od Pavel.Simon » úte dub 24, 2012 2:47 pm
Niekoľko krát, ležiac vo vani som nad podobným rozmýšľal. Tam dokonca sú dosť väčšie objemy vody aj 100 l.
Len z diskúsie ma napadli nejaké protiargumenty:
celý výmenník musí byť riešený A. samospádom, B. poháňaný čerpadlom ak nie je samospád. Možnosť B. teraz vylučujem, lebo získané teplo by boloasi dosť drahé (to čerpadlo by nemohlo byť hociaké - vlasy, saponáty, mydlo proste dosť drsná voda na čerpanie).
A. samospádom: doma (rodinný dom) mám asi 2 m odpadovej rúry medzi vaňou a septikom Prevýšenie cca. 1 m. Ale v paneláku bol odtok z vane asi 30 sm od hlavnej odpadovej rúry v jadre. Celkové dosiahnuteľné prevýšenie bolo tak do 20 cm. V tomto malo priestore asi dosť veľký výmenník sa nedá zrealizovať.
Umiestniť ho do sedátka rohovej vane: ako sa tá teplá voda dostane nad odtok? = čerpadlo = nie .
druhý argument proti je ohľadom samonasítenia roztoku a bodu tuhnutia tých vmiesených tukov. Každá kvapalina je schopná rozpustiť len určité množstvo prímesí, so zväčšujúcou teplotou toto množstvo zvyčajne stúpa. Pri klesajúcej teplote schopnosť rozpúšťania sa tiež zmenšuje schopnosť rozpúšťania. Dokonca množstvo rozpustených prímesí sa potom "vypudzuje" ako sediment. Takisto teplote tuhnutia tukov má nejakú hranicu. Oboje veľmi ľahko pri "účinnom" odovzdávaní tepla môže viesť k zväčšenému zanášaniu odpadu = zvýšenej potrebe čistiť.
1. 4 x 225 Wp Sunway do 24/135 AGM do 1 x Involar 250 W z i4WiFi - beží večer
2. 4 x 225 do 4 Involar od i4WiFi - beží občas (riešim druhý akumulátor)...
https://EnergiaWeb.sk
-