Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte pro 06, 2022 2:56 pm


Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
PředchozíDalší

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Cossman » pon led 09, 2012 7:41 pm

LUI: Asi je těch Smart-UPS 3000 opravdu více druhů. Mám v serverovně rackovou SURT3000XLI a její napájení je 96V (8x12V/5Ah 2x paralelně) a k ní ještě battery pack SURT192XLBP, který dává 2x192V (složený je ze 4 paralelních sad po 8x12V/5Ah seriově).

dedo: Máte pravdu. Takže opravuji: na 12V je Back-UPS 650 a nižší. Ty už ale nemají čistý sinus.
?
Cossman
 
Příspěvky: 56
Registrován: úte pro 27, 2011 1:22 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Cossman » pon led 09, 2012 8:01 pm

bert píše:Ešte raz. Ak píšem 2relé(stykače, alebo akokoľvek to nazveme), nemyslím že jedno spína fázu a druhé nulu :!:
Obe musia pripájať oba póly na svoj zdroj s tým, že sú vzájomne blokované(ak už nie mechanicky, minimálne elektricky cez rozpínací kontakt toho druhého). Ak použijeme len jeden kus s tým, že má zvlášť spínací a zvlášť rozpínací kontakt, je to po prepojení to isté, ako by tam bol jeden prepínací kontakt. Najprv musí jeden zdroj odpadnúť, až potom môže dostať impulz cievka druhého zdroja na zapnutie. A vôbec nejde len o spečenie kontaktov, ale polovodičom v meniči stačí na exitus aj veľmi krátkodobé preťaženie, ktoré pri tomto zapojení nastáva aj mimo havarijných stavov(spečenia)! A verte tomu, že asi ani rýchle poistky toto nezachytia. No a riešiť to slabším ističom, je krok do zadu(okrem toho, že asi nezareaguje keď má, musíte to chodiť nahadzovať, čo môžete rovno prepínať najlacnejšiu a najbezpečnejšiu verziu-paketový prepínač).
K tým Banerkám len toľko, že môžete tak do roka rátať s odchodom aj ďalších olovených batérií, ktoré používate. Neprajem Vám to, tak ako ani nikomu inému, ale žiaľ je to asi nezvratná skutočnosť tu na fóre overená. Tiež badám na svojich rázny pokles kapacity.
Ja som sa neurazil a ani sa s Vami nechcem hádať, len chcem ostatných varovať, aby nespravili tú istú chybu ako ja. Preto som spomínal svedomie, ktoré mi nedalo nereagovať.
K tomu Elkoep sa radšej nevyjadrujem. Nechcem ohovárať niekoho, kto nie je ON-line a nemá šancu na obranu.


Taky se s Vámi nechci hádat a už Vám asi rozumím. Myslíte jedno relé pro DS, druhé pro měnič s tím, že vždy je možné sepnutí pouze jednoho z nich. Blokování přes další "kontrolní" kontakt ale bude v případě spečení "hlavních" kontaktů k ničemu, protože se "kontrolní" rozepne a ... Takže jedině blokování mechanické. Což by podle mě měl díky své konstrukci zajistit stykač, jehož kontakty jsou na jedné kotvě, takže v případě spečení jednoho kontaktu kotva zbývající kontakty nepřepne. Když se podíváte na odkazovaný Elkoep (teď je jedno jaká je značka stykače - jde o funkci), tak má dva spínací a dva rozpínací kontakty. Tyto kontakty jsou na jedné kotvě, takže jejich přepnutí probíhá současně. Současně ale u většiny stykačů znamená, že sepnutý kontakt se rozepne a až potom rozepnutý kontakt sepne (samozřejmě nutno nejdříve u vybraného stykače ověřit, protože jsou i typy, kdy se nejdříve rozepnutý kontakt sepne a teprve potom sepnutý rozepne). Mezi rozepnutím a sepnutím kontaktů by tedy byl krátký výpadek v řádech desítek milisekund, což by většina spotřebičů měla zvládnout. Pokud bychom tedy použili stykač s dvěma spínacími a dvěma rozpínacími kontakty, zapojili bychom na spínací kontakty fázi a nulu z měniče a na rozpínací kontakty fázi a nulu z DS. Řízení stykače by bylo podle jeho typu buď regulátorem FV (24V DC) nebo 230V AC z měniče (při nízkém napětí akumulátorů měnič automaticky vypne, čímž dojde k odpadnutí stykače = rozepnutí fáze a nuly měniče, pauza 20-40ms, připojení fáze a nuly DS).

Slabší jistič rozhodně není krok zpět. Jistič by měl být dimenzovaný podle počtu a součtu příkonů současně používaných spotřebičů v daném okruhu. Rozhodně není dobré mít všude "pro jistotu" 16A jističe! Pokud pak nemáte ve spotřebiči přímo zkrat, tak jistič nevyhodí a k čemu je potom taková ochrana? Naše pračka s max. příkonem 2100W jela více než 6 let bez jediného vyhození 10A jističe do té doby, než jí upadl buben a prodřel plastovou vanu. :roll: A nová na 8kg prádla s max. příkon 2200W jede taky. ;)

Bohužel vím, že olověné akumulátory jsou na h... :cry: Pokud někdo z olověných akumulátorů odebírá maximálně 20% jejich kapacity a poté je vždy dobije do plna, pak mu pravděpodobně vydrží výrobcem udávaných 8-10 let. Já ale potřebuju akumulátory k tomu, aby mi dodávaly energii, ne abych je měl "uloženy v regálu" a jen je udržoval nabité, takže budu rád, když mi ty Varty vydrží 2 roky. S tím jsem je taky kupoval, protože jsem prostě neměl finance na drahé LyFeYPO4. Bannerky byly koupeny na Aukro.cz za 500,- Kč jako použité, takže jsem nepočítal, že vydrží kdo ví jak dlouho. Problém nemají s kapacitou, ale je v nich vadný jeden článek, protože se přes noc samovolně vybijí na cca 10,4V. Když odešla první, udělal jsem z jinou UPS 12V systém, ale do 14 dnů odešla i druhá. :roll:
?
Cossman
 
Příspěvky: 56
Registrován: úte pro 27, 2011 1:22 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod bert » pon led 09, 2012 10:38 pm

Cossman píše:Taky se s Vámi nechci hádat a už Vám asi rozumím. Myslíte jedno relé pro DS, druhé pro měnič s tím, že vždy je možné sepnutí pouze jednoho z nich. Blokování přes další "kontrolní" kontakt ale bude v případě spečení "hlavních" kontaktů k ničemu, protože se "kontrolní" rozepne a ... Takže jedině blokování mechanické.


Som rád, že sme si porozumeli v zapojení. Blokovanie cez rozpínacie kontakty som spravil z dôvodu "ďalšej poistky" a tiež pre to, že sa to tak štandartne robí aj pri reverze(alebo prepínaní viacobrátkového motora...) s obyčajnými stykačmi. Tiež to v normálnej prevádzke zabraňuje zapnúť druhý stykač, kým drží prvý. No na naše účely, by som to už nikdy nepoužil! Pri reverze, sa totiž dohárajúci oblúk dopáli na kontaktoch stykačov(stretávajú sa tu normálne dve fázy). Tieto kontakty sa takto viacej opotrebúvajú, no tvrdá sieť pred nimi to buď ustojí, alebo vyrazí istič(nič katastrofálne sa nedeje). Ale my máme pred jedným stykačom(relé) tvrdú sieť a pred druhým menič s fajnovými polovodičmi. A tu je ten problém.

