Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: ned pro 04, 2022 6:34 pm


Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
PředchozíDalší

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod 007ToMMaS » stř bře 06, 2013 3:45 pm

Tak dnes som si všimol že tam boli vlastne 4 tie relé. Na N vodič dve zapojené do serie a na L tiež dve v sérii. Ale cievky nemajú zapojené paralelne... Rozmýšľam že ako by sa dalo zabezpečiť aby sa druhé relé zaplo o pár milisekund neskôr. Rozmýšlam že keby dám prvé relé ako hlavné ktoré sa bude prepínať do polohy menič a DS a na to relé na vývodné kontakty dať relé v sérii pre každú funkciu či DS alebo menič. Ak by sa prepínalo na menič prvé relé by preplo do polohy menič a druhé relé ktoré je na ten kontakt v sérii by s niakym prípadne žiadným oneskorením preplo do polohy pre menič. Pre DS by to tiež fungovalo. Alebo by bolo lepšie aby sa ako prvé odpájalo relé ktoré je pre menič alebo DS a potom by preplo hlavné relé. Na tom relé ktoré je v sérii na hlavné by bol zapojený len jeden prepínací kontakt. Ak nechápete nakreslím ako myslím tie kontakty. Prípadne výstup dať kondenzátory aby pri prepínaní nebolo prepnutie poznať.
3,2kWp REC320NP - juh
2,88kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
EPsolar 200VDC/50A 5420AN
?
007ToMMaS
 
Příspěvky: 1042
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod dedo2 » stř bře 06, 2013 4:50 pm

Ak nechápete nakreslím ako myslím tie kontakty-nakresli.
?
dedo2
 
Příspěvky: 135
Registrován: úte úno 14, 2012 7:47 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod 007ToMMaS » stř bře 06, 2013 5:12 pm

Tak nakreslil som. Kontakty sú v kľudovom stave. Teda sú vypnuté. Možno by som dal to relé č.2 teda relé na menič na druhý kontakt aby muselo byť relé napájané.
Tak rozmýšľal som že ako urobím to oneskorenie prepnutia a postupnosť prepínania. Rozhodol som sa že na toto asi bude najjednoduchšie použiť siemensacke logo a jemu posielať na vstup napätie či sa má vypnúť alebo nie. Len ešte neviem ako dostanem napätie 24V pre napájanie relé a loga z 12V asi DC/DC meničom.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
3,2kWp REC320NP - juh
2,88kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
EPsolar 200VDC/50A 5420AN
?
007ToMMaS
 
Příspěvky: 1042
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Lui » stř bře 06, 2013 8:39 pm

Prečítaj si na druhej strane šiesty príspevok od Berta,a máš to celé bezpečne vyriešené,bez všelijakej kombinácie relátok.... :roll:
Cca 35kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 1176
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod 007ToMMaS » stř bře 06, 2013 8:56 pm

Tak som to mal prvý krát urobené dva stýkače cez blokovacie kontakty navzájom vyblokované. Ak ak bol jeden nahodený nešiel nahodiť až po zhodení prvého. potom naskočil. Takéto obvody s blokovaním stýkačov sme robili ešte v 1.triede na strednéj...Či už reverz, prepínanie hviezda trojuholník. Teraz som síce tretiak a už také nerobíme tak špekulujem čo by bolo lepšie ako hento ;) Proste nechcem prevádzkovať také prepínanie lebo mi zhorel pri takom prepínaní menič. Jeden stýkač vyplo a v zápätí naskočil hneď druhý a pravdepodobne nebol prvý ešte dobre odpojení tak to ztrieskalo...
3,2kWp REC320NP - juh
2,88kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
EPsolar 200VDC/50A 5420AN
?
007ToMMaS
 
Příspěvky: 1042
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Lui » stř bře 06, 2013 9:04 pm

...tak asi si tam nemal mechanické blokovanie.... ;)
Cca 35kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 1176
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod dedo2 » stř bře 06, 2013 9:16 pm

Presne tak,načo vymýšlat vymyslené.
?
dedo2
 
Příspěvky: 135
Registrován: úte úno 14, 2012 7:47 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod 007ToMMaS » stř bře 06, 2013 9:25 pm

Mechanické nie bohužial také stýkače ešte nevlastním... Keby čosi také zháňam tak ak by čosi také bolo tak by som asi chcel bistabilné aby nemusel byť ten stýkač stále napájaný...
3,2kWp REC320NP - juh
2,88kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
EPsolar 200VDC/50A 5420AN
?
007ToMMaS
 
Příspěvky: 1042
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod luge » stř bře 06, 2013 9:32 pm

007ToMMaS píše:Mechanické nie bohužial také stýkače ešte nevlastním... Keby čosi také zháňam tak ak by čosi také bolo tak by som asi chcel bistabilné aby nemusel byť ten stýkač stále napájaný...

