Stránka 25 z 28

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

PříspěvekNapsal: čtv led 24, 2019 1:18 pm
od střídač_N
kyocera píše:....děláte chybu přepínat za plného výkonu.

Ale budˇto nikdo nečte nebo to nikoho nezajímá.......


Myšlenka pěkná, realizace obtížná. Ve své podstatě všechny současné střídače jsou ovládány nějakou formou procesoru a ten, že než si přehraje svou zaváděcí sekvenci, uplyne dosti dlouhá doba. Tuto variantu jsem z těchto časových důvodů zavrhl. Nehledě na nutnost, u některých střídačů, "vstoupit" dovnitř. Utěšuji se, že za měsíc přepnu a chmury okolo přepínání se o jednu naši "sezonu" oddálí

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

PříspěvekNapsal: čtv led 24, 2019 4:33 pm
od kyocera
Zdravím
střídač- N ,
dovnitř žádného měniče není třeba vstupovat. Téměř každý měnič má svorky na dálkové ovládání. A když nemá
svorky, má drobný vypínač. Ten drobný vypínač na měniči není od DC silnoproudu, ale je to vypínání a zapínání
měniče signálním slaboproudým ovládání.
A k tomu co píše admin. knowhow , tedy princip si nenechávám pro sebe ale popsal jsem vždy princip ve
prospěch všech. A na realizaci se dá jít několika způsoby od počítání period, časovací obvody analogové,
časovaní i jednoduchým procesorem atd. A v minulosti jsem popsal např. na začátku princip
energetického asistenta na provoz např. kompresorové ledničky slabým nevyhovujím měničem.
Po roce a něco jsem zařízení energetický asistent zavrhnul i když bylo funkční rozdělal a dělal s
plynulým docucnutím z DS.
A tak je to vždy ,technologicky věci začínají zastarávat už když se popíší zdokumentují a vyrobí první funkční prototyp.
A když vidím realizace FV, každý si našel nějaké vlastní řešení, které
mu co nejvíce osobně vyhovuje. A každý kdo nějaké své řešení popíše může inspirovat druhé jít podobnou
nebo naopak jinou cestou.

Admin edit: Tema bylo rozdeleno, uvaha o nebezpecnosti je v novem tematu Nebezpečí číhá všude

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

PříspěvekNapsal: sob led 26, 2019 5:11 pm
od tomas
JirikT píše:slíbené foto...


Pokud to selže v těchto místech, tak lze sepnout oba kontakty různých zdrojů. Vadí mne že tam nemají jako pojistku i ovládání spouště z boku jističe jak to mají třeba vyrážecí cívky.
prepinac_m_porucha.jpg


Já mám tento:
https://www.aliexpress.com/item/CXS2P-1 ... 4c4dueL7ST
Přijde mi bezpečnější v případě sepnutí obou zdrojů. Vypadá jak vačkový, ale ke kontaktům jsem se nedostal.
automaticky_prepinac_4P_100A.JPG

Vleze do modulárního rozvaděče, ale nemá 0 polohu, takže nevypíná jen přepíná a je tedy hodně rychlý. Pozor na to že přepnutí nabitého kondenzátoru na zdroj který má zrovna opačnou polaritu může vyrazit topičovi v elektrárně z ruk lopatu.

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

PříspěvekNapsal: ned led 27, 2019 10:50 am
od kvako1
tomas píše:
Já mám tento:
https://www.aliexpress.com/item/CXS2P-1 ... 2P-4P-100A
Vleze do modulárního rozvaděče, ale nemá 0 polohu, takže nevypíná jen přepíná a je tedy hodně rychlý. Pozor na to že přepnutí nabitého kondenzátoru na zdroj který má zrovna opačnou polaritu může vyrazit topičovi v elektrárně z ruk lopatu.


Tomasi a maš jej už zapojenej ? ja jsem totiž taky koupil tenhle typ přepínače. ještě ale nedorazil :)
funguje ti spolehlivě ?
To stím kondenzatorem jsem nějak nepobral.... ?

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

PříspěvekNapsal: ned led 27, 2019 11:40 am
od kodl69
vzhledem k tomu, že měnič není synchronizován se sítí, tak v okamžiku přepnutí, při kapacitní zátěži, může mít kondenzátor napětí až 310V a na vývodu z měniče v té chvíli může být -310V, to stejný platí pro přepnutí opačným směrem.