Cossman píše:Což by podle mě měl díky své konstrukci zajistit stykač, jehož kontakty jsou na jedné kotvě, takže v případě spečení jednoho kontaktu kotva zbývající kontakty nepřepne.
Ak si prečitate svoj od začiatku príspevok podrobnejšie, zistíte, že si protirečíte. Na mojom stykači po spečení hlavných kontaktov by pomocné odpadli, zatiaľ čo na Vašom: "takže v případě spečení jednoho kontaktu kotva zbývající kontakty nepřepne."
Když se podíváte na odkazovaný Elkoep (teď je jedno jaká je značka stykače - jde o funkci), tak má dva spínací a dva rozpínací kontakty. Tyto kontakty jsou na jedné kotvě, takže jejich přepnutí probíhá současně. Prepáčte, odteraz budem písať do Vášho citátu červeným, vôbec nie pre zvýraznenie mojho postoju, ale pre moje jednoduchšie písanie a aby bolo vidieť na čo práve reagujem. Takže tuná asi toľko: Keď máte dva kontakty na jednom relé (stykači), jeden rozpínací zo siete, druhý spínací z meniča a jeden koniec im spojíme(do spoločného sportebiča), je to presne to isté, ako by sme mali jeden prepínací kontakt. Současně ale u většiny stykačů znamená, že sepnutý kontakt se rozepne a až potom rozepnutý kontakt sepne (samozřejmě nutno nejdříve u vybraného stykače ověřit, protože jsou i typy, kdy se nejdříve rozepnutý kontakt sepne a teprve potom sepnutý rozepne). Mezi rozepnutím a sepnutím kontaktů by tedy byl krátký výpadek v řádech desítek milisekund, což by většina spotřebičů měla zvládnout. Pokud bychom tedy použili stykač s dvěma spínacími a dvěma rozpínacími kontakty, zapojili bychom na spínací kontakty fázi a nulu z měniče a na rozpínací kontakty fázi a nulu z DS. 10ms je jedna polvlna pri 50Hz. Ak dokážete takúto pauzu zabezpečiť, nič by sa čisto teoreticky nemalo stať. No ako presne dohára oblúk? Řízení stykače by bylo podle jeho typu buď regulátorem FV (24V DC) nebo 230V AC z měniče (při nízkém napětí akumulátorů měnič automaticky vypne, čímž dojde k odpadnutí stykače = rozepnutí fáze a nuly měniče, pauza 20-40ms, připojení fáze a nuly DS).Opäť tu pristupujeme k rozpínaciemu kontaktu.
měnič automaticky vypne, čímž dojde k odpadnutí stykače = rozepnutí fáze a nuly měniče, pauza 20-40ms
Začiatok tej pauzy by práve ten kontakt označoval.
Slabší jistič rozhodně není krok zpět. Jistič by měl být dimenzovaný podle počtu a součtu příkonů současně používaných spotřebičů v daném okruhu. Rozhodně není dobré mít všude "pro jistotu" 16A jističe! Nechcel som nabádať na "posilovanie" ističov! Len poukázať na fakt, že lež vyhodí istič, menič je už dávno v dyme.Pokud pak nemáte ve spotřebiči přímo zkrat, tak jistič nevyhodí a k čemu je potom taková ochrana? Pre istotu ešte raz: Netvrdím a ani nikoho nenavádzam, aby si predimenzovával istenie! Naše pračka s max. příkonem 2100W jela více než 6 let bez jediného vyhození 10A jističe do té doby, než jí upadl buben a prodřel plastovou vanu. :roll: A nová na 8kg prádla s max. příkon 2200W jede taky. ;)

Bohužel vím, že olověné akumulátory jsou na h... :cry: Pokud někdo z olověných akumulátorů odebírá maximálně 20% jejich kapacity a poté je vždy dobije do plna, pak mu pravděpodobně vydrží výrobcem udávaných 8-10 let. Já ale potřebuju akumulátory k tomu, aby mi dodávaly energii, ne abych je měl "uloženy v regálu" a jen je udržoval nabité, takže budu rád, když mi ty Varty vydrží 2 roky. S tím jsem je taky kupoval, protože jsem prostě neměl finance na drahé LyFeYPO4. Bannerky byly koupeny na Aukro.cz za 500,- Kč jako použité, takže jsem nepočítal, že vydrží kdo ví jak dlouho. Problém nemají s kapacitou, ale je v nich vadný jeden článek, protože se přes noc samovolně vybijí na cca 10,4V. Když odešla první, udělal jsem z jinou UPS 12V systém, ale do 14 dnů odešla i druhá. :roll:


Vo Vašom zapojení však samozrejme nič podobné nehrozí. Vy vypínate prívod do UPS a tým si sama prepína na zálohu z batérie. A to je skoro ideálne! UPS je na to od výroby stavaná - spraví si ByPass sama. Možno by som sa na Vašom mieste zamyslel, či je ideálne napájať UPS z batérií cez diódy(aj keď shottky). Ale to už je téma efektivita a nie prepínanie.

