antoni_sk píše:Otázka je či by bolo nejaké prínosné mať dva samostatné baterkové systémy - teda niektoré regulátory by boli pripojené k VRLA a niektoré k Li-Ion
Ja som doteraz tiež používal olovené akumulátory. Uvažoval som, že si nechám v systéme pripojené olovo aj nové lion, no nakoniec som sa rozhodol len pre lion z 18650 80P/4S. Olovo si zatiaľ nechám ako zálohu, alebo ich použijem len na záhradné osvetlenie.
Už po necelom týždni skúšobnej prevádzky z lion akumulátorom môžem povedať, že je badateľný rozdiel oproti olovu.
Cez LK meriam aj energiu dodanú a odobranú z akumulátora, tak viem porovnať čo som do akumulátora dal a čo z neho zobral.
Napríklad:
Stále mám len jeden 270 Wp panel, do oloveného akumulátora som dal v slnečný deň 1,1 kWh, cez noc som zobral 0,5 kWh a akumulátor bol skoro vybitý. Taktiež zapísaná energia ktorá zostala v akumulátore stále stúpala, čo bolo nereálne.
Olovo.jpg
Teraz do lion akumulátora, čo dodám, skoro to isté aj zoberiem a z napätím som oveľa lepšie.
Teraz keď je slnečno pripájam do systému aj chladničku. Cez slnečné dni ju budem môcť nechať pripojenú stále, len tie prúdové špičky pri rozbehu, no hádam to akumulátoru neuškodí.
Lion.jpg
Nechcem ťa na nič nahovárať, ale na tvojom mieste by som olovené batérie zrušil a dal tam len lion. Olovo nechať ako zálohu, alebo predať.
Ja som len napísal moju skúsenosť s olovom a lion. Či to skombinuješ, alebo použiješ len jeden druh akumulátorov sa musíš rozhodnúť sám.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.