Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob pro 03, 2022 6:39 am


Vyroba vlastniho panelu

Polykrystalické, monokrystalické, amorfní, nebo jejich kombinace? Zapojení panelů, provozní napětí a proud, montáž panelů, vliv počasí na panely (zima, kroupy, bouřka), jištění panelů před bouřkou, atd.
PředchozíDalší

Re: Vyroba vlastniho panelu

Příspěvekod abrams » ned úno 05, 2012 8:59 am

PavelR píše:nema nekdo zkusenosti s timto ?
http://www.solar-elektro.cz/?action=det ... 12&catg=21
za tu cenu to vypada dobre. je otazka jak to cinan udelal ...

Zdravím ,

já mám 5kW verzi , ale od "jiného" výrobce . Kolega fotovoltaista si od této firmy koupil 4kW 48V , podle toho co mi
psal tak je docela dobrej . Akorát má stejná problém co můj - nějakou zpětnou rušící vazbu na DC straně :cry: .
Akumulátory jsem musel úplně izolovat od DC rozvodů - při chodu měniče tam byl děsnej bor*el :evil: . Faktem je ,
že můj je dvoufázový bez země a to co koupil kolega má zemnící svorku - podařilo se mu to rušení omezit , mě ne :twisted: .

Můj je přímo z číny (+ DPH + CLO + ..... :roll: ) ale i tak stál +/- stejně co 4kW od nich :D .

Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Vyroba vlastniho panelu

Příspěvekod PavelR » ned úno 05, 2012 9:11 am

abrams píše:Zdravím ,

já mám 5kW verzi , ale od "jiného" výrobce . Kolega fotovoltaista si od této firmy koupil 4kW 48V , podle toho co mi
psal tak je docela dobrej . Akorát má stejná problém co můj - nějakou zpětnou rušící vazbu na DC straně :cry: .
Akumulátory jsem musel úplně izolovat od DC rozvodů - při chodu měniče tam byl děsnej bor*el :evil: . Faktem je ,
že můj je dvoufázový bez země a to co koupil kolega má zemnící svorku - podařilo se mu to rušení omezit , mě ne :twisted: .

Můj je přímo z číny (+ DPH + CLO + ..... :roll: ) ale i tak stál +/- stejně co 4kW od nich :D .

Elektronům zdar


no s tim rusenim by to mohlo byt blby. jedine zkusit sehnet veeelikej feritovej krouzek a ty tlusty privodny kable jim promotat aspon par zavitu. meril si vystupni prubeh? jestli to je pure sine? :)
u nas se to prodava draz bude to asi kvalitativne neco podobnyho
http://www.solar-elektro.cz/?action=det ... 12&catg=21
ted jen najit reseni jak detekovat pripojeni zateze a sepnout menic pac aby jelo 10-1,5A jen tak celej den je zbytecny.
?
PavelR
 
Příspěvky: 2735
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Vyroba vlastniho panelu

Příspěvekod abrams » ned úno 05, 2012 9:37 am

Zdravím ,

s tím odrušením kolegovi pomohl ferit kroužek na vstupu a pár mondenzátorů na vstup / case .
Výstupní průběh jsem neměřil - nemám čím :? , ale podle chování spotřebičů to sínus bude (žádné postřehnutelné
rozdíly v činnosti mezi el. ze sítě a el. z měniče) :yes: . Akorát sem trochu pošteloval výstupní napětí , objednal jsem
si 230V ale poslali 220V :| .

Nepochopil jsem "aby jelo 10-1,5A jen tak" , myslíte "volnoběžnou spotřebu" ? Tohle bylo velice milé překvapení :D ,
v popisu prodejce uvádí <3A (3 x 26 = 78 W :evil: ) ale skutečnost je 0,4 - 0,5A :yes: což je docela sranda , né ?
Systém jsem měl původně navržený na non-stop aktivní měnič (UPS) , ale kvůli rušení jej zapínám až když je ho
potřeba :yes: .

Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Vyroba vlastniho panelu

Příspěvekod matej » ned úno 05, 2012 10:55 am

Můj PowerJack taky dost rušil, bylo to hrozné. Pak jsem ale přišel na to kde je problém, uvnitř použité elektolyty na vstupu 6ti push-pull sekcí které to převádí na asi 350V, jsou asi nepříliš kvalitní. Výrobce použil velmi rychlé spínací tranzistory pro omezení spínacích ztrát, tomu nelze nic vytknout nicméně takto rychlé proudové špičky při spínání ty elektolyty nestíhají vykrývat a proto i když měnič jede naprázdno v burst-mode a vstupní efektivní proud je asi 0,5A není problém na osciloskopu proudovým čidlem chytat i 100A špičky :o
Pokud někdo má možnost dostat se do měniče, řešení je celkem jednoduché: Přidat paralelně k jednotlivým párům elektolytů něco rychlejšího, já tam dal fóliové 1uF/100V. Přikládám průběh a spektrum vstupního proudu měniče během jednoho "burstu" při chodu měniče naprázdno před a po úpravě:

http://img825.imageshack.us/img825/9936 ... aterky.png
http://img828.imageshack.us/img828/9936 ... aterky.png
http://img827.imageshack.us/img827/4324/odruseni.jpg

