Stránka 41 z 42

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: pát dub 16, 2021 11:45 am
od marsal64
Šlo mi o to, že řízení přes AUX1 a třeba přes XCOM funguje nezávisle, ale "parelelně", začíná mi to být snad jasné, díky.

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: pát dub 16, 2021 12:08 pm
od mgx
urcite ano. teda aspon u mna :)

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: úte dub 27, 2021 10:49 am
od pkral78
Kolegové mohu mít dotaz. Úspěsně komunikuju z Linuxu (RPi) s xcom-rs232, pro čtení informací a parametrů pohoda (portnutá utilita scom). Co mě zarazilo je tento statement v Xtender serial protocol specifikaci:

All parameters accessible from the remote control can also be modified with the protocol.
The behaviour is the same as if a physical person changes the value with the remote control
buttons. Currently, only changes at the level qsp are possible.


To znamená, že jsem schopen měnit qsp_value ale nikoliv user_value. Pokud rs232 překonfiguruju na LAN a pustím přes Studer portal, jsem schopen nastavit portálem user_value. Otázka zní, změnou qsp_value tedy nevynutim změnu user_value, co tedy bude brát Studer v potaz? Nebo budu muset nějak hýbat s level property?

Mimochodem xcom se dá v pohodě propojit na portál bez těch serial-to-lan bazmeků. Stačí ho zkonfigurvovat do LAN modu pomocí xcom configurátoru, zapojit USB převodník do RPi a pustit:

Kód: Vybrat vše
python3 tcp_serial_redirect.py -c xcom.studer-innotec.com:83 /dev/ttyUSB0 115200


tcp_serial_redirect.py je součástí pyserial na githubu

Kód: Vybrat vše
https://github.com/pyserial/pyserial/blob/master/examples/tcp_serial_redirect.py


Zkoušel jsem experimentovat a oba módu zkombinovat (nechat xcom v serial módu, abych ho mohl ovládat a přesto redirectnout trafic na studer, řičemž změnu jsem očekával jen v nastavení serial, protože pro LAN nepoužívají paritu a pro serial mód ano. Bohužel používají se tam jiné typy properties a xcom na to reagoval tak že se nekompromisně zaseknul :-) ...

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: stř kvě 12, 2021 7:10 am
od LukasK
Má prosím někdo instalaci se Studentem oficiálně připojenou ?

Pokud ano, prosím SZ...zajímal by mě projekt.

Díky. Budu muset elektrárnu zlegalizovat....s těma přetokama to není tak růžové, jak se zde píše...

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: stř kvě 12, 2021 7:38 am
od mopadzi
máš naměřený přetok?

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: stř kvě 12, 2021 7:55 am
od luge
LukasK píše:s těma přetokama to není tak růžové, jak se zde píše...

muzes vysvetlit ?

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: stř kvě 12, 2021 10:35 am
od LukasK
Mám od distributora nainstalovaný elektroměr který umí měřit dodávku....

Od září 2020 do teď mám dodávku 3kwh

Musím to pořešit...

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: stř kvě 12, 2021 10:40 am
od DanoP
Tak to je nieco zle. Mam pred studerom elektromer s indikaciou dodavky a nic (0), a to v zime bol menic casto v boost mode. Mam XTM zo secondsol.

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: stř kvě 12, 2021 11:22 am
od oscar
mozno otazka je konfiguracia, ci pri nastavovani systemu nedoslo k chybe a to je tych 3kwh a odvtedy nic...

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: stř kvě 12, 2021 12:36 pm
od LukasK
Systém běží od září 2020...VT80, 3xXTM4000, baterie s CAN komukací.

Celou dobu v režimu 3F smartboost, s povolenou nabíječkou.... od začátku elektroměr pravidelně sleduji....začínal jsem s 3kwh( asi ověřovací ze zkušebny - už jsem je viděl na více elměrech stejného typu)

SOC pro zálohování držím 40% , při SOC 50% přechází měnič do ostrovního režimu a připíná si sít pouze při přetížení meniče...
do února 2021 stále ty 3kwh...cca v březnu už tam bylo 5kwh, teď už je tam 6kwh

cca od února , tak cca dva měsíce běžel jeden měnič s nonstop zátěží 2,8 kw - serverový zdroj s PFC usměrnovačem ... to by mohla být pravděpodobně ona příčina.... Nicméně systém už nelze považovat za spolehlivý co se týká regulačních přetoků.

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: stř kvě 12, 2021 11:10 pm
od marsal64
Opravdu divné, také jedu s 4Q elměrem bez přetoků.

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: čtv kvě 13, 2021 3:40 pm
od dave
Ahoj,

Je tu niekto ochotny na Studer instalaciu? Dik

https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=89&t=7188

Studer - jak vyčtu, že je zapnutý nebo vypnutý?

