Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob dub 01, 2023 2:22 am
dracekvo píše:To bude stejné fiasko jako solární dálnice.
Kdysi mě to zajímalo a spočítal jsem, že to nemá absolutní smysl. Ten výkon panelů je teoretický. Aby monokristal dobře fungoval, tak musí být kolmo k slunci. Takže ten jejich výpočet je jen vlhký sen, protože panely na autě nebudou nikdy v ideální pozici ke slunci.
Dále pak panel jako celek má takový výkon jako jeho nejslabší článek. Tj. jeden flek (nebo stín) na jednom článku zabije výkon celého stringu. Těžko říct, tak budou mít na autě stringy poskládané.
A auto rozhodně nebude stát tak, aby na něj celou dobu svitilo slunce. Já třeba pokud je možnost raději zaparkuju auto ve stínu.
Pokud vyrobím solární panel a vyprodukuji kvůli němu emise, tak by ten panel měl za svůj život vyrobit co nejvíce elektřiny. A toho nejlépe docílím pokud ho umístím na střechu nějakého domu. Těch volných střech je obrovské množství. Až by jednou třeba došli, tak se můžeme zabývat problémem, kam je ještě umístit.
Dále pak tu budou neúměrné náklady na opravu drobné kolize, navýšení hmotnosti samotného automobilu.
Jediné rozumné využití solárního panelu jsem viděl u audi, kdy solární panel napájel ventilátor topení a interiér při stání na slunci nebyl tak rozpálený.
A k tomu náklaďáku. To je myšlena střecha tahače, nebo i návěsu? U návěsu dejme tomu. U střechy tahače je 5 MWh nereálné.
brumlaj píše:Teoretický smysl to má, ale ekonomika ještě dlouho takováto řešení nedovolí. .....
Ano jsme ve shodě, za čárkou to popisuji - cituji:střídač_N píše:...... Pokud provedeme poctivé srovnání náklad, riziko- proti výnosu, jistotě, pak jsme vždy v záporu.
brumlaj píše:.......... ekonomika ještě dlouho takováto řešení nedovolí. .....
každá energie která je v automobilu místo na teplo přeměněna na "vyšší typ" u nás tedy na energii elektrickou má smysl. Nabíjení, tedy pomalé šetří akumulátor.střídač_N píše: ..... Zjednoduším to: energie slunce ji příliš řídká, aby to mělo za těchto okolností praktický příznivý dopad.
toto se s elektromobily ukázalo jako absolutní nesmysl, jen někteří ještě nemají dostatečné fyzikální znalosti k posouzení.střídač_N píše: ....... Jak říkají automobiloví nadšenci: objem ničím nenahradíš.
Pokud jsme chamtiví, pak možná. Pokud ne, pak skromnost je tou náhradou.střídač_N píše:U nás fotovoltaiků můžeme parafrázovat: plochu ničím nenahradíš.
brumlaj píše:.......
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků