Stránka 24 z 25

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: ned říj 04, 2020 9:14 pm
od MareC3k
Ak by niekto potreboval ku studerom aj displej RCC-03, tak sudruhovia v cine ponukaju za par penazi, dokonca s dopravou cez dhl. Od objednania ho asi za tyzden priniesol kurier /bez akehokolvek preclievania/.
https://www.aliexpress.com/item/1005001302811402.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dpm03Bz
Po starte ukazuje logo fangpusun, ale vsetko funguje paradne...
dokonca dnes som mu nahral posledny fw od studeru a uz startuje so studer logom :D

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: pon říj 05, 2020 8:09 pm
od oscar
som trosku sklamany z BSP 500 {6059} Max battery charge current je mi sice fajn, ale to som ani nepotreboval, lebo mam akurat tolko panelov aby som baterku nevedel moc rychlo nabit.
Maximalny vybijaci prud nikde nie je a to je prave to, co mi dava vacsi zmysel a co treba regulovat, lebo nie je jedno ci svieti slnko a mam 6kw zataz (4kw z panelov+2kw z baterky), alebo bez slnka (4kw z baterky, 2kw z DS) :?

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: pon říj 05, 2020 8:54 pm
od beethowen
oscar píše:som trosku sklamany z BSP 500 {6059} Max battery charge current je mi sice fajn, ale to som ani nepotreboval, lebo mam akurat tolko panelov aby som baterku nevedel moc rychlo nabit.
Maximalny vybijaci prud nikde nie je a to je prave to, co mi dava vacsi zmysel a co treba regulovat, lebo nie je jedno ci svieti slnko a mam 6kw zataz (4kw z panelov+2kw z baterky), alebo bez slnka (4kw z baterky, 2kw z DS) :?

Jedině by musel proud z baterie umět ovládat AUX1 výstup.Což bohužel není možné.
Baterie by standardně měly být dimenzované tak, aby maximální odběr měniče pro ně nebyl závažný problém.
Potom jedině ovládat externě remote control přes nějaký proudový senzor. A v případě většího proudu z baterie zapnout transfer relé. Není to ideální, ale asi jiná možnost moc není.
Na druhou stranu pokud nebudeš mít z měniče žádný odběr a budeš v plném svitu dobíjet baterii 4kW, tak to taky nebude asi úplně fajn, když 4kW odběr z baterie je problém. Většinou bývá max. nabíjecí proud pro baterie menší než max. vybíjecí. Je to tak u většiny typů baterií.
Pokud max. nabíjení musíš kvůli malé kapacitě baterie omezovat, tak to taky není úplně fajn a něco pak necháváš na střeše, pokud to neřešíš nějakým vytěžovačem, který je řízen max. nabíjecím proudem.
Zkrátka k určitému množství panelů a určitému výkonu měniče je třeba mít dobře dimenzovanou baterii. Ale to je zase o penězích. To se tu vlastně řeší pořád.

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: úte říj 06, 2020 5:23 am
od redcrown
Řeší to pořádná BMS. Já si v Batriu nastavím max nabíjecí a max vybíjecí proud a celý systém se podle toho řídí.

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: ned říj 18, 2020 8:19 pm
od DanoP
Definitivne mozem potvrdit, ze cez XCom 232i je mozne nastavovat aj Installer parametre. Da sa na to napriklad pouzit command line utilita scom.exe (z popisu komunikacneho protokolu k XCom232).
Tu je priklad faktory resetu XTM/XTH (prveho) ak xCom je na porte COM4 (vsetko v jednom riadku):

scom.exe --port=COM4 --verbose=3 write_property src_addr=1 dst_addr=101 object_type=2 object_id=1287 property_id=5 format=INT32 value=1

POZOR prikaz sa vykona bez varovania!!! (niekedy ho treba spustit aj dva krat ak prvy krat nie je akceptovany)

Dalej som nameral zaujimavy ukaz, ak je zopnute transfer rele, aktivne batery priority a aktivny boost, zakazany charger, je nizky odber na vystupe, napatie baterie blizke napatiu pre zaciatok battery priority, tak tecie do baterie prud cca 0,4A (menic nabija bateriu z DS). Vyzera to, ze to suvisi s boost-om. Ze by to bola chyba kalibracie? Ak ano ako sa robi? Menic ukazuje prud baterie 0, ale BSP to eviduje, a potvrdzuje to aj kliestovy merak.

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: pon říj 26, 2020 9:41 pm
od DanoP
Sklamanie z merania prudu baterie menicom XTM - podla vsetkeho sa "mera" nepriamo vypoctom, potom napr. pri nabijani z DS sa moze stat ze sice ukazuje 10A nabijaci prud na RC02 (aj udaje vycitane cez XCom), ale skutocny je aj 12A, presne ukazuje BSP, overene aj kliestovym ampermetrom.

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: úte říj 27, 2020 6:21 am
od mobilik
Poviem to takto, ja už dávno tvrdím že všetky produkty studer nevedia merať napätie a ani prúd....

Jedine co meria presne je BSP. Ale v systéme sa stým neráta. :mrgreen:
Každý prvok berie svoje meranie nepresne....

Môj XTH pri vypnutom transfer rele občas meria 0,38A z DS.... To svedčí o presnosti. :roll:

Viem ze existuje nejaký kalibračny postup na nastavenie hodnôt, napr. pri výmene procesora.
Teraz som posielal jeden nový procesor do XTH jednému clenovy mypower, ak bude chcieť, možno sa vyjadrí ci dostal návod na kalibráciu.

Ak nie skúsim to poriesit cez dodavatela, začína ma to zaujímať.

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: úte říj 27, 2020 8:33 am
od DanoP
Tie kalibracne postupy by ma tiez zaujimali. XTM co mam tiez ukazuje prud 0,17A z DS pri rozopnutom transfer rele, a je to hausnumero - skutocne tam tecie radovo par mA cez odrusovacie kondenzatory preklenujuce L, N na zem a navzajom (10nF a 47nF). Je ale zaujimave ze ten prud nezobrazi RC02 - to hodi 0, vyzera to tak, ze v RC02 maju podmienku ak je rozopnute transfer rele daj 0, nezavisle od toho co vrati objekt 3012 - prud na AC in (citane cez XCom). Horsie je ze toto ovplyvnuje aj vypocet prikonu z DS. To ze ak je zopnute transfer rele tak reportovane vstupne napatie je o 2V vyssie ako vystupne aj bez zataze je dalsia vec.
Ked opat zapojim aj druhe XTM , budem na to mysliet a preverim to, ci je to kusova zalezitost alebo "by design".

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: pát říj 30, 2020 4:54 pm
od mgx
Kedze dneska cely den chcije, tak som aspon spravil video ako spravit upgrade firmware na Studer.

https://www.youtube.com/watch?v=Zu6jN-2NnCI

Ak by bolo nieco nejasne, doplnim resp. upravim.

PS: ak nemate RCC 02/03, nevadi. Postup je rovnaky, len minisd kartu s firmware musite vrazit namiesto do RCC02/03 do XCOM 232i alebo XCOM485 a potvrdit ju cez portal (remote access).

PS2: pred upgrade doporucujem urobit zalohu. postup je vo videu.

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: pát říj 30, 2020 10:28 pm
od ikovlabs
OK ale proc to je v 480 streamu...A mozna by bylo dobre k tomu aspon titulky pridat - prece jen to je technicka anglictina a omylem neco spatne pochopit bude bolet.

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: pát říj 30, 2020 10:55 pm
od luge
mgx píše:Kedze dneska cely den chcije, tak som aspon spravil video ako spravit upgrade firmware na Studer.

https://www.youtube.com/watch?v=Zu6jN-2NnCI

Ak by bolo nieco nejasne, doplnim resp. upravim.


Pekne video,skoda ze tomu vobec nerozumiem.

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: sob říj 31, 2020 11:09 am
od mgx
Dal som vacsi stream: https://www.youtube.com/watch?v=E8MSYRamD2Q

Urobim aj SK verziu ak je treba. Pri dalsej aktualizacii fw.

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: ned lis 08, 2020 6:07 pm
od redcrown
Ahoj, nevíte, jak se u Studer VS-120 myslí maximální proud? Je to proud, který může nabíječ zpracovávat - tedy na straně panelů může být víc, nebo to je max. proud, který se se nesmí ze strany panelů překročit?
Jde mi o to, že přemýšlím nad VS-120 pro střechu Východ 18x225Wp a Západ 18x225Wp @35°elevace. Pokud by to uměla obsloužit jedna 120cítka, tak bych do toho asi šel. Původní plán s VT-80 se mi líbí čím dál tím míň hlavně z pohledu milionu kabelů.
Já mám instalaci V+Z jen kvůli špatnému počasí a o max. špičkový výkon mi nejde. Navíc při těch úhlech umístění panelů asi nikdy nebude dosaženo max. výkonu.
Nebo zapojit MPP1=Západ 9x225Wp+Východ 9x225Wp a MPP2=Západ 9x225Wp+Východ 9x225Wp
Díky za radu

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: ned lis 08, 2020 6:07 pm
od redcrown
Ahoj, nevíte, jak se u Studer VS-120 myslí maximální proud? Je to proud, který může nabíječ zpracovávat - tedy na straně panelů může být víc, nebo to je max. proud, který se se nesmí ze strany panelů překročit?
Jde mi o to, že přemýšlím nad VS-120 pro střechu Východ 18x225Wp a Západ 18x225Wp @35°elevace. Pokud by to uměla obsloužit jedna 120cítka, tak bych do toho asi šel. Původní plán s VT-80 se mi líbí čím dál tím míň hlavně z pohledu milionu kabelů.
Já mám instalaci V+Z jen kvůli špatnému počasí a o max. špičkový výkon mi nejde. Navíc při těch úhlech umístění panelů asi nikdy nebude dosaženo max. výkonu.
Nebo zapojit MPP1=Západ 9x225Wp+Východ 9x225Wp a MPP2=Západ 9x225Wp+Východ 9x225Wp
Díky za radu

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: ned lis 08, 2020 6:50 pm
od youda
Ahoj, víme.

