Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte srp 16, 2022 4:50 pm


Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
Předchozí

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod maxus_aurelius » čtv čer 02, 2022 8:50 am

fatter píše:Tak som ten crep opravil. Vstup BR,BN ide priamo (cez usmernovac a vypinac) do magnetu, ktory prehodi vstup na B. Vstup AR,AN nejde priamo, ale cez nejaku elektroniku, ale kedze tento vstup nereaguje tak som ju vynechal a dal to priamo ako je to u BR,BN a uz prepina aj na vstup A. Inak toto je typ urceny pre fotovoltaiku. Mam este jeden, ktory je urceny pre generator, a v nom ta elektronika na vstupe AR,AN nie je, takze ten funguje tiez. Neviem co ma na starosti ta elektronika (je tam aj nejaky IO), ale s nou to jednoducho nejde.


jakým způsobem si prosím Te tu upravu provedl? je nutný nějaký zásah do toho tišťáku, nebo co si kam přepojil aby to fungovalo?
?
maxus_aurelius
 
Příspěvky: 18
Registrován: stř dub 27, 2022 8:24 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod tomas » sob čer 11, 2022 12:14 pm

Ty Jotta na jakože na 125A mne zklamaly, mají malý přítlak kontaktů, na některých kontaktech kontakt vůbec nebyl, musel jsem je přihnout. Při cca 30A se to začalo tavit:
jotta_taveni.jpg

jotta_kontakty.jpg


Tomzn a Geya zatím drží, kontakty mají větší přítlak. Stříbro to ale asi nevidělo u žádného výrobce.
prepinace.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2409
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod marko250 » sob čer 11, 2022 7:22 pm

Ty jo, to jsou slušné popáleniny.
9780kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/12xJinkoSolar 225 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> a MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 3122
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod tomas » ned čer 12, 2022 6:51 am

Ten prostřední přepínač na fotce Geya má zhášecí komůrky oblouku a kryty na svorky, takže u něj by už tak nehrozilo že ten oblouk přeskočí na kovový kryt rozvaděče jako se stalo zde:
viewtopic.php?f=117&t=5079&p=120761&#p120761
Jo a je na tom logo CE, Tomzn a Geya :-).
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2409
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod tomas » ned čer 12, 2022 8:14 am

Hlavně přes to dávejte u tří fází pouze fáze, bez nuláku. Tu svorku "N" je možné využít jako signalizační, která signalizuje skutečný stav, protože svorky NC, C, NO signalizují pouze stav relé uvnitř a tedy pouze přítomnost napětí na AR a AN svorkách.
Jako na potvoru se ta svorka označená "N" snad u všech přepínačů při ručním ovládání vypíná jako první.
Přepínat a vypínat nulák je pro spotřebiče nebezpečné.
N_kontakt_Tomzn.jpg

N_kontakt_Geya.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2409
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Neo » ned črc 03, 2022 2:01 pm

tomas píše:......
Přepínat a vypínat nulák je pro spotřebiče nebezpečné.

Proč by to mělo být nebezpečné.
Není to nebezpečné u sítí TN-C ani u TN-c-s
Příkladem je stolní lampička s jednopólovým vypínačem zapojená do klasické rozdvojky. Klasická rozdvojka má na jedné straně fázi vlevo a na druhé vpravo :) Tam taky jednou vypínáš L1 a na druhé straně rozdvojky N :)
Přesto rozdvojka není v rozporu norem ani u dvouvodičových rozvodů (L1+ PEN) neboli TN-C
Kdo pochopí proč, může dělat elektrikáře :)
++
?
Neo
 
Příspěvky: 64
Registrován: pát kvě 27, 2022 7:40 pm
Bydliště: doma

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod mihlit » ned črc 03, 2022 6:15 pm

To sis to dost zjednodušil tím, že tam máš jen jeden spotřebič. Tohle ale není vypínač pro lampičku ale celý dům nebo jeho část. Co se asi tak stane, když budeš mít na jednom zásuvkovém okruhu spotřebiče na jedné fázi, v druhém okruhu spotřebiče na druhé fázi a v rozvaděči rozpojíš nulák. Samozřejmě velikost a typ spotřebičů na obou okruzích budou různé. Kolik tam teď ty spotřebiče uvidí napětí? No a proto by se měl nulák vypínat poslední a spínat první.
?
mihlit
 
Příspěvky: 225
Registrován: ned říj 17, 2021 6:43 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Neo » pon črc 04, 2022 6:47 am

V rozvaděči pod proudem bych nulák nerozpojoval.
Pokud se vrátím k přepínači sítí. Jestliže čas přepnutí je několik desítek milisekund, tak ta malá mezírka bude zpoždění v mikrosekundách za fází. Velikost napětí bude záviset v jaké části sínusovky či sínusovek to vypneš. Čtyřpolové stykače taky nespínají současně, vždy je jeden kontakt sepnut jako první a jeden poslední.
S osciloskopem si můžeš ověřit že zvýšení napětí nebude dramatické, pokud bude vůbec nějaké.
Nehledej problémy a nebezpečí tam kde nejsou.
PS: pokud ale máš pocit nebezpečí nepoužívej levný čínský výrobek a kup si přepínač sítí třeba od Siemensu :)
++
?
Neo
 
Příspěvky: 64
Registrován: pát kvě 27, 2022 7:40 pm
Bydliště: doma

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Neo » úte črc 05, 2022 1:20 pm

