Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát zář 30, 2022 1:47 pm


Automatický prepínač FVE a Public power

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
PředchozíDalší

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod kodl69 » pon lis 25, 2019 9:05 am

jo, a je to při přepnutí strašná řacha. Taky jsem jeden montoval k boileru...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 6404
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod tomas » pát dub 10, 2020 8:23 am

MareC3k píše:Cinsky ATS automaticky prepinac sieti, jedna strana ma priortu. Standardne je to urcene na pripojenie elektrocentraly k domacnosti alebo spotrebicu, bez potreby akejkolvek dalsej manipulacie s vypinanim hlavneho domoveho istica atd...
Ako je vidno na fotkach, kde som odstranil kryt aby bolo vidiet kontakty, tak tieto kontakty su dost masivne a medzi vrchnym s spodnym kontaktom je obrovska medzera, takze nemoze dojst k spojeniu s DS a zniceniu menica.



IMG_20191121_185004.jpg


IMG_20191121_185010.jpg


Pozor na to, že když tento přepínač zakryjete kovovým krytem rozvaděče, tak oblouk a ionizovaný vzduch (který je vodivý) který to při přepnutí při zátěži vyfoukne tou mřížkou u těch kontaktů může vyzkratovat svorky s krycím plechem. Když je použit nevodivý modulární kryt v rozvaděči tak není problém.
Při standardním provozu to ale při zátěži nepřepíná, alespoň ne ve směru z distribuční sítě na nouzový zdroj, protože distribuční síť vypadne a až následně přepínač přepíná. Ale může se to stát při ručním přepnutí nebo vynuceným dálkově když to někdo ovládá dálkově.
Tady nám to při přepnutí natáhlo oblouk přes plechový kryt rozvaděče a vyzkratovalo fáze R-S a vyhodilo hlavní jistič. Takže plechový kryt rozvaděče musíme vyměnit za plastový.
oblouk.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2432
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod diablo007 » ned dub 12, 2020 7:10 am

Co dodělat plastový kryt na svorky třeba 3D tiskárna. Nebo jiný kus plastu?
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 3202
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod PavelR » ned dub 12, 2020 7:23 am

Taky tento prepinac mam. Zatim no problem.
Pokud by jsi k tomu nedal popis co se stalo tak bych hledal problem ze v tech postizenych svorkach je CY a CYA vodic pod jednou svorkou a ze se to povolilo a vyhralo.
Diky za upozorneni. Sice ja jej mam v hlubokem rozvadeci cca 20cm od plechovych dveri, ale kryt na svorky neni spatny napad.
?
PavelR
 
Příspěvky: 2735
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod dano » čtv črc 16, 2020 4:56 pm

Prave som zistil, ze v ponuke su prepinace siete, ktore su urcene na pouzitie pre FVE a niektore maju dokonca vyslovene napisane ze niesu urcene pre FVE.

Only for city power and Generator, not for PV system.
https://bit.ly/2Wlu0KP

Tento je urceny specialny pre FVE
https://bit.ly/3h4Ax4s

Nevie niekto aky je medzi nimi rozdiel ?
?
dano
 
Příspěvky: 380
Registrován: pát zář 01, 2017 7:54 am

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod mobilik » čtv črc 16, 2020 5:51 pm

Podla mna bude rozdiel len v popise na nom...
Inak tam nema byt aky rozdiel.
Čo bolo bolo, bude len horšie...
?
mobilik
 
Příspěvky: 2581
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod hurvayz » čtv črc 16, 2020 8:39 pm

JJ jak píše mobilik, čínan byl zase chytřejší a vymyslel jak prodávat stejný přepínač o trochu dráž. Řešil jsem to přímo s výrobcem a nepřímo mě to potvrdil, že jde jen o písmenka na deklu. Dokonce nechali označení W2R-100 II( u GEYA). Mohli trošku pozměnit :roll: p.s. kuchl jsem oba typy- stejnë
Okolo 11kWp, soustava několika měničů krmící soustavu několik bojlerů.
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 950
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Bydliště: Skoro u SK

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod jiri59 » pát črc 17, 2020 6:25 am

dano píše:Prave som zistil, ze v ponuke su prepinace siete, ktore su urcene na pouzitie pre FVE a niektore maju dokonca vyslovene napisane ze niesu urcene pre FVE.

Only for city power and Generator, not for PV system.
https://bit.ly/2Wlu0KP

Tento je urceny specialny pre FVE
https://bit.ly/3h4Ax4s

Nevie niekto aky je medzi nimi rozdiel ?


