Stránka 2 z 9

Re: BMS BMS7S20SLIFE200BT od mivvyenergy

PříspěvekNapsal: pon kvě 23, 2022 6:54 am
od Soban
Podívejte asi takto.....

Nepředpokládám že by mě ta BMS měla vypínat co chvíli.

Spodní hranici na měniči jsem posunul na 24V kdy se přepíná na DS.

Nepředpokládám že bych baterku vybíjel k těm 24V, ale je to rezerva v olovu kdyby ta lifepo4 nestačila. (Za normálního provozu by měla vydržet - denní spotřeba asi 2kWh - 2.5kWh takže něco dodají panely a ten zbytek by měla vydržet takže odpojení a dokrmení olovem by nemělo být tak časté.)

Při výpadku se měnič vypne až při 21V to by mělo stačit abych tam měl při výpadku rezervu v olovu a nějakou dobu jsem vydržel.

Na horním napětí je to horší protože aby se olovo nabíjelo bude na něm až 28.4V takže to se ta lifepo musí odpojit, teoreticky by to měla vydržet protože 100% je 3.650V na článek co je 29.20 takže 28.4 je 3.55V.

Takže když to neodpojí by se němělo nic stát - je to bezpečné, ovšem proč ji trápit a snižovat životnost tak ji při 27.6V odpojím.

Jinak taky uvažuji že bych nabíjení - bulk nastavil na 27.5V aby lifepo nevypínalo a nastavil eqalizaci třeba jednou za týden na 28.8V čili olovo by dobíjelo pouze jednou za týden na 100%.

Samozřejmě do budoucna se koupí další lifepo4 a olovo po skončení životnosti už tam nebude....

Re: BMS BMS7S20SLIFE200BT od mivvyenergy

PříspěvekNapsal: pát kvě 27, 2022 8:38 pm
od Soban
Tak jsem musel trošku upravit hodnoty, protože při vybíjení jak kolísalo napětí tak BMS odpínala a připínala baterku a to není dobrá věc....

Takže zvětšena hysterze i čas na 5s.

Uvidíme co to bude dělat.....

Screenshot_2022-05-27-21-23-07-870_com.jiabaida.bms.jpg

Re: BMS BMS7S20SLIFE200BT od mivvyenergy

PříspěvekNapsal: pát čer 03, 2022 12:25 am
od mmv
mám 2 packy Lilion a k nim 2 tyto BMS, po odstávce jedné z nich a výměně článku jsem nepřišel na logický důvod proč když jednu připnu (aplikací) tak proč se druhá odpojí, BMSky o sobě neví, snažím se jim navodit stejné podmínky tzn stejné napětí (např 53V) stejný, respektive minimální proud a stejně se BMSky chovají tak, že když jedna sepne "stykač" druhá ho odepne, nevíte někdo jak je umravnit ??? pak bez důvodně třeba po 5ti hodinách v té vyplé cvakne a přelévají se proudy klidně i 50A z jedné do druhé :-(

Re: BMS BMS7S20SLIFE200BT od mivvyenergy

PříspěvekNapsal: pát čer 03, 2022 12:43 am
od Soban
Rozdílné napětí způsobí přelévání a překročení nastaveného proudu?
Má ten měněný článek stejné SOC a napětí jako zbytek baterky?


Jinak co vám brání se aplikací podívat co se děje, aplikace má log, a jde vyčíst i proč se stykač odpojil.

Re: BMS BMS7S20SLIFE200BT od mivvyenergy

PříspěvekNapsal: pát čer 03, 2022 1:43 pm
od mmv
Soban píše:Jinak co vám brání se aplikací podívat co se děje, aplikace má log, a jde vyčíst i proč se stykač odpojil.


rád se přiučím, ale ať koukám v aplikaci tak log tam nevidím, :-(
jak jsem psal, připojovací napětí je shodné, tudíž vyrovnávací proudy jsou minimální, pak si najednou aplikace (BMSka) vzpomene a připojí se i když já osobně si nemyslím, že je to ideální okamžik (rozdíl v napětí i 0,5V kdy pak dochází k přelévání v začátku i +50A -50A

když v app zapnu charge a discharge, tak se nic nestane , pak najednou třeba po 5ti minutách BMSka sepne stykač, ten se cca desetkrát ve frekvenci cca 1Hz sepne a pak se to zase odpojí :-(


... nepřipojí se ani když "nakrátko" propojím oba silové vývody stykače, zkusí to, ale zase se odpojí

