Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob pro 03, 2022 4:04 am


Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
PředchozíDalší

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod mypower.cz » pon led 28, 2013 6:03 pm

je.. dobijec zacne delat svou praci hnedka jakmile se mu objevi na vstupu neco v rozmezi asi tak kolem 180 - 340VAC Akorat centrala sama nenastartuje, ale pokud bych mel sit, pak chybi uz jen vyse uvedene hlidaci napetove rele.

Jinak myslim si ze toto je prave uplne nejbezpecnejsi reseni .. nehrozi zadne pretoky, zadne prifazovani na sit neni potreba, zadne mikromenice nemusime riskovat, proste jistota .. Hlidaci napetove rele + dobijec.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
 
Příspěvky: 4935
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod jose » pon led 28, 2013 7:41 pm

Nevýhodou je, že musíme dostatečně dimenzovat dobíječ, baterie i měnič, aby tato kaskáda utáhla i předpokládaný součet nejsilnějších spotřebičů v domácnosti. Výhodou je možnost úplného odpojení ze sítě.
Uživatelský avatar
jose
 
Příspěvky: 268
Registrován: pon zář 12, 2011 1:25 pm
Bydliště: Otrokovice

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod bert » pon led 28, 2013 8:04 pm

Výhodu máme my s dostatočným meničom so silným nabíjačom.
Takto to používam mesiace :lol: . Nejprv som dobíjal manuálne :wood: pri poklese U, teraz automaticky :repair: . Koniec nabíjanie nie je viazané na velkosť U, ale nabíjanie je ohraničené časom tak, aby som dobil určitú časť batérie.

Prajem všetkým veľa slnka *sun* ...
... a Perinbabe dlhúúúúúúú dovolenku, ak už nie dôchodok ;) .
Naposledy upravil bert dne pon led 28, 2013 8:26 pm, celkově upraveno 1
?
bert
 
Příspěvky: 364
Registrován: stř zář 07, 2011 9:09 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod mypower.cz » pon led 28, 2013 8:24 pm

Dobijec nemusi byt az tak obrovsky jako treba menic .. Muze dobijet delsi dobu nez dobu kterou trvala velka spickova spotreba a navic pokud mame panely, pomohou tomu i panely. Spickove vykony jsou tedy dany vykonem menice. Trvaly vykon se obvykle nerovna souctu vsech spotrebicu v domacnosti, to jsou spise ty spicky.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
 
Příspěvky: 4935
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod PetrP » úte led 29, 2013 8:43 am

drama píše:... sepne relé nabíječku připojenou na DS, po dosažení nějaké vyšší hodnoty se nabíječka odpojí... Já se touto cestou vydám.


Mohl bych poprosit o nějaké schémátko zapojení. Mě moje řešení s UPS zatím stačí, ale určitě se rád nechám inspirovat. Zajímá mne hlavně, jak u zapojení s dobíječkou vyřešit, aby její napětí lezlo jen do baterie (+ zátěže) a nikoli do solárního regulátoru, který by tím napětím z nabíječky mohl být poměrně zmatený. A případně také toho obvodu, který bude dobíječku po nabití baterky odpojovat.
Uživatelský avatar
PetrP
 
Příspěvky: 51
Registrován: úte lis 13, 2012 7:24 pm
Bydliště: Břeclavsko

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod ixo » úte led 29, 2013 9:12 am

Ahoj, dám ti zatiaľ môj laický úvod. Regulátoru nevadí, keď detekuje vzrast napätia, ktorý on nemá na svedomí. Prispôsobí sa mu a nebude zmätený. :) Predpokladajme tiež, že systém sa bude nabíjať potme, čiže z panelov nepôjde žiaden prúd.
Na zapínanie/vypínanie nabíjačky potrebuješ "stykač". Je to niečo ako automatický vypínač, ktorý sa zapne, ak dostane na jeho spínacie kontakty očakávané napätie a vypne sa, keď to napätie dostávať nebude. Spínacie napätie na tieto svorky sa dá získať napríklad z reguátora, ak ten dokáže zapínať a odpájať "záťaž", ideálne na základe napätia batérií, aké si nastavíš.
Ďalší nech ma doplnia, prípadne opravia...
940 Wp, LiFePo 8x200Ah + 123\SmartBMS, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Monitoring systému: http://panel.homeinfo.sk/?id_objekt=15& ... elektraren
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 478
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod drama » úte led 29, 2013 9:33 am

Jak už bylo napsáno, kombinovat více zdrojů není v praxi problém, protože vždy budeme operovat v oblasti nižšího napětí a tak se nestane, že by jeden zdroj byl v režimu absorbce (28-29V) a druhý ve floatu (27V). V mém případě budu řídit relé ze svého routeru, který vyčítá data z regulátoru, ale stačí na to jen napěťově řízené relé - třeba toto http://shop.mypower.cz/hlidaci-rele-napetove-hrn-34-19. Schéma není potřeba. Prostě relé spíná nabíječku. Konec.
?
drama
 
Příspěvky: 993
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod honzaL » čtv led 31, 2013 11:14 pm

drama píše:Pokud jde o přepínání DS/ostrov tak se nabízí ještě jedno řešení, které zde, myslím, nezaznělo a to je využití nabíječky. Princip je jednoduchý. Pokud klesne napětí pod stanovenou mez (kterou volíme dle toho, jak máme baterie rádi), sepne relé nabíječku připojenou na DS, po dosažení nějaké vyšší hodnoty se nabíječka odpojí. Nemá cenu toto řešení využívat např. po celou zimu (neefektivní), ale od jara do podzimu bude přelévání energie minimální a dokonale to ochrání baterie + je to velmi bezpečné a nehrozí žádné kolize relé atp. Já se touto cestou vydám.


