Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob bře 25, 2023 9:09 pm
dlabas píše:Jinak amorfní panely mají jedinou výhodu - netrpí na vysokou teplotu.
matej píše:Myslím, si, že je to trošku jinak než jste napsal: Krystalické panely mají jedinou výhodu - účinnost.
SJM píše:matej píše:Myslím, si, že je to trošku jinak než jste napsal: Krystalické panely mají jedinou výhodu - účinnost.
CIGS amorfy navíc nemají ani tak nízkou účinnost. Zdraví SJM
Pavel.Simon píše:Inak v roku 2010 som pri minulom zamestnávateľovi mal sprevádzkovaný "labák" na pokusy a porovnávanie panelov. Začal som v auguste (srpen) 2009 s monokryštálmi. Bolo to 8 stojanov po dva panely. Každý panel mal samostatnú záťaž a meranie. Vtedy som zisťoval najmä vplyv sklonu a natočenia panelov na výkon. A celkovo vôbec "detaily" riešenia FV.
Od decembra (prosince) 2009 som vymenil 4 mono za poly a v januári (lednu) 2010 som ďalšie dva mono vymenil za amorfný kremík (Schott "asi" 90W).
Pavel.Simon píše:V podstate nebol rozdieľ v mesiacoch, tie amorfy vždy robili najviac - najviac v "zlom" svetle. Pokiaľ bol fotovoltický deň, tak "mierne" víťazili monokryštály. Ale stáčil jeden mráčik a amorfy v závese s poly to dobehli a predbehli. Takže v produkovanej energii to bolo (približne): mono = 100%; poly = 108%; a amorf = 111%.
Ako som písal, ak je priestor tak jednoznačne amorfný kremík.
vata píše:Zdravím, zajímavá data - Vaše vlastní?
Pokud amorfy mají po roce prakticky stejné výkony jako poly, pak se kvůli ceně velké skupině lidí vyplatí. Samozřejmě jen tam, kde je dost místa. Já například spustila svoji FVE právě kvůli cenám amorfů, tehdy stál Schott 103Wp kolem 6000.-, na poly jsem mohla v té cenové kategorii zapomenout. U amorfů jsem pak zůstala i proto, že jsou napěťově trochu specifické a nenašla jsem napěťově srovnatelné panely pro další paralelní větve. Nižší cena (ke konci 2011 kolem 4000) byla dalším argumentem pro. Po pravdě řečeno, spadne-li ta cena ještě níž (teď 2-3 tisíc / 100Wp), nakoupím asi další do foroty, protože pak by s mírnou nadsázkou začaly cenově konkurovat střešní krytině a větší plocha se rázem stane výhodou pro mou západní a východní, zcela nevyužitou a mírně chátrající střechu.
dlabas píše:K datům z FVE za rok 2011: stejný sklon panelů, stejná orientace, stejné střídače
Invert 1 - poly, Invert 2 - amorf
ace píše:Pavel.Simon píše:V podstate nebol rozdieľ v mesiacoch, tie amorfy vždy robili najviac - najviac v "zlom" svetle. Pokiaľ bol fotovoltický deň, tak "mierne" víťazili monokryštály. Ale stáčil jeden mráčik a amorfy v závese s poly to dobehli a predbehli. Takže v produkovanej energii to bolo (približne): mono = 100%; poly = 108%; a amorf = 111%.
Ako som písal, ak je priestor tak jednoznačne amorfný kremík.
Ještě by to chtělo doplnit, jaký byl při testování sklon panelů a azimut. To hraje dost podstatnou roli.
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 1 návštěvník