Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv led 26, 2023 10:32 pm
antoni_sk píše:Pripomína mi to dobu keď kedysi "vedci" chceli pri e-bajkoch využiť rekuperáciu pri jazde z kopca a pod. Nakoniec zistili že získaná energia je v rádoch jednotiek percent a že komplikácie tejto koncepcie nestáli za toto získané množstvo energie a na koniec sa to neujalo v praxi
Kostěj píše:Prolétl jsem zdroj, díky za odkaz. Tedy fakt otřesná studie. Autora zavřít do McDonalda, ale na hranolky nepouštět, maximálně mýt tácy. Namátkou: Jak to, že má pevný panel v poledne výkon podstatně větší, než panel na dvouosém trackeru? Tuší vůbec autor, kolik může stát oprava zaseklého trackeru? Že to může být dražší, než ty panely na něm? Všichni tady víme, že pokud na panel nepere slunce, nedává výkon. Ale on naměří 10% výkonu na straně odvrácené od slunce.
Ve mně to budí dojem, že student VŠE dostal zadání: Máme oboustranný panel, udělej studii, kde bude vycházet alespoň v něčem jako ne úplná blbost. A aby to nevypadalo jako blbost na první pohled, musí se studie zaplnit vzorcema, grafama a číslama na tři desetinná místa. Od té doby, co existuje excel a powerpoint se internet takovým balastem jen hemží.
antoni_sk píše:Prepáč, ale ja som nikde nepísal že nerobili praktické testy... a písal som že sa to neoplatí - inak by to asi výrobcovia aj montovali, všakže ?
marko250 píše:rottenkiwi>tak vem jeden panel co máš doma a otoč ho zády ke slunci,skloň jako by byla zadní strana přední,dej pod to bílou plachtu a změř to nic,co to bude dávat.To bys musel zrcadlit tu spodní stranu odněkud z nezastíněného místa a sledovat s tím zrcadlem slunce po celý den.Však i v tom videjku cos dal je zisk ledva 6% z celkového možného výkonu,tak k čemu mít 300Wp na zadní straně.
marko250 píše:rottenkiwi>tak vem jeden panel co máš doma a otoč ho zády ke slunci,skloň jako by byla zadní strana přední,dej pod to bílou plachtu a změř to nic,co to bude dávat.To bys musel zrcadlit tu spodní stranu odněkud z nezastíněného místa a sledovat s tím zrcadlem slunce po celý den.Však i v tom videjku cos dal je zisk ledva 6% z celkového možného výkonu,tak k čemu mít 300Wp na zadní straně.
rottenkiwi píše:marko250 píše:rottenkiwi>tak vem jeden panel co máš doma a otoč ho zády ke slunci,skloň jako by byla zadní strana přední,dej pod to bílou plachtu a změř to nic,co to bude dávat.To bys musel zrcadlit tu spodní stranu odněkud z nezastíněného místa a sledovat s tím zrcadlem slunce po celý den.Však i v tom videjku cos dal je zisk ledva 6% z celkového možného výkonu,tak k čemu mít 300Wp na zadní straně.
Mám 6 panelov na JZ, a ráno od 5:00 do 10:30 sú v úplnom tieni,
ale sused má 13 m dlhý a 7 m vysoký dom s bielym brizolitom,
takže takto nepriamo tie panely dávajú 150 až 250 W, záleží
na oblačnosti, alebo či je azuro.
Dám grafy, keď bude jasno, lebo teraz vždy prší.
marko250 píše:Což asi překročí,protože jestli jsem dobře pochopil funkci FV článku tak je jednostranný,tím pádem musí jít na sebe dva aktivníma stranama ven a mezi póly + uvnitř a - venku.A místo u silnice si pro panel nedovedu představit,ten bude vypadat za rok provozu,aby vůbec to slunce prošlo přez nános bordelu.Další věc je ,že né všechny silnice vedou ze severu na jih a je tam zrovna protihlukovka.Další zase panel jako protihluk taky nic moc.V OV na kruháči dávali do protihlukovky kalené skla,dnes po roce už jsou všechny pryč,denně jsem tam měl možnost vidět jak se válejí střepy po silnici z nich,asi odlítavaly kameny,nebo roztažnost a špatný návrh uchycení.
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků