Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř čer 29, 2022 11:03 pm
bert píše:Ešte raz. Ak píšem 2relé(stykače, alebo akokoľvek to nazveme), nemyslím že jedno spína fázu a druhé nulu![]()
Obe musia pripájať oba póly na svoj zdroj s tým, že sú vzájomne blokované(ak už nie mechanicky, minimálne elektricky cez rozpínací kontakt toho druhého). Ak použijeme len jeden kus s tým, že má zvlášť spínací a zvlášť rozpínací kontakt, je to po prepojení to isté, ako by tam bol jeden prepínací kontakt. Najprv musí jeden zdroj odpadnúť, až potom môže dostať impulz cievka druhého zdroja na zapnutie. A vôbec nejde len o spečenie kontaktov, ale polovodičom v meniči stačí na exitus aj veľmi krátkodobé preťaženie, ktoré pri tomto zapojení nastáva aj mimo havarijných stavov(spečenia)! A verte tomu, že asi ani rýchle poistky toto nezachytia. No a riešiť to slabším ističom, je krok do zadu(okrem toho, že asi nezareaguje keď má, musíte to chodiť nahadzovať, čo môžete rovno prepínať najlacnejšiu a najbezpečnejšiu verziu-paketový prepínač).
K tým Banerkám len toľko, že môžete tak do roka rátať s odchodom aj ďalších olovených batérií, ktoré používate. Neprajem Vám to, tak ako ani nikomu inému, ale žiaľ je to asi nezvratná skutočnosť tu na fóre overená. Tiež badám na svojich rázny pokles kapacity.
Ja som sa neurazil a ani sa s Vami nechcem hádať, len chcem ostatných varovať, aby nespravili tú istú chybu ako ja. Preto som spomínal svedomie, ktoré mi nedalo nereagovať.
K tomu Elkoep sa radšej nevyjadrujem. Nechcem ohovárať niekoho, kto nie je ON-line a nemá šancu na obranu.
Cossman píše:Taky se s Vámi nechci hádat a už Vám asi rozumím. Myslíte jedno relé pro DS, druhé pro měnič s tím, že vždy je možné sepnutí pouze jednoho z nich. Blokování přes další "kontrolní" kontakt ale bude v případě spečení "hlavních" kontaktů k ničemu, protože se "kontrolní" rozepne a ... Takže jedině blokování mechanické.
Cossman píše:Což by podle mě měl díky své konstrukci zajistit stykač, jehož kontakty jsou na jedné kotvě, takže v případě spečení jednoho kontaktu kotva zbývající kontakty nepřepne.
Ak si prečitate svoj od začiatku príspevok podrobnejšie, zistíte, že si protirečíte. Na mojom stykači po spečení hlavných kontaktov by pomocné odpadli, zatiaľ čo na Vašom: "takže v případě spečení jednoho kontaktu kotva zbývající kontakty nepřepne."
Když se podíváte na odkazovaný Elkoep (teď je jedno jaká je značka stykače - jde o funkci), tak má dva spínací a dva rozpínací kontakty. Tyto kontakty jsou na jedné kotvě, takže jejich přepnutí probíhá současně. Prepáčte, odteraz budem písať do Vášho citátu červeným, vôbec nie pre zvýraznenie mojho postoju, ale pre moje jednoduchšie písanie a aby bolo vidieť na čo práve reagujem. Takže tuná asi toľko: Keď máte dva kontakty na jednom relé (stykači), jeden rozpínací zo siete, druhý spínací z meniča a jeden koniec im spojíme(do spoločného sportebiča), je to presne to isté, ako by sme mali jeden prepínací kontakt. Současně ale u většiny stykačů znamená, že sepnutý kontakt se rozepne a až potom rozepnutý kontakt sepne (samozřejmě nutno nejdříve u vybraného stykače ověřit, protože jsou i typy, kdy se nejdříve rozepnutý kontakt sepne a teprve potom sepnutý rozepne). Mezi rozepnutím a sepnutím kontaktů by tedy byl krátký výpadek v řádech desítek milisekund, což by většina spotřebičů měla zvládnout. Pokud bychom tedy použili stykač s dvěma spínacími a dvěma rozpínacími kontakty, zapojili bychom na spínací kontakty fázi a nulu z měniče a na rozpínací kontakty fázi a nulu z DS. 10ms je jedna polvlna pri 50Hz. Ak dokážete takúto pauzu zabezpečiť, nič by sa čisto teoreticky nemalo stať. No ako presne dohára oblúk? Řízení stykače by bylo podle jeho typu buď regulátorem FV (24V DC) nebo 230V AC z měniče (při nízkém napětí akumulátorů měnič automaticky vypne, čímž dojde k odpadnutí stykače = rozepnutí fáze a nuly měniče, pauza 20-40ms, připojení fáze a nuly DS).Opäť tu pristupujeme k rozpínaciemu kontaktu.Začiatok tej pauzy by práve ten kontakt označoval. Slabší jistič rozhodně není krok zpět. Jistič by měl být dimenzovaný podle počtu a součtu příkonů současně používaných spotřebičů v daném okruhu. Rozhodně není dobré mít všude "pro jistotu" 16A jističe! Nechcel som nabádať na "posilovanie" ističov! Len poukázať na fakt, že lež vyhodí istič, menič je už dávno v dyme.Pokud pak nemáte ve spotřebiči přímo zkrat, tak jistič nevyhodí a k čemu je potom taková ochrana? Pre istotu ešte raz: Netvrdím a ani nikoho nenavádzam, aby si predimenzovával istenie! Naše pračka s max. příkonem 2100W jela více než 6 let bez jediného vyhození 10A jističe do té doby, než jí upadl buben a prodřel plastovou vanu.měnič automaticky vypne, čímž dojde k odpadnutí stykače = rozepnutí fáze a nuly měniče, pauza 20-40msA nová na 8kg prádla s max. příkon 2200W jede taky.
