Stránka 1 z 1

Doplnění ostrovního systému o on-grid měnič

PříspěvekNapsal: pát čer 17, 2022 10:48 am
od Thoma_CPU
Ahoj všem,

jsem vlastníkem Axper King II (5048MKX alias HV verze klasického kinga) + LifePo4 bateriové úložiště a na něj připojený jeden HV string 4,5kWp a řeším jedno dilema mám teď ještě nějaké panely které bych mohl připojit do systému ale nemám k tomu regulátory. Mám už nějak promyšlené rozšíření do budoucnosti ale na to nyní nejsou finance. Nicméně mám doma ještě on-grid střídač Huawei SUN2000-5KTL-L1 který mne svou kvalitou co se týká účinnosti a monitoringu provozu překvapil (samozřejmě je to on-grid takže bez baterky která je HV a drahá jako...nebo wattrouteru je to celkem k mizérie). Jde mi o to že mám celkem vysokou kontinuální spotřebu mražáky,UPSky,servery,vysílače,NASky a hromadu dalších nesmyslů v racku cca to dává 1,5-2kW. Takže bych to chtěl zapojit do toho ostrovu protože mám různé panely napětí a proudy nemám možnost to nějak rozumně nakombinovat na stávajícího kinga a ten Huawei má dva velmi slušné MPPT vstupy tak jsem ho chtěl využít.

Nyní řeším to zda je možné to takto zapojit nevím jak se bude chovat King když mu do zátěže připojím on-grid který primárně reguluje svoji výrobu pomocí výstupního napětí. Na Huawei bych nastavil režim bez přetoků (funguje díky rychlému snímání velice dobře dle mé zkušenosti) takže by v podstatě jen doplňoval výkon do spotřebičů - má dobrou účinnost a nemusel bych to hnát přes baterky a měnit napětí z panelů na nízké a potom zase na vysoké a střídat tím bych pošetřil i Kinga snad. Nakreslil jsem na to takové schéma zapojení tak bych byl rád kdyby jste mi napsali co si o tom myslíte :D

Cílové řešení je samozřejmě jiné systémové s novými MPPT trackery a 2xKing ale na to bohužel nyní nemám a nechci kupovat nějakou provizorku a pak to předělávat. Navíc leží mi tu panely a nevyužitý ongrid tak bych to chtěl nějak využít.

Re: Doplnění ostrovního systému o on-grid měnič

PříspěvekNapsal: čtv čer 23, 2022 6:41 am
od Thoma_CPU
Nikdo z kolegů sluníčkářů neporadí nebo aspoň nenapíše že je to totální blbost ? No nezbude nic jiného než to vyzkoušet a udělat průkopníka :-D

Re: Doplnění ostrovního systému o on-grid měnič

PříspěvekNapsal: čtv čer 23, 2022 7:05 am
od youda
S Victronem by to fungovalo v pohode. Jak se zachova King MKX, ve chvili kdy mu do vstupu vleti spicka po odlehceni spotreby, na to nemam odpoved.

Jako uplna blbost to neni. Jo a zasada - nejakou zatez nechat i co nejbliz kingovi a pokud mozno ji nevypinat. Kdyby neco prolitlo, at se to ma kde spalit.

PS: u toho Victrona existuje popis zapojeni, k nalezeni jako "victron factor 1 rule". Tam dokonce ani nemusi byt limiter.

Re: Doplnění ostrovního systému o on-grid měnič

PříspěvekNapsal: čtv čer 23, 2022 7:37 am
od rva
Kdysi a s menším gridfree měničem jsem to zkoušel: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=44&t=3067#p54254

Re: Doplnění ostrovního systému o on-grid měnič

PříspěvekNapsal: pát črc 22, 2022 12:50 pm
od Thoma_CPU
rva píše:Kdysi a s menším gridfree měničem jsem to zkoušel: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=44&t=3067#p54254


Díky pročetl jsem téma a nakonec se do pustil do pokusu :D

Re: Doplnění ostrovního systému o on-grid měnič

PříspěvekNapsal: pát črc 22, 2022 12:53 pm
od Thoma_CPU
Takže pro info vše zatím funguje týden naprosto bez problémů orientaci panelů jsem zvolil V/Z s velkým sklonem tak aby byla výroba rozložena na Huawei střídač rovnoměrně. Za Axperta jsem dal zátěž cca 200W server a nějakej balast kterej jede nonstop a jako celek to funguje skvěle zkoušel jsem odpínat a zapínat zátěž bojler 2kw spirála a reaguje to naprosto v pohodě.

K mému údivu to funguje velmi dobře - když to jelo na Axpera ten hučel jako lokomotiva dnes už je krásné tichoučko přes den ;-) Huawei se jen lehce zahřívá a má pasivní chlazení.

Teď už jen našetřit na cílové řešení a realizovat

*edit: jen upozornění pro ostatní pořádně si nakreslit schéma a 3x zkontrolovat v rozvaděči jsem špatně umístil snímač elektroměru a nechci domyslet coby se stalo kdybych to hned z rána neopravil jak vysvytlo slučníčko spotřeba se mi přičítala k výrobě takže by to tlačilo do výstupu Axperta max výkonu huawei a to nechci domýšlet :? holt někdy je ráno moudřejší večera ty noční nejsou nic moc :D

Re: Doplnění ostrovního systému o on-grid měnič

PříspěvekNapsal: pát črc 22, 2022 2:19 pm
od Enbar
Ahoj, v com je prosim kreslena ta schema, Visio?

Re: Doplnění ostrovního systému o on-grid měnič

PříspěvekNapsal: pát črc 22, 2022 2:21 pm
od Thoma_CPU
Enbar píše:Ahoj, v com je prosim kreslena ta schema, Visio?


Kéž by... :D je to v malování ale základ je převzat z dokumentace HUAWEI :yes:

Re: Doplnění ostrovního systému o on-grid měnič

PříspěvekNapsal: pát črc 22, 2022 2:32 pm
od Enbar
:D je to silny nastroj! My sme to na vyske volali ze paint++. Da sa v tom uplne vsetko, len velmi pracne. dik :yes: