Stránka 1 z 4

Automatický prepínač FVE a Public power

PříspěvekNapsal: pát čer 21, 2019 12:04 pm
od Michael_jasom
Ahojte, používal som približne rok automaticky prepínač medzi fotovoltaikov a sietov, slapalo to fajn pokial sa nieco neudialo a zhoreli relé a stretla sa mi zrejme fáza sieťová s fázou meniča co zničilo cinsky menič...

Neviete poradiť nejaký kvalitnejší automaticky prepínač podla napatia batérie? Dik Miso

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

PříspěvekNapsal: pon čer 24, 2019 8:32 am
od Michael_jasom
Nikto nič?

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

PříspěvekNapsal: pon čer 24, 2019 9:44 am
od youda
V poslední době se nám tu rozmohlo nasazení těchto ATS:
https://de.aliexpress.com/item/CXS4P-10 ... 15070.html

Nepřepíná podle napětí baterie, ale podle stavu AC.

HTB18IOtSYrpK1RjSZTEq6AWAVXaK.jpg_q50.jpg

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

PříspěvekNapsal: pon čer 24, 2019 11:33 am
od Michael_jasom
Ci že ked je ac na strane z meniča prepne tú vetvu a ked nie je ac na strane z meniča tak prepne na sieť?

Ci ako?

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

PříspěvekNapsal: pon čer 24, 2019 11:38 am
od youda
Áno tak.

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

PříspěvekNapsal: pon čer 24, 2019 12:32 pm
od Sesijama
Dobrý den,

můžu se zeptat na co toto zařízení je? Nějak mi to jako laikovi nedochází. Děkuji :)

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

PříspěvekNapsal: pon čer 24, 2019 12:42 pm
od Michael_jasom
To prvé, ci to druhé? V podstate obidve zariadenia su na prepinanie dvoch rôznych drojov napätia. Buď normalnym sieťovým napätím alebo napätím z meniča ktorý je z vasej fotovoltaiky.

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

PříspěvekNapsal: pon čer 24, 2019 12:58 pm
od Michael_jasom
Youda vedel by si mi poradiť /povedať na co su tie zelene svorkovnice... Asi na ovladanie toho stykača... Pripadne poradiť ako to zapojiť aby som dosiahol co potrebujem..? Asi najlepšie v SS ak sa ti bude dat. Dik miso

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

PříspěvekNapsal: pon čer 24, 2019 1:24 pm
od Sesijama
Michael_jasom píše:To prvé, ci to druhé? V podstate obidve zariadenia su na prepinanie dvoch rôznych drojov napätia. Buď normalnym sieťovým napätím alebo napätím z meniča ktorý je z vasej fotovoltaiky.



Takže je to v podstatě tohle ale bez měniče?
https://www.i4wifi.cz/cs/210758-konvert ... un-1000g2h

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

PříspěvekNapsal: pon čer 24, 2019 2:34 pm
od jkl2n
ja na prepinanie sieti pouzivam
Elko ep VS425-2, alebo F&F ST25-22, ale je to na 1 fazu

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

PříspěvekNapsal: pon čer 24, 2019 3:14 pm
od Michael_jasom
Sesijama. To co si poslal je iné zariadenie... Dava prebytky rovno do distribucnej sieti... Zdá sa mi že v podstate to ani nesmieš robíš bez súhlasu distribútora EE. Ja potrebujem jednoduchšie zariadenie, ktoré prepína len medzi 230V mnou vyrobeným a 230 sieťových ( ked nemam dosť energie vlastnej)

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

PříspěvekNapsal: pon čer 24, 2019 4:09 pm
od youda
Ahoj Mišo,

moc rád bych ti dal bližší info k tomu přepínači, ale já osobně ho nepoužívám. Nicméně na fóru se tento typ rozmohl hodně, používají jej třeba Tomas, Kvako1,Tom_007. Tak snad někdo z nich bude mít přesné schéma zapojení.

