Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv pro 08, 2022 1:19 am


Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
PředchozíDalší

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod 007ToMMaS » čtv úno 14, 2013 9:31 pm

Alebo použiť ssr relé to má minimálnu spotrebu tak aj keby to beží stále tak sa nič nestane... :) a tie mám aj doma. To ma ani nenapadlo ;) a riadiť ho pomocou napätia. Keď by bolo napätie menšie ako má byť tak by vyplo časové relé a s tým by vyplo aj SSR relé a odrátalo by čas na zapnutie druhého ssr rele. Len som si všimol že na SSR rele je nejaký úbytok napätia a čo som si všimol tak je priepustné v obydvoch smeroch tak ktovie ako by sa to tvárilo :/
3,2kWp REC320NP - juh
2,88kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
EPsolar 200VDC/50A 5420AN
?
007ToMMaS
 
Příspěvky: 1043
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod luge » čtv úno 14, 2013 11:08 pm

007ToMMaS píše:Alebo použiť ssr relé to má minimálnu spotrebu tak aj keby to beží stále tak sa nič nestane... :) a tie mám aj doma. To ma ani nenapadlo ;) a riadiť ho pomocou napätia. Keď by bolo napätie menšie ako má byť tak by vyplo časové relé a s tým by vyplo aj SSR relé a odrátalo by čas na zapnutie druhého ssr rele. Len som si všimol že na SSR rele je nejaký úbytok napätia a čo som si všimol tak je priepustné v obydvoch smeroch tak ktovie ako by sa to tvárilo :/

SSR mám tiež použité na on/off AC výstupu z meniča ovládané arduinom.Na prepínanie sietí som uprednostnil stykače z mechanickým blokovanim.Tú stálu spotrebu nejak oželiem,hlavne nech je to bezpečné.Nedávno mi spomínal Matej,že u niekoho prepínanie zo SSR relátkami skončilo dymom z meniča.
?
luge
 
Příspěvky: 725
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod 007ToMMaS » čtv úno 14, 2013 11:17 pm

SSR rele by sa zapínali časovacími relátkami a tie by sa medzi sebou blokovali. A medzi prepnutím siete na FVE a naopak by bol časový odstup pár sekúnd tak ako to mám teraz. A ešte sú stýkače medzi sebou blokované. keby zoženiem bistabilné relé s dostatočnou prúdovou rezervou tak by som to vedel vyblokovať a mohol by som nastaviť na meniči nech beží keď je spotreba väčšia ako tých pár W a nemusel by bežať stále a mať odber 2A ako má teraz s stýkačom.
3,2kWp REC320NP - juh
2,88kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
EPsolar 200VDC/50A 5420AN
?
007ToMMaS
 
Příspěvky: 1043
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod luge » čtv úno 14, 2013 11:34 pm

Za pokus to stojí,vždy je čo zlepšit.No 2A je dosť vela,u mňa 0,5A,ale naprázno ide málo vždy volačo beží.Keď klesne kapacita na batériách na nastavené SOC tak BMV monitor prepne na DS.
?
luge
 
Příspěvky: 725
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod 007ToMMaS » pát úno 15, 2013 8:57 am

Mne sa to spína pomocou vyčítaných z tristaru do raspberry a potom pomocou podmienok riadim relé. S čím mi pomohol drama za čo som mu moc vďačný :)
3,2kWp REC320NP - juh
2,88kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
EPsolar 200VDC/50A 5420AN
?
007ToMMaS
 
Příspěvky: 1043
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod luge » sob úno 16, 2013 1:34 am

drama píše:Pokud jde o přepínání DS/ostrov tak se nabízí ještě jedno řešení, které zde, myslím, nezaznělo a to je využití nabíječky. Princip je jednoduchý. Pokud klesne napětí pod stanovenou mez (kterou volíme dle toho, jak máme baterie rádi), sepne relé nabíječku připojenou na DS, po dosažení nějaké vyšší hodnoty se nabíječka odpojí. Nemá cenu toto řešení využívat např. po celou zimu (neefektivní), ale od jara do podzimu bude přelévání energie minimální a dokonale to ochrání baterie + je to velmi bezpečné a nehrozí žádné kolize relé atp. Já se touto cestou vydám.

