Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát kvě 14, 2021 11:37 am


Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
PředchozíDalší

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod JirikT » stř led 23, 2019 10:05 am

slíbené foto...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
JirikT
 
Příspěvky: 32
Registrován: ned říj 02, 2011 1:16 pm
Bydliště: Slapy

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod mopadzi » stř led 23, 2019 10:14 am

kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 14x Avancis 130W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%
BMW i3 BEV
mopadzi
 
Příspěvky: 683
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod miroc » stř led 23, 2019 11:31 am

JirikT píše:Tady jsem našel video s tím samým, co jsem instaloval. https://www.youtube.com/watch?v=babtv00R-Nc

Pekné video, veľa vecí je jasnejších. Klasická vzájomná blokácia tam teda nie je. Neviem či sa dá dostatočne veriť tomu že sa napätia nestretnú. Časové oneskorenie medzi vypnutím jedného a zapnutím druhého by sa možno dalo zvýšiť zbrúsením oboch zapínajúcich výstupkov... Alebo celý ten otočný plech otočiť o 180 stupňov. Vypínacie výstupky sú tenšie ako zapínacie, možno by to fungovalo aj naopak. Prepínací čas nehrá rolu, ak chcem len prepínať dva zdroje do bojlera. Okrem toho to bude treba trochu upraviť. Snímané napätie (DS) by malo prichádzať z externého relé, ktoré viem diaľkovo ovládať. To by asi nemal byť problém.

Je nejaká výhoda oproti tomu predchádzajúcemu?
miroc
 
Příspěvky: 332
Registrován: ned srp 12, 2012 9:12 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod mopadzi » stř led 23, 2019 12:57 pm

kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 14x Avancis 130W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%
BMW i3 BEV
mopadzi
 
Příspěvky: 683
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kyocera » stř led 23, 2019 1:34 pm

Zdravím,
pokud tyhle obvody přepínají za několik vteřin, zdá se mne to provozně špatné.
Ve svém posledním příspěvku zde
viewtopic.php?f=3&t=2309&start=40#p83482
jsem dal fotky současného přepínání , kdy je
přepnutí v časech menších jako 100ms ale přepínání probíhá pod proudem.
Zda jsou všechny silnoproudé kontakty funkční sleduji pomocí LED diod na
přepínacích jednotkách. Nazval jsem to vizualizace stavu kontaktů .
Ale nyní považuji za více správné přepínání takové,
kdy během přepnutí jsou kontakty silnoproudého relé bez napětí a během
přepnutí je nulový AC proud. V tom příspěvku jsem to také popsal jak umístit
do obvodu přepínání 1ks SSR relé. 'Rízeným časovaním - vynucená
vlečná regulace je SSR relé po dobu 3 period , tedy na 60ms přerušen silnoproudý obvod.
Mechanické relé s 1 milionem elektrických i 1 milionem mechanických cyklů přepíná
tak, že silnoproudé kontakty jsou během přepnutí bez napětí a relé má dostatek času během 3
přerušených period k spolehlivému přepnutí s nulovou možností poškození
silnoproudých kontaktů. A přepnutí 60ms je natolik rychlé, že to spotřebiče ani nezaznamenají.
Vzhledem k přepínání bez napětí a proudu během vynuceného přerušení 3 period sinus, považuji
nějakou blokaci za zbytečnou. A opět se dá vizuálně kontrolovat stav silnoproudých kontaktů
za pomocí LED diod. Tento princip nemám patentovaný a jak to někdy chodí, je možné
že se do budoucnosti najde někdo kdo můj nápad zhodnotí komerčně ve svůj prospěch.
Navíc k přepínání dochází v 0 . Takže i z hlediska možného elmag vyzařování a měření jsou
výsledky výborné ve srovnání s tím , kdy Vám rachotí nějaké stykače se západkami a přepínání
je za plného proudu a napětí v přepínaném obvodu.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1500Wp FV panel 6ks 255Wp Kyocera , regulátor Victron E. 150V/70A ,aku 120ks článků NiCd každý 120Ah,
LF měnič Victron E.P.1200VA a LF měnič Modrý trpaslík 1500VA a LF Modrá trojka - 3000VA
kyocera
 
Příspěvky: 838
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod střídač_N » stř led 23, 2019 3:11 pm

Já přepínal ještě bezpečněji a taky i rychleji.
Vyhodnocuji napětí pomocí obvodu kontrolující průchod nulou. Když nulový impulz nepřijde včas, má se za to že je přívod bez napětí a přepínám na druhý přívod, případně vynutím odpojení jednoho přívodu, čímž se přepínač přepne. Je možné nastavit prioritu a když se napětí na prioritním obvodu obnoví, dojde k vynucenému odpojení neprioritního přívodu což má za následek přepnutí na prioritní. Ztrácím max jednu periodu. Dokonce mohu i synchronizovat, ale někdy je synchronizace s delší dobou v závislosti na tom, jak moc se sítě rozchází.
střídač_N
 
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 1:22 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kyocera » stř led 23, 2019 3:36 pm

Zdravím,
Já bych také mohl místo 3 period nastavit jen 1 periodu a použité relé by stačilo
přepnout. Ale 3 periody tam jsou pro bezpečný přesah. A porovnávat celkovou rychlost by bylo
možné jen srovnáním použitých relé. Já jsem typy mého relé uvedl v domovském
vlákně, ale typ Vašeho relé neznám.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1500Wp FV panel 6ks 255Wp Kyocera , regulátor Victron E. 150V/70A ,aku 120ks článků NiCd každý 120Ah,
LF měnič Victron E.P.1200VA a LF měnič Modrý trpaslík 1500VA a LF Modrá trojka - 3000VA
kyocera
 
Příspěvky: 838
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod PavelR » stř led 23, 2019 4:34 pm

Jak pises patentovane to nemas ale asi bys mel :D stejny zpusob prepinani me napadnul uz pred nejakou dobou, ale na rozdil od Tebe se me jaksi nechtelo do realizace.

Prozatim prepinam vidlacky pod vykonem.
PavelR
 
Příspěvky: 2601
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod střídač_N » stř led 23, 2019 5:46 pm

Ta reakce nebyla kritika, či důvod k soupeření.
To co jsem navrhl má jednu dobrou vlastnost, je to rychlý a jednu špatnou vlastnost, je to jen na přepínání dost složitý. Pro takovou tu blbuvzdosrnost by to chtělo ještě nějaký vývojový úsilí. Je to ve své podstatě v každé větvy stykač s NC kontakty jenž je předřazen blokovaným stykačům s NO kontakty se západkou. Relátka k tomuto účelu jsou nevhodná pro svoji malou mezeru mezi kontakty a malou rychlost "odtrhu" kontaktů.
Přes léto přepínání netřeba a myšlenka ožívá přes zimu, kdy by se přece jen nějaká automatika hodila. Asi to přece jen bude Čínahttps://www.aliexpress.com/item/Jotta-W2R-2P-Mini-ATS-Automatic-Transfer-Switch-100A-2P-Electrical-Selector-Switches-Dual-Power-Switch/32914563178.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dqyZ1sM což zde již bylo vzpomenuto. Zdá se, že je to ovládaný stykač s NC a NO kontakty na jedné "hřídeli", tudíž asi nehrozí nějaký nečekaný souběh.
Je otázka jak se to bude chovat při indukční zátěži. Asi bude třeba ještě něco zničit, než dojdeme k použitelnému výsledku.
střídač_N
 
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 1:22 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kyocera » stř led 23, 2019 6:09 pm

RE1.JPG

Zdravím,
vím, že nejsme malí kluci abychom soutěžili , ale relé je rychlejší jako
stykače. Také má malý příkon 0,9W při sepnutém stavu z měniče a 0 W při DS.
Relé mají malou mezeru , viz i moje fotka. Jedno relé jsem po nějaké době
používání rozdělal, tedy zničil abych prozkoumal stav kontaktů. Čekal jsem
oprskané kontakty, ale nic, Kontakty jako nové.
Ale mám spotřebiče do 1kW. A pokud je na relé napsáno 30 nebo 40A / AC 230V
a v katalogu 1 milion cyklů, elektrických i mechanických, tak to musí něco vydržet.
Vím, že Volente jednou psal, že se mu kontakty utavily. Tak proto další verze s
přepínáním bez napětí a proudu. A přepínání na hřídeli s pěti vteřinami je bezpečný, ale
já bych napsal ne moc použitelný. Ta fotka kontaktů rozdělaného relé je makro, ale
moc hezky na detaily kontaktů nevyšla.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1500Wp FV panel 6ks 255Wp Kyocera , regulátor Victron E. 150V/70A ,aku 120ks článků NiCd každý 120Ah,
LF měnič Victron E.P.1200VA a LF měnič Modrý trpaslík 1500VA a LF Modrá trojka - 3000VA
kyocera
 
Příspěvky: 838
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod střídač_N » stř led 23, 2019 6:59 pm

kyocera píše:............ale relé je rychlejší jako stykače. Také má malý příkon 0,9W .....


