Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob pro 03, 2022 6:44 am


Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
PředchozíDalší

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod ixo » pon říj 07, 2013 8:41 pm

Áno, tiež to tak chápem. Ale ako spraviť druhú polovicu, keď sa napájacie napätie 24V vypne a ističe sa majú prehodiť...
Jedine tak, že jeden istič bude pri zapnutej cievke silové kontakty spájať a druhý istič bude iného druhu - bude pri zapnutej cievke silové kontakty odpájať. A potom ich ešte vzájomne blokovať cez odpínacie pomocné kontakty?
940 Wp, LiFePo 8x200Ah + 123\SmartBMS, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Monitoring systému: http://panel.homeinfo.sk/?id_objekt=15& ... elektraren
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 478
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod goodbie » pon říj 07, 2013 8:44 pm

ixo píše:Áno, tiež to tak chápem. Ale ako spraviť druhú polovicu, keď sa napájacie napätie 24V vypne a ističe sa majú prehodiť...
Jedine tak, že jeden istič bude pri zapnutej cievke silové kontakty spájať a druhý istič bude iného druhu - bude pri zapnutej cievke silové kontakty odpájať. A potom ich ešte vzájomne blokovať cez odpínacie pomocné kontakty?
je myšleno když vypne veřejná síť 230V?? stačilo by možná použít rtansformátor 230/24 jen pro cívku stykače.
?
goodbie
 
Příspěvky: 1436
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod 007ToMMaS » pon říj 07, 2013 8:46 pm

goodbie: je to tak ako hovoríš. Ak je zapnutý stýkač prvý tak cievka stýkača druhého nemá napájanie lebo je prerušené na blokovaciom kontakte prvého stýkača. Ak odpadne prvý stýkač tak blokový kontakt sa zopne a cievka druhého stýkača bude mať napájanie a teda ho zopne. Ak zopne stýkač druhý tak prvý nebude napájaný lebo bude mať prívod prerušený na blokovaciom kontakte druhého stýkača. Tak to mám robené aj ja len odporučujem pridať dve časové relé. Lebo pri takomto blokovaní sa môže stať to čo mne že silové kontakty prvého stýkača budú ešte stále zopnuté ale cievka už nebude napájaná a medzi tým sa zopne blokovací kontakt a zapne druhý stýkač a ten pritlačí skôr silové kontakty ako prvý odpojí a potom to strelí. Preto je to dobré skombinovať s mechanickým blokovaním dvoch stýkačov.
Edit: môžeš použiť dva rovnaké stýkače s dvomi rôznymi napätiami. Ináč ak chceš aby ti odpadlo prvé relé ktoré je napájané sieťou tak je dobré ovládacími vodičmi prejsť aj cez jedno relé a toto relé by bolo napájané meničom. Ak sa menič zapne zopne sa aj relé a tým že sa relé zopne vypne napájanie na prvú cievku stýkača a ten keď sa vypne zapne sa druhý stýkač. A ak vypadne menič tak bez problémov sa to znova prepne.
3,2kWp REC320NP - juh
2,88kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
EPsolar 200VDC/50A 5420AN
?
007ToMMaS
 
Příspěvky: 1041
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod luge » pon říj 07, 2013 8:49 pm

Stykače mám dva kusy http://sk.traconelectric.com/product/TR1D0910
medzi ne sa vkladá mechanické blokovanie http://sk.traconelectric.com/product/72711
Ovládanie napetie AC z meniča cez prepínacie relé privádza napetie z DS podla potreby priority .Nevýhoda bola ak by vypadla DS tak by nič nešlo.Teraz by som to riešil asi arduinom ale menič Victron je hybrid tak mi už prepínanie sietí nie je potrebné.
?
luge
 
Příspěvky: 724
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod goodbie » pon říj 07, 2013 8:51 pm

007ToMMaS: přesně toto zapojení co popisuješ jsem dlouhé roky používal pro ovládání čerpadla kotle pro potlačení výpadku DS a c časovým relém to fungovalo naprosto bez problémů je to jednoduché a funkční zapojení.
?
goodbie
 
