Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob lis 26, 2022 8:49 pm


Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
PředchozíDalší

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod FrantisekCa » ned lis 13, 2022 5:20 pm

Ibaže 2 relé viem vyblokovať medzi sebou, ale aj kôli prepnutiu FVE 1f, DS 3f.
?
FrantisekCa
 
Příspěvky: 81
Registrován: sob zář 10, 2022 4:20 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod ladik » ned lis 13, 2022 5:33 pm

Ahoj, takove odpovedi jsou naprosto nanic, sice opdovidaji realite, ale nikdo zatim neporadil co a jak, stacilo by schema tech stykacu nebo tech rele, at se pohneme spravnym smerem. Je me kluci jasne, ze to mate vyresene, ale zakladni schema nebo foto rozvadece, ze ktereho by si clovek mohl vydedukovat zapojeni tech styskacu nebo tech rele tu neni. A jeste jake spolehlive stykace nebo rele pouzit misto toho ATS z ciny, ktere nemate moc radi.
Dekuji Lada
?
ladik
 
Příspěvky: 74
Registrován: stř bře 25, 2015 4:13 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Soban » ned lis 13, 2022 6:05 pm

Schema máš o pár příspěvků víš.

Jinak zapojení dvou stykačů a jednoho relé není nic složitého.
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1352
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod PetrDubi » ned lis 13, 2022 6:14 pm

Tohle je původní pracovní nákres (jsou tam dva škrtance a obráceně nakreslený jistič pro relátko a stykač z FV - byl to jenom orientační nákres pro vydrátovaní stykačů místo té Číny), později jsem ještě přidal jedno relé, protože to časové relé mělo zpožděný odpad při ztrátě napětí ( mám tam relé Elko), tak jsem místo toho časového zapojil jako přepínací relé normální Finder s paticí na DIN lištu a to časové relé ovládá jenom cívku toho přepínacího relé.
Až budu mít čas, tak to překreslím pořádně, protože to chci mít na jednom papíře i s dalšíma věcma v tom rozvaděči které mám na původním papíru (jištění přívodu a odvodu, ruční přepínání, samostatný přívod k TČ ze sítě a podobně).
Dole je odvod do domu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 2460 Wp JZ, Easun SMW 8k (kopie MAXe 8 kW), aku 6,1kWh 16s LiFePO4
?
PetrDubi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 557
Registrován: úte říj 12, 2021 9:43 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod dusanmsk » ned lis 13, 2022 6:32 pm

Dobre, ale medzi tymi stykacmi nie je ziadna mechanicka vazba. Ked sa jeden kontakt zapecie, alebo jeden nespoji, je pruser, nie?
?
dusanmsk
 
Příspěvky: 133
Registrován: pát říj 15, 2021 9:41 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod glottis » ned lis 13, 2022 7:19 pm

ja bych cekal, ze kdyz se zapece jeden, cely stykac nerozepne a tim 4tym kontaktem nedovoli ten druhej stykac sepnout. Snad to tak mechanicky funguje v jednom stykaci.
?
glottis
 
Příspěvky: 470
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Soban » ned lis 13, 2022 7:33 pm

Záleží na konstrukci.
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1352
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod PetrDubi » ned lis 13, 2022 9:18 pm

Na tomhle typu když zůstane zapečenej kontakt, tak se ten rozpínací nesepne, měl jsem ho rozebraný a kontroloval to (je tam výšková rezerva).

Ps: zajimalo by mè, jak z malůvky rukou určené pro zapojení bez napsaného typu stykače poznáš, jestli jsou mechanicky spřažený nebo ne? ;-)
Už jsem viděl i samostatný stykače, u kterých je možný doplnit mechanický blokování - prodává se jako doplněk..
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 2460 Wp JZ, Easun SMW 8k (kopie MAXe 8 kW), aku 6,1kWh 16s LiFePO4
?
PetrDubi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 557
Registrován: úte říj 12, 2021 9:43 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod FrantisekCa » ned lis 13, 2022 9:38 pm

JJ.
Tie mechanické blokovanie prepojky sa dajú dokúpiť k niektorým relé,, tým pádom to nemusí byť docela drahé kombi relé.
?
FrantisekCa
 
Příspěvky: 81
Registrován: sob zář 10, 2022 4:20 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod cipis » ned lis 13, 2022 11:30 pm

