Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv kvě 06, 2021 5:05 am


Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
PředchozíDalší

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod bert » úte led 03, 2012 9:23 pm

Cossman píše:
bert píše:Mne sa podaril a aj s doprovodným mini ohňostrojom v 700W MeanWelly.

A to prosím jak? :shock: 700W je při 230V něco malinko přes 3A. Pokud přepínalo pouze jedno relé s více kontakty, které mělo dostatečnou rezervu (např. 15A/230V AC), tak by k tomu nemělo dojít. Dále záleží na tom, při jakém napětí a jak velký proud bylo schopno přepnout. Totiž ne všechny relé jsou schopny spínat nebo rozpínat maximální trvalý proud, který je udáván jako jejich hlavní parametr.

Trošku je to popísané tu:http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=3&t=153.
Skrátka asi takto: Mal som úplne na figu batériu a robil som rozvody po povale :repair: . Preto som menič nevypínal aby som využil čo najviac slnka. Po skrate som bol dvomi skokmi pri meniči, no bolo neskoro. Bolo v ňom počuť prskanie oblúku a pukot polovodičov. Do toho svetielkoval cez všetky vetracie otvory. No a do toho ešte stihol zapnúť chladiaci vetrák a vyleteli čierne sadze asi 50cm vysoko. Na druhý deň som už kupoval druhý a tento som dal na reklamáciu. Na moje veľké šťastie po 32. dni čo sa mi neozvali na reklamáciu, predajca ochotne uznal, že reklamáciu nevybavil podľa zákona a vrátil mi celú sumu vyrobku ;) .
Toto relé má sice přepínací kontakt, ale pouze spíná nebo rozpíná fázi DS na vstup UPS.

Je jasné, že v tomto prípade sa nemôže stretnúť výstup z UPS s napätím zo siete. Len som chcel upozorniť aj na možnosť neštandartných a nečakaných stavov.
Na II. bloku:http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=3&t=289 mám 24V MeanWell s bypassom, tak v prípade potreby zapínam-vypínam napájací istič(niečo podobné ako relé RE2 ze schématu) :yes: .
bert
 
Příspěvky: 364
Registrován: stř zář 07, 2011 9:09 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod ResHacker » stř led 04, 2012 11:30 am

Tento problém v současnosti také řeším, nakoupil jsem poměrně dost levně 3ks SSR relé (každé má v sobě 2 moduly á 40A) takže vpodstatě 6 ks 40A SSR relátek :). Regulátor má plně programovatelný výstup, takže mi relátko sepne nebo vypne při nastavené hodnotě napětí baterií dle libosti...Měnič mám objednaný HQ 2500W a jsem zvědavý, jak je realizovaný. Bude to ale nejspíš také ta "klasická" konstrukce - fáze oproti kolíku 120 a nulák oproti kolíku taky 120 ....uvidí se...zcela bezpodmínečně tohle potřebuju vyřešit, chci mít systém plně automatizovaný a soběstačný, aby se pak o moje budoucí LiFe dobře staral ;)
(polo) ostrov 1160Wp monokrystal, Midnite Classic 150 + WB Jr, 8S3P (24V) ~540Ah LiFePO (14kWh), HF čína KS-6000p 6kW / 24V čistý sinus
P106 Electric, Samsung SDI 40s3p 148V/180Ah (27kWh) + 9kW fastcharger
Uživatelský avatar
ResHacker
 
Příspěvky: 496
Registrován: stř srp 03, 2011 4:42 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod tomas » stř led 04, 2012 1:25 pm

Na přepínání distribuční sítě a vlastního zdroje pomocí SSR raději zapomeň. Polovodič není galvanické a bezpečné rozpojení.
Mimochodem, ty SSR máš na minimálně 746,7V + bezpečnostní rezerva? Když se ti potkají sinusovky obou zdrojů v protifázi tak může nastat situace že SSR bude oddělovat napětí 2xUmax. :evil: A když někde v blízkosti uvalí blesk tak se ti přes ty SSR "krásně" vyrovnají potenciály obou sítí.
Naposledy upravil tomas dne čtv led 05, 2012 11:16 am, celkově upraveno 2
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2155
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod ResHacker » stř led 04, 2012 4:27 pm