Som rád, že medzi nami prebieha taká čulá diskusia a dúfam, že čitatelia si vyberú pre seba a svoje meniče to najvhodnejšie zapojenie :repair: :yes:
Veľa slnka Všetkým! *sun*
?
bert
 
Příspěvky: 364
Registrován: stř zář 07, 2011 9:09 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Cossman » pon led 09, 2012 11:45 pm

bert: S vpisováním červenou nemám problém a taky jsem rád, že si vše postupně vyjasňujeme. ;)

Tomuhle moc nerozumím:
bert píše:Ak si prečitate svoj od začiatku príspevok podrobnejšie, zistíte, že si protirečíte.

Myslíte tuhle moji větu: Blokování přes další "kontrolní" kontakt ale bude v případě spečení "hlavních" kontaktů k ničemu, protože se "kontrolní" rozepne a ... ? Pokud ano, měl jsem na mysli relé, jehož kontakty většinou nejsou pevně spojeny s kotvou, takže při slepení jednoho kontaktu ostatní přepnou. Přiznám se, že se stykači moc velké zkušenosti nemám. Ale pokud správně chápu jeho konstrukci, jsou všechny jeho kontakty pevně spojeny s kotvou, takže při slepení jednoho kontaktu se kotva nepohne a proto není možné přepnutí ostatních kontaktů. Relé a stykač. Nebo se pletu?

bert píše:Ak dokážete takúto pauzu zabezpečiť, nič by sa čisto teoreticky nemalo stať. No ako presne dohára oblúk?

Dokud napětí neprojde nulou, což je při 50Hz maximálně 10ms. Tu pauzu zabezpečí sám stykač jehož "doba přepnutí" bývá oněch 20-40ms (podle výrobce).

Ještě k jističi: Když jsem v jednom z předchozích příspěvků psal o výměně jističe z 16A na 10A, tak to nebylo kvůli případné ochraně měniče (souhlasím, že by se zničil dříve, než by jistič zareagoval), ale proto, aby případně nebyly přetěžovány přepínací kontakty relé z téhož příspěvku (10A).

Napájení UPS přes diody v mém zapojení je úmyslné. Nechci totiž aby UPS při provozu z DS dobíjela akumulátory. :yes:
?
Cossman
 
Příspěvky: 56
Registrován: úte pro 27, 2011 1:22 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod bert » úte led 10, 2012 6:10 am

Cossman píše:
Napájení UPS přes diody v mém zapojení je úmyslné. Nechci totiž aby UPS při provozu z DS dobíjela akumulátory. :yes: (tu myslíte hlavné batérie systému a nie tie 5Ah v UPS - len pre ostatných, aby vedeli o čo ide)


Prepáčte že sa nevyjadrím ku všetkému, musím utekať do práce. Tento úmysel je zo zapojenia zrejmý a aj ste ho tam popísal. Ja by som tú UPS cez tie diódy pripojil priamo(samozrejme cez primerané istenie) na batériu a paralerne k nim spínací kontakt relé RE1.
-V prípade chodu na DS, je relé rozpojené a diódy bránia nabíjaniu veľkých batérií zo siete. 5Ah batérie si udržuje UPS.
-V prípade chodu na batériu, diódy pustia štartovací záber(to, čo 5Ah batérky nedokážu nakopnúť UPS) a hned na to, sa pripne relé, ktoré podstatne zníži úbytok na diódach. Ak sa batérie vybijú pod hranicu určenú regulátorom, vypne relé a na UPS zostanete veľká batéria cez diódy tak ako dotraz.
Tu vidím jediný zádrheľ: neviem či UPS nebude hlboko vybíjať hlavné batérie.
Skúšali ste do koľko Voltov je schopná UPS ťahať z batérií? Ja nie, no podľa mna asi do 10V+-(je totiž stavaná na to aby čo najviac pomohla preklenúť výpadok napájania a po obnovení siete si batérie dobije). A to už je na hlavné batérie asi málo.
Vy totižto máte aj tak pri chode UPS zo siete, cez rozpínací kontakt RE1 pripojenú hlavnú batériu a istenie tam robia len tie diódy :?.
?
bert
 
Příspěvky: 364
Registrován: stř zář 07, 2011 9:09 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod bert » úte led 10, 2012 9:10 pm

Ešte k stykačom a relé.
Cossman píše:Tomuhle moc nerozumím:
bert píše:Ak si prečitate svoj od začiatku príspevok podrobnejšie, zistíte, že si protirečíte.

Myslíte tuhle moji větu: Blokování přes další "kontrolní" kontakt ale bude v případě spečení "hlavních" kontaktů k ničemu, protože se "kontrolní" rozepne a ... ? Pokud ano, měl jsem na mysli relé, jehož kontakty většinou nejsou pevně spojeny s kotvou, takže při slepení jednoho kontaktu ostatní přepnou. Přiznám se, že se stykači moc velké zkušenosti nemám. Ale pokud správně chápu jeho konstrukci, jsou všechny jeho kontakty pevně spojeny s kotvou, takže při slepení jednoho kontaktu se kotva nepohne a proto není možné přepnutí ostatních kontaktů. Relé a stykač. Nebo se pletu?

Ten kto dával tento odkaz:stykač do Wikipédie asi nikdy stykač nevidel rozobraný. Nechce sa mi teraz rozoberať a fotiť stykač, no našiel som približný rez stykačom:

Obrázek

Nie je to to dobre vidieť, no tam kde končí šípka (8) je medzi plastovým rámikom (ktorý je napevno s kotvou) a každým kontaktom je vložená pružinka.
Vo všeobecnosti platí, že každý mechanický kontakt spínajúci elektrický prúd je pružný. Na tom relé, pokračuje za kotvou pružný vodivý pásik s kontaktami na konci. V stykačoch sa používa pevný kliešok s dvoma kontaktami na koncoch, ktorý je pritláčaný pružinkou. Cez tú pružinku kotva dotláča v zopnutom stave tento pliešok o dva kontakty so skrutkami. Ak by nebol kontakt pritláčaný, kontakt by sa opaloval. Ak by bol napevno, kotva by pravdepodobne zostala vysieť (okrem iného by sa to prejavovalo nepríjemnými zvukmi). Vypínače sú tiež spínacie prvky a tiež majú buď pružný pliešok, alebo pružinku na každom kontakte.
?
bert
 
Příspěvky: 364
Registrován: stř zář 07, 2011 9:09 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Cossman » stř led 11, 2012 3:54 pm

Nad přemostěním diody jsem taky uvažoval. Musel bych pro to ale přidat další relé RE3. Protože chci vědět nejenom kolik panely dobily do akumulátorů, ale taky kolik se spotřebovalo, beru napájení UPS z výstupu regulátoru. Regulátor odpojuje zátěž při 22,8V, úbytek na diodě by měl být 0,63V, takže na 5Ah a UPS je v tu chvílu už jen asi 22,2V (přesně jsem to neměřil) a o kolik nižší napětí ještě UPS snese jsem taky neměřil. Při přepnutí na DS trvá UPS +- 3 sekundy, než se přifázuje. To ale samotné 5Ah při zapnuté TV, satelitu, akvárku, routeru a wifi (odběr 8-12A) nedaly, proto RE1 při vypnutí regulátoru přepne místo výstupu z regulátoru přímo na akumulátory. Že 5Ah nestíhají a občas po přepnutí UPS na DS pár sekund bliká kontrolka špatné baterie může být i tím, že 5Ah nejsou nové, ale byly 4-5 let v jiné UPS v serverovně. No až budu mít chvíli čas, můžu to zkusit, 45A relé mám ještě dvě. ;)

bert píše:Vy totižto máte aj tak pri chode UPS zo siete, cez rozpínací kontakt RE1 pripojenú hlavnú batériu a istenie tam robia len tie diódy :? .