Používá někdo postupné přepínání spotřebičů, nebo části el. okruhů z FVE na DS podle SOC baterky či jiných kriterií?
Místo 4P přepínače sítí použít 3 x 2P a části el. okruhů ovládat podle potřeby
Nedokážu odhadnout výhody, a zároveň nechci aby systém byl zbytečně složitý.
Má někdo nějaké zkušenosti se stejným nebo podobným zapojením, nějaké rady?
dík
++
?
Neo
 
Příspěvky: 64
Registrován: pát kvě 27, 2022 7:40 pm
Bydliště: doma

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod cipis » úte črc 05, 2022 1:48 pm

Mam svetla, pocitac, nabijecky atd. pres automaticky prepinac (ne cina, ale cesky vyrobek), aby nevypadla ani pulvlna, dale pak podle napeti s casovacem spinane bojlery(co maji dve spiraly) a v planu je dalsi okruh na zbytek (pracka, mycka atd ).
6,33kWp: 1440Wp J1, 2040Wp J2, 2040Wp V, 810Wp Z
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 2x 4415
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 1058
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod sasy » úte črc 05, 2022 3:22 pm

Je možné zdělit typ toho přepínače?
?
sasy
 
Příspěvky: 26
Registrován: sob čer 26, 2021 10:33 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Dagus » úte črc 05, 2022 3:37 pm

6090Wp, SV 1710Wp Poly, J 900Wp Mono, JZ 1680Wp Poly, JZ2 1800Wp Mono.
MP2 5000VA, MPPT 150/60tr, MPPT 150/35, 6.4kWh AKU1, 15kWh AKU 2
?
Dagus
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1376
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod cipis » úte črc 05, 2022 8:05 pm

Jj, to je on, uz jsem to tu kdysi daval.
6,33kWp: 1440Wp J1, 2040Wp J2, 2040Wp V, 810Wp Z
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 2x 4415
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 1058
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Dagus » úte črc 05, 2022 8:37 pm

No první co je pro mě špatně je jen 16A a navíc ani nevím jakých 16A jestli je to 16A do odporové zátěže, nebo 16A obecně. Třeba na stykačích je to celkem rozdíl v ceně a když vidím, že to přepínají jen relé, tak nevím no.
6090Wp, SV 1710Wp Poly, J 900Wp Mono, JZ 1680Wp Poly, JZ2 1800Wp Mono.
MP2 5000VA, MPPT 150/60tr, MPPT 150/35, 6.4kWh AKU1, 15kWh AKU 2
?
Dagus
podporuje fórum
 
Příspěvky: 1376
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Neo » úte črc 05, 2022 9:16 pm

++
?
Neo
 
Příspěvky: 64
Registrován: pát kvě 27, 2022 7:40 pm
Bydliště: doma

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Lubik » úte črc 05, 2022 9:31 pm

Pokud se svaří nějaký kontakt relátka tak to skončí minimálně shozením jističů
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 3kVA, Easun MPPT60A, 24V 300 Ah
Uživatelský avatar
Lubik
 
Příspěvky: 217
Registrován: pon úno 15, 2021 10:04 pm
Bydliště: Praha

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod cipis » úte črc 05, 2022 10:06 pm

Maji to certifikovane pro rizeni letoveho provozu, tak nemam obavu ...

Jinak ze je to "jen" 16A je relativni. Kolega chce spinat ruzne okruhy, stejne tak ja. A vic jak 500W zatez na tom mit nikdy nebudu. Je to pro spotrebice, ktere sice moc nezerou, ale potrebuji spolehlive a rychle prepnuti. Svetla jsem k tomu prihodil, protoze nic nezerou, ale zase kdyz si chci roznout, tak samozrejme musi svitit. Bojlery se prepinaji automaticky, navic maji dvojite spiraly. No a ten zbytek bude rucne, protoze stejne pracku ci mycku musim zapnout rucne, pripadne s odlozenym startem.
6,33kWp: 1440Wp J1, 2040Wp J2, 2040Wp V, 810Wp Z
SinusPro 2000 S, Epever 8420, 6420, 2x 4210, 2x 4415
15 912 Wh staré olovo
?
cipis
 
Příspěvky: 1058
Registrován: pon srp 16, 2021 8:31 pm
Bydliště: blízko Brna

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod jova » pon črc 11, 2022 8:58 am

Neo píše:Používá někdo postupné přepínání spotřebičů, nebo části el. okruhů z FVE na DS podle SOC baterky či jiných kriterií?
Místo 4P přepínače sítí použít 3 x 2P a části el. okruhů ovládat podle potřeby
Nedokážu odhadnout výhody, a zároveň nechci aby systém byl zbytečně složitý.
Má někdo nějaké zkušenosti se stejným nebo podobným zapojením, nějaké rady?
dík

Já něco takového zkouším. Zatím testuju první variantu, odpojování a připojování měniče podle stavu nabití baterek. Horní obvody na spoji postupně přepínají TOMZN spínače, které jsou zapojené jednofázově v okamžiku, když je daná fáze sfázovavaná s frekvencí měniče. V další variantě hodlám měřit proudu v jednotlivých fázích a přepínat podle zátěže z měniče na síť nejzatíženější fázi, aby nedocházelo k přetížení měniče. Tohle přepnutí asi bude muset už být „natvrdo“ na to sfázování tam nebude zřejmě čas, ono to někdy dost dlouho trvá, než si sinusovky na sebe „sednou“.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
jova
 
Příspěvky: 40
Registrován: ned črc 10, 2016 9:39 pm

Předchozí

Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'