Re: BMS BMS7S20SLIFE200BT od mivvyenergy

PříspěvekNapsal: pát čer 03, 2022 1:55 pm
od PetrDubi
Co jsem to testoval, tak stykač u téhle BMS sepne až ve chvíli, kdy je z BMS nějaký odběr. Když zapnu na BMS vypínač (nebo je zapnutý fyzický vypínač a zapnu přepínač v telefonu) a není tam žádný odběr, tak se nic nestane. A až ve chvíli, kdy je nějaký odběr, tak sepne stykač. Ale nabíjet se možná dala i bez sepnutého stykače (to už si nepamatuju).
Každopádně stykač cvakl vždycky až při odběru, tak jestli třeba ten tvůj odběr není na hraně (moc nízký).. Zkusil bych ten výstup trochu zatížit. Když jsem měl třeba připojený měnič a byl vypnutý inverter, tak taky nic a po zanutí inverteru (odběr 1,5A) najednou cvaknul stykač.

Re: BMS BMS7S20SLIFE200BT od mivvyenergy

PříspěvekNapsal: pát čer 03, 2022 2:08 pm
od lzahradil
mel jsem stejny problem. Pripojoval jsem ji vecer, takze zadne nabijeni se nekonalo. BMS mi nechtela sepnout.
Pak se to povedlo a ted nevim jestli samovolne a nebo az po nejakem pruchozim proudu kdy jsem vyzkousel pustit dobijeni.
Minimalni proud ktery zobrazi je az od 2A.
Jestli je to pri protekajicim proudu, tak vyzkousej pustit vic jak 2A a jestli sepne.
Piny pro zapnuti musi bejt spojene, simulujici prepnuty prepinac.. Teda doufam ze to ma bejt jako prepinac a ne treba jako tlacitko. Ja je mam spojene a bezi to.

Re: BMS BMS7S20SLIFE200BT od mivvyenergy

PříspěvekNapsal: pát čer 03, 2022 3:10 pm
od Mikel
BMSku pro pripad paralelniho zapojeni baterii je potreba mit jiz zapnutou pomoci HW vypinace. Rele sepne az pri minimalni zatezi a pak uz to bezi normalne.

Re: BMS BMS7S20SLIFE200BT od mivvyenergy

PříspěvekNapsal: pát čer 03, 2022 4:20 pm
od Soban
Tak jsem trochu dolaďoval hodnoty.....

Screenshot_2022-06-03-17-10-28-308_com.jiabaida.bms.jpg


Jinak log to má.....

Screenshot_2022-06-03-17-08-05-285_com.jiabaida.bms.jpg


Screenshot_2022-06-03-17-09-51-399_com.jiabaida.bms.jpg

Screenshot_2022-06-03-17-09-18-272_com.jiabaida.bms.jpg

Re: BMS BMS7S20SLIFE200BT od mivvyenergy

PříspěvekNapsal: pát čer 03, 2022 6:13 pm
od glottis
mmv píše:
Soban píše:Jinak co vám brání se aplikací podívat co se děje, aplikace má log, a jde vyčíst i proč se stykač odpojil.


rád se přiučím, ale ať koukám v aplikaci tak log tam nevidím, :-(
jak jsem psal, připojovací napětí je shodné, tudíž vyrovnávací proudy jsou minimální, pak si najednou aplikace (BMSka) vzpomene a připojí se i když já osobně si nemyslím, že je to ideální okamžik (rozdíl v napětí i 0,5V kdy pak dochází k přelévání v začátku i +50A -50A

když v app zapnu charge a discharge, tak se nic nestane , pak najednou třeba po 5ti minutách BMSka sepne stykač, ten se cca desetkrát ve frekvenci cca 1Hz sepne a pak se to zase odpojí :-(


... nepřipojí se ani když "nakrátko" propojím oba silové vývody stykače, zkusí to, ale zase se odpojí


tak v tom excelu ten duvod je. Sloupec ProtectStatus a hodnota 1000 a pokud to je bitova reprezentace tak to je nadpeti cele baterie. Ale proc si mysli ze je nadpeti ... leda nejaka spicka co nani neni v logu. Nevedes treba balancni kabliky nekde kolem silovych? Nebo stykace? Ze by se tam neco indukovalo?

