Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob bře 25, 2023 8:56 pm
volente píše:Když jsem si poletoval s hotlinerem tak takový Lipolky daly tak 50-100 cyklů max.
Ale tvůj dotaz je stejný jako se zeptat kolik km vydrží motor v dragsteru.
volente píše:Tak to jsi přehnal, měl by vydržet aspoň ten jeden závod, což je 4-6 jízd. No a to kolo co jede 110km/h taky asi nebude na moc vyjížděk na tu baterku.
unicast píše:Pěkné. Jen bych osadil místo motoru v kole středový BBSHD od Bafangu (1000W jmenovitě/2000W v peaku). Se slabší BBS02(750W jmenovitě, 1500W v peaku) mám zatím rekord 58 km/h.
youda píše:Je tu nějaký odborník, co se v tom opravdu vyzná?
unicast píše:youda píše:Je tu nějaký odborník, co se v tom opravdu vyzná?
Já to zkusím, byť se po pouhých 3000 km najetých na tom elektrickém pekelném stroji odborníkem rozhodně necítím. Hub motor má několik nevýhod:
1. nízký točivý moment v malých otáčkách. Prostě od určitého stoupání se na tom jet nedá (a čím větší kola, tím je to stoupání menší). Naopak se středovým pohonem lze díky možnosti využívat přehazovačku vystoupat cokoli. Totéž pak platí pro rychlosti vysoké, prostě s těžkým převodem opět stačí dostatek výkonu a není potřeba řešit, že takhle vysoko už motor netočí.
2. pak je tu aspekt "optimálních otáček", kdy motor nejméně topí a má nejvyšší účinnost. Ty se díky té přehazovačce taky udržují poněkud snáze
3. vyšší rotující váha snižuje ovladatelnost
4. horší vyvážení (a když je ještě baterie vzadu na nosiči, tak už je to zabité totálně).
Teď k nevýhodám:
5. Rekuperace -- ano, ta se středovým motorem možná není. Ale jednak té energie zpravidla není zase tak mnoho, aby se to nějak zásadně vyplácelo (v zásadě jen dlouhé sjezdy), kolo není vlak a většina těch nábojových motorů bohužel nemá říditelnou sílu, kterou rekuperujou. Takže jsem slyšel i o případech, kdy jezdec dostal smyk nebo v případě motoru v předním kole dokonce letěl přes řídítka po zapnutí rekuperace při jízdě s kopce. Taky jsem slyšel argument ohledně příliš velkých proudů do baterie při rekuperaci.
6. Vyšší mechanické ztráty -- ano. Ale to je kompenzováno ztrátami u bodů 1 a 2. Stejně tak samozřejmě častější výměna řetězů, ale zase se už vyrábějí heavy duty řetězy pro elektrokola.
7. Možnost odmontovat pedály je existuje samozřejmě i se zmiňovanými středovými motory, vývod na plynovou páčku to má a dá se jezdit bez šlapání. Jenže bez pedálů už to jaksi ztrácí "charakter jízdního kola" a že je to kolo už mi neuvěří ani městapáci z Lázní Bohdaneč.
Nejzajímavější se mi osobně jeví motor nikoli v náboji, ale (stator) v zadní vidlici, kdy rotorem je ráfek. Jednak tam jde ten pohon dokonale ukrýt a kromě toho to odbourává skoro všechny zmiňované problémy, když se to udělá dobře
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků