Stránka 2 z 3

Re: Přetok nebo jalový proud???

PříspěvekNapsal: čtv črc 22, 2021 9:32 pm
od PavelR
FCC píše:Ahoj,

S velkou pravděpodobností je to jalovina. Stačí si dát na fázi klešták a uvidíš proud. Pokud je měnič ze strany sítě nezatížený ( defakto odlehčený motor , protože tam nějaké trafa budou) tak má mizerný účiník.

Pavel


nebo ma na vstupu nejaky vetsi foliovy kondenzator a bude to v kapacite.
Idealne analyzator site, nebo alespon oscilo a zjistit jestli je proud pred nebo za napetim.
Mizerny ucinik doma netreba resit doma elmery jalovinu neresi.

Re: Přetok nebo jalový proud???

PříspěvekNapsal: pát črc 23, 2021 2:50 pm
od Franta2776
Zkoušel jsem různě připojovat a odpojovat zátěž s připojenou sítí a elektroměr co má 2000imp/kWh (0,5Wh/imp) a mám ho na vstupu se mi při odpojení zátěže rozblikat nepodařilo.Té 0,5Wh se mi do sítě asi dodat nepodařilo.Připojoval jsem a odpojoval 3kW.Připadá mi to,že vstup a výstup není spojený.On ,když se rosvědcuje bypass nic necvaká pouze při připnutí sítě.
Dal bych na výstup proudové relé s proudem okolo 4A to by při menší zátěži měnič odpojilo od sítě.Ještě vyzkouším s baterii až bude.Celé se sítí by se to použilo pouze v období při nedostatku slunce.

Re: Přetok nebo jalový proud???

PříspěvekNapsal: sob črc 24, 2021 11:43 am
od Franta2776
Dnes jsem zkoušel několikrát odpojit najednou 6kW.Měnič bral 4,5kW z panelů a 1,5kW ze sítě a elektroměr neblikl.Takže pokud byl přetok,tak menší než 0,5Wh.
Aby to nebylo s těmi regulačními přetoky jako s paní Colombovou.Všichni o ní mluví a nikdo ji neviděl:)))
Jsem ve FV krátce,ale na webu jsem našel historicky pouze dva případy ,kdy přetoky někdo řešil.První případ byl dopis od PRE,že odběrné místo není v pořádku(bez pokuty) ,ať ho dají do pořádku a druhý,kdy zapojili u modrásku měřící čidlo na jinou fázi(plnohodnotná dodávka do síťe).Víc nic a těch modrásků budou v chodu v ČR tisíce. O kolika jiných případech víte??

Re: Přetok nebo jalový proud???

PříspěvekNapsal: sob črc 24, 2021 1:20 pm
od rva
U čínských výrobků člověk nikdy neví, co dostane. U tohoto prodejce z odkazu, který tu je už dříve https://www.resacs.cz/solarni-stridac-menic-resacs-isolar-sml-ii-5-5kw-48vbat-450vsol-mppt/ udává, že se jedná o "Typ střídače: bateriový střídač, MPPT střídač, síťový (On-Grid) střídač". Tedy on-grid. V návodu uvedeném na stejné stránce je:
ISolar SML II p.28.jpg

I tady je ukázáno, že když je připojena síť a nejsou baterie, tak pracuje souběžně se sítí.
A přetoky? Některý elektroměr není schopen přetoky změřit - při přetoku ukazuje nulu, nebo dodávku. Třeba je to i tento případ.

Re: Přetok nebo jalový proud???

PříspěvekNapsal: sob črc 24, 2021 3:27 pm
od Franta2776
rva píše:U čínských výrobků člověk nikdy neví, co dostane. U tohoto prodejce z odkazu, který tu je už dříve https://www.resacs.cz/solarni-stridac-menic-resacs-isolar-sml-ii-5-5kw-48vbat-450vsol-mppt/ udává, že se jedná o "Typ střídače: bateriový střídač, MPPT střídač, síťový (On-Grid) střídač". Tedy on-grid. V návodu uvedeném na stejné stránce je:
ISolar SML II p.28.jpg

I tady je ukázáno, že když je připojena síť a nejsou baterie, tak pracuje souběžně se sítí.
A přetoky? Některý elektroměr není schopen přetoky změřit - při přetoku ukazuje nulu, nebo dodávku. Třeba je to i tento případ.


Nejsme ve sporu.Já jen ,že ten přetok nemohu vyvolat i když chci.Prostě chci pár elektronů tomu Eonu poslat zdarma:)))Jednofázový elektroměr co používám měří objema směry stejně. Přehodil jsem vývody a vyzkoušel.Samozřejmě by to chtělo nějakou lepší měřící metodu.