Re: BMS BMS7S20SLIFE200BT od mivvyenergy

PříspěvekNapsal: pát čer 03, 2022 10:47 pm
od mmv
Mikel píše:BMSku pro pripad paralelniho zapojeni baterii je potreba mit jiz zapnutou pomoci HW vypinace. Rele sepne az pri minimalni zatezi a pak uz to bezi normalne.

tak, propojky namontovány, v softwaru obou BMS je zapnuto "switch function" zatím se to chová stejně, tzn ta co byla odpojena a znovu zapojena se nezapne a když se odpojí pack č.1 tak jenom cvaká :-(
vyměněný článek jsem vrátil z5 a také se vrátil problém s rozbalancováním :-(

jen je mi divné, že to spolu minimálně 2 měsíce chodilo jako víno :-( (i s tím rozbalancovaným článkem :-(
log.jpg

v "logu" jsou jenom tyto zelené připomínky o rozbalancování 1. článku, nic co by hovořilo například o tom, že bylo něco vypnuto (jej jich tam zato spousta)

takto to vypadá v reálu
https://photos.app.goo.gl/MGVcHcNdbDD1AbCT6

a ani v dalších screenech není nic co by naznačovalo, že je něco v nepořádku :(

Re: BMS BMS7S20SLIFE200BT od mivvyenergy

PříspěvekNapsal: sob čer 04, 2022 6:51 am
od Soban
Potom co to cvakalo nebylo na té stránce protection of information, žádný záznam?

Začal bych kontrolou co je v té BMS nastaveno, pak bych nechal ty hodnoty přepsat těmi default co tam jsou přednastavené a skusil to znovu. (Nevím zda se přepisují i ty hodnoty v sekci hardware taky bych je skusil přepsat.)

Co ty dva drátky co jsou na vypínač - máš je spojené.
Když je rozpojíš a spojíš zapíná se a vypíná baterka, posunuje ten vypínač v aplikaci.

Pak mě napadá pouze jedna možnost prohodit ty BMSky mezi sebou a budeš vědět zda je to BMSkou a nebo články.

Re: BMS BMS7S20SLIFE200BT od mivvyenergy

PříspěvekNapsal: sob čer 04, 2022 8:56 am
od Mikel
Predpokladam podle napeti, za tam mate lion baterie. Cely problem bude, ze maze z vyroby nastavenou MS pro lifepo. Je potreba v aplikaci pomoci tlacitka prepnout rezim baterie na lion.

Re: BMS BMS7S20SLIFE200BT od mivvyenergy

PříspěvekNapsal: sob čer 04, 2022 9:45 am
od mmv
Mikel píše:Predpokladam podle napeti, za tam mate lion baterie. Cely problem bude, ze maze z vyroby nastavenou MS pro lifepo. Je potreba v aplikaci pomoci tlacitka prepnout rezim baterie na lion.


nene, je tam určitě nastaveno liion na life jsem to nikdy nezkoušel, maximálně tam múže být nastaveno liion lite, ale jak jsem kontroloval nastavení tečh dvou BMS, tak hodnoty jsou naprosto shodné , a řekl bych, že by to BMS v "logu" nějak zaznamenala, a všechny baterie by označila jako overvoltage, ale tady je 12-13 článků zelených, a ty dva co se balancují, mají barvu červenou, případně šedivou :(

to soban, drátky jsou nainstalované a propojené v aplikaci je šoupák nastavenej doprava - zelenej (od včerejška) nicméně musím podotknout že to 2 měsíce chodilo i bez těch switchů, i když jak tu tuším izahradil psal, že na první zapnutí to byla hoňka, ale pak se to nějak zaplo samo a dva měsíce to drželo, jenže jeden článek se rozjížděl až o 0,1V a tak jsme s mikelem ... - ať se furt neopakuju ;)

blbé je, že mám teď dvě denní a tak se k tomu včas nedostanu :( budu instalovat třetí pack, tak tu třetí BMS zaměním za tuhle a uvidíme ... do podzimu je zatím čas 8-)

každopádně děkuji za postřehy 8-)

Re: BMS BMS7S20SLIFE200BT od mivvyenergy

PříspěvekNapsal: sob čer 04, 2022 10:14 am
od Soban
Jak říkám skusil bych ty hodnoty v té BMSce přepsat, mohly se nějak poškodit - kdoví....

Když nepomůže tak pokud máš na tom druhém packu stejnou tak je prostě prohodit aby jsi věděl zda je problém v BMS a nebo ve článcích či těch drátkách. (Předpokládám že drátky k článkům jsou na konektoru na té BMS takže je nemusíš odpojovat od článků.)

Re: BMS BMS7S20SLIFE200BT od mivvyenergy

PříspěvekNapsal: sob čer 04, 2022 10:39 am
od mmv
jj drátky jsou stejný, nicméně rozdíl po výměně článku BMSka ukázala max 0,025V, ten starý článek při nastavení 4,1V nedojel do 4V a tak se blížil k hranici 0,1V a tak jsem do toho šáhl , BMSka měří všechny články docela přesně, ozkoušeno multimetrem :-( kdybych tušil že se to takhle rozjede ;) ne nadarmo se říká, co funguje na to se nešahá :oops:

Re: BMS BMS7S20SLIFE200BT od mivvyenergy

PříspěvekNapsal: pát čer 10, 2022 4:02 pm
od glottis
Tahle BMS je opravdu zajimava ...

