rottenkiwi píše:Tak treba napísať, že s akou pravdepodobnosťou čistá voda H2O, bez iných parazitných iónov,
vytvára svoje vlastné ióny, treba niečo napísať o vodivosti "čistej" beziónovej vody, a potom
sa poďme baviť o tom, že čo vlastne v danom experimente za vodu použili.
A k tej termodynamikeZoberme čiernu dieru A s hmotnosťou napr. 30 hmot. Slnka
a čiernu dieru B s 10 timi h. Slnka. Ktorá je teplejšia ? Z ktorej na ktorú prebieha transfer energie ?
Zoberme dva vesmíre a uvažujme podobne ak sú tesne vedľa seba, na 10na-42 m.
Z ktorého do ktorého tečie energia ? Ako ? Može čierna diera explodovať ? V čase ?
Je úmerné množstvo energie v singularite objemu či povrchu singularity ?
Ak singularita "exploduje", čo sa stane s časom v nej ? Alebo mimo nej ?
Takže asi nám termodynamika nedá na to odpovede, možno za Márie-Terézie, od Carnota
po Planka sa ľudia zaoberali strojčekmi a robili perpetum-mobile, ale asi tá doba je dávno
preč a strojčekmi - makroskopickými, nič neporiešime, a mali by sme študovať veci, ktoré
nám ozrejmia, prečo sa niečo v chémii, biológii dej tak, či onak a to sa bez štúdia fyziky
nedozvieme, lenže fyzika je len ďalší level k pochopeniu - prečo sa to a to deje na úrovni
kvarkov a ešte nižšie a tam už asi narazíme na niečo, čo iné civilizácie, ktoré sú v našej
Galaxii, už 2 miliardy rokov, vedia a takéto rečičky ako tu vedieme, sú pre nich nezaujímavé,
ako aj Zem a podobné planéty s podobnou úrovňou vedomostí a inteligencie tvorov na nej,
ako sme my.
Lenže aby sme sa niekde pohli, tak to sa musíme správať kooperatívne a altruisticky
a nezabíjať svojim egoizmom ľudí, ktorí majú snahu a roky študujú, ale skor im pomocť
a vytvoriť podmienky na to, že keď moje decko na to nemá, lebo je lenivé, tak aspoň
pomožem inému, ktorý má na to mozog, ale nemá napr. elektrinu, vodu či jedlo.
A tí, čo el., D2O, H2O či jedlo majú, zas kašľú na štúdium a tituly robia tak, že si práce
dávajú vypracovať iným za peniaze a potom to tak vyzerá, že chcem po PhD či ing. riešenie
a on mi na to, že síce sa tomu venoval pred 15.timi rokmi, aj názov práce mi povie,
ale že "sorry", že on mi pomocť nevie.
To až toľko rozumu treba, aby som vedel, že keď chorému nepomožem, že zdohne,
ak sa mu lieky a jedlo a energia navytvoria samé od seba na tanieri či v piecke ?
Ergo, skor ako vedomostný problém, máme problém morálny, že tí, ktorí vykrikujú a kritizujú
iných, sú skor na smiech, lebo nás zaujímajú riešenia problémov a nie MB textu o tom,
že si niekto myslí, že sa to nedá.
Keby Kepler či Newton ešte "trošku" viac rozmýšľali a keby niektorí fyzici vedeli aj matematiku,
tak už dávno máme kolóniu pri Alfe Centauri a my máme prd, nevieme zaobstarať ani jedlo
pre ľudí, len kradneme nápady od tvorcu vesmíru.
Sa budem dobre zabávať, keď prežijem a také panely budem mať o 15 r. doma.
Reagujete stabilne na niečo iné. Niekto tu píše o tom, že voda si netvorí ióny? To ale neznamená, že je porušená neutralita kvapaliny. Ani nevzniká dôvod na separáciu nábojov na vrstve iba preto, že akýsi grafén, a niekde vo vode bolo "čosi". Buď poriadne nečítate, alebo nerozumiete tomu, na čo ste reagovali. Poriadne vám uniká zmysel mojich príspevkov a zmysel textu, skôr veci vytrhávate z kontextu.
Termodynamika hovorí, že transfer prebieha z teplejšieho objektu na chladnejšie. Ak to ale zamotáte nesprávnymi definíciami veličín a nesprávne interpretovanými dátami, tak si môžete tvrdiť úplne všetko. Termodynamika je oveľa širší pojem, než Carnot. Že máte problém ju niekam rozumne zaradiť je momentálny výsledok. Ostatné čo píšete je skôr v rovine "keby", alebo krásna literatúra. Neriešte láskavo za mňa, čo si myslím. Skvalitní to diskusiu.