Před nějakým časem jsem se na relátka a jejich použití v tomto režimu ptal nějakého hodnostáře od FINDER. Rezolutně je zavrhl právě pro vlastnosti jež zmiňuji.
střídač_N
 
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 1:22 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kyocera » stř led 23, 2019 7:15 pm

Zdravím,
když otevřete hybrid Infinioslar 4000W najdete v AC části přesně stejný typ relé jako je na mé fotce
to rozdělané relé. Když otevřete 6kW jednofázový střídač od Carlo Gavazzi, najde v AC části opět stejný typ relátek.
Většinou je na relátku uvedené napětí AC 277V jen nápisy výrobců se liší a dole téměř vždy
Made in China.
Pro přesnost uvádím, že v těch zařízení tato relé nepřepínají, ale jen spínají.
Nechci Vám říkat co máte dělat, ale zkuste prolomit nedůvěru a nějaké takové relé testovat doma v FV.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1500Wp FV panel 6ks 255Wp Kyocera , regulátor Victron E. 150V/70A ,aku 120ks článků NiCd každý 120Ah,
LF měnič Victron E.P.1200VA a LF měnič Modrý trpaslík 1500VA a LF Modrá trojka - 3000VA
kyocera
 
Příspěvky: 838
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod rva » stř led 23, 2019 8:40 pm

Optimální je mít měnič, který přežije setkání s jinou fází z DS. Můj Axpert měl tu čest mou nepozorností už dvakrát a zatím to vždy skončilo jen jeho pískáním a vyhozením domovního hlavního jističe.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 450Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1800
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kyocera » stř led 23, 2019 8:47 pm

Zdravím,
když jste rva napsal slovo Axpert , tak hodně dávno jsem viděl vnitřek,
nevím už typ
a mám za to, že i tam je opět v AC části malé stejné černé relátko.
Můžete to rva potvrdit nebo vyvrátit ?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1500Wp FV panel 6ks 255Wp Kyocera , regulátor Victron E. 150V/70A ,aku 120ks článků NiCd každý 120Ah,
LF měnič Victron E.P.1200VA a LF měnič Modrý trpaslík 1500VA a LF Modrá trojka - 3000VA
kyocera
 
Příspěvky: 838
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod střídač_N » čtv led 24, 2019 12:34 am

kyocera píše:..... zkuste prolomit nedůvěru a nějaké takové relé testovat doma v FV.......


Není to otázka důvěry, či nedůvěry. U střídačů jež jsou synchronizovány je volba relé vcelku nekonfliktní. Nic se nemůže ve své podstatě podělat.
Jelikož mám jistou "nějaké takové relé testovat doma v FV" zkušenost a vcelku neblahou, snažím se již pohromám předcházet.
Přes zimu občas přepínám ručně páčkovým přepínačem 1 0 2. Opomenul jsem a přepl vcelku rychle zapnutou varnou konvici a jen to v rozvaděči plesklo a bylo tma. Za ta léta přepínání již vím, že pokud není přepínání blbuvzdorné, je jen a jen otázka času, kdy se naskytnou nepříznivé přepínací podmínky a následuje problém.
střídač_N
 
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 1:22 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kyocera » čtv led 24, 2019 4:06 am

Zdravím,
mám zapojeno v plně automatickém režimu přepínání DS a měniče v návaznosti
na vlastní podpětové bistabilní relé ve správné sekvenci. Mám ty maličké relé doma zapojené několik roků
a i u mého známého. Ten dokonce přepíná i 2kW spotřebič. Nikdy se nic u nikoho nestalo.
Byl jsem zvědavý a kontakty po zničení a rozebrání jednoho relé jsou jako nové . Tak si myslím, že
jsem dodržel vše co se dalo a vše funguje správně a ani nepoznám zda jedu na DS nebo měnič.
Pokud bych se šel podívat dolů na mini rozvaděč podle LED diod poznám které silnoproudé kontakty
relé jsou právě sepnuté. Ale doba i vývoj jde dal a tak v pořadí je to další přepínání bez proudu a napětí
obvodů.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1500Wp FV panel 6ks 255Wp Kyocera , regulátor Victron E. 150V/70A ,aku 120ks článků NiCd každý 120Ah,
LF měnič Victron E.P.1200VA a LF měnič Modrý trpaslík 1500VA a LF Modrá trojka - 3000VA
kyocera
 
Příspěvky: 838
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod diablo007 » čtv led 24, 2019 9:57 am

Jenže pokud ty to máš na automat a on oddělal měnič při ručním přepnutí tak defakto porovnává úplně jiné podmínky než ty když mu odešel kvůli tomu střídač to pak řešíte hrušky a jabka no
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 3202
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod diablo007 » čtv led 24, 2019 9:58 am

Tedy pokud i to ruční přepnutí nemělo za sebou elektroniku co hlídalo sfazovsni s preplo až v nule jak to máš ty
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 3202
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod střídač_N » čtv led 24, 2019 11:05 am

Je škoda, že ještě není dokumentace k tomu 5kW přepínači.