V tom žádný problém nevidím. Po přepnutí UPS na DS stoupne během chvíle napětí na hlavních akumulátorech na 24,1V. Rozdíl napětí na diodách je tedy při plném nabití 5Ah max. 4V. Takže tam žádný průraz nehrozí. A ikdyby k poškození diod došlo, v podstatě se nic nestane. Jen by UPS dobíjela hlavní akumulátory. Stavěná je na gelové, takže klasickým olověným se nic nestane.

bert píše:Nie je to to dobre vidieť, no tam kde končí šípka (8) je medzi plastovým rámikom (ktorý je napevno s kotvou) a každým kontaktom je vložená pružinka.

Pružinka a pružnost kontaktů je jasná. Ale jde o to, že všechny kontakty, které ve stykači jsou, jsou pevně (pružinkou) spojeny s jednou kotvou a pohybují se současně. Takže v případě spečení jednoho kontaktu se kotva sice o něco pohne (co dovolí pružinka), ale nevrátí se do klidové polohy. Takže ani ostatní kontakty se nerozepnou, případně nesepnou. Je to tak?
?
Cossman
 
Příspěvky: 56
Registrován: úte pro 27, 2011 1:22 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod drama » čtv led 12, 2012 10:19 am

Stále uvažuji nad zapojením, které by odebíralo proud pouze když je přebytek v ostrovním systému a přepínalo mezi DS a FVE. Pouze jeden stykač mi přijde nebezpečný. Nenašel jsem reverzní stykač takový, kde by v jedné poloze nebyl žádný stykač pod napětím. Uvažuju tedy o kaskádě případně kaskádě se zpožďovačem. A to takto:
Kód: Vybrat vše
DS -- |stykač - S1| -- |stykač (přepínací) - S2| -- FVE
                                   |
                              spotřebič


Bez napájení by byla otevřena cesta DS - S1 - S2 - spotřebič. Ovládání by bylo přivedeno na stykač S2, který by na spínacím kontaktu měl navěšen stykač S1. Při zapnutí S2 by se přepnul spotřebič na FVE a pokud by se to podařilo, tak by se ještě jednou odepla DS přes S1. Při vypínání by se nejprve přepnul S2 na DS (ta by ovšem ještě byla blokována S1) a následně by se sepnul (vrátil) S1 a propojil tak cestu DS - S1 - S2 - spotřebič.

Co o tom soudíte?
?
drama
 
Příspěvky: 993
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod vata » pon led 16, 2012 9:59 pm

Zdravím pánové,

myslela jsem, že jsem toto téma pro sebe osobně vyřešila rozhodnutím pro ruční přepínač sítí (zatím přepínám ručním a _velmi_ provizorním dvoupólovým GES přepínačem za 40.- Kč při vypnutém měniči) nicméně nabídka pana Kolaříka http://www.ostrovni-elektrarny.cz/index ... s-din-rele mne zase navnadila - jak jsem pochopila, umožňovalo by jeho udělátko používat jeden slabší měnič i pro silnější zátěže, protože přepne na DS signálem proudového relé velmi rychle a po opadnutí špičky zase zpět na měnič. Nicméně nabízené řešení přepíná sítě jediným stykačem, bez nějakého mechanického nebo aspoň elektrického blokování, o kterém tu píšete.
Můžete prosím někdo namalovat (graficky, já např. ten textový zápis od dramy nějak nechápu) schema elektricky blokovaných přepínačů (stykačů / relé), které je bezpečnější než přepínání jediným stykačem? Protože při pokusu si to namalovat sama vidím, že tomu pořád nerozumím :(
Mimochodem, myslíte, že je možné, aby ten přepínač sítí řízený proudovým relé stihnul přepnout sítě při např. náběhu kompresoru ledničky dřív, než odpadne slabý měnič? Dá se tohle chování nějak zobecnit, nebo je to kus od kusu a tedy loterie?
Mimochodem dramo, nedala by se funkčnost Vašeho obvodu ověřit tím úžasným simulátorem http://www.falstad.com/circuit/index.html?
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod MilanK » pon led 16, 2012 11:58 pm

http://www.eatonelektrotechnika.cz/priruckazapojeni/motor079.html
Co tento automatický přepínač ? Nevím ale cenu.
?
MilanK
 
