avatar píše:Jde mi predevsim o to aby to bylo udeláno tak ze kdyz nastane zapeceni kontaktu nebo vada v rele ze se oba proudy nepotkaji.
To by podle mě řešil stykač, jehož konstrukce (všechny kontakty na jedné kotvě) by ve chvíli spečení jednoho kontaktu neměla umožnit přepnutí druhého kontaktu. Ovšem pouze za předpokladu použití jednoho stykače se dvěma spínacími a dvěma rozpínacími kontakty. Nicméně pokud by bylo použito např. toto relé, které bude výrobcem dimenzováno na dostatečný trvalý proud, napětí a bude schopno tento trvalý proud přepínat, čili které nebude přetěžováno, nemělo by ke spečení kontaktů dojít.
Příklad: Máte měnič 1000W trvale, 2000W špička. Když použijete např.
toto relé, u kterého výrobce udává, že je schopno přepínat proud 10A při napětí 250V AC, tak by neměl být problém, pokud těch 10A nepřekročíte, i když krátkodobě jsou sice schopny snést 12A. Z měniče by se to stát nemělo, protože při 2000W je proud 8,7A a pak by měl vypnout. V DS by pak bylo potřeba mít 10A jistič. Pokud máte jistič 16A, tak buď vyměnit jistič za 10A nebo relé na 16A při 250V AC (napr.
toto).
Já pořád mluvím o relé. Z jednoho prostého důvodu a to je jeho nižší spotřeba. Pokud FV systémem napájíte běžné domácí spotřebiče a ne cirkulárku, soustruh nebo jiné elektrické zařízení s vysokým odběrem, nevidím důvod pro použití stykače. Pokud máte měnič se špičkovými 5000W, je potřeba i dostatečně dimenzovat relé resp. stykač a to na alespoň 25A.
bert: Určitě souhlasím, že je to téměř nekonečný proces. Také plánuji další rozšíření systému. Máte pravdu, že jsem obvod několikrát upravoval než jsem se dostal do současného stavu. Nějakou dobu jsem používal i automatické přepínání obou okruhů (regulátor, akumulátory) na jeden měnič-UPS. Dnes jsou už bohužel ty starší Bannerky mrtvé, takže druhý regulátor a obvod nejsou v provozu a proto jsem ho tady ani neprezentoval. A tou "chybou mezi klávesnicí a židlí" jsem Vás určitě nechtěl urazit. Jen tím říct, že příčinou zkratu a zničení měniče nenastalo kvůli špatnému přepnutí relé, ale nesprávným zapojením fáze a nuly.
Co se týká počtu relé. Právě z použití více relé (např. jedno pro přepínání fáze, druhé pro přepínání nuly) bych měl strach. A to kvůli různým časovým prodlevám jednotlivých relé při přepínání. Jedná se sice o milisekundy, ale přesto by se mohlo stát, že relé přepínající fázi by už bylo přepnuté na DS a relé přepínající nulu ještě nerozeplo nulu z měniče. Tohle by u jednoho relé nastat nemělo, protože kontakty jsou řízeny jen jednou cívkou a měly by se přepínat ve stejnou chvíli. Samozřejmě pokud by se nespekly. V takovém případě by ale nepohlo ani více relé, protože pokud by jedno nerozeplo a druhé ano, zase by mohl nastat stav např. fáze z DS, nula z měniče. Nicméně stále budu tvrdit, že pokud by bylo použito jen jedno relé s více přepínacími kontakty na dostatečný proud a napětí (podle údajů výrobce), které nebude přetěžováno, nemělo by ke spečení kontaktů dojít, stejně tak by nemělo dojít k nebezpečným časovým posunům při přepínání jednotlivých kontaktů.
Co se týká odkazu na Elkoep, mělo by se jednat o stykač nikoliv relé. Odkaz mi vyjel jako první na google, jinak s touto značkou zkušenosti nemám.