Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob lis 26, 2022 8:30 pm


Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
PředchozíDalší

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod PetrDubi » sob lis 12, 2022 6:57 pm

U motorových může dojít k tomu, že se ulomí plastová přepínací část na jedné straně a druhá bude fungovat dál, takže to pustí proti sobě měnič a síť a potom bude následovat pěkný ohňostroj.
Na tuhle možnost upozorňovali i při testech na YT, někomu snad ta packa i prasknula..
Takže je to nebezpečné a k tomu neskutečně pomalé..

To ty s cívkami jsou proti motorovým vrchol bezpečnosti a rychlé jsou oproti motorovým taky jako formule.

Jinak mě osobně se u toho cívkového stávalo, že při přepnutí se mi resetnul stolní počítač pokud běžel a často se vynulovaly hodiny na troubě. Od té doby co tam mám stykače OEZ není se stolním počítačem problém a hodiny na troubě se neresetovali ani jednou.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 2460 Wp JZ, Easun SMW 8k (kopie MAXe 8 kW), aku 6,1kWh 16s LiFePO4
?
PetrDubi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 557
Registrován: úte říj 12, 2021 9:43 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod mirekcafa » sob lis 12, 2022 7:28 pm

Na stykače přejdu až budu mít nějakou praxi, zatím jsem fungování stykačů moc nepochopil :mrgreen:
?
mirekcafa
 
Příspěvky: 106
Registrován: úte zář 06, 2022 1:47 pm
Bydliště: českotřebovsko

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod eman » sob lis 12, 2022 10:50 pm

Tyhle přepínače jsou hodně diskuzované jihoafrickém foru o FVE. Teď nevím link, ale zahoření je u nich primární funkce. Buď se ulomí packa, nebo upadne ta falešná měď na kontaktu, nebo to má špatný kontakt a je tam oblouk, prostě čínský luxus. Fascinuje mě snaha, kupovat luxusní panely, drahé střídače, ale ojebávat bezpečnostní prvky.
?
eman
 
Příspěvky: 372
Registrován: pát srp 31, 2012 8:20 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod PetrDubi » sob lis 12, 2022 11:05 pm

Jasně, fungovat to bude líp než ten motorovej.
Jedna z věcí co mi ještě vadilo byla udávaná elektrická životnost 1000 přepnutí, zatímco ty stykače mají stovky tisíc, takže mi nevadí, že v tomhle počasí přepne na FV a zpátky třeba 2x za den. U té číny bych se obával, že mi do dvou let odejde - když číňan napíše 1000, tak bůh ví jaká bude realita..
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 2460 Wp JZ, Easun SMW 8k (kopie MAXe 8 kW), aku 6,1kWh 16s LiFePO4
?
PetrDubi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 557
Registrován: úte říj 12, 2021 9:43 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod FrantisekCa » ned lis 13, 2022 12:40 am

Čisto teoreticky není problém to doplniť o výkonné stykače.
Verzia od ABB stojí cca 600-800€.
?
FrantisekCa
 
Příspěvky: 81
Registrován: sob zář 10, 2022 4:20 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod PetrDubi » ned lis 13, 2022 1:08 am

Tak takový pemíze byxh za to zase nedal, mě ty dva nepoužitý stykače na 63A stály na Aukru 7 stovek i s poštovným, ale je pravda, že na eshopech je cena od asi 2200 do cca. 3500 za kus - holt to chce hledat a mít i štěstí..
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 2460 Wp JZ, Easun SMW 8k (kopie MAXe 8 kW), aku 6,1kWh 16s LiFePO4
?
PetrDubi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 557
Registrován: úte říj 12, 2021 9:43 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Soban » ned lis 13, 2022 7:12 am

Problém je že ten kontakt je sice velký, ale nerovný takže styčná plocha je malá, proto když se píše 100A tak tam mám 25A jističe a 3.2kW měnič takže tam teče ještě menší proud.

Prostě jak to shoří tak tam pak pořídím stykače a bude.

Jak někdo píše že používáme čínské přepínače, tak já jsem nic jiného nenašel, jedině od ABB ruční a nebo motorový, což pomalu přepíná, a nebo pak jiné dalo by se říci profi za desítky tisíc.