Vcera jsem zapojil novou baterii, pripojil balancer, pripojim MPPT a BMS dokud nema odber nezapne. Ja jak jsme pustil invertory tak zapla a hned vypla. A zase a zase a porad do kola. Nekdy zustane vypla delsi dobu. Mereni napeti funguje dobre. Provizorne jsem rele premostil a jel jsem den jen tak. Nastaveni kontrolovano milionkrat.

Dneska druhy pokus a vubec se mi ji nedarilo zapnout. Teda jednou zapla, chvilku to jelo a pak konec. A tlacitko v app "discharge" nejde zapnout a protection pise locking.

Nekde jsem nasel, ze to lidi vyresili starsi verzi aplikace do mobilu, kde jim to pak jde zapnout tim tlacitkem. V logu jsem se nikde nedocetl proc se to vypne. Jen locking. Zkusil jsme teda predposledni verzi a tam to opravdu jde a zatim mi to jede. Nemate nekdo podobnou zkusenost s resenim?

Dalsi zajimavost je ze fakt neni moc vhodna na paralelni provoz baterii, ikdyz jsme videl videa ze jo. Kdyz ji pripojim k batyerii co je ziva, proste se nezapne. Az kdyz vypnu tu prvni baterii, zjisti ze je odber a zapne se. Pak muzu zase zapnout prvni baterii.

A to se pak rekne neodpojujte baterii :)) Zatim z tehle BMS nemam nejlepsi pocity.

Neda se tam treba nahrat nejakej novej nebo jinej software?

Re: BMS BMS7S20SLIFE200BT od mivvyenergy

PříspěvekNapsal: pát čer 10, 2022 6:15 pm
od PetrDubi
Mě teda funguje bez problémů od prvního zapojení. Po zapojení jsem nainstaloval aplikaci z odkazu na Mivvy (protože ta v Google play neumožňuje nastavit všechny věci), nastavil parametry, zapnul jističe a po zapnutí měniče cvaknulo relé a baterka začala fungovat. Od te doby se mi nikdy nevypnula a funguje bez problémů, jenom jsem postupně dolaďoval napětí, při kterém začíná balancovat, ale na funkčnost baterky to nemá vliv.
Jo a máš propojený ty zapínací piny na bms?

Re: BMS BMS7S20SLIFE200BT od mivvyenergy

PříspěvekNapsal: pát čer 10, 2022 7:49 pm
od glottis
PetrDubi píše:Mě teda funguje bez problémů od prvního zapojení. Po zapojení jsem nainstaloval aplikaci z odkazu na Mivvy (protože ta v Google play neumožňuje nastavit všechny věci), nastavil parametry, zapnul jističe a po zapnutí měniče cvaknulo relé a baterka začala fungovat. Od te doby se mi nikdy nevypnula a funguje bez problémů, jenom jsem postupně dolaďoval napětí, při kterém začíná balancovat, ale na funkčnost baterky to nemá vliv.
Jo a máš propojený ty zapínací piny na bms?


hmmm, to jsem nepropojil. Mel jsem ji zapojenou pri inicializaci clanku a pro pripojeni zdoje se zapla tak jsem to neresil. V navodu jsem se nedocetl ze to musim udelat. Jestli jeste zazlobi, zkusim to. Dodany Kablik co tam pasuje jsem vyuzil na pripojeni k esp32 a vycitani dat

Re: BMS BMS7S20SLIFE200BT od mivvyenergy

PříspěvekNapsal: pát čer 10, 2022 8:06 pm
od Soban
glottis píše:hmmm, to jsem nepropojil. Mel jsem ji zapojenou pri inicializaci clanku a pro pripojeni zdoje se zapla tak jsem to neresil. V navodu jsem se nedocetl ze to musim udelat. Jestli jeste zazlobi, zkusim to. Dodany Kablik co tam pasuje jsem vyuzil na pripojeni k esp32 a vycitani dat


Ale mám dojem že někde na začátku jsem se tě ptal zda ji máš zaplou (spojené ty dva drátky pro zapínán).

Taky mám dojem že to zmiňoval i někdo jiný.

Jak ji nemáš zaplou tak to v aplikaci nejde zapnout, jak ty drátky máš spojené tak to v aplikaci jde vypínat a zapínat.