mirekcafa píše:jo...pochopil jsem, ATSka přepne bez proudu, překvapují mě ty 3 vteřiny, myslel jsem že to má být co nejrychleji přepnutý.
Mám to tak kvůli motorům ve spotřebičích. Aby se po odpojení stávajícího zdroje dotočily pokud možno do zastavení. Když nově připínaný zdroj má posunutou sínusovku, aby ten motor při dobíhání, kdy vlastně funguje jako generátor, nedostal "ránu" od jinak fázově posunutého napětí nově připínaného zdroje, než které v tu chvíli ten motor generuje sám svým dobíháním. Možná je to u moderních spotřebičů zbytečné to čekání, to nevím, ale pocitově jsem si řekl, že raději delší pauza než kratší.
Ono k tomu přepínání moc často nedochází, protože arduino hlídá napětí beterky, která má 18 kWh. Z měničů na DS přepne přepínač s napojenými menšími spotřebiči až když je v baterce už jen asi 20% energie, zpět z DS na měniče přepne po nabití baterky nad 50%. Takže teď v zimě se nepřepíná i několik dní, protože není slunce. A když už se přepne na měniče, tak to minimálně dva dny vydrží bežet z baterky.
Navíc u větších spotřebičů (žroutů - pračka, varná deska, trouba atd.) napojených na jiný přepínač mám režim pracovně nazvaný Zima (tak se jmenuje proměnná v arduinu

), a do tohoto režimu to spadne při vybití baterky pod 40% kdy se přepnou žrouti na DS. Když je to v režimu Zima, tak ten nedovolí přepnutí těchto žroutů zpět na měnič dokud není baterka nabitá úplně a z přebytků FV se alespoň dvě hodiny nenahřívá bojler. Až když by bylo slunce tolik, že baterka je nabušená a dokonce dvě hodiny běžel z měniče bojler, režim zima se deaktuvuje a připojí se velké spotřebiče. Tím trochu šetřím přepínače, relátka a baterku, protože se nepřepíná každou chvilku tam a zpět pokaždé když výjde/zajde slunce.
Do bojleru se vytěžují přebytky a zapíná se přes polovodičové relé principem trochu podobným kybosovu vytěžovači, ale relé je ovládané arduinem.
Jiné menší spotřebiče jako počítače, TV a podobně se z DS na měnič přepínají při nabití baterky nad 50%. Zpět na DS se to přepne při vybití pod 20%. Tento přepínač od března či dubna až do listopadu na DS nepřepnul vůbec, od jara do podzimu to slunce ve spolupráci s baterkou zvládli jet na elektřinu zdarma. Teď v zimě je to většinu času zase spíše na DS, třeba tři dny se jede za peníze z DS a pak na den či dva to přepne na měnič a jede se zdarma z baterky. Takže tento přepínač tak 2x do týdne teď přes zimu přepne, jinak 3/4 roku se nehne a jede furt z měniče.
Přepínač pro žrouty nepřepnul teď přes zimu na měnič snad už měsíc, jede pořád z DS. V létě to naopak žrouty mezi DS a měničem občas přepne, třeba když je dva dny zataženo nebo se víc pere v pračce.
Odhadem bych řekl, že při tomto nastavení a rozhození různých typů spotřebičů na různé přepínače s různě nastavenými limity nabití baterky dochází u přepínačů zhruba ke 30 až 50 přepnutím za rok. V léte častěji přepínají přepínače žroutů a v zimě jsou skoro pořád na DS. Naopak přepínač pro PC, TV a podobné drobky nepřepne na DS od jara do podzimu prakticky vůbec, přes zimu přepne mezi měničem a DS tak dvakrát či třikrát za týden.
Jestli, jak tu někdo uváděl, mají ty přepínače výrobcem udávanou životnost 500 přepnutí, mohly by těch deset let vydržet. Stojí to pár stokorun, takže za mě dobrý.