Takže pro malé FVE je řešení pokud nechceš čínu pouze mechanický přepínač a nebo stykače s blokováním.
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1352
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod mirekcafa » ned lis 13, 2022 9:00 am

Kluci mohli by jste mi jako laikovi trochu přiblížit jak fungují ty stykače?
?
mirekcafa
 
Příspěvky: 106
Registrován: úte zář 06, 2022 1:47 pm
Bydliště: českotřebovsko

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kyocera » ned lis 13, 2022 9:12 am

Zdravím,
pro přepínání používám výkonové relé RELPOL, 40A a má uvedené životnost elektrická 1milion cyklů, životnost
mechanická 10milionů cyklů . 1ks výk. relé na fázi, 1ks na nulák. Zapojení na měnič ve smyslu řízená vlečná regulace.
O ochranu kontaktů a napětové špičky se navíc starají varistory a stav kontaktů je zobrazovaný LED diodami. Přepínání je rychlé. Zástavba na DIN lištu v krabičce pro 4 moduly. V mém případě byly spotřebiče max. 2kW.
Mám to popsané v domovském tématu. 9 roků byla jedna taková jednotka na DIN lištu v provozu bez jediného problému.
Po prvním roce provozu jsem jedno pracovní výkonové relé rozdělal, tedy zničil abych se podíval na stav kontaktů. Kontakty byly jako nové.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
5300Wp panel , reg. Victron E. 150V/70A ,aku 50ks LTO 40Ah,to je 4kWh v LTO nap. 57,5V, BMS Sokol 400E ,řídící relé Leonardo 48V,
LF Victron E.P.1200VA a HF měnič 3kW Gepard 48V a LF Modrá trojka 3000VA
Příprava nová instalace panel 8kWp,reg.Harmonie12kW/360V,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW, BMS Sokol 400E , řídící relé Leonardo 360V,
modul HIS, modul chytré řízení ,Aku LIFE 360V/ 10kWh
?
kyocera
 
Příspěvky: 954
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Soban » ned lis 13, 2022 12:19 pm

mirekcafa píše:Kluci mohli by jste mi jako laikovi trochu přiblížit jak fungují ty stykače?


Hledat neumíme? https://cs.wikipedia.org/wiki/Styka%C4%8D

Jinak pokud chceš vědět něco konkrétnějšího musíš napsat co nechápeš.

Jinak ty čínské mají přepínací kontakty takže na jeden je přivedebo napětí z DS na druhý napětí od měniče a společný je veden do skříně k pojistkám a spotřebičům a podle toho v jaké je to poloze tak se napájí spotřebiče z DS nebo FVE.
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1352
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod FrantisekCa » ned lis 13, 2022 12:34 pm

Taký som na seba nasratý...
Kvantum výkonových stykacom mi prešlo rukami, čo sa vyhadzovali a pritom boli v prevádzke 4-6 rokov.
Človek si to neuvedomuje keď je toho veľa a akú cenu to má.
Už si na to dám pozor a tak snáď aspoň pre členov fóra budem môcť pomôcť s stykacmi, odpojovacmi, atď.
?
FrantisekCa
 
Příspěvky: 81
Registrován: sob zář 10, 2022 4:20 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod mirekcafa » ned lis 13, 2022 12:41 pm

Soban: wiki a googla nepoužívám páč moje žena všechno ví :D :D :D
Ale vážně...číňan to přepínání má v sobě, takže neřeším. Zajímají mě ty dva stykače, když je jeden chápu, impuls od HDO přepne, to mám doma, není mi jasné čím se ovládá ten druhý aby to přeplo a to přepnutí bylo skoro nepoznatelné, prostě ta spolupráce dvou stykačů. Mám asi tři staré doma které řídilo HDO na přímotopy, možná by se daly využít
?
mirekcafa
 
Příspěvky: 106
Registrován: úte zář 06, 2022 1:47 pm
Bydliště: českotřebovsko

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod alextccz » ned lis 13, 2022 1:04 pm

K přepínání používám reverzační stykače. Mechanicky a elektricky blokované plus možnost nastavení zpoždění přepnutí. Možnost volby nadřazeného zdroje, v případě jeho výpadku automatické přepnutí na druhý. Plus možnost přepnutí na síť v případě nízkého tarifu.
Obrázek Obrázek
?
alextccz
 
