Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob pro 03, 2022 3:02 am


zapojení ostrovní + distributor energie

Diskuze ohledně rozvodů, kabeláže, způsobů využití stávajících rozvodů, vhodných průřezů dle potřebného výkonu, plánování rozvodů, atd.

zapojení ostrovní + distributor energie

Příspěvekod Cajkowski » pon čer 02, 2014 8:18 am

Zdravim vsechny na foru,
zacinam rekonstrukci domu a mam pro mne nyni zasadni otazku na kterou jsem nenasel odpoved. Do domu mam klasicky privod proudu od distributora elektriny. Nyni bych na strechu osadil fotovoltaicke panely a primarne bral energii z nich a pokud by nestacila, tak od distributora.

Chapu dobre asi, ze nemohu zapojit proudy proti sobe. Z jedne strany od dodavatele a z druhe od fotovoltaiky. Existuji nejake prepinace? tj. oba kabely do rozvadece a tam si cosi prepina proud dle potreby? Nebo musim ke kazdemu spotrebici pritahnout dva kabely a prepinat nejak u tohoto spotrebice?

omlouvam se asi za stupidni otazku, ale rad bych mel elektro pripravene dobre a nemam s timto zadnou zkusenost.

dekuji Honza
?
Cajkowski
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned čer 01, 2014 11:13 am

Re: zapojení ostrovní + distributor energie

Příspěvekod Botas » pon čer 02, 2014 9:50 am

míchat el od solaru a distribučky lze snad jedině s mikroinvertorama ale zase platí níc nesmí ven tj výkon solaru nesmí být větší jak stálá spotřeba ale většinou se toto ještě reguluje a hlídá ochranými prvky.
Nebo ostrov regulátor baterie a pak přepínání sítí pokud to má utáhnout celej barák nějakej ruční přepínač tu byl nedávno v bazaru pro inspiraci
Další možnost je automatické přepínání pomocí relé a stykačů zkusit se kouknout jak to má udělané vata ve svém vlákně.

Já osobně začínal s dvěma panely přece jen finance a zkušenosti tak sem natahal při rekonstrukci separatní rozvod na nějaká ta klíčová místa mám k tomu samostatný rozvaděč a do rozvaděče de el z měniče zatím nepropojeno nijak takže pokud nesvítí vypínám měnič a spotřebiče přehazuji do jiné zásuvky otravný to systém. takže dojde na řadu měnič s funkcí ups co by si při nedostatku přepnul na sít. nějaké světla a tak sem na 12v neřešil jak někteří tahají všude dvoje dráty asi bych vyřešil přepínáním v rozvaděči.jedu všude na ledky na 230v nebudu měnit stejně měnič jede nonstop ztráty tam sou .ale zatím nemám ambice na úplné odpojení ani finance na dostatečně velkou fve ani znalosti a to to už nějaký pátek studuji zde.
a o tom to je než něco začnu dělat když mám možnosti na ideální přípravu při stavbě či přestavbě důkladně nastudovat pak se těžko někde něco doprotahovává radši víc husích krků kabelů kabelovejch kanálů a tak stejně člověk ale na něco vždy zapomene a udělal by pak jinak
Takže doporučím zde sosat sosat a sosat informace bez toho to nejde
?
Botas
 
Příspěvky: 251
Registrován: pon pro 03, 2012 8:53 pm

Re: zapojení ostrovní + distributor energie

Příspěvekod rva » pon čer 02, 2014 10:54 am

Bez baterií moc energie z fotovoltaiky nevyužijete. S bateriemi to bude dražší, než od distributora. Zkuste to jako koníček a uvidíte, jestli vás to bude bavit a pořídíte si systém (nákladově za statisíce), který dokáže po většinu roku nahradit distribuci. Vlastní přepínání sítí řeší nejpohodlněji měnič, který dle stavu baterií a zatížení sítě automaticky přepíná mezi zdroji. Z nich je snad nejlevnější Axpert. U těch levnějších měničů často na výstupu není nula a fáze, ale oba vodiče mají napětí vůči zemi, což opět komplikuje přepínání sítí.
_______________________________________________________________________
33 kWp, LiFePo4 32 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A)
?
rva
 