Už som začal mať obavy.
Vyšie píšeš - "Tak som to mal prvý krát urobené dva stýkače cez blokovacie kontakty navzájom vyblokované. Ak ak bol jeden nahodený nešiel nahodiť až po zhodení prvého. potom naskočil. Takéto obvody s blokovaním stýkačov sme robili ešte v 1.triede na strednéj..."

Dole že nevlastníš.Tak čo je pravda?

Ako teda zhorel ten menič?Aby niekto druhý nezopakoval chybu.
?
luge
 
Příspěvky: 725
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod 007ToMMaS » stř bře 06, 2013 10:02 pm

Mechanické blokovanie myslím tak že sú to akési dva stýkače v jednom ktoré majú mechanické blokovanie proste nejakou mechanikou. Alebo sme sa zamotali v pojmoch a každý to volá ináč... Cez blokovacie kontakty teda cez blokovacie kontakty ktoré má stýkač a mal som to zapojené prívod z meniča na cievku stýkača išiel cez blokovací kontakt prvého stýkača (určeného pre DS) na druhú cievku. Prívod na cievku DS išiel cez blokovací kontakt stýkača pre menič. A ešte sa mi zdá že ešte pred prívodom na cievku stýkača pre DS bolo relé zapojené ktoré zhodilo stýkač pre DS aby môhol nabehnúť stýkač pre menič.
3,2kWp REC320NP - juh
2,88kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
EPsolar 200VDC/50A 5420AN
?
007ToMMaS
 
Příspěvky: 1042
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod luge » stř bře 06, 2013 10:44 pm

007ToMMaS píše:Mechanické blokovanie myslím tak že sú to akési dva stýkače v jednom ktoré majú mechanické blokovanie proste nejakou mechanikou. Alebo sme sa zamotali v pojmoch a každý to volá ináč... Cez blokovacie kontakty teda cez blokovacie kontakty ktoré má stýkač a mal som to zapojené prívod z meniča na cievku stýkača išiel cez blokovací kontakt prvého stýkača (určeného pre DS) na druhú cievku. Prívod na cievku DS išiel cez blokovací kontakt stýkača pre menič. A ešte sa mi zdá že ešte pred prívodom na cievku stýkača pre DS bolo relé zapojené ktoré zhodilo stýkač pre DS aby môhol nabehnúť stýkač pre menič.

Mechanické blokovanie napr.http://sk.traconelectric.com/product/72711
medzi dva stykače napr.http://sk.traconelectric.com/product/TR1D0910
mňa dostal do obrazu bert za čo mu ďakujem,po roku prepínanie ok,samozrejme sa musí rátať že je stála spotreba 4,9W.
Rozmýšlal som aj nad bistabilnými relatkami ale vyhralo mechanické blokovanie kde je istota že menič sa nestretne s DS.
?
luge
 
Příspěvky: 725
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod 007ToMMaS » stř bře 06, 2013 10:48 pm

Práve a ja chcem spotrebu minimalizovať. načo bude predsa menič brať 2Ampére keď nič na AC nebeží? zbytočne. A zas keď prepne na DS tak mi prináša straty v podobe toho že zas berie z DS.
3,2kWp REC320NP - juh
2,88kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
EPsolar 200VDC/50A 5420AN
?
007ToMMaS
 
Příspěvky: 1042
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod dedo » čtv bře 07, 2013 8:01 am

Kacírsky nápad?
Za predpokladu:
1. mám istotu, že môj menič spoľahlivo utiahne spotrebu celej domácnosti,
2. mám k dispozícii dobíjač batérií o dostatočnom výkone,
mohol by som sa vyhnúť problémom s prepínaním menič/DS tým, že v prípade nedostatku energie v baterkách jednoducho relátkom zapnem nabíjačku.
Straty dobíjač-baterky-menič ma až tak nebolia, mám našetrené zo slnečných dní.

Pozn.: je mi jasné, že obchádzam problém v titule vlákna, ale koľkokrát bola lenivosť matkou pokroku?...
Uživatelský avatar
dedo
 
Příspěvky: 234
Registrován: čtv zář 22, 2011 9:33 pm
Bydliště: SK

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod ixo » čtv bře 07, 2013 9:07 am

Ahoj, tento napad tu uz pred casom padol, niektori to tak aj riesia, ale len vynimocne v zime, prave kvoli stratam. Ale ak ti straty nevadia, je to dobra cesta.
940 Wp, LiFePo 8x200Ah + 123\SmartBMS, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Monitoring systému: http://panel.homeinfo.sk/?id_objekt=15& ... elektraren
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 478
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod taran » čtv bře 07, 2013 11:53 pm

Prosím o pomoc a radu. Chtěl bych provozovat ostrovní systém propojený s DS "přes" nabíječku, standardně jak to je tady již několikrát popsáno. Problém je v tom, že mám na panelech mikroinventory, které pro svojí činnost potřebují 230V, v mém případě (uvažováno) z měniče (cca, 4kW). Jak se bude chovat měnič, když se mu bude na výstup tlačit výkon z panelů (max.2kW)? Zkoušel jsem toto řešit pomocí hybridního měniče s UPS, ale docházelo k přetokům do DS, což je nepřípustné. Ale měniči nevadila přítomnost výkon panelů na výstupu. Výkon z panelů budu řešit běžnými spotřebiči a nabíječkou. Případné přebytky zužitkuji pomocí Wattrouteru v ohřevu TUV.
?
taran
 
Příspěvky: 69
Registrován: ned led 13, 2013 11:11 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod LIX » sob črc 27, 2013 7:49 pm

Dnes som sa konečne odhodlal načrtnúť schému dokonalého (dúfam dokonalého) prepínania sieti. Na toto prepínanie treba 3 relátka, každý si môže zvoliť ovládacie napätie relátok podla toho aké má systémové napätie z batérií. Toto prepínanie by malo byť dostatočne rýchle na to aby spotrebič nezaregistroval prepnutie a aby menič nezhorel v dôsledku napätia na meniči z DS. Tento systém prepínania mám zatial riešený bez relé na odpojenie od DS a aj tak funguje spolahlivo ale s tým relé to bude ešte bezpečnejšie.

Zapojenie funguje nasledovne: Ak nie je na svorky ovládacieho napätia privedené napätie, Re 1. je prepnuté na sieť a je v kludovom režime. Re 3. je tiež v kludovom režime kedy má kontakty zopnuté a preteká ním napätie na výstup 230 V. Ak Privedieme 12V na svorky ovládacieho napätia, Re 1. sa rozopne a pri rozopínaní Re 1. sa hneď rozopne aj Re 3. Re 2. ostáva nepripojené až pokial sa ovládací kontakt na Re 1. a Re3 nespojí. V tedy je síce už Re 1. prepojené na menič, ale menič bude o niekolko ms pripojený neskor. Re 2. a Re 3. v podstate robia oneskorovací efekt pripájania a odpájania sa.
Spravil som aj ochranu aby sa nemohlo pripojiť Re 2. ak budú zopnuté kontakty na Re 3. alebo na Re 2. To je kontakt na pravo oboch relé, takto je zabezpečená ešte väčia ochrana keby náhodou zostalo zapečené Re. 2, alebo Re 3, proste nie je možné aby sa stretli tieto dve napätia. Spotreba obvodu bude asi 5 W ale iba pokial bude obvod prepnutý na napätie z meniča.

Čo poviete? Je to spravené dobré? (viac hláv, viac rozumu)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
?
LIX
 
Příspěvky: 821
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod PavelR » sob črc 27, 2013 8:20 pm

Zapojeni rekl bych funkcni. Jen misto rele bude nutno pouzit stykace coz ma 2 neprijemnosti. Stykace standart jsou na 230V
Pokud je civka na 24AC nebo DC ( na 12V jsem nevidel) jsou notne drazsi.
Dalsi vec je najit vhodnou konfiguraci stykace s pozadovanym provedenim civky, nebo si pomoci pomocnym kontaktem coz jsou take penize navic.

Osobne jsem to resil pomoci 4 stykacu na 230V se vzajemnym blokovanim spotreba dle katalogovych cisel 5,5W trvale. Pomoci proudoveho rele a napetoveho rele resim prepinani pri pretizeni menice napr rychlovarka aatd.. a podpeti baterek.
Je to funkci od 20.3. ma to za sebou jiz stovky prepnuti a funguje skvele.
?
PavelR
 
Příspěvky: 2735
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod LIX » sob črc 27, 2013 8:29 pm

Mám nachystané relátka, stykače používať nebudem.Tu je odkaz na relé, cena 3ks 18€.
http://www.tme.eu/sk/details/62.33.9.01 ... 90124040/#
Mám iba 1kw menič a predchádzajúce relé s 10A na kontaktoch zvládli 800W prenosnú klimatizáciu prepínať za chodu a kontakty neboli ani opálené, treba si len zvoliť dobrú značku a materiál kontaktov.
?
LIX
 
Příspěvky: 821
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod PavelR » sob črc 27, 2013 8:37 pm

No vyvracet ti to nebudu. Jen vychazim z toho ze stykace maji vetsi vzdalenost mezi kontakty a v silovych aplikacich se pouzivaji bezne pritom je to principielne to samy jako rele.
Kazdopadne to fungovat bude.
?
PavelR
 
Příspěvky: 2735
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod LIX » sob črc 27, 2013 8:50 pm

Ano a stykače majú cievku na ss a relé na jednosmerné. Ale to je rozprávať sa o nesmrtelnosti chrobáka. Chápeme sa a to je hlavné. Toto relé má medzeru asi 2mm medzi kontaktom čo by malo stačiť kedže moje predchádzajúce malo možno maximálne 1mm a menič prežil.
?
LIX
 
Příspěvky: 821
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm

PředchozíDalší

Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 4 návštevníků

Reputation System ©'