vata píše:já bych to tak neprožívala. Už třetí zimu zkrátka pozoruju, že panely rozmrznou samy. Když je sněhu opravdu mnoho a slunce málo, stačí očistit alespoň spodek (kam člověk dosáhne), zbytek sleze sám. Dnes třeba mi nasněžilo tak 10cm, v poledne to bylo už z panelů dole, ačkoliv celý den mrzlo.
No a když je takové počasí jako třeba včera, kdy za celý den mi 950Wp dalo 60Wh, tak je úplně jedno jestli ometáte nebo ne, těch pár Wh za tu námahu nestojí.
Jasne, jasne, ale neni horsi kombinace nez prazdna baterka + zasnezene panely + slunecne pocasi
Pokud je k panelum bezpecny pristup, tak za sebe hlasuju vsemi deseti pro ometani, protoze i kdyz jsou dny zamracene, kdy se vyrobi jen jednotky az desitky Wh, tak je jiste, ze jednou slunicko zase vyjde. Je jasne a vyzkousene, ze snih sleze i sam, ale rozdil muze byt propastny, protoze ten kdo ma prazdnou baterku a panely ometene, tomu se muze behem par slunecnich hodin nabit a kdo ma prazdnou baterku a ceka az snih z panelu sjede sam, tak mu muze zustat baterka prazdna ...