(polo) ostrov 1160Wp monokrystal, Midnite Classic 150 + WB Jr, 8S3P (24V) ~540Ah LiFePO (14kWh), HF čína KS-6000p 6kW / 24V čistý sinus
P106 Electric, Samsung SDI 40s3p 148V/180Ah (27kWh) + 9kW fastcharger
Uživatelský avatar
ResHacker
 
Příspěvky: 496
Registrován: stř srp 03, 2011 4:42 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod avatar » stř led 04, 2012 4:40 pm

tento obvod je velice zajimavej uz sem na nej narazil bral bych jej k cerpadu u krbu ale prepina to jen fazi a nulak. jen dva draty potreboval bych spise 3
avatar
 
Příspěvky: 471
Registrován: ned kvě 08, 2011 9:16 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod tomas » stř led 04, 2012 4:47 pm

To už je lepší jen: Odběr naprázdno typ. 45 mA při 230V / 50Hz to je cca 10,35W trvale. To už je lepší a snad i levnější dva vzájemně blokované stykače. Existují různé jednoduché obvody jak snížit spotřebu stykače (relé).
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2155
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod ResHacker » stř led 04, 2012 4:58 pm

Ten výkon je velkej no....musim ale bezpodmínečně něco vymyslet...ty moduly jsem koupi 3 a jsou to tyto: http://aukro.cz/ssr-polovodicove-rele-2 ... 85537.html ...měly by být dělané na síťových 230V, navíc mají vestavěnou ochranu....pokud bych to nějak z těch 3 dvojmodulů nakombil, snad by se to dalo ne? Jediný čeho se fakt bojim je to, že mi při špatný funkci DS odpálí měnič do výstupu....jinak tam budu mít jak na vstupu od panelů tak na výstupu svodiče přepětí...
(polo) ostrov 1160Wp monokrystal, Midnite Classic 150 + WB Jr, 8S3P (24V) ~540Ah LiFePO (14kWh), HF čína KS-6000p 6kW / 24V čistý sinus
P106 Electric, Samsung SDI 40s3p 148V/180Ah (27kWh) + 9kW fastcharger
Uživatelský avatar
ResHacker
 
Příspěvky: 496
Registrován: stř srp 03, 2011 4:42 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod tomas » stř led 04, 2012 9:36 pm

SSR nelze úplně rozpojit. Mají svodový proud v rozepnutém stavu cca 1 až 6mA. http://www.enika.cz/download/pdf_katalo ... R_2008.pdf
Něco o přepěťovkách http://www.fccpublic.cz/konference/EE_04_Vesely.pdf
a dále doručuji nastudovat termíny potenciálová jáma, ochranná hladina a vlna.
Potom zjistíte že SSR ve funkci oddělení dvou sítí těžko uchráníte i přepěťovkou ze zlata. A pokud se vám to SSR prorazí a nebudete mít ani galvanicky oddělený měnič, tak vám napětí ze sítě vběhne i k akumulátorům, regulátoru a panelům.
Naposledy upravil tomas dne čtv led 05, 2012 11:13 am, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2155
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod ResHacker » čtv led 05, 2012 10:01 am

hmm...to je fakt, vyplývá to z funkce polovodičů...ale k čemu pak takové relé je? k vypínání lampičky??
(polo) ostrov 1160Wp monokrystal, Midnite Classic 150 + WB Jr, 8S3P (24V) ~540Ah LiFePO (14kWh), HF čína KS-6000p 6kW / 24V čistý sinus
P106 Electric, Samsung SDI 40s3p 148V/180Ah (27kWh) + 9kW fastcharger
Uživatelský avatar
ResHacker
 
Příspěvky: 496
Registrován: stř srp 03, 2011 4:42 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod tomas » čtv led 05, 2012 11:12 am

Používáme je například k plynulému řízení výkonu pomocí: http://www.solarcontrols.cz/wattrouter_cwx_ssr.html nebo http://www.yorix.cz/cz/greenbono/greenbono.htm. K regulaci výkonu topných těles v různých technologiích atd...
Dají se tím ovládat jednotlivé spotřebiče jako stykačem, ale nehodí se prostě na všechno, stykače ovšem také ne. Stykače zase nezvládají velké rychlosti přerušování obvodu.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2155
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod ResHacker » čtv led 05, 2012 1:44 pm

Tyhle 2 výrobky se mi moc líběj....ještě to pořádně prostuduju, stejně bych dobudoucna řešil nějaké inteligentnější "routování" energie podle současného stavu baterie a podle toho jak svítí/nesvítí...
(polo) ostrov 1160Wp monokrystal, Midnite Classic 150 + WB Jr, 8S3P (24V) ~540Ah LiFePO (14kWh), HF čína KS-6000p 6kW / 24V čistý sinus
P106 Electric, Samsung SDI 40s3p 148V/180Ah (27kWh) + 9kW fastcharger
Uživatelský avatar
ResHacker
 
Příspěvky: 496
Registrován: stř srp 03, 2011 4:42 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Cossman » pát led 06, 2012 1:24 pm

bert píše:Po skrate som bol dvomi skokmi pri meniči, no bolo neskoro.

Takže to vypadá na chybu mezi klávesnicí a žídlí - jak se říká u nás mezi správci IT. :) Pokud by nebyly fáze a nula zapojeny opačně, relé by určitě bez problémů přepínalo. ;) Moje relé spolehlivě přepíná od června 2011. Podle údajů výrobce by mělo mít minimální životnost 10.000.000 mechanických a 100.000 elektrických přepnutí. 100.000 přepnutí je při průměru dvou přepnutí denně necelých 137 let. :yes:


Pro odpůrce přepínání sítí pomocí relé - já jich tam vidím minimálně 6 a jištění podle příručky žádné => za ty prachy bych to poskládal "10x". :roll:
Cossman
 
Příspěvky: 56
Registrován: úte pro 27, 2011 1:22 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod avatar » pát led 06, 2012 1:33 pm

coz o to ja odpurce nejsem jen bych nerad odpalil měnič. Pokud jde o ten co mam ted nesinus za 1000 kc tak je to jedno ale kdz nekdo ma za 15 tis sinus kvalitni tak uz zacne o tom premyslet. Jde mi predevsim o to aby to bylo udeláno tak ze kdyz nastane zapeceni kontaktu nebo vada v rele ze se oba proudy nepotkaji.
avatar
 
Příspěvky: 471
Registrován: ned kvě 08, 2011 9:16 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod bert » sob led 07, 2012 9:48 am

Najprv som nechcel, no nedalo mi svedomie nereagovať.
Cossman píše:
bert píše:Po skrate som bol dvomi skokmi pri meniči, no bolo neskoro.

Takže to vypadá na chybu mezi klávesnicí a žídlí - jak se říká u nás mezi správci IT. :) Pokud by nebyly fáze a nula zapojeny opačně, relé by určitě bez problémů přepínalo. ;) Moje relé spolehlivě přepíná od června 2011. Podle údajů výrobce by mělo mít minimální životnost 10.000.000 mechanických a 100.000 elektrických přepnutí. 100.000 přepnutí je při průměru dvou přepnutí denně necelých 137 let. :yes:

