Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte zář 28, 2021 7:54 pm


Přetok nebo jalový proud???

Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...
Další

Přetok nebo jalový proud???

Příspěvekod Franta2776 » úte črc 20, 2021 6:54 pm

Pánové,
dnes jsem připojil na Easun Isolar SML2 5,5kW síť.Mám připojeny panely a nemám zatím baterii.Pokud je měnič bez zátěže ukazuje mi klešťák proud na přívodu ze sítě okolo 2,5A.Co to je přetok?? Dostupný výkon na panelech byl cca 500W.Podle mne se tento měnič neumí přifázovat na síť a udělat dodávku.Je to tak??
Pokud panely odpojím proud klesne na 1,7A.

Provozujete někdo tento konkrétní měnič nebo velice podobný připojený k síti?? Výrobce uvádí OFFgrid.
Díky Franta
?
Franta2776
 
Příspěvky: 204
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: Přetok nebo jalový proud???

Příspěvekod Franta2776 » stř črc 21, 2021 6:41 am

Mám tam zapojený před a za měničem jednofázový elektroměr,který umí signalizovat červenou LED diodou opačné zapojení zpětný chod elektroměru .Citlivost 0,025A a celou dobu nic nesignalizuje.Za 8 hodin natočil vlastní spotřebu měniče naprázdno 0,2kW.
Co to je tedy za proud co ukazuje ten klešťák 2,5A??Poradí někdo??VF rušení z měniče?Jalový proud??
?
Franta2776
 
Příspěvky: 204
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: Přetok nebo jalový proud???

Příspěvekod Matess » stř črc 21, 2021 8:24 am

to vypadá zcela jistě na nějakou chybu měření.

Nicméně měnič nemůže fungovat jako offgrid bez baterie, může fungovat jen jako přifázovač s omezovačem.

http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... dy#p120227
- pokud to nechceš číst celé zajímá tě kategorie hybridní měniče.
?
Matess
 
Příspěvky: 1126
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: Přetok nebo jalový proud???

Příspěvekod Franta2776 » stř črc 21, 2021 2:25 pm

Matess píše:to vypadá zcela jistě na nějakou chybu měření.

Nicméně měnič nemůže fungovat jako offgrid bez baterie, může fungovat jen jako přifázovač s omezovačem.

http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... dy#p120227
- pokud to nechceš číst celé zajímá tě kategorie hybridní měniče.



Matessi díky za info.
Hybridní měniče jsem přečetl.Ten můj měnič dělá toto, baterku ještě nemám:
1)Pokud není připojená síť normálně dodává do zátěže z PV.Vstupní a výstupní svorky jsou galvanicky oddělené na výstupu 230V na vstupních AC svorkách 0V je oddělaná i nula mezi vstupem a výstupem.
2)Pokud připojím síť,tak se srovná vstupní a výstupní napětí podle sítě..A v případě potřeby si měnič přisává výkon ze sítě.Teď třeba zátěž 480W z toho 400W zPV a 80W si trvale tahá ze sítě.Když vypnu síť celý výkon přejde na PV.

Při vypnutém stavu je odpor mezi vstupem a výstupem 260kOhm.Mám na výstupu jednofázový 2000imp/kWh to je jeden imp 0,5Wh.Pokud je měnič bez zátěže ani blik.Přesto teče 2,5A.
Provozovat bez připojené sítě nebo se sítí???Je to galvanicky oddělené nebo není??
?
Franta2776
 
Příspěvky: 204
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: Přetok nebo jalový proud???

Příspěvekod rva » stř črc 21, 2021 2:49 pm

Do sítě pravděpodobně dodávat nemůže. "Přicucávání" má pravděpodobně vyřešeno tak, že AC od distributora usměrní a vzápětí nastřídá na výstupní straně. Výhodou je, že nemůže dodávat do sítě. Nevýhodou že nemůže přicucnout víc, než umožňuje jeho střídač - tedy nějakých 5.5 kW. Obdobně snad pracuje Axpert king.
_______________________________________________________________________
23 kWp, LiFePo4 30 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A)
?
rva
 
Příspěvky: 1903
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: Přetok nebo jalový proud???

Příspěvekod Franta2776 » stř črc 21, 2021 5:20 pm

rva píše:Do sítě pravděpodobně dodávat nemůže. "Přicucávání" má pravděpodobně vyřešeno tak, že AC od distributora usměrní a vzápětí nastřídá na výstupní straně. Výhodou je, že nemůže dodávat do sítě. Nevýhodou že nemůže přicucnout víc, než umožňuje jeho střídač - tedy nějakých 5.5 kW. Obdobně snad pracuje Axpert king.


Má bypass při přehřátí apod.(asi relé)Pokud začne jít větší polovina energie ze sítě signalizuje bypass.Co mi nesedí je těch 2,5A asi jalového proudu.Vyšší frekvence od spínaného zdroje ten klešťák nezměří.Na vstupu budou určitě nějaký kondíky.
?
Franta2776
 
Příspěvky: 204
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: Přetok nebo jalový proud???