Také jsem o tom uvažoval. Pak jsem ale vzal do úvahy účinnost takového zařízení + případně opotřebení 100% časově vytíženého měniče. Když uvážíme účinnost nabíječky 85% a účinnost měniče 90% (je to v součinu) tak mi vychází mi 76%. A to ještě uvažuju, že se mi nic necpe do baterií. Ve skutečnosti nabíječka má stálý výkon a spotřeba kolísá takže počítejme , že do baterií jde v mém případě asi 80% a 20% sa spotřebovává přímo. Účinnost baterií odhaduji na 80%. výsledek mi vychází kolem 65% a ještě započítejte amortizaci bateríí. No rozmyslel jsem si to a přepínám, přepínám čímž trošku šetřím baterie i měnič.
18x 550Wp, 16xLiFePO 780Ah (stáří 0, 8, 10 let), STUDER: 3x MPPT VT65; 3x Xtender 4000-48. PLC UNIPI
(v minulosti = CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 500 Ah, MS TS60A, Studer 4000-48, PLC Siemens,)
?
honzaL
podporuje fórum
 
Příspěvky: 411
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod drama » čtv led 31, 2013 11:42 pm

Nevím jak systém využíváte, pokud uvažujete, že nabíječka pojede pořád, je něco špatně. V mém systému pojede několik desítek minut ročně a naopak mi baterie ochrání před hlubším vybitím.
?
drama
 
Příspěvky: 993
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod honzaL » pát úno 01, 2013 4:06 pm

Nabíječku používám ještě v zimě pro ostrovní provoz v době vysokého tarifu - nabíjím je li nízký tarif. Cenově mi to vychází sice spíše s nulovým ziskem když započítám amortizaci zařízení a účinnosti, ale ten pocit, že dám ČEZu méně peněz mi to vynahradí.
18x 550Wp, 16xLiFePO 780Ah (stáří 0, 8, 10 let), STUDER: 3x MPPT VT65; 3x Xtender 4000-48. PLC UNIPI
(v minulosti = CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 500 Ah, MS TS60A, Studer 4000-48, PLC Siemens,)
?
honzaL
podporuje fórum
 
Příspěvky: 411
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod drama » pát úno 01, 2013 8:09 pm

Tak to je moc vtipné :).
?
drama
 
Příspěvky: 993
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod JiříK » pát úno 01, 2013 8:55 pm

Není první, ani poslední, kdo to tak dělá. :yes:
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
?
JiříK
 
Příspěvky: 994
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Vladon » sob úno 09, 2013 9:11 am

Muzu se pro zajimavost zeptat, jakou maji zhruba ucinnost UPS od APC? Ty smartky. Hadam ze je asi jedno jestli je to APC 650 a nebo 1000.
?
Vladon
 
Příspěvky: 158
Registrován: pát pro 21, 2012 10:38 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod pkougl » sob úno 09, 2013 9:35 am

No ja mam v provozu jednu 3000VA a jestli si spravne pamatuji tak to vychazi na 80-85% a vlastni trvala spotřeba je cca 75W, schanim neco většího jelikož i když sem obešel výkonovou ochranu (není problém krátkodobě v řádu minut jet na 4 kW, ale mam tam větší trafo oproti originalu)) tak mi to nestačí. Pavel
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, 2xměnič Studer XTM 4000, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
?
pkougl
 
Příspěvky: 306
Registrován: ned srp 05, 2012 9:41 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod atom » sob úno 09, 2013 1:03 pm

Smart APC 1400VA
spotřeba 230V / odběr ups / účinnost
0W 1,02A/26,88V = 28W naprázdno a bez větráku
8W 1,43A/26,90V = 38W 21%
41W 2,65A/26,80V = 71W 58%
115W 5,60A/26,70V = 149W 77%
175W 8,20A/26,70V = 219W 80%
219W 10,0A/26,70V = 267W 82%


u APC 3000VA účinnost záleží na vytížení, při 120W je to mizérie.

naprázdno bere z baterie asi 90W, ze sítě 60W pokud je bat. nabitá
při 120W brala 4,3A/48V to dá 205W takže jen 58%
při 180W to bylo 5,9A / 283W, účinnost 63%
dále by se to jen zlepšovalo a od 500W už by to snad 80% dosáhlo
Tristar / 11kWh v lithiu / 3,4kWp / Matrix 5000VA / arduino / >25MWh :o / start 05/2012 s 440Wp.
pro rok 2022 bude upgrade na XTH + asi další tristar s panely a nějaká baterka k tomu
?
atom
 
Příspěvky: 425
Registrován: sob čer 02, 2012 7:22 pm
Bydliště: 580m n.m. na Vysočině

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod honzaL » ned úno 10, 2013 11:24 pm

PavelR píše: ....... Doba pritahu je delsi nez doba odpadnuti takze pri prepnuti jen lehce bliknou zarovky ale spotrebice co maji spinany zdroj to ustoji ( PC, TV, pracka, pekarna .... ) coz me vyresilo nejvetsi problem.