Co musí nastat ,aby vznikl přetok je,že musí být po nějakou dobu vyšší napětí měniče než sítě a to se mi nedaří.Když tu síť zatížím 1,5kW,tak to napětí sítě o pár malých voltíků klesne.Pokud odpojím zátěž celých 6kW,tak napétí sitě stoupá rychleji,než jakákoliv regulace,která se snaží držet napětí sítě a já k přetoku potřebuji napětí vyšší než je síť.A tak to musí být všude,nikde není tak tvrdá síť,že se při 1,5kW nehne.

Re: Přetok nebo jalový proud???

PříspěvekNapsal: sob črc 24, 2021 4:00 pm
od Franta2776
Teď jsme si spočítal ubytek na vedení při cca 7A mám k elektroměru 70m a dělá to cca1V.

Re: Přetok nebo jalový proud???

PříspěvekNapsal: sob črc 24, 2021 5:08 pm
od mmv
po cca 2 měsících provozu modráska 2000W a vyrobených (spotřebovaných) cca 330kWh, přiskočila na elměru 1kWh uvidíme co se bude dít dál :?:
elměrP21_5.jpg

elměrP19_7.jpg

Re: Přetok nebo jalový proud???

PříspěvekNapsal: sob črc 24, 2021 6:49 pm
od PavelR
mmv píše:po cca 2 měsících provozu modráska 2000W a vyrobených (spotřebovaných) cca 330kWh, přiskočila na elměru 1kWh uvidíme co se bude dít dál :?:
elměrP21_5.jpg

elměrP19_7.jpg


co by se delo ... pokud mas mikrozdroj, nebo nasmlouvanou dodavku do site tak se nedeje nic. Pokud mas ale prifazovanou vyrobnu nenahlasenou :uh: :uh:

Re: Přetok nebo jalový proud???

PříspěvekNapsal: sob črc 24, 2021 6:58 pm
od petrd
Je velice dobre ze to nekdo konecne alespon takto zdokumentoval.

Jako kdyz jsem Modrasek zkousel, prislo mi ze to reguluje velice pomalu, ze na displeji okem vidim jak ubira vykon kdyz jsem skokove odlehcil zatez.

Asi jedina sance na jakz tazk cistej provoz je mit nejaky dalsi bazmek typu "greenbono" ktery svede prebytecnou energii do dostatecne dimenzovane balastni zateze "20-zarovek", protoze zadne levnejsi FV stridace se asi nezvladaji ztlumit. Mam dojem ze aby to opravdu fungovalo a byli jsme na bezpecna strane regulacni odchylky, musi byt ona zatez stale ponekud protekana proudem.
Suma sumarum, na prd a to vse abych nedodal za rok sousedovi omylem jednu nelegalni solarni kWh.

Re: Přetok nebo jalový proud???

PříspěvekNapsal: sob črc 24, 2021 8:46 pm
od Franta2776
mmv píše:po cca 2 měsících provozu modráska 2000W a vyrobených (spotřebovaných) cca 330kWh, přiskočila na elměru 1kWh uvidíme co se bude dít dál :?:
elměrP21_5.jpg

elměrP19_7.jpg


Já mám elektroměr ZE312 asi 9let starý.Jak se na tom elektroměru 2.8.0 vyvolá??Na první pohled tam nikde tlačítko není.

Re: Přetok nebo jalový proud???

PříspěvekNapsal: sob črc 24, 2021 9:26 pm
od bublich
Franta2776 píše:
mmv píše:po cca 2 měsících provozu modráska 2000W a vyrobených (spotřebovaných) cca 330kWh, přiskočila na elměru 1kWh uvidíme co se bude dít dál :?:
elměrP21_5.jpg

elměrP19_7.jpg


Já mám elektroměr ZE312 asi 9let starý.Jak se na tom elektroměru 2.8.0 vyvolá??Na první pohled tam nikde tlačítko není.


Při odběru by tam měl být bargraf na displeji který orientačně ukazuje velikost odběru.
Při dodávce to samé ale bliká.Je to č3.
A samozřejmě se to mimo
ze312_bargraf.jpg
jiné ukládá do registru.

Re: Přetok nebo jalový proud???

PříspěvekNapsal: sob črc 24, 2021 10:05 pm
od PavelR
petrd píše:Je velice dobre ze to nekdo konecne alespon takto zdokumentoval.

Jako kdyz jsem Modrasek zkousel, prislo mi ze to reguluje velice pomalu, ze na displeji okem vidim jak ubira vykon kdyz jsem skokove odlehcil zatez.