Zdravím drama.
Velmi dobrá myšlenka.Akú nabiječku máš v pláne použit?
?
luge
 
Příspěvky: 725
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod drama » sob úno 16, 2013 7:55 pm

Já už ji mám. Plácl jsem se přes kapsu a šel do českého výrobce http://www.axima.cz/katalog/produkt/axi ... 4dd91.html
časem ji plánuji využít ve spojení s plynovou elektrocentrálou...
?
drama
 
Příspěvky: 993
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod mypower.cz » sob úno 16, 2013 8:02 pm

taky 30A verze jako mam ja od zacatku sve FV? Jak jsem se dozvedel, da se vevnitr propojkou konfigurovat na 12V i na 24V.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
 
Příspěvky: 4935
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod drama » sob úno 16, 2013 9:15 pm

Nevím zda mám stejnou. Dělají se dvě varianty, já mám tu s nabíjecí křivkou IU0U.
?
drama
 
Příspěvky: 993
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod mypower.cz » sob úno 16, 2013 9:26 pm

Napevno? U toho meho se to da konfigurovat pomoci tlacitka STOP drzeneho 5s po startu. Komunikuje to s clovekem pomoci kombinace blikani kontrolek. Pak se da nastavovat maximalni dobijeci proud (30A 25A 20A 15A 10A 5A), nabijeci krivka (IUOU/IU), napeti na clanek (2.23, 2.25, 2.27, 2.30). Mam pocit ze jsem tu nekde daval i manual .. mozna nekde v dobijecich v poradne.. To nastaveni jsem si musel vykomunikovat s vyrobcem. Stejne jako tu propojku 12V/24V. Mozna to bude univerzalni vyrobek, ktery vyrobce akorat dle pozadavku zakaznika nakonfiguruje, aby nemuseli vyvijet miliony modifikaci HW.

Edit.. hm .. tak asi nedaval. tak pokud je zajem, muzu najit nekde v mailu nebo na disku a muzu poslat.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
 
Příspěvky: 4935
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod luge » ned úno 17, 2013 12:14 am

drama píše:Já už ji mám. Plácl jsem se přes kapsu a šel do českého výrobce http://www.axima.cz/katalog/produkt/axi ... 4dd91.html
časem ji plánuji využít ve spojení s plynovou elektrocentrálou...

Aha,ja skúsim použít je to nejaký eurotec 24V/50A,uvidím.
?
luge
 
Příspěvky: 725
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod 007ToMMaS » ned bře 03, 2013 10:01 pm

Zdravím, chcel by som sa spýtať a trošku vylepšiť u mňa prepínanie sieť/FVE pomocou jedného relé a to konkrétne Song chuan 832A-1C-C-B http://www.songchuan.com/db/pictures/AdminModules/PDT/PDT090410001/20098291234239894.pdf
Len neviem či mu mám dôverovať aby nevznikol oblúk alebo ktovie čo a mi zhorí menič. Aké máte skúsenosti s takýmto prepínaním? To moje prepínanie mi vyhovuje len budem musieť urobiť upgrade a na stranu ktorá je napájaná meničom musím dať ssr relé a to spínať pomocou RPI alebo arduina aby sa menič môhol sám vypnuť v prípade žiadného odberu. A to vzájomne vyblokovať. Keby použijem to relé čo som dal link prípadne niečo silnejšie tak by som iba priviedol trvalé napätie na cievku ktoré by nebol problém zabezpečiť keď to má cievku na 24V a bežalo by to stále a v prípade výpadku by len vyplo a preplo by na DS a neodoberalo by zo siete nič. Teraz je napájané keď beží na DS cievka stýkača a časové relé.
3,2kWp REC320NP - juh
2,88kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
EPsolar 200VDC/50A 5420AN
?
007ToMMaS
 
Příspěvky: 1043
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod LIX » ned bře 03, 2013 11:11 pm

http://www.maraindustrial.com/cart/elec ... ies-d.html
Osobne používam takéto relé na 12V ktoré mi prepína DS/menič. Má 3 prepínacie kontakty, takže tam môžem zapojiť, fázu, nulák a aj zeleno-žltý. Ničoho sa nebojím, prepínanie je pohotové že to žiadny spotrebič nezaregistruje, do meniča mi nič nevráža z DS a žiadne iskrenie nevzniká. Parádne relé so spotrebou tuším 1,3W za super cenu. Je spínané prepäťovou a podpäťovou ochranou súčaste so zapínaním meniča.
?
LIX
 
Příspěvky: 821
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Pan Taum » ned bře 03, 2013 11:28 pm

LIX píše: Má 3 prepínacie kontakty, takže tam môžem zapojiť, fázu, nulák a aj zeleno-žltý..