Lednicky jsem vybavil casovym rele takze kdyz se vyskytne kratky vypadek (napr pretizim menic a on za par sekund opet nabehne) tak se opet pripoji az po cca 1 minute. coz dovoli lednicce vyrovnat tlaky v chladicim okruhu a kompresor nabehne korektne.


Tím jsem se inspiroval taky. Přepínám jedním stykačem a ledničky podle odborníků opravdu dostávají zabrat zvláště pokud není synchronizace. Použil jsem časovač od Elka SRJ což není nejlevnější řešení. S hrůzou jsem však zjistil, že přepnutí i když je mechanické je tak rychlé, že to časovač nezaznamenal a tudíž neodčasoval. :evil: Poraďte prosím časovač, který je schopen regovat na krátký výpadek v řádu 50ms. Navíc jsem na chalupě zapoměl připojit mrazák zpátky :twisted:, tak tam ráno frčím to zachránit.
18x 550Wp, 16xLiFePO 780Ah (stáří 0, 8, 10 let), STUDER: 3x MPPT VT65; 3x Xtender 4000-48. PLC UNIPI
(v minulosti = CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 500 Ah, MS TS60A, Studer 4000-48, PLC Siemens,)
?
honzaL
podporuje fórum
 
Příspěvky: 411
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod 007ToMMaS » čtv úno 14, 2013 5:00 pm

Zdravím, chcel by som moje prepínanie medzi sietou a FVE čosi vylepšiť. Chcel by som dať bistabilné stýkače alebo relé namiesto normálnych stýkačov. Chcem to z toho dôvodu že by som ušetril napájanie cievky trvalo a ušetril by som veľa energie lebo na meniči by som zapol aby bežal len keď je väčšia spotreba ako cca 4-5W. Neviem aké by som použil relé/stýkač našiel som iba na malé prúdy. Vedeli by ste mi poradiť niake na väčšie prúdy? Ďakujem
3,2kWp REC320NP - juh
2,88kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
EPsolar 200VDC/50A 5420AN
?
007ToMMaS
 
Příspěvky: 1041
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod pkougl » čtv úno 14, 2013 5:14 pm

stejnym spůsobem sem přemýšlel taky a nakonec sem použil stykač s cívkou na 24VDC(a ovládám ho 12VDC - malá spotřeba a ještě se při tomto napětí přesouvá) který má 4kontakty, přestavěl sem ho na dva spínací a dva rozpínací kontakty(mechanicky se nepotkává poloha zap-vyp kontaktů), vždy dal dva kontakty do serie abych zvětšil vzdálenost na přeskok oblouku (defakto to jsou 4 vzdálenosti kontaktů), při vypnutym stavu to je na síť a při zapnutym stavu je to na měnič s tim že na 12V ten stykač má "pomalý" pohyb a bez problému přepínám, je to z malinkym bliknutím světel což je OK. Kontakty má na 20A. Pavel
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, 2xměnič Studer XTM 4000, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
?
pkougl
 
Příspěvky: 306
Registrován: ned srp 05, 2012 9:41 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod luge » čtv úno 14, 2013 6:04 pm

007ToMMaS píše:Zdravím, chcel by som moje prepínanie medzi sietou a FVE čosi vylepšiť. Chcel by som dať bistabilné stýkače alebo relé namiesto normálnych stýkačov. Chcem to z toho dôvodu že by som ušetril napájanie cievky trvalo a ušetril by som veľa energie lebo na meniči by som zapol aby bežal len keď je väčšia spotreba ako cca 4-5W. Neviem aké by som použil relé/stýkač našiel som iba na malé prúdy. Vedeli by ste mi poradiť niake na väčšie prúdy? Ďakujem

Čo tak použit http://shop.mypower.cz/bistabilni-rele- ... R0Xu2d7d1M ?
Ja ich používam v DC vetve.
?
luge
 
Příspěvky: 724
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod SJM » čtv úno 14, 2013 9:27 pm

luge píše:Čo tak použit http://shop.mypower.cz/bistabilni-rele- ... R0Xu2d7d1M ?
Ja ich používam v DC vetve.


Jaký používáte konektor pro připojení těch třech ovládacích drátků ze strany relé?
?
SJM
 
Příspěvky: 586
Registrován: pon dub 23, 2012 1:51 pm

PředchozíDalší

Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 1 návštěvník

Reputation System ©'