Projektovanie a montáž fotovoltaiky HOME MADE, je vždy postupný proces. Kto si myslí, že si sadne na ŽIDLI, niečo nakreslí, nadruhý deň to zapojí a viac sa k tomu nebude vracať, nech na to radšej zabudne. Je to proces pokus-omyl, alebo pokus-menší omyl. Vy sám ste niekoľko krát prerábal svoje zapojenie /pridanie batérií do UPS na preklenutie prepínania, dodatočné pridanie relé na preklenutie prepínania.../. Viem si to Vaše zapojenie predstaviť aj ináč. Ja prerábam skoro stále a v dokonalom stave to nie je. Mám naplánované dalšie zmeny a tie určite nebudú posledné. To že nám sem začali voziť šrot z celého sveta, je jednou z "výhod" demokracie a slobody. Ja som použil z vyradenej varnej konvice flexokábel v dobrej viere(čo už môže byť zlé na kuse káblu). Je moja chyba, že som si nepremeral zapojenie, no zatiaľ som sa s takýmto šmejdom nestretol. Za každú chybu sa platí a aj na to sú tu tieto stránky, aby sme sa aspom niektorým chybám vyhli. Použité relé za meničom bolo nevhodné a akékoľvek iné relé s jednou cievkou by bolo tak isto nevhodné. Pri vypínaní kontaktu, jednoducho tento, ak cez neho tečie prúd, vždy natiahne oblúk.
Cossman píše:

Pro odpůrce přepínání sítí pomocí relé - já jich tam vidím minimálně 6 a jištění podle příručky žádné => za ty prachy bych to poskládal "10x". :roll:

Práve preto ich tam je 6ks, aby najprv jedno vyplo a až potom zaplo druhé. A ako píše predajca:
Redundantní přepínač RMS-16A pracuje na principu technologie Off-Line, kdy při přepínání dochází ke krátkodobým výpadkům výstupního napětí, které jsou však tak krátké, že nemají vliv na bezchybnou funkci napájeného zařízení.

Tieto výpadky sa starajú o to, aby jeden zdroj stihol vypnúť(dohorieť na kontaktoch) a až potom bezpečne zopol druhý zdroj. Nikto netvrdí, že spínací prvok nemá, alebo nesmie byť relé! Len nikdy nie jedno, ani keby malo koľkokolvek kontaktov. Tiež netvrdím, že to nejde vyrobiť aj lacnejšie. A Vami odkazované relé od Elkoep, by som po skúsenostiach s touto značkou nepoužil.
No a ešte k spotrebe cievok na stykači: Je pravda, že pri reverznom stykači je vždy jedna cievka pod napätím. No ak práve idem na sieť, žerie to zo siete(čo ma nijako netento). Ak idem na batérku, ešte mám veľa možností ako tých pár wattov ušetriť(ak vytiahnem video, televízor, zosilovač a asi daľšie tri adaptéry, ktoré väčšinou nepoužívam). U mňa už je 5W + - autobus ;) .
Všetkým veľa slnka prajem! *sun*
bert
 
Příspěvky: 364
Registrován: stř zář 07, 2011 9:09 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod ResHacker » sob led 07, 2012 12:18 pm

Lidi poraďte...moc se mi líbí myšlenka upravené UPS, jakožto využiji pouze měnič a ten přepínací obvod v případě, že baterky budou vybité - regl by to přepnul
Mám možnost za 5500 zakoupit 2700W UPS viz toto PDF: ftp://ftp.compaq.com/pub/products/serve ... epaper.pdf Jenže se nemůžu dočíst, jak jsou v něm uspořádané baterky, zda by to pracoval na 12V, časem po pořízení LiFe třeba až s 15-16V? Zase ten měnič uvnitř je čistej sinus a to by za tu cenu bylo super....Díky za rady!
(polo) ostrov 1160Wp monokrystal, Midnite Classic 150 + WB Jr, 8S3P (24V) ~540Ah LiFePO (14kWh), HF čína KS-6000p 6kW / 24V čistý sinus
P106 Electric, Samsung SDI 40s3p 148V/180Ah (27kWh) + 9kW fastcharger
Uživatelský avatar
ResHacker
 
Příspěvky: 496
Registrován: stř srp 03, 2011 4:42 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Cossman » sob led 07, 2012 12:41 pm

avatar píše:Jde mi predevsim o to aby to bylo udeláno tak ze kdyz nastane zapeceni kontaktu nebo vada v rele ze se oba proudy nepotkaji.