Příspěvky: 28
Registrován: úte led 16, 2018 2:28 pm
Bydliště: okr.Tachov

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod PetrDubi » ned lis 13, 2022 1:31 pm

Mám dva stykače, každý má 3 spínací a 1 rozpínací kontakt. Fáze na cívku jde vždycky přes rozpínací kontakt toho druhého stykače. Fáze na cívku je braná z toho obvodu, na který ten stykač přepíná (DS/FV). Nuly z cívek jdou na přepínací kontakt relé, které pouští nulu do jedné nebo druhé cívky a v klidu je připojená DS. Cívka relé je napájená z FV, takže když běží měnič, tak je relé sepnuté a zapíná stykač pro FV. Ještě tam mám časově relé, pro zpožděné sepnutí rele při nájezdu měniče, avy to neblbnulo kvůli softstartu měniče.
Na spínací kontakty jednoho měniče je připojená DS (a odvod do baráku) a na druhý stykač je připojený na všechny tři kontakty FV a idvod zasedo baráku -idvody obiu stykačů jsou propojené.
Takže celé to obsahuje dva stykače, jedno přepínací relé, jedno zpožďovací relé a dva jističe pro napájení cívek.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 2460 Wp JZ, Easun SMW 8k (kopie MAXe 8 kW), aku 6,1kWh 16s LiFePO4
?
PetrDubi
podporuje fórum
 
Příspěvky: 557
Registrován: úte říj 12, 2021 9:43 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod mirekcafa » ned lis 13, 2022 1:49 pm

Petře díky, tohle musím nějak vstřebat :)
?
mirekcafa
 
Příspěvky: 106
Registrován: úte zář 06, 2022 1:47 pm
Bydliště: českotřebovsko

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod ladik » ned lis 13, 2022 3:13 pm

Ahoj, taky bych se pripojil s dotazem na schema s temi stykaci 3F +N s automatickym prepnutim, ktere se navzajem blokuji, jestli bude cena 10x vetsi misto toho Cinskeho, klidne do toho investuju, elektrarna stejne stala 50x vice.
Ten cinsky prepinac funguje prave uplne jednoduse a nechci do toho michat zadnou slozitou elektroniku.
Prosel jsem forum a nikde jsem to schema, ktere to jednoduse popisuje nenasel.
Dekuji za nakopnuti s pravnym smerem.
?
ladik
 
Příspěvky: 74
Registrován: stř bře 25, 2015 4:13 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod FrantisekCa » ned lis 13, 2022 3:28 pm

Nič nebráni k tomu čínskemu prepínače použiť výkonné stykače.
Teda, čínsky ATS bude použitý na ovládanie externých stykacov, čím sa jeho kontakty odľahčia.
Čínsky ATS použiť na spinacie cievok stykacov.
?
FrantisekCa
 
Příspěvky: 81
Registrován: sob zář 10, 2022 4:20 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod mirekcafa » ned lis 13, 2022 3:49 pm

Franto to je možná dobrý nápad....:) kdyby se ta čína rozsypala tak se nic nestane
?
mirekcafa
 
Příspěvky: 106
Registrován: úte zář 06, 2022 1:47 pm
Bydliště: českotřebovsko

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Soban » ned lis 13, 2022 4:19 pm

Je to hovadina!

Snížíš spolehlivost.
Jednoduší je tam dát jedno relé a máš to spolehlivější.

V tom čínském je taky jedno relé které spíná ty přepínací cívky.
3,6kWp ::pv:: ((600Wp = 4x 150Wp 2S2P) + 500Wp + 500Wp + (2kWp = 4x 500Wp 4S)) | REVO VM3200-24, 3,2kW/24V | 11kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
?
Soban
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1352
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod ladik » ned lis 13, 2022 4:47 pm

Tak jsem nasel toto video:
https://www.youtube.com/watch?v=rcTzfqe ... l=TimVisio
Asi neco takoveho mate kluci namysli.
Ted jak se dostat k takovymto prvkum do programu, aby s nimi mohl clovek pracovat takto pekne ve Visiu.
?
ladik
 
Příspěvky: 74
Registrován: stř bře 25, 2015 4:13 pm

PředchozíDalší

Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 1 návštěvník

Reputation System ©'