Ten přepínač s jističema - nevím, jak přesně je definováno mechanické blokování, na mejch stykačích s mech. blokováním se taky může to táhlo ulomit...
Možná bych k tomu přidal pomocný kontakty (koupil 4P i když potřebuju 3P) a ten kontakt "navíc" zapojil do ovládacího obvodu. Na druhou stranu, pokud by se třeba svařily kontakty v jističi, tak je otázka, jestli motorek má takovou sílu, že by ohnul tu páku a pak sepnul druhej jistič, příp. že se rozlomí to kovový vedení páček jističů? Snad to není do raketoplánu.
Určitě je tohle řečení lepší, než přepínací kontakt relé/stykače, s tím už mám nepěknou zkušenost...

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

PříspěvekNapsal: ned led 27, 2019 12:50 pm
od kyocera
Zdravím,
vidím kodl 69 , že také přepínáte za plného výkonu. Kdybych také jen přepínal za plného
výkonu , tak bych už dávno utavil kontakty relé. Ale už jsem to psal vícekrát
já také podpětovým bistabilním relé zapínám a vypínám měnič. Ne v silnoproudém
obvodu, ale jen po dálkovém ovládání , řízení měniče.
A přepínání o lével výše je, přepínání kontaktů relé bez napětí a bez proudu. Tak jak jsem to popsal
dříve. Přepnutí musí být rychlé a bezpečné. Nesmí během toho spotřebiče
kolabovat. A jak jednoduše kontrolovat , zda kontakty se nepřipekly k sobě ?
To jsem popsal podrobně ve svém domovském vlákně. Jako vizualizace stavu kontaktů.
Na první pohled je vidět, zda je kontakt sepnutý, či rozepnutý.
Přitom do LED diody téče méně jako 200mikroA, nedá se tak mluvit o zbytečně navýšené
spotřebě naprázdno.

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

PříspěvekNapsal: ned led 27, 2019 1:23 pm
od kodl69
Jasně, za plnýho výkonu a 3 fáze do jedné. A takovejhle domeček plnej koleček jaksi nebudu kvůli pár přepnutím za rok řešit, navíc když se vůbec nic ničemu nestane, i když je přetržka při přepnutí 2s. Pračka pere dál, myčka taky, tiskárna se nezbláznila ani když jsem jí tohle dělal při tisku, takže to nemám potřebu řešit. Věci, kterejm by přepnutí mohlo vadit, jsou připojený na DC rozvodu...

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

PříspěvekNapsal: ned led 27, 2019 1:43 pm
od alextccz
Zdravím, přepínání mám řešeno přes dva stykače s mechanickým a elektrickým blokováním, plus je tam zpoždění přes časová relé. Lze nastavit který zdroj je prioritní, síť zálohovaná měničem a naopak. Lze nastavit že se to v době nízkého tarifu umí samo přepnout na provoz ze sítě.
Obrázek

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

PříspěvekNapsal: ned led 27, 2019 1:56 pm
od kvako1
Ja jsem právě rovnou objednal ten 4polovej.
Nějak tomu moc nerozumím. Měl jsem představu že měnič je sinchronizovanej. v mem připadě to bude axpert 5kW.
Musím to ještě nastudovat , přinejhorším to budu přepínat ručně při nějakém problemu.
Automatické přepinání by měl zajistit měnič sám , při přepnutí na bypas.. nebo se pletu ?
Ten přepínač je tam vlastně jenom pokud elektrerna jako takova kůli něčemu vypne...Alespoň tak tomu chápu, nebo se pletu ?

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

PříspěvekNapsal: ned led 27, 2019 2:32 pm
od brumlaj
Se tu zmiňuje kapacitní zátěž, ale co se jiskření týká ta induktivní je na tom ještě lépe. Tam se vygeneruje taková napěťová špička, že jiskra hoří jako při svařování obloukem. Jojo a nemálo majitelů měničů poté sypalo křemík do elektrotechnického odpadu.... A prej "nic to nevydrží", ani 350W zátěž ;-)

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

PříspěvekNapsal: pát kvě 17, 2019 12:36 pm
od Tom_007
Zdravím chlapi.
Mám takový dotaz ohledně přepínání. Mám DS - hlavního rozvaděč - podružný rozvaděč sklep - podružný rozvaděč garaž (mimo dům). V tom mám udělanou malou FV. Přepinal jsem přes 4P stykač. Dvakrát mi už odešel měnič, tak chci zkusit přejit na ten čínský automat. V garáži tedy přepínám mezi FV x DS. Povedu nový kabel z měniče do rozvaděče do sklepa a tady bych to chtěl taky nějak vyřešit s FV. Otázka zní jak? Mohu použit zase čínský přepínač? Nemůže vzniknout nějaká kolize? Když budou třeba přepínat na FV oba najednou? Nemám ted na mysli možné přenesení oblouku, které snad posunu zase o něco dále použitím kompletního přepínače (vyhody a nevýhody znám). Děkuji za případné info.