To by podle mě řešil stykač, jehož konstrukce (všechny kontakty na jedné kotvě) by ve chvíli spečení jednoho kontaktu neměla umožnit přepnutí druhého kontaktu. Ovšem pouze za předpokladu použití jednoho stykače se dvěma spínacími a dvěma rozpínacími kontakty. Nicméně pokud by bylo použito např. toto relé, které bude výrobcem dimenzováno na dostatečný trvalý proud, napětí a bude schopno tento trvalý proud přepínat, čili které nebude přetěžováno, nemělo by ke spečení kontaktů dojít.
Příklad: Máte měnič 1000W trvale, 2000W špička. Když použijete např. toto relé, u kterého výrobce udává, že je schopno přepínat proud 10A při napětí 250V AC, tak by neměl být problém, pokud těch 10A nepřekročíte, i když krátkodobě jsou sice schopny snést 12A. Z měniče by se to stát nemělo, protože při 2000W je proud 8,7A a pak by měl vypnout. V DS by pak bylo potřeba mít 10A jistič. Pokud máte jistič 16A, tak buď vyměnit jistič za 10A nebo relé na 16A při 250V AC (napr. toto).

Já pořád mluvím o relé. Z jednoho prostého důvodu a to je jeho nižší spotřeba. Pokud FV systémem napájíte běžné domácí spotřebiče a ne cirkulárku, soustruh nebo jiné elektrické zařízení s vysokým odběrem, nevidím důvod pro použití stykače. Pokud máte měnič se špičkovými 5000W, je potřeba i dostatečně dimenzovat relé resp. stykač a to na alespoň 25A.

bert: Určitě souhlasím, že je to téměř nekonečný proces. Také plánuji další rozšíření systému. Máte pravdu, že jsem obvod několikrát upravoval než jsem se dostal do současného stavu. Nějakou dobu jsem používal i automatické přepínání obou okruhů (regulátor, akumulátory) na jeden měnič-UPS. Dnes jsou už bohužel ty starší Bannerky mrtvé, takže druhý regulátor a obvod nejsou v provozu a proto jsem ho tady ani neprezentoval. A tou "chybou mezi klávesnicí a židlí" jsem Vás určitě nechtěl urazit. Jen tím říct, že příčinou zkratu a zničení měniče nenastalo kvůli špatnému přepnutí relé, ale nesprávným zapojením fáze a nuly.

Co se týká počtu relé. Právě z použití více relé (např. jedno pro přepínání fáze, druhé pro přepínání nuly) bych měl strach. A to kvůli různým časovým prodlevám jednotlivých relé při přepínání. Jedná se sice o milisekundy, ale přesto by se mohlo stát, že relé přepínající fázi by už bylo přepnuté na DS a relé přepínající nulu ještě nerozeplo nulu z měniče. Tohle by u jednoho relé nastat nemělo, protože kontakty jsou řízeny jen jednou cívkou a měly by se přepínat ve stejnou chvíli. Samozřejmě pokud by se nespekly. V takovém případě by ale nepohlo ani více relé, protože pokud by jedno nerozeplo a druhé ano, zase by mohl nastat stav např. fáze z DS, nula z měniče. Nicméně stále budu tvrdit, že pokud by bylo použito jen jedno relé s více přepínacími kontakty na dostatečný proud a napětí (podle údajů výrobce), které nebude přetěžováno, nemělo by ke spečení kontaktů dojít, stejně tak by nemělo dojít k nebezpečným časovým posunům při přepínání jednotlivých kontaktů.

