od vlkazajac » pon zář 15, 2014 2:05 pm
Ďakujem za príspevky, sú v nich zobrazené skúsenosti, získané postupom času, popri vývoji technológií. Dovoľte mi reagovať na niektoré detaily.
K Jiříkovmu príspevku by som len poznamenal, že ani v terajšom systéme nemám medzi panelmi a regulátorom žiadne skrutkové spoje ani istenie ( spoliehajúc sa na data od regulátora ). Je tam pravda prepäťové istenie a odpínač. Nikdy som nemeral reálny úbytok napätia medzi MC4 konektorom a vstupom do regulátora, v reálnych podmienkach to môžem zmerať, skúsim to v najbližšom čase. Zatiaľ prijímam s veľkou výhradou tvrdenie, že panely do 18 V sú optimum. S ostatným nemám dôvod nesúhlasiť.
Vata píše o omieľaní teórie - ja súhlasím, že mpp technológia vytiahne z panelov viac, o tom predsa nediskutujem. Chcela v ďalšom povedať, že zraniteľnejšie z hľadiska čiastočného zatienenia je sériové radenie panelov, nie paralelné, tomu rozumieme. K teplotám panelov v stringu by som sa mohol vyjadriť tiež, pretože ich meriam. Momentálne som dva stringy posilnil na tri panely v každom, ale priebeh teplôt prestal byť takmer čitateľný kvôli zosilnenému rušeniu vedenia od teplotných čidiel zo strany regulátora, ktorý pracuje s vyššími napätiami. Takže na prezentáciu to nie je moc vhodné.
Ešte sa vrátim k úvodnému článku. Je celkom v poriadku, že vysvetľuje dôvody, prečo je mppt regulátor lepší a prináša aj graf, ktorý to pomáha pochopiť. Ja stále viac neverím argumentácii z prospektov výrobcov o zvýšení energetického zisku až o 30 %, ktorú článok ešte akceleroval na 40 %. A keď sa pozriem na deformovanú škálu na osi grafu a tiež na otázku "Proč by si měl na ně dát pozor a raději zvolit o něco dražší MPPT variantu ?", tak sa musím pýtať, či mi tu niekto nepodsúva prinajmenšom polopravdu. Tiež čiastočne preto, lebo 36 článkové panely vznikali snáď o chlp skôr, ako 60 článkové panely vtedajšej úrovne s cca 225 Wp. A ako vieme, vplyvom stále lepšej účinnosti stúpajú prúdy, ale aj napätia panelov, čím sa tieto mierne vzďaľujú od štandardných napätí batérií. Dnes veľmi slušný PWM regulátor 48 V / 60 A s niektorými nastaviteľnými parametrami, s displejom a s meraním získanej/vydanej energie stojí 250 EUR. Na to si musíte k Studeru alebo Tristaru dokúpiť ešte modul. Takže mppt varianta regulátora nie je o niečo drahšia, je takmer 3x drahšia, čo znamená viac ako o 400 EUR.
Snáď som vysvetlil, o čo mi ide: aký je optimálny počet článkov k danému PWM regulátoru a batérii. Až budem mať vlastné overené výsledky, dám vedieť.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
-

vlkazajac
-