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

PříspěvekNapsal: pát kvě 17, 2019 6:51 pm
od josse
Čím to odešlo? Chybějící mezipoloha při použití stykače?

Byl měnič a DS be fázi když k přepnutí mělo dojít?

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

PříspěvekNapsal: pon kvě 20, 2019 9:24 pm
od Tom_007
josse: Nejspíš ta chybějící poloha a možnost přetáhnutí oblouku. Pokaždé to bylo způsobeno přetížením na výstupu. Poprvé jsem u toho nebyl, ale byly připojené obě fáze. Podruhé si nejsem jist, jestli vyplo napěťové relé při přetížení a pak zase zaplo a vznikla nějaká špička nebo to potlačil dotačející se motor. To je už celkem jedno.
Nicméně, pokud se budu připojovat na stejnou fázi, tak by asi nemusel být problém, ne? Pokud na jinou, tak asi problem bude....odhaduji.

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

PříspěvekNapsal: úte čer 04, 2019 9:27 pm
od Tom_007
Prosím o pomoc. Vím, že se to tady už několikrát probíralo, ale pořád tomu ne úplně rozumím. Instaloval jsem ten automatický přepínač sítí. Z FV na DS přepíná v pohodě. Ale z DS na FV se mu nechce, jen divně bzučí. Zkoušel jsem reklamaci v číně, posílal fotky, schéma zapojení a on mi napsal, že je to ok, ať se podívám na měnič. Tak jsem proměřil a ejhle. Faze proti zemi 260V, N proti zemi 260V, Fáze proti N 230V. Co s tím? Očekával jsem tam 115V na obou stranách v nejhorším. Předem děkuji.

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

PříspěvekNapsal: úte čer 04, 2019 9:50 pm
od kodl69
tohle neřeš. Spíš použij hlavu a logiku, co je pro tebe vlastně hlavní a co záložní zdroj. Už víš?
Pokud ano, tak ti právě došlo, že to máš sice podle popisku, ale pro správnou funkci v ostrovním systému naopak, síť je pro tebe záložní zdroj energie a měnič hlavní. Takže to máš zapojený naopak.

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

PříspěvekNapsal: stř čer 05, 2019 9:56 pm
od Tom_007
Takhle to zapojené mám. FV hlavní a DS záložní. Na ruční ovládání to funguje v pořádku. Jen né ten automat. Dneska jsem zkusil DS fázi na to ovládání FV a fungovalo to, že to z DS přeskočilo na FV. Myslím že to bude tím vystupním nápětím z měniče, kde na N by mělo být 0V jako u DS. Ještě mě napadlo, dát tam ještě jedno relé, které bude napájet FV a sepne DS, které půjde na ovladací člen. Ale zase se mi nechce živit další relé. Nevíte někdo co s tím prosím?

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

PříspěvekNapsal: stř čer 05, 2019 10:08 pm
od kodl69
A co je to za měnič, jestli to není tajný? je to čistrej sinus nebo modifikovanej? Ten přepínač napětí proti zemi nijak nekontroluje,jestli je to ten, co jsem kupoval taky. Při přepnutí celkem randál, ale jinak dobrý.
síť i měnič má samostatný přívody A1,A2 nebo B1, B2, nikde se v přepínači nepotkávají, napětí proti zemi do 1kV nemá na funkci žádnej vliv.

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

PříspěvekNapsal: čtv čer 13, 2019 7:57 am
od Tom_007
Je to činský měnič s čistým sinusem. Takže tím chceš říct, že bych tedy na ovládání Fv na ten krám měl připojit L z měniče a PE? Chápu to tak správně?

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

PříspěvekNapsal: čtv čer 13, 2019 8:23 am
od kodl69
ne, takhle to na první pohled vypadá, že je to správně. Ale pořád jsi nedal odkaz co je to za přepínač. Otázka je, jak je kouzelnicky zapojený to ovládání uvnitř přepínače.

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

PříspěvekNapsal: čtv čer 13, 2019 9:17 pm
od Tom_007
Tady ten https://www.aliexpress.com/item/3299263 ... 4c4dqnEmoJ No ale když jsem dal nahoru L a N z DS, tak to normálně fungovalo, tudiž bych řekl, že to je tim zapojením uvnitř měniče, že na N není 0V. Ve střídavém proudu trochu plavu. Číňan taky psal, že to je ok, když jsem mu to poslal schématicky.