No, protože to tam nemáš nakreslené :D
Máš nakreslenou mechanickou vazbu kotvy cívky s řadou kontaktů, ale už ne vazbu těch dvou "kotev" cívek ;-)

PetrDubi píše:Ps: zajimalo by mè, jak z malůvky rukou určené pro zapojení bez napsaného typu stykače poznáš, jestli jsou mechanicky spřažený nebo ne? ;-)
Už jsem viděl i samostatný stykače, u kterých je možný doplnit mechanický blokování - prodává se jako doplněk..
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 5x 4415
3x CARSPA 2kW, 1x CARSPA 4kW (dva bojlery a žebříky, světla, chladničky, "lehké" zásuvky)
15 912 Wh staré olovo
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
?
cipis
Moderátor
 
Příspěvky: 1772
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod PetrDubi » pon lis 14, 2022 3:22 pm

cipis: No jo, a taky tam nemám nakreslené jističe pro kabely a plno dalších věcí, prostě jsou tam jenom nakreslené dva stykače, ale kdybych tam měl tu mechanickou propojku, tak bych si jí tam pro svoje zapojování stejně nekreslil, protože by mi při zapojování byla taková informace k ničemu :D
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 2460 Wp JZ, Easun SMW 8k (kopie MAXe 8 kW), aku 6,1kWh 16s LiFePO4
?
PetrDubi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 557
Registrován: úte říj 12, 2021 9:43 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod mirekcafa » pon lis 14, 2022 9:27 pm

mě jako úplnýmu amatérovi připadá divný že neexistuje takové zařízení s cívkou (stykač) kdy při napětí na cívce to skočí na kontakt a při ztrátě napětí to spadne na druhý kontakt. Připadá mi to docela jednoduchý.
?
mirekcafa
 
Příspěvky: 106
Registrován: úte zář 06, 2022 1:47 pm
Bydliště: českotřebovsko

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod cipis » pon lis 14, 2022 9:34 pm

To existuje, to je obyčejné relé/stykač s přepínacím kontaktem.
Všechny ty opičky ale jsou potřeba kvůli spolehlivosti a bezpečnosti. Potřebuješ během toho přepínání spolehlivý nulový stav, a to obyč. přepínacím kontaktem neuděláš. Proto jsou dvě relé/stykače, kdy se jedno zapíná a druhé rozepíná. Akorát se to nesmí udělat moc rychle, ale zase ne moc pozdě. Ty kvalitnější ATS zvládnou během periody, ty horší mají díru mnohem delší, že problikne obrazovka atd.
A s rychlostí a kvalitou roste značně i cena.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 5x 4415
3x CARSPA 2kW, 1x CARSPA 4kW (dva bojlery a žebříky, světla, chladničky, "lehké" zásuvky)
15 912 Wh staré olovo
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
?
cipis
Moderátor
 
Příspěvky: 1772
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Neo » úte lis 15, 2022 12:44 am

dusanmsk píše:Dobre, ale medzi tymi stykacmi nie je ziadna mechanicka vazba. Ked sa jeden kontakt zapecie, alebo jeden nespoji, je pruser, nie?

Proč průser?
Jistič na vstupu DS do domu máš na co?
Jistič na výstupu střídače máš na co?
Naopak v případě mechanicky blokovaných stykačů (v případě spečení kontaktů) nemáš informaci že se něco stalo.
Zapeče se jeden kontakt, další kontakty ve stykači sníží přítlak protože cívka je bez napětí a vznikne přechodový odpor, co bude dál víme všichni.
Místo přepnutí FVE na DS střídač dál zásobuje dům do té doby než zasáhne střídač na podpětí baterie nebo zasáhne BMS.
Proto jsem použil dva 30A stykače přes které nepoteče více jak 20A - při nejhorším scénáři.
Do dílny mám 2x 12A, max zátěž 10A
Kotelna 2 x12A, zátěž do 5A
Vytěžování do bojleru a akumulačky má svoje stykače a SSR relé.
Místo jednoho gigantického přepínání jsem zvolil cestu několika menších.
++
?
Neo
 
Příspěvky: 145
Registrován: pát kvě 27, 2022 7:40 pm
Bydliště: doma

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kodl69 » úte lis 15, 2022 1:04 am