Asi jedina sance na jakz tazk cistej provoz je mit nejaky dalsi bazmek typu "greenbono" ktery svede prebytecnou energii do dostatecne dimenzovane balastni zateze "20-zarovek", protoze zadne levnejsi FV stridace se asi nezvladaji ztlumit. Mam dojem ze aby to opravdu fungovalo a byli jsme na bezpecna strane regulacni odchylky, musi byt ona zatez stale ponekud protekana proudem.
Suma sumarum, na prd a to vse abych nedodal za rok sousedovi omylem jednu nelegalni solarni kWh.


Jedina varianta pro spravny provoz prifazovanyho menice je mirkozdroj nebo smluvena dodavka i kdyz nic nedodas. Provozovat vyrobnu bez ohlaseni neni dobrej napad.
Toto mi pripada kontraproduktivni - tyto pokusy jsou voda na mlyn komplikatorum u distribuce.
Proc to vubec delat? budto to dat do rezimu mikrozdroje nebo do offgridu. kde je problem?

Re: Přetok nebo jalový proud???

PříspěvekNapsal: ned črc 25, 2021 8:01 am
od mmv
Franta2776 píše:
mmv píše:po cca 2 měsících provozu modráska 2000W a vyrobených (spotřebovaných) cca 330kWh, přiskočila na elměru 1kWh uvidíme co se bude dít dál :?:
elměrP21_5.jpg

elměrP19_7.jpg


Já mám elektroměr ZE312 asi 9let starý.Jak se na tom elektroměru 2.8.0 vyvolá??Na první pohled tam nikde tlačítko není.

rotují tam 3 displeje
1 VT
2 NT
P (přetok?)

Re: Přetok nebo jalový proud???

PříspěvekNapsal: ned črc 25, 2021 8:36 am
od Franta2776
mmv píše:
Franta2776 píše:
mmv píše:po cca 2 měsících provozu modráska 2000W a vyrobených (spotřebovaných) cca 330kWh, přiskočila na elměru 1kWh uvidíme co se bude dít dál :?:
elměrP21_5.jpg

elměrP19_7.jpg


Já mám elektroměr ZE312 asi 9let starý.Jak se na tom elektroměru 2.8.0 vyvolá??Na první pohled tam nikde tlačítko není.

rotují tam 3 displeje
1 VT
2 NT
P (přetok?)


Já na té ZE312 mám T1aT2.T3 nemám.Soused má novější typ elektroměru má základní sazbu a stejně ,tam má T1,T2 a T3 přetok.Prý T3 už dávají všude.

Re: Přetok nebo jalový proud???

PříspěvekNapsal: ned črc 25, 2021 10:50 am
od bublich
ZE312 dodávku pouze indikuje (viz výše),na výčet má RS485 pod zaplombovaným krytem.Hned vedle připojení tarifu.
No není tak blbej jak vypadá.

Re: Přetok nebo jalový proud???

PříspěvekNapsal: ned črc 25, 2021 11:07 am
od Dagus
A vážně prijde technik, rozplombuje to a jde vyčítat přes rs485?

Re: Přetok nebo jalový proud???

PříspěvekNapsal: ned črc 25, 2021 11:39 am
od xmasin
Dagus píše:A vážně prijde technik, rozplombuje to a jde vyčítat přes rs485?

Technik odečte stavy jednotlivých registrů pomocí optického rozhraní. Teoreticky ty registry si může člověk vyčíst i sám, pokud má příslušnou čtecí hlavici nebo jsem koukal, že už existuji i zařízení, které údaje čtou pravidelně a posílájí je na cloud a dokonce jsou schválené pro použití v rámci ČEZ Distribuce. https://www.cezdistribuce.cz/cs/pro-zakazniky/potrebuji-vyresit/elektromery-a-odecty/komunikacni-rozhrani

Re: Přetok nebo jalový proud???

PříspěvekNapsal: ned črc 25, 2021 8:15 pm
od Franta2776
Ví někdo přesně ,jak je ta legislativa nastavená?Já jsem zelenáč.
Jak GWL tak i4wifi jsou známí obchodníci a oba určitě prodávají.
https://shop.gwl.eu/docs/web/GridFree-Info-CZ-02.pdf
https://www.i4wifi.cz/cs/stranky/119-gr ... -pripojeni

Re: Přetok nebo jalový proud???

PříspěvekNapsal: pon črc 26, 2021 8:00 am
od Matess
Je to jednoduché... obchodník vám to prodá a čez vám za to dá pokutu.

Re: Přetok nebo jalový proud???

PříspěvekNapsal: úte črc 27, 2021 7:27 am
od Marioo
A je tu naozaj niekto reálne kto dostal pokutu za pretok do siete? Alebo len to počul od kamaráta svojho kamaráta?