1 typ - Doba přepnutí méně než 8 ms
2 typ - Doba přepnutí méně než 50 ms

Proč by ale měla být pro FVE delší doba přepnutí, tomu nerozumím.
ostrov = panel 3S 250 Wp + APC 1000 +(4 x NiCd NKO118 nabízím za odvoz) + 2,8kWh Lion z 18650
?
jiri59
 
Příspěvky: 61
Registrován: ned úno 26, 2017 10:29 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod Pawel » pát črc 17, 2020 8:30 am

Možná že to napíšu blbě ale u FVE se nesmí dostat DS na výstup z měniče proto těch 50 ms.
?
Pawel
 
Příspěvky: 469
Registrován: stř říj 02, 2013 7:57 am

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod tomas » pát črc 17, 2020 8:43 am

Tak to aby udělali ještě verzi pro větrníky a palivové články a ........
S těmi časy se mi to nezdá, roztočený generátor má jistě větší zkratový výkon než nějaký měnič a jeho indukčnost při přepínání se jistě bude snažit udržet oblouk déle než měnič. A navíc čím déle to bude přepínat tím také bude déle hořet oblouk.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2432
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod Pawel » pát črc 17, 2020 9:11 am

To nebude čas rozpojeni ale čas než se přepne jiný zdroj, prostě aby se to nepotkalo.
?
Pawel
 
Příspěvky: 469
Registrován: stř říj 02, 2013 7:57 am

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod rasto1 » pát črc 17, 2020 3:02 pm

Vy o vlku a dnes sa mi objavil po 3 mesiacoch pred dverami :-)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
7425Wp-J 27ks, 4125Wp-Z 15ks - SUN275-60P; 3525Wp-J plot 15ks TSM-235PC05; Li-ion 30kWh CATL; 3x5048MK do 1f.
?
rasto1
 
Příspěvky: 855
Registrován: pon lis 11, 2019 2:48 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod kodl69 » pát črc 17, 2020 3:48 pm

jo, tohle znám, strašlivá rána při přepnutí, jinak dobrý...
Použil jsem to na přepínání boileru, ale pro přepínání měnič/ DS bych to nepoužíval, protože to podle mě nemá definovanou nulovou polohu a pravděpodobně ani normě odpovídající vzdálenosti kontaktů, nejebože nucený vedení kontaktů ( pokud by se kontakt slepil, nemělo by to jít žádnou silou přepnout do druhé polohy).
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 6404
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod dano » pát črc 17, 2020 4:04 pm

Ta vzdialenost kontaktov je snad viac ako 20mm, zrejme zalezi na aky vykon a zataz to bude pouzite, ale na 100A by som to urcite nepouzil.
?
dano
 
Příspěvky: 380
Registrován: pát zář 01, 2017 7:54 am

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod Brennus » ned led 09, 2022 5:02 pm

Nemáte někdo zkušenost, tohle vypadá docela dobře a má to i nulovou polohu.
https://www.ebay.com/itm/392541742494
?
Brennus
 
Příspěvky: 14
Registrován: ned úno 23, 2020 10:14 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod pezizka » ned led 09, 2022 7:29 pm

Brennus píše:Nemáte někdo zkušenost, tohle vypadá docela dobře a má to i nulovou polohu.
https://www.ebay.com/itm/392541742494

Jen to přepíná hrozně dlouho :(
?
pezizka
 
Příspěvky: 712
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod Artuš » ned led 09, 2022 9:01 pm

Vobjednal jsem tohle
?
Artuš
 
Příspěvky: 35
Registrován: čtv pro 23, 2021 8:04 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod Brennus » ned led 09, 2022 9:46 pm

Ta doba 2s mi přijde taky dost dlouho, zase nevím jestli se při 8ms nemůže potkat proud z DS a měniče. ideál by bylo něco mezi.
?
Brennus
 
Příspěvky: 14
Registrován: ned úno 23, 2020 10:14 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod miros » pát dub 08, 2022 10:50 pm

Ked mate dedikovany automaticky prepinac sieti, vypinate funkciu bypass na menici?
?
miros
 
Příspěvky: 15
Registrován: ned led 29, 2017 10:40 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod rva » sob dub 09, 2022 7:14 am

Funkce bypass na měniči funguje metelesku-blesku, tedy tak rychle, že to spotřebiče nepoznají. ATS funguje (obvykle) pomalu, tedy spotřebiče to (obvykle) poznají. Proto bypass zůstává zapnutý.
Výjimkou je, pokud má někdo na fázi tolik paralelních měničů, že jejich přepnutí na distributora při přetížení nic nezachrání, jen povede k vybavení hlavního jističe (př. měniče se přetíží při odběru nad 60 A, ale vstup do baráku je pouhých 25 A).
_______________________________________________________________________
33 kWp, LiFePo4 32 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A)
?
rva
 
Příspěvky: 2418
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

PředchozíDalší

Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'