Příspěvekod Matess » stř črc 21, 2021 6:57 pm

přiznám se že google ten název moc nenachází, takže jestli se jedná o kinga s dvojitou konverzí beru zpět... Jinak platí co jsem napsal - asi někde chyba v měření.

Kde se tento měnič dá koupit?

Nicméně pravda - měl bych do wiki doplnit měniče s dvojitou konverzí.
?
Matess
 
Příspěvky: 1126
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: Přetok nebo jalový proud???

Příspěvekod Franta2776 » stř črc 21, 2021 8:10 pm

V Čechách je klon třeba tady v příloze i návod:
https://www.resacs.cz/solarni-stridac-m ... vsol-mppt/
Já jsem koupil tady:
https://www.aliexpress.com/item/1005001 ... %2522%257D
Tady jsou stránky výrobce,asi přelepovače:
https://www.easunpower.com/products/EAS ... -With-WiFI
?
Franta2776
 
Příspěvky: 204
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: Přetok nebo jalový proud???

Příspěvekod bublich » stř črc 21, 2021 9:49 pm

Dobrý den.
Mám Easun 3kW Plus 24V.Klasické bypassové relé.Porovnal jsem návody krok za krokem a jsou naprosto totožné.
Jsou tam přidány pouze časovače v závěru.Pokud tedy ten návod je skutečně na to zařízení tak se jedná o klasické relé
a ne dvojitou konverzi.Tam si myslím je přetok vyloučen.Takže zřejmě opravdu půjde o soustavnou chybu při měření.
Takže ještě edit: Úplně v závěru je navíc taková ta klasická malůvka displeje s odpojenou baterií a textem,že je možný provoz bez baterie přímo z panelů.To já tam nemám.To je jediný rozdíl co jsem našel.
Navíc v tom techickém listě se udávají časy přepnutí při výpadku sítě,což si myslím u dvojité konverze je blbost.
?
bublich
 
Příspěvky: 78
Registrován: pát črc 10, 2020 11:42 pm

Re: Přetok nebo jalový proud???

Příspěvekod Matess » stř črc 21, 2021 11:13 pm

ano chtěl jsem napsat to samé. Podle manuálu to není king - je tam transfer time. Tzn jedná se o hybridní měnič u kterého přetoky vyloučit nejdou.

king here
https://ecoprodukt.cz/product/22448/dow ... a%20EN.pdf

transfer time line mode to battery mode 0ms - tzn. tady je dvojitá konverze, když mu spadne linka a přechází na baterii je to prostě bez výpadku.

Kdyžto u tvého kusu jsou standartní časy 10,20ms...
?
Matess
 
Příspěvky: 1126
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: Přetok nebo jalový proud???

Příspěvekod Franta2776 » čtv črc 22, 2021 6:26 am

Pánové díky za info a váš čas.
Podle vás může dojít k přetoku při připojení baterie případně přepnutí bypass??Jak podle vás dodává část výkonu ze sítě a část z PV? Podle mne má někde sběrnici ,kde má stejnoměrné napětí jak PV ,sítě i baterii a tam si tahá dle potřeby.

Může měnič udělat přetok ,když není na dodávku do sítě vůbec dělaný a na straně zátěže nemá síť??Znáte někdo takový případ??Pokud je to měnič Grid -tie tam si to umím představit.
?
Franta2776
 
Příspěvky: 204
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: Přetok nebo jalový proud???

Příspěvekod lemra79 » čtv črc 22, 2021 7:06 am

Na odkazu níže je to docela vysvětlený. Myslim, že pokud ho provozuješ bez baterii, občas si "odplivne" do sítě, třeba při odpojení velký zátěže, ale netušim, jestli to elektroměr vyhodnotí jako zpětnou dodávku. Ona ta změna toku AC proudu není tak jednoduchá na identifikaci, záleží hlavně na nastavení algoritmu elektroměru.

https://www.fve-mp.cz/aktuality/5048mg- ... ulatoru-13
Jinko 225 W / 6,075 kWp, GWL/Sunny Mono 310Wp / 2,79 kWp,
PIP 5048 MG, Fangpusun MPPT150/60TR, li ion 350 Ah@58V, ICC@rpi3+
celkem instalováno 8,865 kWp
Uživatelský avatar
lemra79
 
Příspěvky: 342
Registrován: sob bře 09, 2019 5:30 pm
Bydliště: Orlickoústecko

Re: Přetok nebo jalový proud???