Pro ty co nechtěj anebo nemůžou měnič otevírat, bych doporučil zkusit na DC vstup přidat několik fóliových kondenzátorů a to tak, aby jejich vývody k silovým kabelům byly co nejkratší. Mělo by to do velké míry pomoct.
Pravda a Láska zvítězí!.
?
matej
 
Příspěvky: 823
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: Vyroba vlastniho panelu

Příspěvekod PavelR » ned úno 05, 2012 12:28 pm

abrams: pokud by se to pohybovalo kolem 0,5A tak to je pohoda. pokud by to melo byt 2A nebo vic tak v tom uz bych videl problem jako zbytecna energie.
matej: ty foliovy kondy jsou dobrej napad. na skodu by urcite nebylo posilit vtupni elyty .. nejakym tipem s nizkym odporem. Vlezt do menice se bat nebudu pac pokud to objednam v cine nebo UK tak pochybuju ze pujde neco reklamovat.
?
PavelR
 
Příspěvky: 2735
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Vyroba vlastniho panelu

Příspěvekod abrams » ned úno 05, 2012 12:44 pm

Zdravím ,

s PowerJackem mám také zkušenost , ale dost negativní :evil: . Koupil jsem na eBay 5kW za cca 500 + 100 USD
a když dorazil tak mě porazil manuál ! Sem se málem po*ral :eek2: :
prd_menic.JPG

Podle tohoto je dobrej leda na honění pár žárovek :uh: . Nedalo mi to a zapojil jsem jej do systému - no to byl cirkus !
Sem nikdy neviděl zářivku s klasickou tlumivkou dělat stroboskop :o nemluvě o ostatním :evil: .
Klika že prodejce byl tak solventní a vzal jej nakonec zpět , ale předcházelo pár "rad" co mám udělat aby fungoval :roll: .
prd_menic2.JPG


Takhle vypadá fungující 5kW měnič :
5kWmenic1.JPG

povšimněte si výstupní tlimivky :yes: .

Matej : našel jsem dondr 5uF 400V~ , zkusím ho a uvidíme :idea: .

Elektronům zdar
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Vyroba vlastniho panelu

Příspěvekod PavelR » ned úno 05, 2012 1:33 pm

tak to je masakr ... tech traficek :-)) tak to vidim asi na 5kw cinu ale objednam to radsi draz od nejakyho ceskyho shopu pac reklamaci na dalku moc neverim ze by me to vyslo.
mimochodem tady jsem se dival na aku http://www.ev-power.eu/index.php?p=p_55 ... ells-(3.2v)
objednaval od tam nekdo?
?
PavelR
 
Příspěvky: 2735
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Vyroba vlastniho panelu

Příspěvekod PavelR » ned úno 05, 2012 2:32 pm

oprava powerjack shlednout pred koupi :-D http://www.youtube.com/watch?v=P1TzSPCvxhI&NR=1
?
PavelR
 
Příspěvky: 2735
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Vyroba vlastniho panelu

Příspěvekod abrams » ned úno 05, 2012 3:00 pm

Zdrravím ,

to jsem se teda pořádně zasmál :yes: :yes: :yes: :yes: :lol: . Akorát nejsem tak bohatej abych se přidal :( .
Tady sem nakupoval , NEDOPORUČUJI komukoli opakovat mou chibu !!!
http://stores.ebay.com/LILY-SHOPPING-CENTER

Tady mají slušný a dostupný mašiny :yes: .
http://stores.ebay.com/NEW-POWER2010

Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Vyroba vlastniho panelu

Příspěvekod PavelR » ned úno 05, 2012 3:15 pm

zasmal jsem se s tema panama taky ale u me by probehla oprava/uprava pac by me toho bylo aji lito (ta masina nemuze za to ze ji sprasili)
pravda ten druhej odkaz vypada lip ... mozna se ale pred prvnim zapojenim dovnitr podivam pac staci nedotazeny vykonaky pak to prskne a dlouha reklamace

http://www.solar-elektro.cz/?action=det ... 12&catg=21 tady 6000w za podobnou cenu jak na ebay a jeste k tomu ceskej eshop. takze zatim toto je muj favorit.
?
PavelR
 
Příspěvky: 2735
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Vyroba vlastniho panelu

Příspěvekod abrams » ned úno 05, 2012 4:36 pm

Zdravím ,

tak nevím , ten kondr moc nepomohl :-( , spájej sem hrst kondrů z PC zdrojů celkem na 4uF 275V a taky prd :cry: .
Mě to moc nevadí , upravil jsem kvůli tomu celý systém , jediné o co je ochuzený , tak je okamžitý náběh při výpadku
sítě :roll: . Ono je to něco za něco , nemám 100k na super profi mašinu tak holt řeším mouchy levných měničů :-) .

Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Vyroba vlastniho panelu

Příspěvekod PavelR » ned úno 05, 2012 5:18 pm

abrams píše:Zdravím ,

tak nevím , ten kondr moc nepomohl :-( , spájej sem hrst kondrů z PC zdrojů celkem na 4uF 275V a taky prd :cry: .
Mě to moc nevadí , upravil jsem kvůli tomu celý systém , jediné o co je ochuzený , tak je okamžitý náběh při výpadku
sítě :roll: . Ono je to něco za něco , nemám 100k na super profi mašinu tak holt řeším mouchy levných měničů :-) .

Elektronům zdar


pokud budes pridavat kondy na primarni cast tak podle me neni treba na tak vyskovy napeti ale je dulezity aby meli co nejsmensi vnitrni odpor.Tobe jde o to odstranit ruseni?
?
PavelR
 
Příspěvky: 2735
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Vyroba vlastniho panelu

Příspěvekod abrams » ned úno 05, 2012 5:37 pm

Jo , jde mi o odstranění toho rušení , ale jak jsem psal , není to nutnost , aku používám jen pro ten měnič .
Díky za pomoc :-) .
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Vyroba vlastniho panelu

Příspěvekod PavelR » ned úno 05, 2012 6:01 pm

pokud to nevadi reglatoru tak to je ok a ze sitove strany tam jde dat filtr a pak at si to rusi jak chce
?
PavelR
 
Příspěvky: 2735
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Vyroba vlastniho panelu

Příspěvekod abrams » ned úno 05, 2012 6:35 pm

Regulátor tam nemám :D , ovládání / regulace je napájeno trafem ze sítě :idea: .
Zapoměl sem napsat , že case měniče není uzeměný (odpor naměřený mezi výstupy a case je cca 300 Ohm) :?: .

Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Vyroba vlastniho panelu

Příspěvekod PavelR » ned úno 05, 2012 6:39 pm

abrams píše:Regulátor tam nemám :D , ovládání / regulace je napájeno trafem ze sítě :idea: .
Zapoměl sem napsat , že case měniče není uzeměný (odpor naměřený mezi výstupy a case je cca 300 Ohm) :?: .

Elektronům zdar


ptal jsem se na vyse uvedenej menic emailem a pan mi odpovedel ze neni problem jeden kolik a sasi uzemnit prasknout za to proudovej chranic a je. kdo by se chtel klepat s dratem v ruce za menicem ze ... ;)
?
PavelR
 
Příspěvky: 2735
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Vyroba vlastniho panelu

Příspěvekod PavelR » úte úno 07, 2012 5:40 pm

Takze nabidka na nicd porad trva. Cca pristi utery jedu do prahy pro aku. hoppecke 24V370Ah / 20 článků bez propojek 50.000,-
pokud by jsme byli dva tak 40 článků včetně propojek + 4články zdarma navíc (pro kazdyho dva) jako záloha. by vyslo na 90.000,- pojedu od brna. Pokud ma nekdo zajem tak by to kazdyho vyslo na 45.000,- články maji byt každej min 90% kapacity premereny. je to od firmy co dodava reseni ohledne aku a dela repase.
?
PavelR
 
Příspěvky: 2735
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Vyroba vlastniho panelu

Příspěvekod SJM » pon srp 27, 2012 9:55 pm

vmax2 píše:Myslel jsem hotove panely Kyocera./V posledni dobe uz i nakup jednotlivych komponentu jde do kytek a to bylo ze zacatku halo kvuli jednomu vadnemu panelu pred nastoupenou rotou/celou smenou a dnes se vraci cele kamiony./


Stále to platí? Vždyť oni mají kvalitu (a cenu) jako vývěsní štít a tvrdí že vyrábějí pouze z vlastních komponent.
?
SJM
 
Příspěvky: 586
Registrován: pon dub 23, 2012 1:51 pm

Re: Vyroba vlastniho panelu

Příspěvekod Vladon » úte led 08, 2013 11:21 am

Ahoj, je tu nekdo kdo uz si postavil teda vlastni panel? Pokud jo, zzajimalo by me to zapojeni diod, daval bych ho po radach clanku.Po horizontalni rade, z duvodu odtavani snehu. Zdravi LADA
?
Vladon
 
Příspěvky: 158
Registrován: pát pro 21, 2012 10:38 am

Re: Vyroba vlastniho panelu

Příspěvekod serfar30 » úte led 08, 2013 1:08 pm

ahoj já si stavím panely po 36 článcích 80W diodudávám na jeden panel zapojené je mám sériově va max 135V
8xLifepo4 tristar 60A Siemens logo Power Jack 3500w solar 1960Wp pro zatím
?
serfar30
 
Příspěvky: 75
Registrován: čtv úno 23, 2012 10:02 pm
Bydliště: Česká Skalice

PředchozíDalší

Zpět na Fotovoltaické panely

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'