Zelenožlutý, prosím, nikdy nijak neodpojovat, slouží k ochraně zdraví a lidských životů!!
?
Pan Taum
 
Příspěvky: 570
Registrován: sob úno 25, 2012 9:36 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod LIX » pon bře 04, 2013 7:27 am

To mne pisat nemusite, som elektrotechnik. Ale darmo bude pripojeny zelenozlty z ds ked pojdem na menic a opacne. Preto prepinam aj zelenozlty. A mat hi spojeny z ds je hlupost.
?
LIX
 
Příspěvky: 821
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod pkougl » pon bře 04, 2013 7:45 am

A to ten zž přepínáte jako kam, na kostru měniče?, je mi jasný že když se jede na měnič tak je to defakto IT izolovaná síť ale prož si komplikovat život a jakoliv přepínat ochraný vodič - a to je výslovně zakázáno z velmi rozumných důvodů!!
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, 2xměnič Studer XTM 4000, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
?
pkougl
 
Příspěvky: 306
Registrován: ned srp 05, 2012 9:41 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod luge » pon bře 04, 2013 7:55 am

LIX píše:To mne pisat nemusite, som elektrotechnik. Ale darmo bude pripojeny zelenozlty z ds ked pojdem na menic a opacne. Preto prepinam aj zelenozlty. A mat hi spojeny z ds je hlupost.

Prečo je hlúpost mat spojený zelenožltý z ds ?
?
luge
 
Příspěvky: 725
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod LIX » pon bře 04, 2013 11:17 am

Ano na kostru menica, regulatoru a bude to spojene aj s prepatovou ochranou. Nepride mi proste byt rozumne riesenie spajat zz z menica zo zz z ds pretoze tym mozemjednak pustat rusenie do celeho domu z menica a jednak mam zz z enica spojeny s panelmi a zvedene do zeme takze v pripade blesku by to velmi jednoducho preslo do vsetkych rozvodov v dome a mohlo zapricinit zvytocne znicenie elektroniky. Ja si to tymto nijako nekomplikujem kedze ma moje rele 3 prepinacie kontakty. Je to cisto moj nazor mozem sa aj mylit tak sa prosim mnou neriadte.
?
LIX
 
Příspěvky: 821
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod matej » pon bře 04, 2013 11:35 am

Keď ste prepojený na sieť, musíte mať zelenožltý pripojený natvrdo na domový rozvod.
Keďže tam ale máte relé, tak toto splnené nemáte. Stačí že zlyhá príslušný kontakt na relé a ste nechránený!
Rušenie - dobrý menič neruší, a ak ruší tak nie ochranným vodičom..
To že máte zelenožltý z meniča spojený s panelmi a zvedené do zeme, to je v poriadku.
Na ochranu spotrebičov pred prepätím z blesku, vás odpojenie zelenožltého od DS neochráni, pretože kedykoľvek môžete dostať pri búrke šupu z DS ..
Na ochranu spotrebičov sa používajú prepäťové ochrany.
Na vstup regulátora - niečo okolo 150Vdc, trieda II (C+D)
Na výstup meniča, resp. na vstup domového rozvodu - klasika, dve prepäťovky na 230V (L/PE + N/PE) trieda 1 (B+C+D)
Asi najlacnejšie sa prepäťovy dajú zohnať u firmy Kiwa celé toto vás vyjde do 130 EUR.
Pravda a Láska zvítězí!.
?
matej
 
Příspěvky: 823
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod ixo » pon bře 04, 2013 11:45 am

Matej, ako je to s odvedenim bleskoveho prudu? Ak nemam pristup do rozvodnej skrine, ani moznost zemniacu svorku ochrany uzemnit zemniacou tycou, tak nemam moznost pouzit ochranu kategorie 1 a 2?
Ochranu kategorie 3 mam akurat na vystupe z menica - aspon nieco...
940 Wp, LiFePo 8x200Ah + 123\SmartBMS, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Monitoring systému: http://panel.homeinfo.sk/?id_objekt=15& ... elektraren
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 478
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava

PředchozíDalší

Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 1 návštěvník

Reputation System ©'