Příspěvekod Franta2776 » čtv črc 22, 2021 7:58 am

lemra79 píše:Na odkazu níže je to docela vysvětlený. Myslim, že pokud ho provozuješ bez baterii, občas si "odplivne" do sítě, třeba při odpojení velký zátěže, ale netušim, jestli to elektroměr vyhodnotí jako zpětnou dodávku. Ona ta změna toku AC proudu není tak jednoduchá na identifikaci, záleží hlavně na nastavení algoritmu elektroměru.

https://www.fve-mp.cz/aktuality/5048mg- ... ulatoru-13


Jojo rozumím.Já jsem můj měnič kupoval s tím,že ho budu provozovat jako ostrov s baterii.Mám ho týden doma o funkci přisávání ze sítě jsme nevěděl,zjistila to až praktická zkouška.Přisávání se mi zdá pěkně použitelné na přechodné období.
Ten 5048mg s baterii provozuje někdo s přisáváním z DS bez přetoků????Ono ty střeva budou podobný.
?
Franta2776
 
Příspěvky: 204
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: Přetok nebo jalový proud???

Příspěvekod bublich » čtv črc 22, 2021 1:35 pm

Jak prosím proběhla ta praktická zkouška.Já si pořád myslím že "nepřicucává" (tomu rozumím,že pouze část výkonu vezme ze sítě),ale prostě na chvíli přepne transfer relé a po snížení příkonu se vrátí na panely.
?
bublich
 
Příspěvky: 78
Registrován: pát črc 10, 2020 11:42 pm

Re: Přetok nebo jalový proud???

Příspěvekod Franta2776 » čtv črc 22, 2021 2:02 pm

bublich píše:Jak prosím proběhla ta praktická zkouška.Já si pořád myslím že "nepřicucává" (tomu rozumím,že pouze část výkonu vezme ze sítě),ale prostě na chvíli přepne transfer relé a po snížení příkonu se vrátí na panely.


Nezatížil jsem ho na hranici jmenovitého výkonu to je 5,5kVA.Původně jsme si myslel,že když mu nestačí výkon z PV nebo je přetížený,tak zapne obchozí relé a sepne síť.
Funguje takto:
1)když má zátěž třeba 3kW a PV dává pouze 2kW,tak si přicucne 1kW z DS.
2)když má zátěž 500W a na PV dostupných 2000W bere z PV 440W a 60Wz DS.Aby neudělal přetok pří odlehčení část výkonu bere z DS.
3)Když se připojí DS k měničí,tak výstupní a vstupní napětí se srovná
4)Bypass signalizuje,až ve schvíli,kdy více jak 50% odběru je z DS
5)Bez problémů pracuje bez DS a není mi jasné proč konstruktér nezvolil jednudiší cestu a to usměrnit DS a dát ji do cesty MPPT.Proč zvolil údajné přifázování k síti?

Funguje moc pěkně:)),ale asi ne pro ČR.
?
Franta2776
 
Příspěvky: 204
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: Přetok nebo jalový proud???

Příspěvekod Matess » čtv črc 22, 2021 5:26 pm

podle mě v tomto hybridním režimu je to prostě přifázování (grid tie) s limiterem.
?
Matess
 
Příspěvky: 1126
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: Přetok nebo jalový proud???

Příspěvekod bublich » čtv črc 22, 2021 7:39 pm

To Franta2776 díky.Tak jo bude to asi tak.Mě zaráží,že ani výrobce nikde tuto vlastnost nezminuje.
Bylo by to fajn,ale bez přetoků.Chtělo by ho podrobit osciloskopické metodě - tuším Vítek tak analyzoval přetoky.
?
bublich
 
Příspěvky: 78
Registrován: pát črc 10, 2020 11:42 pm

Re: Přetok nebo jalový proud???

Příspěvekod Franta2776 » čtv črc 22, 2021 7:44 pm

Mám doma ještě měnič s čistým sinusem 12/230V ten bych zapojil před tento jako siť.Může někdo doporučit elektroměr nebo metodu ,která bezpečně ty regulační přetoky změří a odhalí??
?
Franta2776
 
Příspěvky: 204
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Re: Přetok nebo jalový proud???

Příspěvekod FCC » čtv črc 22, 2021 8:22 pm

Ahoj,

S velkou pravděpodobností je to jalovina. Stačí si dát na fázi klešták a uvidíš proud. Pokud je měnič ze strany sítě nezatížený ( defakto odlehčený motor , protože tam nějaké trafa budou) tak má mizerný účiník.

Pavel
4 kWp; Conext MPPT 60; Conext XW+ 8548; Conext Battery monitor; Conext Gateway; Olovo 48V VRLA 300 Ah
?
FCC
 
Příspěvky: 169
Registrován: čtv říj 16, 2014 7:43 pm

Re: Přetok nebo jalový proud???

Příspěvekod Franta2776 » čtv črc 22, 2021 9:11 pm

bublich píše:To Franta2776 díky.Tak jo bude to asi tak.Mě zaráží,že ani výrobce nikde tuto vlastnost nezminuje.
Bylo by to fajn,ale bez přetoků.Chtělo by ho podrobit osciloskopické metodě - tuším Vítek tak analyzoval přetoky.


On je stejný display,stejné body v návodu jako 5048MG,takže i střeva budou asi stejný.
?
Franta2776
 
Příspěvky: 204
Registrován: pon úno 01, 2021 4:00 pm

Další

Zpět na Střídače, měniče napětí, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'