Vlkzajacem, že v případě problematických střech je opravdu nejlepší nasázet stringy co nejratší, dát jich více paralelně a na BP diody se vůbec nespoléhat. Nikdo totiž nemá jistotu, že zrovna jeho regl má nadprůměrnou inteligenci.Jak PWM tak MPPT regly jsou zvyklé na to, že vstupní proud se mění razantně, v závislosti na intenzitě záření. Skoková změna napětí (ke které dochází při aktivaci většího počtu BP diod) je však pro oba typy reglů věc neznámá a fatální:
- PWM přijde o třetinu nebo polovinu svého pracovního napětí (PWM často mívá jen 1-3 panely sériově)
- MPPT nechápe co se děje a v I/U křivce se ztratí
Určitě existují lepší, natolik inteligentí regly, že dokáží MPP bod najít i v deformované I/U křivce. Můj InfiniSolar to ale není určitě. Moc rád bych věděl, jak jsou na tom jiné značky. Pokud bychom totiž měli ověřeno, že třeba Victron si stím poradit dokáže, hodně lidem zde na fóru by to pomohlo s využitím jejich problematických střech.
Pro dokreslení přikládám srovnání dvou západních stringů, kdy je vidět že:
- v ambientním světle fungují stejně
- při zastínění na modrém stringu můj MPPT zazmatkuje a hodí flintu do žita
- během dne se MPPT občas probere, vytáhne ze zastíněného stringu maximum, ale po pár minutách je opět bezradný
MPPT logic.PNG
Když se podívám na to, jak vypadá I/U křivka dle diplomky z odkazu, úplně chápu, že čínský regl spustí paniku, když očekává jedno koleno a ony jsou na křivce kolena tři

MPP diplomka.PNG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.