Stránka 2 z 2

Re: Přepínání sítí

PříspěvekNapsal: stř led 13, 2021 11:27 am
od Skrat
Dobrý den.
Plánuji zapojit přepínač sítě na Automatický kotel s oběhovými čerpadly.Maximální odběr i s rezervou je max 400W.
Při poruše-spečení kontaktů vyhodí Fíčko?Měnič je LF s soft Startem.Vím mnohokrát se to tu probíralo,má to realnou možnost takto fungovat? Sory za špatnou fotku.Nemám jinou možnost.Děkuji

Re: Přepínání sítí

PříspěvekNapsal: pát led 15, 2021 10:54 pm
od bublich
prep siti.jpg


Dobrý den.
Posuzoval jsem spečení:
K1 na DS
K2 na DS
K1 na střídač
K2 na střídač
Druhý pár kontaktů vždy přepne.
Myslím,že vždy vypadne chránič.Důležitý je ten propoj PEN na pól střídače.To K1 na DS jsem raději i simuloval.

Překreslil jsem to aby to bylo lépe vidět pro ostatní.Víc názorů je vždy lepší.

Re: Přepínání sítí

PříspěvekNapsal: ned led 17, 2021 5:54 pm
od kodl69
Zase někdo vymějšlí vymyšlený?
Mě se kdysi podařilo použít stykač se dvěma spínacími a dvěma rozpínacími kontakty, ale měl malou chvilku sepnutý oba dva. Siton se víceméně odpařil, stykač na vyhození a vyhořeli i pojistky v přípojkové skříni před domem. Tudy cesta nevede. Už třeba proto, že Fi reaguje průměrně tak za 30-50ms a není stavěný na odpojování zkratovejch proudů. Za 10ms bude měnič v křemíkovým nebi. Je potřeba použít dva stykače s mechanickým a elektrickým blokováním, není o čem diskutovat.

Re: Přepínání sítí

PříspěvekNapsal: ned led 17, 2021 6:17 pm
od Vitek
kodl69 píše:Zase někdo vymějšlí vymyšlený?
Mě se kdysi podařilo použít stykač se dvěma spínacími a dvěma rozpínacími kontakty, ale měl malou chvilku sepnutý oba dva. Siton se víceméně odpařil, stykač na vyhození a vyhořeli i pojistky v přípojkové skříni před domem. Tudy cesta nevede. Už třeba proto, že Fi reaguje průměrně tak za 30-50ms a není stavěný na odpojování zkratovejch proudů. Za 10ms bude měnič v křemíkovým nebi. Je potřeba použít dva stykače s mechanickým a elektrickým blokováním, není o čem diskutovat.


A nebo mechanický s nulovou polohou, manuální typu Hager 4P

Re: Přepínání sítí

PříspěvekNapsal: ned led 17, 2021 6:42 pm
od marsal64
kodl69 píše:Zase někdo vymějšlí vymyšlený?

On už to opravdu kodl vymyslel, akorát už se mu to nechtělo hledat, že kodle (nešvar tohoto fóra, btw, že se neodkazuje, jen se napíše něco ve stylu "to se už tu řešilo" a kdo neví, která bije, netuší, co hledat):
http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... kou#p37436

Re: Přepínání sítí

PříspěvekNapsal: ned led 17, 2021 6:51 pm
od Skrat
Děkuji.Tak tak kouknu po něčem jiném.Snat najdu odkazy na stykače s mech.a elek.blokováním.Nerad bych odpálil měnič

Re: Přepínání sítí

PříspěvekNapsal: ned led 17, 2021 7:39 pm
od mgx
napr. tento

ABB OT40F4C. Su aj vykonnejsie/slabsie verzie, a tiez verzie bez N-ka (len fazy).

https://www.ebay.de/itm/ABB-Lasttrennsc ... 3138104825

Prepinaciu packu treba kupit extra. Mna to stalo komplet s packou 36E+4e za packu (TME)

https://new.abb.com/products/1SCA104934 ... ver-switch

Re: Přepínání sítí

PříspěvekNapsal: ned led 17, 2021 9:04 pm
od bublich
Dobnrý den.
Nemyslím že to vymyslel špatně.V podstatě přepíná pouze když se objeví potenciál při "nočním proudu",zřejmě z předřazeného stykače spínaného z HDO.
Ke zkratu sítí tam nemůže dojít ani při tom spečení.Vždy to půjde přes zátěž.Podle mě mu šlo o vyhodnocení poruchového stavu tím,že vybaví chránič.Je jasné že žádná mechanická ochrana (jistič,chránič,tep.ochrana) nezabrání před křemíkovým nebem pri zkratu či setkání sítí.

Re: Přepínání sítí

PříspěvekNapsal: ned led 17, 2021 9:13 pm
od Skrat
pro mgx.to je ruční přepínač.Já potřebuji automatiku přepnutí.Bavíme se o zátěži max 400W.