Já tvrdím, že používat relé v těch "našich" režimech, tedy bez jakéhokoli ošetření, je i podle výrobce riziko. Pokud bych místo přepínače 1 0 2 u "svého" případu použil relé, budou bez kontaktů se stejným výsledkem, tedy tmou. Já se nesnažím o dílčí přepínání, ale o přepínání DS - vlastní zdroj. Zde je třeba připustit ten nejnepříznivější okamžik, tedy, že si "to" zařízení usmyslí přepnout právě, když je odběr největší možný. V tomto případě nedávám relé žádnou šanci.

Jen drobnost. dělal jsem nějaké "pokusy" a zafungoval hlavní jistič s tím, že tepelné čerpadlo co bylo rázně odstaveno od zdroje vydalo tak ošklivý zvuk, že si nejsem jist jak by reagovalo na výpadek i třech period.
střídač_N
 
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 1:22 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod kyocera » čtv led 24, 2019 12:40 pm

Zdravím,
Dokumentace k 5kW přepínači mám, ale dokumentaci nemám v úmyslu zveřejňovat.
Důvody jsem uvedl dříve.
A sice doba je dnes taková divná , úplně jiná než když vycházel časopis
Udělej si sám. Pokud bych zveřejnil schéma, tak se pustí do konstrukce i ten
Kdo tomu nerozumí, což se tady děje. Pak dotyčný v lepším případě mně bude
Neustále bombardovat dotazy, že má technické problémy. V tom horším
Případě se chytne 220V a způsobí si poškození zdraví nebo vlastní smrt. Šikovný
Právník, kterého si najmou pozůstalí, mně zažaluje za nebezpečný návod a
lítám v průšvihu.
Pokud se tak nestane, ujme se toho kopírka či dravec pro komerční využití.
Popsal jsem princip .
A kdo pochopí princip, sám dokáže o věci technicky myslet a sám si nějaké
Časovací obvody vyrobit a logicky správně zapojit .
A třeba i lépe jako já sám. Já se sám pracně učím nové věci . A nové
Věci ověřuji. Nikdy jsem nebyl profesionální konstruktér a pokud
Se pustím l do vlastní konstrukce, tak proto abych danou věc získal levněji
S lepšími parametry nebo proto, že taková věc vůbec nikde neexistuje.
Pokud někdo realizaci nepochopí nebo nedokáže něco vymyslet,
Je dotyčný sám chráněný před tím aby sám si ublížil při konstrukci zařízení, kterému
Nerozumí.
Dále myslím, střídač- N , že děláte chybu přepínat za plného výkonu.
Už dříve jsem popsal, jak to dělám s přepínání pod proudem.
Ale budˇto nikdo nečte nebo to nikoho nezajímá.
Podpětové bistabilní relé jedním kontaktem signálně vypne měnič 220V i
Když je dál připojený na DC. Druhým kontaktem rozpojí ovládací obvod
Výkonového relé.
V době přepínání měnič už nemá žádné nebo jen malé zanikající napětí.
Svoje také vykonají ochranné varistory. Naopak při přepnutí na měnič
Z DS dochází k výkonovému přepnutí ve stavu nabíhajícího měniče. Ty sekvence
Jsou celkově pod 100ms možné i lépe ale nemám ty časy nijak změřené. Všechny spotřebiče
To zvládnou plynule, jen LED žárovka mžikne. To je stav přepínání obvodů pod proudem.
A podpětové bistabilní relé má také obvod pro rychlý zánik elektromagnetického pole v
elektromagnetu relé, aby relé rychle odpadlo a tak rychle přeplo.
. A nakonec jste to Vy sám střídači-N psal, že má smysl se zabývat
Jen továrně vyráběnými věcmi . Proto moje popisy u fotek jsou pro
Případnou inspiraci nikoliv důsledně podrobný návod, který by mohl být za
Určitých okolností vyhodnocený i jako nebezpečný.
Ptáte se
Co by udělalo tepelné čerpadlo při absenci 3 period ? Pokud by běžel kompresor,
Tak nic. Mechanická setrvačnost snadno překoná výpadek 3 period. Stejně jako
v kompresoru ledničky.
I řídící elektronika by to ustála protože v napájení jsou filtrační kapacity.
Co by udělal elektromagnetický ventil na přepouštění chladiva při výpadku 3period ?
Možná by došlo k přepuštění malého množství chladiva během výpadku 3 period .
Každopádně ten zvuk co Vás vylekal, byla trvalá ztráta napětí na elektromagnetickém
ventilu a v potrubí syčením se tlaky vyrovnaly. Když jsem používal reverzibilní klimatizační
Jednotku, tak ten zvuk , jak píšete důvěrně znám, ale nikdy se nic nepoškodilo.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1500Wp FV panel 6ks 255Wp Kyocera , regulátor Victron E. 150V/70A ,aku 120ks článků NiCd každý 120Ah,
LF měnič Victron E.P.1200VA a LF měnič Modrý trpaslík 1500VA a LF Modrá trojka - 3000VA
kyocera
 
Příspěvky: 838
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm

PředchozíDalší

Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'