Nucené vedení kontaktů stykačů - to je asi neznámý pojem že? tj pokud se daný kontakt nerozpojí, třeba díky spečení, tak ostatní zůstanou sepnuté pořád ještě přes přítlačné pružiny. A signál pro přepnutí beru z 230V výstupu měniče, tj přepíná se ve chvíli, kdy vypnu měnič, ostatně proč bych jinak přepínal? tj tvoje úvaha je zcela chybná a myšlenková kontrukce hodná peroxidové blondýny :)
Když je vypnutý měnič a nedojde k přepnutí na DS, je po baráku tma, tak to asi někdo bude řešit...
A setkání elektriky z měniče s elektrikou z DS díky zapojení stykače bez blokování už mám za sebou, destrukce měniče až do stavu zuhelnatělýho plošňáku, vyhozený pojistky až venku v pilířku před domem, se stěstím, že ne na celou ulici...Tohle mi stačilo, abych přestal dělat nějaký pokusy a udělal to jak to má být.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum
 
Příspěvky: 6507
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Soban » úte lis 15, 2022 1:20 am

Podle mě elektrické blokování stykačů stačí, kolik přes to tlačíš proudu?

V případě že by se to fakt seknulo máš tam přece jističe a jak už tu psaly pokud se speče jeden kontakt neměl by se sepnout druhý na tom stykači.

PS. Podařil se mi zkrat mezi fázemi přes proudové relátko - to byla pecka - ten kontakt se normálně vypařil.... (Je tam relé na 8A)
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1352
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kodl69 » úte lis 15, 2022 1:27 am

pokud se speče jeden kontakt neměl by se sepnout druhý na tom stykači
to "neměl by" neznamená "nemůže se stát". Ostatně i v blbým přepínání */D pro motor je i to mechanický blokování, a to je pořád elektrika z jednoho zdroje. Ale kdo chce kam...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
podporuje fórum
 
Příspěvky: 6507
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Soban » úte lis 15, 2022 8:42 am

A od toho nemůže se stát je tam právě ten jistič.

Několik uživatelů to má blokované pouze přes kontakty a komu se to potkalo?
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1352
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod cipis » úte lis 15, 2022 9:06 am

Mně se potkalo ovládání stavebního vrátku. Tlačítko nahoru a dolů dostatečně daleko od sebe, blokování přes kontakty navzájem. No, přesto to někdo zmáčkl zaráz tak, že to vevnitř trochu hořelo.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 5x 4415
3x CARSPA 2kW, 1x CARSPA 4kW (dva bojlery a žebříky, světla, chladničky, "lehké" zásuvky)
15 912 Wh staré olovo
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
?
cipis
Moderátor
 
Příspěvky: 1772
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod PetrDubi » úte lis 15, 2022 9:19 am

Ono taky záleží, jak je ten stykač dimenzovaný. Pokud mám jističe 25A na fázi a stykač je 63A (evropských ne čínských), tak je možnost přilepení kontaktu násobně nižší, než kdybych tam měl stykač na 25A..

Jinak samozřejmě neříkám, že mechanické blokování by nebylo nejlepší řešení, ale v té velikosti (rozměrové) stykače kterou jsem chtěl na výběr prakticky nic nebylo a za nějakou rozumnější cenu už vůbec ne.

A srovnávat ruční ovládání stavebního vrátku (zvlášť když vím, jak se na stavbě všichni k elektrickým věcem chovají, jak dodržují předpisy a že největší elektrikář je tam zedník, který opravuje elektriku za pomocí hřebíků a ulomeného kuchyňského nože) s automatickým přepínáním v rozvaděči už mi přijde trochu přitažené za vlasy. ;)

Neříkám, že se nemůžou přilepit kontakty, ani že by se to nemohlo teoreticky potkat, ale při správném nadimenzování a použití vhodných komponentů je ta šance asi obdobná, jako že se mou spadne letadlo. Samozřejmě pokud nemám na tohle vzdělání a praxi, tak je lepší držet se mechanicky blokovaných stykačů.

Ps: viděl jsem tu nějaké příspěvky ud kolegy Tomas, který dal ten čínský přepínač pár zákazníkům a časem prý u některých musel přihýbat kontakty, protože nějaká fáze měla horší kontakt nebo nesepnula vůbec - a to mi přijde jako větší nebezpečí.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 2460 Wp JZ, Easun SMW 8k (kopie MAXe 8 kW), aku 6,1kWh 16s LiFePO4
?
PetrDubi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 557
Registrován: úte říj 12, 2021 9:43 am

PředchozíDalší

Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'