PříspěvekNapsal: stř kvě 19, 2021 1:11 pm
od marsal64
Ahoj, má tu někdo vyzkoušené vyčtení stavu, že nějaký XTM je vypnutý resp. v overloadu?

Zkoušel jsem leccos, ale zatím jsem na nic nepřišel - například 3028 mí stále při overloadu vesele vrací 1, podobně jako když Studer normálně funguje. Jediné, co mne napadlo, je jít přes logiku a vyčítání AUX2.

FYI, trochu se pochlubím, nepoužívám scom.exe, ale postupně vylepšuji vlastní "Studer vyčítátko a ovládátko", takže jsem schopen vyzkoušet rychle leccos, ale zatím v daném případě nevím, co ;-).

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: stř kvě 19, 2021 3:15 pm
od DanoP
Skus vycitat spicky (minutove maxima/minima), napriklad {3090} - Battery voltage (minute min), {3097} Output power (minute max).
Dalej som zistil ze napriklad parameter {3020} by mal mat len dve hodnoty, ale RCC loguje aj hodnoty 3 a 2, ked sa spina transfer rele po aktivacii AUX1 (zeby prechodovy stav ked sa synchronizuje).
V obrazku priklad ked bol odber maximum (4,4kVA) a aktivovalo sa transfer rele.
Spicky.JPG

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: sob kvě 22, 2021 4:20 pm
od Dex88
Zdravím vás všechny :-) a prosím vás o radu.

Už pár týdnů bojuji s neustálím padaním studeru do přetížení. :oops:

Dneska jsem se už naštval a provedl tovarní nasatavení všecho přes SDkartu.

nastavil jen jen tyto parametry nazdílené od willcz.

1126 Povoleny Smartboost

Chovani AUX1 tak aby mohl zakazovat Transfere rele
1201 Reversed Automatic (Zde mám to mám pod parametrem 1202 )
1497 Any (Function OR)

Prepinani podle zatizeni menice
1258 yes
1259 40%
1261 yes
1262 30%
1267 20%
1268 5minut

Prepinani AUX1 podle SOC
1439 Yes
1440 20%
1441 30%

napojeni AUX 1 na Remote Entry + nastaveni aby Remote Entry delalo zakaz Transfere rele
1545 Closed
1538 Yes
1578 Yes

Bat. priority 1296- yes a
1297 -51v

Mám 3f zapojení 3xXTM4000.

dneska jsem vypozoroval že L3 klidne zatížím 3500W a nic se nestane. L2 zatímžím taky 3500w furt se nic nestane.

L3 aji L2 vypnu odběr na 0W.

Zatížím L1 na 1000W a nic. Zvednu to na 2000W a všechny fáze se připnou k DS.

Takže Přepinani podle zatizeni menice funguje ale pouze na základě L1. proto neustále dostávám L2 a L3 do přetížení. :cry:

Nevíte prosím co nastavit aby to fungovalo i na ostatní fáze? :?:

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: ned kvě 23, 2021 11:22 am
od Dex88
Nikoho nic nenapadá? už jsem 2x přečetl Manual ke studeru a k RCC a nic jsem nenašel.

jen
Integral mode {1283} - dat na NO aby to aspon nevyhodilo celej barák
a ještě Inverter overload {1228} aby připlo AUX1 ale to už je vetšinou pozdě.

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: ned kvě 23, 2021 12:10 pm
od FíraD
Taky se s tím teprve učím, mám 1f systém ale napadá mě co parametr 1260? Máš tam nastavený čas 0min? Nevím jestli to u 3f není jinak.

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: ned kvě 23, 2021 4:10 pm
od milhaus
FíraD píše:Taky se s tím teprve učím, mám 1f systém ale napadá mě co parametr 1260? Máš tam nastavený čas 0min? Nevím jestli to u 3f není jinak.


Už to snad jede f klidu... :yes:
1260 byla ok.
Pravděpodobně to dělala 1462 a 1468 je někdy dobré udělat. :wood:
Pak trochu 1141 a 1140 a snad klídek ::popcorn::

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: ned kvě 23, 2021 5:39 pm
od Dex88
Děkuji milhausovi za pomoc. Dělal to paramter 1462. Pa zapnutí začalo fungovat. Dobré je vědět že po nastavení to chce občas vážně dělat 1468 aby se projevila změna. Což jsem nikdy nedělal. :oops:

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: ned kvě 23, 2021 6:35 pm
od mopadzi
1462 Multi inverters independents. Need reset {1468}....Můžeš to rozvést? V případě víc měničů na jednu fázi má být YES?