Maximálním proudem (ze strany panelů) se myslí Isc, tedy zkratový proud, který je string panelů schopen vygenerovat.
U VS-120 je maximální Isc 13A pro jeden vstup. To defacto říká, že bys měl všechny panely na jednom vstupu dát do jen do série. Teoreticky, s nějakýma hodně starýma panelama, který mají Isc do 6.5A, bys mohl na jeden vstup dát i string, kde budou vždy dva panely paralelně. Pokud se rozhodneš takto zkombinovat východ+západ, pak je to na tvoje riziko.

Maximálním proudem (na straně baterie) se myslí maximální nabíjecí proud, kterým bude VS-120 nabíjet baterku. Zde je to 120A.

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: ned lis 08, 2020 6:50 pm
od youda
Ahoj, víme.

Maximálním proudem (ze strany panelů) se myslí Isc, tedy zkratový proud, který je string panelů schopen vygenerovat.
U VS-120 je maximální Isc 13A pro jeden vstup. To defacto říká, že bys měl všechny panely na jednom vstupu dát do jen do série. Teoreticky, s nějakýma hodně starýma panelama, který mají Isc do 6.5A, bys mohl na jeden vstup dát i string, kde budou vždy dva panely paralelně. Pokud se rozhodneš takto zkombinovat východ+západ, pak je to na tvoje riziko.

Maximálním proudem (na straně baterie) se myslí maximální nabíjecí proud, kterým bude VS-120 nabíjet baterku. Zde je to 120A.

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: ned lis 08, 2020 6:52 pm
od redcrown
obával jsem se toho, ale přesto díky za potvrzení mé teorie. Takže zase všechno špatně, prostě to přepanelování pro špatné počasí je prostě drahá sranda hlavně na straně nabíječů.
edit: sakra, umějí řídit proud i po sběrnici, ale neumí si pohlídat max. vstupní proud.....

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: ned lis 08, 2020 7:39 pm
od youda
Asi takhle: pokud to chceš mít opravdu správně, pak je potřeba dodržet mezní hodnoty stanovené výrobcem. A to bez ohledu na to, že regl ochrany má. Ochrana stokrát zafunguje, a po stoprvé ne. V případě reglů je to tak, že sledují primárně proud do baterie a na jeho změny reagují okamžitě. Sledování proudu tekoucího z panelů do MPPT vstupů je pro regly až druhotná věc.

Důvod je jednoduchý: regl předpokládá, že na straně panelů jsou dodrženy montážní pokyny z datasheetu a nikdy se tak nemůže objevit větší proud, nebo větší napětí, než povolené výrobcem. Když už dokáže poznat chybový stav, reaguje na něj skokově, nikoliv plynulou regulací. Takže typicky shutdownem, restartem a podobně.

Naopak stranu baterie, tu regl sleduje pozorně. Tam je totiž i za běžných provozních stavů možné, že odpor obvodu klesne velmi nízko (prázdná baterie, zapojení zátěže). Tyto stavy musí regl ohlídat, aby nezničil sebe, akumulátor, měniče.

Prakticky, pokud se podívám na sebe, i na 90% domácích instalací, tak spoustu věcí všichni ojebáváme. Přepanelování, kapacitu baterky, uzemnění, přetěžování měničů, dimenzování kabelů, přepěťovky, jištění. Na každé naší FVE najdeš aspoň 3 věci, které jsou blbě. Pokud se tedy rozhodneš přepanelovat regl, nikdo ti v tom nemůže bránit a dokonce zde najdeš hromadu uživatelů, kteří podobně přepanelováno mají.

Já bych to ale nedělal.

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: ned lis 08, 2020 7:51 pm
od rottenkiwi
Tá 225 Wp bežne dá 5.9 až 6.1 A. Ak to bude pod sklonom na V a Z, aby tam nikdy
Slnko nepálilo kolmo na obe naraz, tak tam 13 A nebude.

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: ned lis 08, 2020 7:59 pm
od vlkazajac
" ... přemýšlím nad VS-120 pro střechu Východ 18x225Wp a Západ 18x225Wp @35°elevace. ... "

Netechnické a neekonomické riešenie. Na V+Z by som dal určite dva mppt regulátory.

( V kútku duše radšej dva alebo štyri lacné pwm, drátov sa nebojím :roll: )