Příspěvky: 161
Registrován: ned led 15, 2012 11:31 pm
Bydliště: Slavkov

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod drama » úte led 17, 2012 9:45 am

Včera v noci jsem vymyslel zapojení, které je dokonale bezpečné a má nulový trvalý příkon. Na přívodu z FV i DS jsou stykače (v klidovém stavu propouští proud) a ty jsou připojeny do bistabilního stykače, který připojuje domácnost buď přes DS nebo FV. Přepínání bistabilního stykače je elektricky blokováno (např. pól - ) přes oba pomocné přepínací kontakty stykačů FV a DS. Při vyslání řídícího pulsu (několik sekund) vždy dojde k odpojení všech zdrojů (FV a DS), následně dojde k přestavení bistabilního relé a po skončení řídícího pulsu sepnou opět stykače DS a FV. To je podle mého 100% bezpečné.

Nicméně je problém ten, že jsem nenašel bistabilní stykač. Do cca 10A jsem našel pár asi dosti spolehlivých relé, které se používají na železnici. Našel jsem alespoň mechanický ovladač jističů (přepínačů) http://www.relko.cz/katalogy%2Fschneide ... 0120%2Epdf, ale žere v přítlači 2W.
?
drama
 
Příspěvky: 993
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod drama » úte led 17, 2012 9:46 am

MilanK píše:http://www.eatonelektrotechnika.cz/priruckazapojeni/motor079.html
Co tento automatický přepínač ? Nevím ale cenu.

No to je asi standardní blokování, určitě to nemá nulový klidový odběr.
?
drama
 
Příspěvky: 993
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod matej » úte led 17, 2012 10:06 am

vata píše:http://www.ostrovni-elektrarny.cz/index.php?category=monitoring-a-testy&detail=OTEwMDE=&detail_name=jednotka-ochran-fv-systemu-s-din-rele


Tohle mi jde trochu proti údajnému nařízení že FVE musí být od DS zcela galvanicky oddělena a to nejenom jistícím/spínacím prvkem .. No pokud se tohle komerčně prodává, domnívám se že to lze použít ..? Udělal by na to revizák revizi a bylo by to zcela legální?
Pravda a Láska zvítězí!.
?
matej
 
Příspěvky: 823
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod vata » úte led 17, 2012 10:52 am

na téma galvanického oddělení sítí jsme tu už taky básnili a pokud se nemýlím, dospěli jsme k názoru, že "galvanicky zcela" je nemožné, a "galvanicky" dost relativní.
Znám jednoho revizáka, až ho potkám (vyskytuje se od jara :) ), zeptám se ho.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod matej » úte led 17, 2012 11:42 am

Ano k tomu se dospělo .. jenomže zásadní je otázka jestli to legálně lze/nelze, případně jak.
Já taky budu za pár dnů s jedním revizákem, chci to takhle (přepínání FVE/DS) udělat na chatě .. tak se uvidí.
Pravda a Láska zvítězí!.
?
matej
 
Příspěvky: 823
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod vata » úte úno 28, 2012 8:25 pm

Zdravím,

o víkendu se asi pustím do AC (1f) rozvaděče, ve kterém bude už podstatně méně provizorní přepínání sítí - budu tam mít třípólový mechanický přepínač sítí. Chci ten rozvaděč udělat zgruntu nový, protože původní řešení je ze 70 let, s napěťovým chráničem, z dnešního hlediska je to velmi neprakticky udělané (nebyly žádné rozvaděčové skříně, je to prostě v bakelitových pouzdrech na krabici na omítce). Bože - je to vlastně už téměř 40 let staré řešení...

