Zdravím,
pokud tyhle obvody přepínají za několik vteřin, zdá se mne to provozně špatné.
Ve svém posledním příspěvku zde
viewtopic.php?f=3&t=2309&start=40#p83482jsem dal fotky současného přepínání , kdy je
přepnutí v časech menších jako 100ms ale přepínání probíhá pod proudem.
Zda jsou všechny silnoproudé kontakty funkční sleduji pomocí LED diod na
přepínacích jednotkách. Nazval jsem to vizualizace stavu kontaktů .
Ale nyní považuji za více správné přepínání takové,
kdy během přepnutí jsou kontakty silnoproudého relé bez napětí a během
přepnutí je nulový AC proud. V tom příspěvku jsem to také popsal jak umístit
do obvodu přepínání 1ks SSR relé. 'Rízeným časovaním - vynucená
vlečná regulace je SSR relé po dobu 3 period , tedy na 60ms přerušen silnoproudý obvod.
Mechanické relé s 1 milionem elektrických i 1 milionem mechanických cyklů přepíná
tak, že silnoproudé kontakty jsou během přepnutí bez napětí a relé má dostatek času během 3
přerušených period k spolehlivému přepnutí s nulovou možností poškození
silnoproudých kontaktů. A přepnutí 60ms je natolik rychlé, že to spotřebiče ani nezaznamenají.
Vzhledem k přepínání bez napětí a proudu během vynuceného přerušení 3 period sinus, považuji
nějakou blokaci za zbytečnou. A opět se dá vizuálně kontrolovat stav silnoproudých kontaktů
za pomocí LED diod. Tento princip nemám patentovaný a jak to někdy chodí, je možné
že se do budoucnosti najde někdo kdo můj nápad zhodnotí komerčně ve svůj prospěch.
Navíc k přepínání dochází v 0 . Takže i z hlediska možného elmag vyzařování a měření jsou
výsledky výborné ve srovnání s tím , kdy Vám rachotí nějaké stykače se západkami a přepínání
je za plného proudu a napětí v přepínaném obvodu.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
5300Wp panel , reg. Victron E. 150V/70A ,aku 50ks LTO 40Ah,to je 4kWh v LTO nap. 57,5V, BMS Sokol 400E ,řídící relé Leonardo 48V,
LF Victron E.P.1200VA a HF měnič 3kW Gepard 48V a LF Modrá trojka 3000VA
Příprava nová instalace panel 8kWp,reg.Harmonie12kW/360V,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW, BMS Sokol 400E , řídící relé Leonardo 360V,
modul HIS, modul chytré řízení ,Aku LIFE 360V/ 10kWh