Co se týká odkazu na Elkoep, mělo by se jednat o stykač nikoliv relé. Odkaz mi vyjel jako první na google, jinak s touto značkou zkušenosti nemám.
Cossman
 
Příspěvky: 56
Registrován: úte pro 27, 2011 1:22 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Cossman » sob led 07, 2012 1:15 pm

ResHacker: Asi budete zklamaný. Mám v práci v serverovně APC Smart-UPS 2200, kde je napájecí napětí akumulátorů 48V (8ks akumulátorů 12V/5Ah zapojených po 4 sériově a pak 2 série paralelně) a Smart-UPS 3000, kde je napájecí napětí akumulátorů dokonce 96V (16ks akumulátorů 12V/5Ah zapojených po 8 sériově a 2 série paralelně).
Jinak Smart-UPS 700VA, 750VA, 1000VA a 1500VA jsou na 24V. Na 12V jsou jen Back-UPS 650VA a "slabší", které ale nemají čistý sinus.

V létě jsem právě v té APC Smart-UPS 2200 akumulátory měnil, tak tady máte foto z výměny.
IMAG0215.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil Cossman dne pon led 09, 2012 7:43 pm, celkově upraveno 1
Cossman
 
Příspěvky: 56
Registrován: úte pro 27, 2011 1:22 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Lui » sob led 07, 2012 2:25 pm

No mam tu aj ja APC Smart 3000....ale tieto obidve maju napajanie na 48V a mam aj rackovu aj taku zo je zvislo....
...mozno axistuje aj na vecsie napetie.....
A tu rackovu Ti hocikedy za 200 eur predam,ale vopred upozornujem,ze odber bez zataze ma 4 A...!!!
Cca 16kwp ::pv:: ,48V 7kAh Pb *batt* , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 5xMPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) , BMV-600S , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 1120
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod dedo » sob led 07, 2012 3:24 pm

Cossman píše:ResHacker: ...
Jinak Smart-UPS 1000VA a 1500VA jsou na 24V. Na 12V jsou myslím jen Smart-UPS 700VA a "slabší".
IMAG0215.jpg

APC Smart UPS 700vka beží na 24V.
Uživatelský avatar
dedo
 
Příspěvky: 234
Registrován: čtv zář 22, 2011 9:33 pm
Bydliště: SK

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod bert » sob led 07, 2012 4:23 pm

Cossman píše:
avatar píše:Jde mi predevsim o to aby to bylo udeláno tak ze kdyz nastane zapeceni kontaktu nebo vada v rele ze se oba proudy nepotkaji.


To by podle mě řešil stykač, jehož konstrukce (všechny kontakty na jedné kotvě) by ve chvíli spečení jednoho kontaktu neměla umožnit přepnutí druhého kontaktu. Ovšem pouze za předpokladu použití jednoho stykače se dvěma spínacími a dvěma rozpínacími kontakty. Nicméně pokud by bylo použito např. toto relé, které bude výrobcem dimenzováno na dostatečný trvalý proud, napětí a bude schopno tento trvalý proud přepínat, čili které nebude přetěžováno, nemělo by ke spečení kontaktů dojít.
Příklad: Máte měnič 1000W trvale, 2000W špička. Když použijete např. toto relé, u kterého výrobce udává, že je schopno přepínat proud 10A při napětí 250V AC, tak by neměl být problém, pokud těch 10A nepřekročíte, i když krátkodobě jsou sice schopny snést 12A. Z měniče by se to stát nemělo, protože při 2000W je proud 8,7A a pak by měl vypnout. V DS by pak bylo potřeba mít 10A jistič. Pokud máte jistič 16A, tak buď vyměnit jistič za 10A nebo relé na 16A při 250V AC (napr. toto).