Příspěvky: 1436
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod 007ToMMaS » pon říj 07, 2013 8:53 pm

Ja ho tiež ešte používam. Lebo nemal som čas zháňať relé s mechanickým blokovaním alebo vymyslieť niečo čo funguje dokonalo. :)
3,2kWp REC320NP - juh
2,88kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
EPsolar 200VDC/50A 5420AN
?
007ToMMaS
 
Příspěvky: 1041
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod goodbie » pon říj 07, 2013 8:54 pm

007ToMMaS píše:Ja ho tiež ešte používam. Lebo nemal som čas zháňať relé s mechanickým blokovaním alebo vymyslieť niečo čo funguje dokonalo. :)

já zkoušel použít reverzní stykače ale to se použít nedalo
?
goodbie
 
Příspěvky: 1436
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod 007ToMMaS » pon říj 07, 2013 8:57 pm

Možno by som použil ešte bistabilné stýkače aby keď sa prepne na sieť alebo na FVE aby cievky relé a stýkača a časového neboli stále napájané kvôli zbytočnéj spotrebe al také čosi som nenašiel.
3,2kWp REC320NP - juh
2,88kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
EPsolar 200VDC/50A 5420AN
?
007ToMMaS
 
Příspěvky: 1041
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod goodbie » pon říj 07, 2013 9:00 pm

posílám foto dnes už je to pořád přepnuté na FVE ale po zapnutí to stále funguje bez potíží
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
goodbie
 
Příspěvky: 1436
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod ixo » pon říj 07, 2013 9:23 pm

Možno tomu začínam rozumieť! :yes: Cievka jedného stykača (24V) bude vypínaná/zapínaná (arduinom) podľa potreby. Smerom k cievke druhého stykača pôjde ovládacie napätie 24V vždy ale s tým, že bude reverzne zapínané/vypínané odpájacím kontaktom prvého stykača. Dá sa teda povedať, že jeden stykač bude "master" a druhý "slave". A aby sa nestalo, že sa jeden stihne zapnúť skôr ako sa stihne druhý odpojiť, použije sa mechanické blokovanie.
Správne tomu rozumiem?

Plus možnosť ručného prepínania:
- Prepnúť z FVE na DS tak, že jednoduchým vypínačom odpojím 24V napájanie "master" stykača.
- Prepnúť z DS na FVE tak, že obídem arduino relátko "bypass" vedením s vypínačom, ktorým dovediem ovládacích 24V do "master" stykača.
- Nevidím ani problém v tom, ak by bol obsluhou privedený prúd do "master" cievky ovládací prúd z arduino relé a tiež z ručného bypassu.

Obmedzenia, ktoré vidím:
a) Pri odstavení 24V systému (jeho rozobratie, údržba a pod.) nie je možné zapnúť ani stykač spínajúci verejnú sieť (návrh bol použiť napr. trafáčik z 230V).

Riziká nevidím. :)

Začínam tomu rozumieť správne? Nevyhoríme, ak som to takto zapojil? :D
940 Wp, LiFePo 8x200Ah + 123\SmartBMS, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Monitoring systému: http://panel.homeinfo.sk/?id_objekt=15& ... elektraren
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 478
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod 007ToMMaS » pon říj 07, 2013 9:35 pm

Kľudne môžeš kombinovať napätie teda aj 24 a 230V. Ak bude bežať stýkač ktorý napája sieť tak tam použi 230V a stýkač ktorý bude bežať na FVE použi 24V. Každé je od seba oddelené.
3,2kWp REC320NP - juh
2,88kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
EPsolar 200VDC/50A 5420AN
?
007ToMMaS
 
Příspěvky: 1041
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod ixo » pon říj 07, 2013 9:50 pm

Jasné, to mi nenapadlo! Ten "slave" môže byť fakt napájaný 230V a tým sa vyrieši spomínané obmedzenie. Ďakujem! :yes: Ináč ten návrh vyzerá teda dobre?

Ešte jedno riziko/nejasnosť: čo sa stane, keď sa odpojí napájanie oboch cievok, keď sú stykače vzájomne mechanicky blokované? Asi sa nemôžu oba súčasne vypnúť. Zostanú v nejakom medzistave, z ktorého sa dostanú zapnutím jednej z cievok?
940 Wp, LiFePo 8x200Ah + 123\SmartBMS, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Monitoring systému: http://panel.homeinfo.sk/?id_objekt=15& ... elektraren
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 478
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod 007ToMMaS » úte říj 08, 2013 2:32 pm

V takomto stave by ostať nemali nikdy. Že by ostali vypnuté obydva. Osobne sa mi to nestalo.
3,2kWp REC320NP - juh
2,88kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
EPsolar 200VDC/50A 5420AN
?
007ToMMaS
 
Příspěvky: 1041
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod ixo » stř říj 16, 2013 10:02 pm

Zdravím všetkých, stykače s mechanickým blokovaním už mám (cievka 24V a cievka 230V), ale uvedomil som si, že mám vážny problém s návrhom zapojenia a neviem sa pohnúť ďalej. :dontknow: Skúsite mi pls niekto poradiť? Ide mi o tento scenár prepnutia:
1.) Je vypnutý 24V stykač a teda je zapnutý 230V stykač, ktorý je trvalo napájaný, avšak elektricky blokovaný cez odpájací kontakt 24V stykača.
2.) Zapojím napájanie 24V stykača.
3.) Stykač sa začne zapínať, pričom stále zostáva zapnutý 230V stykač, lebo 24V stykač ešte nie je zapnutý a teda jeho odpájací kontakt nevypol 230V stykač.
4.) 24V stykač sa nezapne, lebo (chvalabohu :fuuu: ) uviazne na mechanickom blokovaní (nemôžu byť zapnuté oba stykače naraz). Stykače sa teda neprepnú.
:( Takto to asi nie je dobre. Ako vlastne teda prepínať dva stykače jedným 24V napätím?

K mechanickému blokovaniu som dostal aj prepoje na reverzáciu, možno by sa dali využiť... :dontknow:

Viete mi, prosím, niekto poradiť, ako na to? Východzí stav je, že prepínanie ovládam 24V napätím z regulátora (buď je, alebo nie je).
940 Wp, LiFePo 8x200Ah + 123\SmartBMS, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Monitoring systému: http://panel.homeinfo.sk/?id_objekt=15& ... elektraren
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 478
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod ixo » stř říj 16, 2013 10:33 pm

Možno si aj sám odpoviem. :)

Pridám jedno relé s cievkou 24V, ktorým pri jeho zopnutí bude odpájať napájanie 230V stykača (dúfam, že také existujú). Potom by vyššie popísaný scenár vyzeral už takto:
1.) Je vypnutý 24V stykač a 24V relé a teda 230V stykač je cez relé zapnutý. Okrem toho je pre istotu cievka 230V stykača elektricky blokovaná (teraz napájaná) cez zapnutý odpájací kontakt vypnutého 24V stykača.
2.) Zapojíme napájanie 24V stykača a 24V relé.
3.) 24V stykač sa NEZAČNE zapínať, lebo je elektricky blokovaný cez odpájacie kontakty ešte zapnutého 230V relé. Zároveň ale 24V relé odpojilo napájanie 230V stykača, a tak sa 230V stykač vypína. Po jeho konečnom odpojení začne blokovacím kontaktom napájať cievku 24V stykača.
4.) 230V stykač je odpojený a 24V je zapnutý.

Doplním opačný scenár- opätovné prepnutie:
1.) Je zapnutý 24V stykač a 24V relé. Čiže 230V stykač je cez relé a pomocný kontakt 24V stykača vypnutý.
2.) Odpojíme napájanie 24V stykača a relé.
3.) 24V stykač sa odopne, 230V stykač sa nezapne, lebo je elektricky blokovaný cez 24V stykač.
4.) Keďže je relé vypnuté zároveň s 24V stykačom, zopína 230V stykač a ten sa môže zapnúť, lebo 24V stykač je už tiež vypnutý (resp. sa začne zapínať až po konečnom vypnutí 24V stykača).
5.) 24V stykač je vypnutý a 230V stykač je zapnutý.

