Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon lis 28, 2022 3:32 am


Regulace výkonu spotřebičů

Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...

Regulace výkonu spotřebičů

Příspěvekod prochazka85 » sob zář 22, 2012 8:16 am

tedka pracuju na necem hodne podobnem, s tim rozdilem ze bych chtel aby potackem tocilo neco podle dat z modbusu :)

jenom zatim presne nevim kterou hodnotou to ovladat

napadlo me neco jako:
kdyz Vbat=Vtarget otocit potakem doprava o jeden krok (pridani vykonu)
pak treba 20 sec pockat co to udela s Vbat
pokud je to stale rovno pak znova doprava.

pokud Vbat<Vtarget otocit potakem doleva o jeden krok (ubrat vykon)
a tak pokracovat

jen se bojim aby se ta soustave nezorkmitala
prave proto myslim, jestli by treba nebylo vhodnejsi nejak jina hodnota treba ten SWEEP

Admin edit: Rozděleno od původního tématu Ostrov 600Wp Pernštejnsko, trvale obydlená chata
?
prochazka85
 
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 8:20 pm

Re: Regulace výkonu spotřebičů

Příspěvekod drama » sob zář 22, 2012 11:01 am

Tohle jste asi viděl a četl: viewtopic.php?f=19&t=617 je to vlastně totéž o co se pokoušíte, ale s tím rozdílem, že Vtarget a Vbat se nevyčítá přes modbus. Jinde na fóru najdete moji originální verzi, kde se Vtarget "učí" při spuštění.
Předělání na modbus plánuji už dlouho, ale ještě jsem se k tomu nedostal, dojde na to asi až v zimě. Takže jestli máte hotovou část vyčítání přes modbus pod arduinem, tak to můžete zkompletovat...
Nijak to nekmitá a SWEEP je nepoužitelný, ten se aktualizuje strašně málo kdy. V té poslední verzi, kdy se střída nastavuje dle rozdílu Vtarget a Vbat se to chová bezvadně.
?
drama
 
Příspěvky: 993
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am

Re: Regulace výkonu spotřebičů

Příspěvekod prochazka85 » ned zář 23, 2012 8:50 am

drama píše:Tohle jste asi viděl a četl: viewtopic.php?f=19&t=617 je to vlastně totéž o co se pokoušíte, ale s tím rozdílem, že Vtarget a Vbat se nevyčítá přes modbus. Jinde na fóru najdete moji originální verzi, kde se Vtarget "učí" při spuštění.
Předělání na modbus plánuji už dlouho, ale ještě jsem se k tomu nedostal, dojde na to asi až v zimě. Takže jestli máte hotovou část vyčítání přes modbus pod arduinem, tak to můžete zkompletovat...
Nijak to nekmitá a SWEEP je nepoužitelný, ten se aktualizuje strašně málo kdy. V té poslední verzi, kdy se střída nastavuje dle rozdílu Vtarget a Vbat se to chová bezvadně.


no co se tyce regulace smerem nahoru - tedy zvysovani vykonu, tak tahle verze funguje vcelku dobre.
PRoblem je s regulaci smerem dolu napr kdyz prijde mrak za jinak slunecneho dne, to je ta nejhorsi varianta.

pokud se stmiva postupne tak je to celkem OK, ale nahla zmena tomu vubec nedela dobre.

proto me to napetove rizeni nepripada moc vhodny a chtel bych prijit na lepsi napad.

napr me napada jestli by treba nestalo zato pouzit watrouter na kabelu k baterii.
umi vubec watrouter pracovat s nizkym napetim DC?
?
prochazka85
 
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 8:20 pm

Re: Regulace výkonu spotřebičů

Příspěvekod drama » ned zář 23, 2012 5:26 pm

Vy máte nějaké praktické zkušenosti s napěťovým řízením? Já diferenciálně-potenciální řízení používám denně k maximální spokojenosti. Reakce na jakoukoliv změnu (zapnutí silnějšího spotřebiče, mrak) jsou velice rychlé.
?
drama
 
Příspěvky: 993
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am

Re: Regulace výkonu spotřebičů

Příspěvekod prochazka85 » ned zář 23, 2012 6:03 pm

no mam problem s odpinanim prikonu pri nahlem poklesu vykonu panelu pri nahlem zatazeni oblohy mrakem.
tedka chci objednat proudovy snimac s halovou sondou ktery umistim na nabijeci drat
a pokusim se odpinat vykon dle velikosti a smeru proudu pri nabijeni stejny princip jako vyuziva watrouter
s tim ze on udrzuje virtualni 0 ja budu udrzovat proud v zavislost na prubehu nabijeni napr. bulk, float, atd.

PS: nemam linearni rizeni vykonu ale skokove
PPS: nepouzivam arduino ale quido
?
prochazka85
 
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 8:20 pm

Re: Regulace výkonu spotřebičů

Příspěvekod drama » ned zář 23, 2012 9:05 pm

A Vy mate bezbateriovy system?
?
drama
 
Příspěvky: 993
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am

Re: Regulace výkonu spotřebičů

Příspěvekod vata » pon zář 24, 2012 10:01 am

Ještě k té mé tyristorové regulaci - jaký máte názor, co na to měnič? 1kW přímotop na 1k2 měniči jej přes tuhle regulaci přiměje celkem hlasitě zpívat. Dost nehudebně. Sice nikoho neruší, akorát myši, ale je ten zvuk dost znepokojivý, ty obdélníky lze ve vzduchu vyloženě vidět. Měnič se nijak extra nezahřívá, resp. větráček si zapíná skutečně až při překročení regulovaného příkonu přes cca 400W, ale vážně nepříjemně bzučí.
Která součástka ten zvuk vlastně vydává? Mám se bát?
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am

Re: Regulace výkonu spotřebičů

Příspěvekod prochazka85 » pát zář 28, 2012 10:19 am

drama píše:Vy máte nějaké praktické zkušenosti s napěťovým řízením? Já diferenciálně-potenciální řízení používám denně k maximální spokojenosti. Reakce na jakoukoliv změnu (zapnutí silnějšího spotřebiče, mrak) jsou velice rychlé.


mel jste pravdu funguje to bezvadne, staci zvysit frekvenci cteni napeti a funguje to bezvaden jak vam :yes:
chyba byla na moji strane, cetl jsem napeti malo casto a proto ten sytem nestihal reagovat a proto tam dochazelo k podivnostem.
?
prochazka85
 
Příspěvky: 221
Registrován: ned kvě 20, 2012 8:20 pm

Re: Regulace výkonu spotřebičů

Příspěvekod 669 » pon lis 05, 2012 2:01 pm

WATTROUTER jaké mí rozměry ,zdali je možno regulovat bojlerovou spirálu o výkonu 4kw/3x400V přímo triaky nebo pomocí , SSR jestli je SSR součástí tohoto Watrouteru nebo může být SSR u bojleru ,nároky -nutnost chlazení SSRka , event . jestli by v případě větší vzdálenosti cca 15 m od Watrouteru byl nutný stíněný vodič k ovládání SSR ,
?
669
 
Příspěvky: 1
Registrován: pon lis 05, 2012 1:46 pm


Zpět na Automatizace, měření, statistiky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 1 návštěvník

Reputation System ©'