Tak jsem je pres tento vikend prvně a pokusně zapojil. Byl jsem "diky bohu" cely vikend bez netu, pac mi 2.6km vzdalenou
wifinu urval patecni vitr ze stozaru, a tak jsem mel spoustu casu na zapojovani (bastleni)...
Panely na zdi jsou ty cervene zalezitosti na vyse uvedenem grafu .. Panely jsou pripojeny skrz
DIY diodové bastlítko z diod z PC zdroje. Napajim s tim zatim pokusne sve
Creative bedynky pres den. Pres
Y-PWR si jeste provadim vyber mezi 15V z DCDC menice pro pripad ze by v panelech nebylo dostatek energie a tak by mi muzika chcipla, coz diky YPWR v ten okamzik napajeni plynule prejde z panelu na DCDC menic. Rano zase YPWR plynule prejde z DCDC menice na panely hnedka jakmile napeti s pripojenou zatezi presahne 15V. Na grafu jsou kolem 9te rano nejake sachy jeste, mereni, testovani, takze neni videt nastup panelu, panely byly rano uplne odpojeny od ypwr a pouze velleman je meril. Navic bedynky pres noc vypinam. Vypinani beden je reseno vypinacem umistenym pred vstupem do stabilizatoru L78S12CV.
Jeste by me skutecne zajimaly proudy, ktere tam tecou abych mel jistotu, ze YPWR skutecne pri napajeni bedynek energii z panelu nebere z DCDC menice ani miliamper, popripade jen takovy minimalni, jakoze "v ramci rezie" a preferuje skutecne panely.
Vysledoval jsem, ze pokud odpojim DCDC menic a necham trapit bedynky na panelu osamote bez zalohy DCDC menicem napajenym z jinama, tak ty creativy na pomalu klesajici vykon (typicky panel pri zapadu slunce) reaguji zeslabovanim az do uplneho ticha.
Ted kdyz mi bedynky takhle jedou z pridanych panelu navic, ktere nejsou zatim urceny pro akumulaci do baterii, tak je uz ted vyuzivam alespon pro primou spotrebu, cimz ulehcim hlavnimu FV pro dobijeni baterii, coz se hodi na noc obzvlaste pokud je energie ze slunce kriticky nedostatek, protoze kazdy den bez centraly je usetrenych spousta penez.
- Kód: Vybrat vše
. -----
. // | M |
. //----+ O | 0V .. 30V 0V / 15V 10.5V .. 14.7V
. // | S |-->-+------+ +-<--[DCDC]-<-[BAT2]-[REG2]-[FV1+FV2]
. // | P | | | |
. //----+ E | O ------
. // | C | velleman |YPWR|-->-+-->-O velleman
. ----- FV1 ------ | BAT1
. X <vypinac
. +----[L78S12CV]--<--+ 15V .. 30V
. 13.99V | 2A max
. ------------------
. | CREATIVE AUDIO |
. ------------------
A toš jako hraje to vcelku zdatně. Na grafu jde krasne videt ta selekce YPWR mezi 15V a energii panelu. Neni dost energie, YPWR prepne na DCDC menic a jede z DCDC menice a panel chvili drzi, pac je bez zateze, nebo jen pulsně na zatezi, pac uz nestiha a pak spadne uplne na nulu jak se setmi a jede uz DCDC menic. Pochopitelne stabilizator 13.9V se vice zahriva umerne s napetim, ktere musi snizovat. Stabilizator je na chladici, ale i pri 30V se na nem da udrzet ruka, pri snizovani 15V z DCDC menice je uplne studeny.
L78S12CV