Příspěvky: 2569
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: zapojení ostrovní + distributor energie

Příspěvekod mobilik » pon čer 02, 2014 11:15 am

A mozno by som aj pouvazoval na ohrevom vody pomocou FV. Vychadza to asi najlacnejsie a da sa tam pekne usporit. :wink:
Niesu potrebne ziadne baterie. :wink:
Čo bolo bolo, bude len horšie...
?
mobilik
 
Příspěvky: 2587
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: zapojení ostrovní + distributor energie

Příspěvekod Cajkowski » pon čer 02, 2014 7:42 pm

Moc dekuji a asi bych řekl, ze tomu rozumim.

1) privod od distributora a z fotovoltaiky do baterii, kde bude nejaky prepinac (nejaky ten lepsi at nemam problém s tou nulou ;o), který mi bude hlidat napeti v bateriích a když bude male, tak si prisosne od distributora, protože primarne to bude ze slunce. V podstate budu mit i zalozni zdroj, když by nastalo u dodavatele bezproudi. Ostatne zalozni baterie jsem tak jako tak chtěl instalovat na servery a nezbytne okruhy, aby dům byl porad provozuschopny.

Nejde vynechat ty baterie?
Kabel od fotovoltaiky do prepinace který hlida napeti dodavane ze slunce a z druhé strany do prepinace proud od dodavatele?

2) z fotovoltaiky primo do spotrebice bez baterii (napr na ten ohrev, ci klima, tepelne cerpadlo, ...) proste to co bude mit asi největší odbery a taktéž od distributora k tomuto spotrebici. Tomuto jsem se chtěl primarne vyhnout, ale také tomu rozumim.

ještě dovětek. Nejde az tak primarne o cenu, jako spis o komfort a funkcnost s vyhledem na sobestacnost, az budou mit panely poradnou účinnost a baterie několikanásobnou kapacitu nez nyní. Urcite nechci levny menic z bazaru, kde budu resit nulu, nebo mit u klimacky dve zásuvky a behat přendávat kabel z jedne do druhé podle toho jak sviti slunce. Chci mit v cele siti po dome proud ze slunce i od dodavatele.
ad1 vse kolem elektriky me bavi
ad2 rad bych byl jednou sobestacny az to bude mozne
ad3 mozna mi někdo prispeje 50% na tuhle srandu
?
Cajkowski
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned čer 01, 2014 11:13 am

Re: zapojení ostrovní + distributor energie

Příspěvekod PavelR » pon čer 02, 2014 8:08 pm

bez baterii jsou dve moznosti. budto oficialne ongrid a nebo mikroinvertory.
bez baterii pokud pres den tedy kdy sviti nejsi doma a nebezi ti spotrebice tak nevyuzijes skoro nic. (leda ohrev bojleru)
bez baterii nejde udelat stabilni ostrovni/poloostrovni system. Jako ze by to slo z panelu pres menic do spotrebice. Vyroba znacne kolisa. U me napr sviti regl prenasi 2,2kw prijde mrak a je to toho treba jen 500W takto nelze nic provozovat.

takze:
a) ongrid
b) ostrov ze vsim vsudy spis jako uzitecnej konicek nez investici
c) panely primo do patricneho bojleru (nejlevnejsi)

Ze sve zkusenosti doporucuju procist forum a to poradne je tady mnoho poznatku a zmineno mnoho chyb ktere staly nemale penize. Prohlednout si schemata a porozumet jim co se v systemu odehrava. Pak merit svoji spotrebu.

tot muj pohled ....
?
PavelR
 
Příspěvky: 2735
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: zapojení ostrovní + distributor energie

Příspěvekod Botas » pon čer 02, 2014 8:09 pm

bez baterie jde připojit pouze mikroinvertor třeba zde
w.i4wifi.cz/Alternativni-napajeni/mikroinvertory-GridFree/GridFree-Micro-AC-Invertor-DC-AC-230V-230W-CE.htmlww
ale vpodstatě srazí odběr ze sítě ale na minimum ale musí mít menší výkon než stálá spotřeba aby to nelezlo ven treba lednice vypne a co potom s výkonem kam pujde tlačí to prostě přímo do sítě navíc pokud zajde slunko za mrak výkon kolísá
na ohřev vody se tu řeší spíše přebitky napřed nabít baterky a co je navíc hodit do vody jsou tu i regly pro to p. oplocký děla na to udělátko někdo to dává na přímo do spirály cca 8 panelů.

jinak pak nezbývá než baterie a měnič dobrá varianta je power jack upraveny od mateje je to v bazaru měniče je tam vlákno měnič jede prymárně z baterek umí se přepnout na sít umí i v případe potreby dobít baterie ze sítě kdyby byl problém a měli bat zůstat déle ve vybitém stavu třeba aby se nepoškodily.Bez baterii na přímo jinak to nepůjde zaleze slunce a co odkud si vezme měnič štávu navíc při velkých výkonech se klidně můžeš dostat na 100 a víc ampér odběru z baterie a todle ti regulator z panelu nedá

čtu ještě jednou tvůj příspěvek
přisosávat umí asi jen drahé měniče 50 a víc tisíc jinak se přepínají na sít při velkým zatížení
napřímo se dává jen ten boiler tam to jede přímo na dc ale určitě s nejakou regulací
jinak z fv přímo do střídače 230V to jedine ty mikroivertory obyč měnič určo ne
navíc kdy je prymar spotřeba? večer když dojdou všichni domu holt se to musí naakumulovat

spíš se trošku rozepiš co planuješ jakej výkon co by to mělo pohánět pokud celej barák a co nejvíc atakuješ výkonem 5000wp dle mě par tak velkych instalací tu je chce je tu prolézt počíst si jak kdo co má řešené zjistíš co ma za výhody co je problém kolik do toho uvalit a tak udelat si přehled je to několik večerů pročítání fora
trochu si spočíst jaka bude cca spotřeba odhadovana na to ti vyjde výkon panelu měniče baterky a dal se da bavit
?
Botas
 
Příspěvky: 251
Registrován: pon pro 03, 2012 8:53 pm

Re: zapojení ostrovní + distributor energie

Příspěvekod Cajkowski » pon čer 02, 2014 10:23 pm

Děkuji všem za jejich čas a rady. Jasná je tedy ASI varianta s bateriema. Jinak si ZATÍM myslím, že bych vždy měl čím energii spotřebovat.

Začnu tím, že spočítám odběry (sepíšu jaké všechny elektrožrouty budu mít) a přeměřím střechu kolik se na ní vejde panelů.

Děkuji prozatím všem

Btw: o víkendu jsem řídil VW e-up a je to pecka. Takové auto bohatě pokryje 90% mé přepravy. Bydlím 10km od práce a přes den najedu maximálně 80km ve městě. Cena 600.000,- mínus DPH, minus daň z přijmů = 400.000,- mínus levňejši tarif od dodavatele energie pro celý dům, 7 let záruka na baterie => není už takový nesmysl. Pořad tedy 2x draží než benzínová verze, ale ten pocit z jízdy je k nezaplacení. :o)
?
Cajkowski
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned čer 01, 2014 11:13 am

Re: zapojení ostrovní + distributor energie

Příspěvekod tomas » úte čer 03, 2014 6:14 am

Aha tak akumulátory už máte, v elektromobilu 18kWh. :-) Jen jejich napětí bude kolem 300-400Vdc a pro toto napětí nejsou zatím na trhu regulátory.
Infinisolar umí fungovat a přisosávat ze sítě i bez akumulátorů:
http://shop.mypower.cz/hybridn-m-ni-inf ... v-3kw-2289
Ale akumulátor o minimální kapacitě která zvládne alespoň maximální nabíjecí proud dle instalovaného výkonu k tomu velmi doporučuji.
A pravděpodobně máte doma 3 fáze, takže já bych počkal na 3 fázovou verzi a nebudete muset řešit, co je na kterou fázi připojeno a také přepínání na síť.
viewtopic.php?t=1908&p=32218#p32218
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec


Zpět na Rozvody, kabely, dimenzování výkonu

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'