Přibližný princip je, že:
Na zelené svorkovnice přivedeš fáze a nuláky z obou zdrojů a pomocí nich ten přepínač detekuje, jestli daný zdroj funguje. Automatickou prioritu má na straně "síť", takže pokud chceš mít prioritu na FVE, pak musíš výstup z měniče zapojit na svorky "síť" a DS zapojit na svorky "generátor".
Další kontakty na té zelené svorkovnici jsou indikační - patří tam zapojit nějaké žárovičky.

Co stím přesně potřebuješ udělat ty, to nevím - jen jsem viděl že původní přepínač jsi aktivoval na základě napětí baterie. Tenhle je standardně atomatický na základě AC. Pokud bys jej chtěl přepínat dle baterie, pak bys k němu přidělal ještě relátko, ovládané nějakým snímačem napětí baterky.

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

PříspěvekNapsal: pon čer 24, 2019 6:31 pm
od ferdinand
koukni na https://www.youtube.com/watch?v=7r4nu61WKIk Dělaj i jednofazove mam ho asi měsíc zatím ok.Ovládám to sonoff wifi relatkem. Jinak popis od youdy je přesný.Tento odkaz má i plánek. https://www.youtube.com/watch?v=XPIiJE31hUU

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

PříspěvekNapsal: pon čer 24, 2019 7:38 pm
od willcz
Dival jsem se na video a musi byt celkem dobry raz kdyz to takto prepne a nahodou nejsou ty zdroje ve fazi.
Cekal bych nejakou mezipolohu a prodlevu.

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

PříspěvekNapsal: pon čer 24, 2019 7:55 pm
od PavelR
S prodlevou je to k prdu... vse se povypina. Ja to mam stejne ale se stykacema a asi to supa bude. Ale uz to par let a par set prepnuti udelalo a zatim na toto nic neodeslo.
Kdyz se to nesejde tak to jde slyset na kompresoru lednicky jak si poskoci.

Napada nekodo jak udelat hlavne jednoduse nejakej synchro check ??? ze by se povel k prepnuti pozdrzel nez ty dve site k sobe ujedou.

edit:
nejdriv googlit pak se ptat :-D
Elko neco dela VRSC1-28 za slabou dvojku. Otazkou je jak by to fungovalo - jak rychle ty site ujizdi vuci sobe, jak dlouho trva nez se prijatelne potkaji.

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

PříspěvekNapsal: pon čer 24, 2019 7:59 pm
od ferdinand
No je to celkem hlučný ale rychlý.Zatím se nic nespeklo a ty spotřebiče co tam mam to přepne bez výpadku . Uvidíme jak se to bude chovat časem. Zatím OK.

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

PříspěvekNapsal: pon čer 24, 2019 8:09 pm
od luge
Pri obhliadke interieru mi to pripominalo velke bistabilne rele,dve velke cievky,tusim som to aj meral a po prepnuti ziadny odber,skoda ze video a foto neviem najst.

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

PříspěvekNapsal: pon čer 24, 2019 8:50 pm
od youda
Pokud tim clovek prepina Axperta, Victorina nebo Infini, tak problem nenastane nikdy, jelikoz tyhle menice automaticky synchronizuji svuj vystup se sinusovkou na AC vstupu :idea:

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

PříspěvekNapsal: pon čer 24, 2019 8:58 pm
od willcz
Jaky vyznam ma prepinat tim Axperta nebo Infini?

Cekani pomuze k tomu ze klesne odber, prestane tect proud a po prehozeni na druhy zdroj, tak se vse rozjede od nuly.

Na tom motoru musi byt celkem sranda prechodovy jev. At uz pro motor, tak pro fety v tom menici a taky na ty cinske kontakty relatka. Bezne potkavam zapecene kontakty relatek od spinani zdroju pro LEDpasky ...
Neverim ze tady ten prepinac je staveny na prepinani kazdy den.

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

PříspěvekNapsal: pon čer 24, 2019 9:22 pm
od PavelR
U hybridu to moc vyznam nema. Jedine u victronu by to zamezilo temu jejich FW bugu v ESS ktery reaguje na hdo signal a prestava invertovat/nabijet v hybridnim rezimu. V offgridu se tak samozrejme nedeje. Ale to jde vyresit i virtual switchem takze to asi u hybridu neni k nicemu.