Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte bře 09, 2021 2:30 am
Doktor píše:Zdravím vespolek. Mohl bych poprosit o nějaké rady?
Jsem tu novej, hrozně zvědavej a s fotovoltaikou si zatím netykám, tak prosím pomalu s tou fotohantýrkou . Mám v plánu malinkou elektrárničku, na střeše o 20ti stupních a směr JV. To ale není uplně podstatné. Mám představu tak kolem 1Kwp, 4 poly. panely. (málo místa). a pokud možno za minimální náklady, do 16ti tisíc bez baterie a prkotinek kolem. Tak tedy: Jaké panely?
1: Rozhoduju se mezi Jinko od pana Půčka , nebo Jinko 275wp za 3000kč, nebo Aeg 280wp za 2640kč. Ještě by připadal v úvahu Canadian solar 280wp za 2700kč.
2: Jaké zapojení je efektivnější? Na 12, nebo 24V? Má představa je po dvou do série, tedy na 24V. Nebo je to blbost?
3: Jaký měnič a regulátor? Našel jsem toto: http://www.24shopping.cz/www-24shopping ... ated#anch1 a toto: http://www.24shopping.cz/www-24shopping ... -12-24-20D Vím, že to nejsou zázraky, ale fungovat by to mělo, ne? Ledničku a notebook by to mělo zvládnout, snad.
4: Baterie. Budou stačit dvě 12V 55Ah? Vím, že by byly lepší trakční, ale na vyzkoušení musí stačit vobyč. z auta.
To by snad zatím bylo vše, tak do mě!!
Díky za každou radu.
chatař píše:FV asi moc ošulit nejde. Možná snad na konstrukci, kterou si člověk ufušuje sám a nekoupí předražené Al profily. Za minimální náklady bych očekával minimální radost. Jak se říká, všechno chce své. Na panelech bych rozhodně nešetřil. Jedině nové a od solidní firmy. FV panel je základem FV elektrárny. Proboha, kolik člověk ušetří na 4 panelech? Stojí za to těch pár tisíc?
Není to blbost. Blbost je počítat s návratností do opravdu ostrovního systému kde počítáš s plným pokrytím i zimních měsíců. Dnes to je tak, že návratnost je u systému dimenzovanému pro pokrytí bazální (neustálé) spotřeby. A zvýšenou spotřebu, špičky plus občasné omezení v zimě prostě pobereš z distribuce. Ona zase distribuce není padlá na hlavu a má pro nás řešení v podobě nízkého tarifu atakdále. Pokud by jednala tak, že cenami odežene všechny domácnosti do samozásobení tak si mnoho nepomůže. To by to mohli hned zabalit. Takže ceny drží tak, aby vykryla riziko úprku některých k samozásobení, ale ne zase tak aby to bylo hromadné. A stejně to musíme dělat i my. Využít distribuci když je to pro nás výhodné, ale být připraven ukázat distribuci že Kalousek je jednička. Neboli spořit úsporama na další úspory. Jde to. Ale zatím pouze v bytovém (příp. v několikageneračním rodinném) domě. Prostě smysluplně využít vše co FV dokáže vyrobit (1MWh/1kWp ročně) a pak to v dnešních cenách ekonomicky vyjde. Ta lednička noutbůk atakdále Ti ročně megawatthodinu nesežere a pokud ano tak spolehlivost že budeš mít elektřinu právě když ji potřebuješ bude malá. A právě ta spolehlivost dodávek je mnohonásobně dražší než úspory dané samovýrobou v maximální výši bazální spotřeby.Doktor píše:.... Vidím, že počítat s návratností investic do fv je blbost. ....
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot], Semrush [Bot] a 0 návštevníků