![]()
Bohužel vím, že olověné akumulátory jsou na h...Pokud někdo z olověných akumulátorů odebírá maximálně 20% jejich kapacity a poté je vždy dobije do plna, pak mu pravděpodobně vydrží výrobcem udávaných 8-10 let. Já ale potřebuju akumulátory k tomu, aby mi dodávaly energii, ne abych je měl "uloženy v regálu" a jen je udržoval nabité, takže budu rád, když mi ty Varty vydrží 2 roky. S tím jsem je taky kupoval, protože jsem prostě neměl finance na drahé LyFeYPO4. Bannerky byly koupeny na Aukro.cz za 500,- Kč jako použité, takže jsem nepočítal, že vydrží kdo ví jak dlouho. Problém nemají s kapacitou, ale je v nich vadný jeden článek, protože se přes noc samovolně vybijí na cca 10,4V. Když odešla první, udělal jsem z jinou UPS 12V systém, ale do 14 dnů odešla i druhá.
bert píše:Ak si prečitate svoj od začiatku príspevok podrobnejšie, zistíte, že si protirečíte.
bert píše:Ak dokážete takúto pauzu zabezpečiť, nič by sa čisto teoreticky nemalo stať. No ako presne dohára oblúk?
Cossman píše:
Napájení UPS přes diody v mém zapojení je úmyslné. Nechci totiž aby UPS při provozu z DS dobíjela akumulátory.(tu myslíte hlavné batérie systému a nie tie 5Ah v UPS - len pre ostatných, aby vedeli o čo ide)
Cossman píše:Tomuhle moc nerozumím:bert píše:Ak si prečitate svoj od začiatku príspevok podrobnejšie, zistíte, že si protirečíte.
Myslíte tuhle moji větu: Blokování přes další "kontrolní" kontakt ale bude v případě spečení "hlavních" kontaktů k ničemu, protože se "kontrolní" rozepne a ... ? Pokud ano, měl jsem na mysli relé, jehož kontakty většinou nejsou pevně spojeny s kotvou, takže při slepení jednoho kontaktu ostatní přepnou. Přiznám se, že se stykači moc velké zkušenosti nemám. Ale pokud správně chápu jeho konstrukci, jsou všechny jeho kontakty pevně spojeny s kotvou, takže při slepení jednoho kontaktu se kotva nepohne a proto není možné přepnutí ostatních kontaktů. Relé a stykač. Nebo se pletu?
bert píše:Vy totižto máte aj tak pri chode UPS zo siete, cez rozpínací kontakt RE1 pripojenú hlavnú batériu a istenie tam robia len tie diódy.
bert píše:Nie je to to dobre vidieť, no tam kde končí šípka (8) je medzi plastovým rámikom (ktorý je napevno s kotvou) a každým kontaktom je vložená pružinka.
DS -- |stykač - S1| -- |stykač (přepínací) - S2| -- FVE
|
spotřebič
MilanK píše:http://www.eatonelektrotechnika.cz/priruckazapojeni/motor079.html
Co tento automatický přepínač ? Nevím ale cenu.
vata píše:http://www.ostrovni-elektrarny.cz/index.php?category=monitoring-a-testy&detail=OTEwMDE=&detail_name=jednotka-ochran-fv-systemu-s-din-rele
vata píše:Jenom fázi? Snad i nulák, ne?
Myslela jsem to tak, že obě sítě (DS: L, N a PE, FV: L a N) jdou do přepínače, pak se to dělí na jednotlivé okruhy, pak to jde do chráničů, které přerušují fáze i nuláky. PE tedy nechám skrz celý rozvod nepřerušený, a PE z měniče vůbec nevyvedu, je to tak?
Já mám měnič Volcraft sinus, bůhví, jak je řešený... SW-600, přezbrojovat budu na SW-1200.
PavelR píše:s tim pe bych to videl jinak. Menic z nej vedou dva draty jeden pouziji jako L a druhy jako PEN! PEN vede na zemnici svorku z ni do proudoveho chranice a za chranicem mam jiz N. Takze mame L N PE. a az v tomto bode bych resil prepinani. proudovy chranic rozdeluje vzdy PEN na PE a N stejne jak je tomu v klasickem domovnim rozvadeci.
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot], Petal [Bot] a 0 návštevníků