Z diskuze výše se mi jaksi vytratil závěr, co udělat se zemí (žlutozelený ochranný vodič).
Pochopila jsem jen, že nelze jednoduše spojit zem měniče se zemí DS. Resp. u některých měničů ano, u některých ne, a protože není vyloučené, že se měniče budou časem měnit, tak propojení zemí obou sítí nepřipustím.
Přepínat budu oba pracovní vodiče. Mám zem přepínat stejně jako pracovní vodiče? Tzn. použít zem měniče a přepínat ji spolu s pracovními vodiči? Nebo nechat v obou stavech zapojenou DS zem a zem měniče vůbec nepoužít?
Co myslíte?

K místu přepínání: ihned za DS elektroměrem ještě před chrániči. Jeden okruh zůstane nepřepínaný stabilně na DS (nářadí, zahradní technika a napájení záložního zdroje). Teprve potom přijdou (proudové) chrániče a jističe jednotlivých okruhů.

Díky :)
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod drama » úte úno 28, 2012 8:33 pm

Nema cenu slevovat z bezpecnosti. Kdybyste pouzila "dvoufazovy" nekvalitni stridac, tak stejne nebudete moci pouzit proudove chranice. Cili ochranny vodic urcite neprepinejte, ten at je vsude nepreruseny a uzemeny. Prepinat tedy budete jen fazi, zbytek uz pujde z chranice.
?
drama
 
Příspěvky: 993
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod vata » úte úno 28, 2012 9:19 pm

Jenom fázi? Snad i nulák, ne?
Myslela jsem to tak, že obě sítě (DS: L, N a PE, FV: L a N) jdou do přepínače, pak se to dělí na jednotlivé okruhy, pak to jde do chráničů, které přerušují fáze i nuláky. PE tedy nechám skrz celý rozvod nepřerušený, a PE z měniče vůbec nevyvedu, je to tak?

Já mám měnič Volcraft sinus, bůhví, jak je řešený... SW-600, přezbrojovat budu na SW-1200.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod PavelR » úte úno 28, 2012 9:34 pm

vata píše:Jenom fázi? Snad i nulák, ne?
Myslela jsem to tak, že obě sítě (DS: L, N a PE, FV: L a N) jdou do přepínače, pak se to dělí na jednotlivé okruhy, pak to jde do chráničů, které přerušují fáze i nuláky. PE tedy nechám skrz celý rozvod nepřerušený, a PE z měniče vůbec nevyvedu, je to tak?

Já mám měnič Volcraft sinus, bůhví, jak je řešený... SW-600, přezbrojovat budu na SW-1200.


s tim pe bych to videl jinak. Menic z nej vedou dva draty jeden pouziji jako L a druhy jako PEN! PEN vede na zemnici svorku z ni do proudoveho chranice a za chranicem mam jiz N. Takze mame L N PE. a az v tomto bode bych resil prepinani. proudovy chranic rozdeluje vzdy PEN na PE a N stejne jak je tomu v klasickem domovnim rozvadeci.
?
PavelR
 
Příspěvky: 2735
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod vata » úte úno 28, 2012 9:55 pm

PavelR píše:s tim pe bych to videl jinak. Menic z nej vedou dva draty jeden pouziji jako L a druhy jako PEN! PEN vede na zemnici svorku z ni do proudoveho chranice a za chranicem mam jiz N. Takze mame L N PE. a az v tomto bode bych resil prepinani. proudovy chranic rozdeluje vzdy PEN na PE a N stejne jak je tomu v klasickem domovnim rozvadeci.


Aha :o
Musím to namalovat. Ono tam totiž těch okruhů je více a i těch chráničů...
Z mého měniče mimochodem vedou dráty 3, je tam taková ta německá zásuvka s PE vodičem. Ale jasně, rozumím, že použiju jen ty dva pracovní, a jeden z nich prohlásím za PEN (ten vpravo z pohledu od zástrčky).
V podstatě tedy jde o vzor nakreslený zde: http://diskuse.elektrika.cz/index.php/t ... 469.0.html, je to tak?
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am

PředchozíDalší

Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'