Re: Přepínání sítí

PříspěvekNapsal: ned led 17, 2021 9:53 pm
od Brbla

Re: Přepínání sítí

PříspěvekNapsal: ned led 17, 2021 10:18 pm
od Skrat
Brbla: děkuji za odkaz.To má mechanické blokování? Jak psal Kodl69.
Jestly jo tak obědnám.Ještě sem to nedržel v ruce ,tak neznám.

Re: Přepínání sítí

PříspěvekNapsal: ned led 17, 2021 10:23 pm
od goodbie
Skrat píše:Brbla: děkuji za odkaz.To má mechanické blokování? Jak psal Kodl69.
Jestly jo tak obědnám.Ještě sem to nedržel v ruce ,tak neznám.

mělo by se jednat o reverzní stykač k přepínání otáček motoru nebo změnu směru otáčení ,reverzák má ochranu mechanickou k sepnutí obou dvou stykačů najednou.

Re: Přepínání sítí

PříspěvekNapsal: ned led 17, 2021 10:27 pm
od Vitek
Ještě zvážit zda součaně vypínat N nebo ne ! jak kdo někomu se to nebude líbit já to používám. nemělo by se to ale já to mám odpojuju i N součaně s fázemi.
mám to tak, líbí se mi to a funguje to ( aspon do doby než e ten hager posere) čemuž věřim mín než čínskýmu stykači a čínskýmu přepínači sítí či záskokovýmu automatu.

Re: Přepínání sítí

PříspěvekNapsal: ned led 17, 2021 10:34 pm
od Skrat
takže mohu si nechat u někoho obědnat ten přepínač jak psal Brbla. Tím by to teda šlo.Děkuji

Re: Přepínání sítí

PříspěvekNapsal: pon led 18, 2021 8:18 am
od Brbla
Skrat píše:takže mohu si nechat u někoho obědnat ten přepínač jak psal Brbla. Tím by to teda šlo.Děkuji


Na odkaze, který jsem poslílal, jsou mechanicky spojené dva 3F stykače (s blokováním) už ve výrobě, takže by přepínání mělo být bezpečné a nemělo by dojít k propojení sítě a výstupu střídače. Je to pro Vás možná až moc chlapácké řešení, ale pokud se Vám to vejde do rozvaděče (má to 90mm x 58mm x 57mm), tak by to stálo za hřích. Vyrábějí 9A, 12A, 16A verzi s cívkami na různé napětí, tudíž není problém si vybrat a i s dopravou by se to mělo vejít do 22EUR, takže odpadají trable s celnicí a ve srovnání s tím, co seženete tady, je to za hubičku. Pouze dodací lhůta bude asi trochu delší. Šáhl bych raději po víceampérové verzi, ať je rezerva. Já to mám na cestě v 16A verzi, ale mezitím jsem se rozhodl vyřešit to spojením 2xNoark Ex9CS12 s blokováním Noark MIT41, viz
http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=5&t=6786&start=20
U těch Noarků je konstrukce udělaná tak, aby v případě "spečení" kontaktů nedošlo k přepnutí ani "ohnutí" kontaktů (mechanická ochrana kontaktů). Podobně to má třeba ABB, Siemens nebo Schneider. Kdo od koho to opajcoval netuším. U těch stykačů v odkaze nevím, muselo by se to rozebrat. Ale i tak by to bezpečné být mělo, obzvláště na proudy, které Vám tam potečou (400W -> pod 2A při 220V)

Re: Přepínání sítí

PříspěvekNapsal: pon led 18, 2021 9:56 am
od kodl69
Další level už jsou jenom ty "západky" a nulová spotřeba stykačů v jakékoliv poloze. Ale to už je všecko vymyšlený pár let zpátky...

Re: Přepínání sítí

PříspěvekNapsal: pon led 18, 2021 10:46 am
od Brbla
kodl69 píše:Další level už jsou jenom ty "západky" a nulová spotřeba stykačů v jakékoliv poloze. Ale to už je všecko vymyšlený pár let zpátky...


Jojo, to je lákavé, jenže na ty menší stykače se to nedělá (nebo jsem to zatim neobjevil) a s těma, na který to je dostupný, je to pak vysoký jak tovární komín. Život je holt plnej kompromisů.

Re: Přepínání sítí

PříspěvekNapsal: pon led 18, 2021 10:52 am
od kodl69
To máš pravdu, západky jsem našel jenom na průmyslový stykače, na instalační to snad ani nemůže existovat. Potom oceloplechovej rozvaděč hloubky 25cm je konkurenční výhoda...
Na druhou stranu, dnes se dají koupit nízkopříkonový bezhlučný stykače, tak to už není takovej rozdíl.