Okrem toho to ešte istí mechanické blokovanie.

Snáď som to takto vyriešil, musel som si to napísať, lebo všetko toto sa ešte len učím a ľahšie sa mi to takto predstavuje. :) Ak by ste mali k tomu pripomienky, veľmi ich ocením. Ďakujem! :handshake2:
940 Wp, LiFePo 8x200Ah + 123\SmartBMS, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Monitoring systému: http://panel.homeinfo.sk/?id_objekt=15& ... elektraren
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 478
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod LIX » čtv říj 17, 2013 12:50 am

Nebolo by jednoduchšie mať jeden stykač rozpínací a druhý spínaci? Ináč nazvané No, Nc. Pravdaže s mechanickým blokovaním, pravdaže oba na 24V! Ak by išlo do nich 24V oba by boli zopnuté, čo by pre spínací stykač znamenalo že budeš mať pripojený menič a pre rozpínací stykač by to znamenalo že bude od siete odpojený. Ak to vypneš tak sa to presne prehodí. Môžeš si tam spraviť malé oneskorenie, (časové relé čo som ti ponúkal) na rozpínacie relé. Týmto relé docieliš to aby chvílu podržalo kontakty stykača DS. Ak nechceš vyhadzovať 15€ za časové relé tak pripojíš na napájanie stykača 470uF kondenzátor a pred neho diódu tak aby kondenzátor nepúšťal šťavu von. Tento kondenzátor ti za lacné peniaze oneskorí pripojenie DS.
?
LIX
 
Příspěvky: 821
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod bert » čtv říj 17, 2013 4:02 am

ixo píše:Možno si aj sám odpoviem. :) ...

Zdravím!
Ak som dobre čítal, malo by to byť vymyslené dobre. No je lepšie si to radšej nakresliť. Vata to má v princípe podobne:http://forum.mypower.cz/download/file.php?id=457&mode=view. Až na to, že u teba bude K3 relé (a nie časové relé), K1 a K3 budú na 24V a nebude to ovládané výstupom z meniča, ale regulátora. Silové kontakty K1 budú samozrejme pripojené na menič.
Prajem všetkým veľa slnka. *sun*
?
bert
 
Příspěvky: 364
Registrován: stř zář 07, 2011 9:09 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Frenky » ned říj 20, 2013 7:45 pm

Ahoj solárníci,
našel jsem nějaký profesionálí produkt k tomuto problému. Nevím jak by to ovšem fungovalo a nevím co je uvnitř.
http://eshop.neosolar.cz/prepinac-napaj ... -240v-60hz. Cena je na eshopu 12 000 Kč, takže není to lidovka :roll:
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, AKU 48V LFP200Ah, 2x AKU DURATHON E4815. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http//95.85.214.80, http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=3&t=4809
Uživatelský avatar
Frenky
podporuje fórum
 
Příspěvky: 786
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Doubravička

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod LIX » ned říj 20, 2013 10:41 pm

Vyzerá to velmi profesionálne, avšak za tú cenu sa dá kúpiť už aj UPS menič.
?
LIX
 
Příspěvky: 821
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod ixo » pon říj 21, 2013 8:25 pm

Ahojte, tak sa dnes pridávam k vlastníkom automatického prepínania sietí v závislosti od napätia batérií. Všetkým ďakujem za doterajšiu pomoc. Môj spôsob prepínania: dva 24V DC stykače vzájomne blokované elektricky aj mechanicky. Pri prepínaní sa najprv stykač vypne a až potom sa druhý zapne. Dá sa to vidieť aj voľným okom. Rádio sa počas prepínania vypne, svetlá bliknú, televízor zostane bežať.
A ešte pár fotiek:
https://picasaweb.google.com/hevesi/Sol ... 8342469778
940 Wp, LiFePo 8x200Ah + 123\SmartBMS, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Monitoring systému: http://panel.homeinfo.sk/?id_objekt=15& ... elektraren
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 478
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava

PředchozíDalší

Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 1 návštěvník

Reputation System ©'