Já pořád mluvím o relé. Z jednoho prostého důvodu a to je jeho nižší spotřeba. Pokud FV systémem napájíte běžné domácí spotřebiče a ne cirkulárku, soustruh nebo jiné elektrické zařízení s vysokým odběrem, nevidím důvod pro použití stykače. Pokud máte měnič se špičkovými 5000W, je potřeba i dostatečně dimenzovat relé resp. stykač a to na alespoň 25A.

bert: Určitě souhlasím, že je to téměř nekonečný proces. Také plánuji další rozšíření systému. Máte pravdu, že jsem obvod několikrát upravoval než jsem se dostal do současného stavu. Nějakou dobu jsem používal i automatické přepínání obou okruhů (regulátor, akumulátory) na jeden měnič-UPS. Dnes jsou už bohužel ty starší Bannerky mrtvé, takže druhý regulátor a obvod nejsou v provozu a proto jsem ho tady ani neprezentoval. A tou "chybou mezi klávesnicí a židlí" jsem Vás určitě nechtěl urazit. Jen tím říct, že příčinou zkratu a zničení měniče nenastalo kvůli špatnému přepnutí relé, ale nesprávným zapojením fáze a nuly.

Co se týká počtu relé. Právě z použití více relé (např. jedno pro přepínání fáze, druhé pro přepínání nuly) bych měl strach. A to kvůli různým časovým prodlevám jednotlivých relé při přepínání. Jedná se sice o milisekundy, ale přesto by se mohlo stát, že relé přepínající fázi by už bylo přepnuté na DS a relé přepínající nulu ještě nerozeplo nulu z měniče. Tohle by u jednoho relé nastat nemělo, protože kontakty jsou řízeny jen jednou cívkou a měly by se přepínat ve stejnou chvíli. Samozřejmě pokud by se nespekly. V takovém případě by ale nepohlo ani více relé, protože pokud by jedno nerozeplo a druhé ano, zase by mohl nastat stav např. fáze z DS, nula z měniče. Nicméně stále budu tvrdit, že pokud by bylo použito jen jedno relé s více přepínacími kontakty na dostatečný proud a napětí (podle údajů výrobce), které nebude přetěžováno, nemělo by ke spečení kontaktů dojít, stejně tak by nemělo dojít k nebezpečným časovým posunům při přepínání jednotlivých kontaktů.
Co se týká odkazu na Elkoep, mělo by se jednat o stykač nikoliv relé. Odkaz mi vyjel jako první na google, jinak s touto značkou zkušenosti nemám.

Ešte raz. Ak píšem 2relé(stykače, alebo akokoľvek to nazveme), nemyslím že jedno spína fázu a druhé nulu :!:
Obe musia pripájať oba póly na svoj zdroj s tým, že sú vzájomne blokované(ak už nie mechanicky, minimálne elektricky cez rozpínací kontakt toho druhého). Ak použijeme len jeden kus s tým, že má zvlášť spínací a zvlášť rozpínací kontakt, je to po prepojení to isté, ako by tam bol jeden prepínací kontakt. Najprv musí jeden zdroj odpadnúť, až potom môže dostať impulz cievka druhého zdroja na zapnutie. A vôbec nejde len o spečenie kontaktov, ale polovodičom v meniči stačí na exitus aj veľmi krátkodobé preťaženie, ktoré pri tomto zapojení nastáva aj mimo havarijných stavov(spečenia)! A verte tomu, že asi ani rýchle poistky toto nezachytia. No a riešiť to slabším ističom, je krok do zadu(okrem toho, že asi nezareaguje keď má, musíte to chodiť nahadzovať, čo môžete rovno prepínať najlacnejšiu a najbezpečnejšiu verziu-paketový prepínač).
K tým Banerkám len toľko, že môžete tak do roka rátať s odchodom aj ďalších olovených batérií, ktoré používate. Neprajem Vám to, tak ako ani nikomu inému, ale žiaľ je to asi nezvratná skutočnosť tu na fóre overená. Tiež badám na svojich rázny pokles kapacity.
Ja som sa neurazil a ani sa s Vami nechcem hádať, len chcem ostatných varovať, aby nespravili tú istú chybu ako ja. Preto som spomínal svedomie, ktoré mi nedalo nereagovať.
K tomu Elkoep sa radšej nevyjadrujem. Nechcem ohovárať niekoho, kto nie je ON-line a nemá šancu na obranu.
bert
 
Příspěvky: 364
Registrován: stř zář 07, 2011 9:09 pm

PředchozíDalší

Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'