Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob pro 03, 2022 3:43 am


Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
PředchozíDalší

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod Tomas7366 » pát říj 19, 2012 5:58 pm

Zdravím,
prečítal som si celú Vašu debatu, keďže plánujem niečo podobné aj u seba. Neriešilo by problém prepínania toto zariadenie, ktoré má v sebe zabudované aj nabíjanie a dostatočnú výkonovú rezervu?

http://www.ostrovni-elektrarny.cz/index ... 000w-sinus

Konkrétne je v popise uvedené:
Zabudovaný přepínač (switch) pro automatické přepnutí na veř. síť v případě vybití baterií. Zařízení umí pracovat i při zcela vybitých nebo odpojených bateriích.

Čo si o tom myslíte?
?
Tomas7366
 
Příspěvky: 2
Registrován: pát říj 19, 2012 2:23 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod PetrP » pát lis 30, 2012 3:12 pm

Dovolím si oživit staré vlákno, protože jsem právě dořešil něco podobného - podrobný popis mojí anabáze je tedy:
http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=59&t=851. Sem v rychlosti hodim schémátko jak to mám teď zapojeno a prošlo to úspěšně počátečním testováním:

Obrázek

Výkon mě zatím stačí, protože to bude napájen jen jedno trvale běžící klasické PC (linux web a proxy server) a nějaké ty switche, wifi atd. Hlídač napětí je konkrétně tento :
http://www.campi-shop.cz/katalog/katalog/chlazeni/chladici-boxy-a-tasky/produkt/hlidac-napeti-12v
protože výstup z regulátoru je nepoužitelný - nevypíná ani při poklesu pod 10.8V, přestože dle dokumentace by měl.

Tu UPSku jsem tu měl nevyužitou, takže jsem jí použil jako měnič a přepínač soustav zároveň. Výhodou je samožejmě rychlé a spolehlivé přepnutí bez výpadku, ušetřené peníze za měnič atd.

Když to trochu popíšu, tak pokud je nabitá baterie, simuluje ta elektronika UPSce výpadek napětí z distribuce a tím jí donutí brát z baterky. Pokud se baterie vybije pod 11.4V, tak to do UPSky zase pustí napětí ze zásuvky, takže ona přepne na distributora. Jakmile se zase baterky solárem dobijí (nad 12.6V), tak se opět UPSce zebere napájení ze zásuvky, ona začne brát z baterky a tak pořád dokola. Pokud svítí slunko, tak se baterka ani nevybíjí a jede se furt na solár.
Těch 10 diod tam je pozůstatek po variantě, kdy tam nebylo relé2. Teď by už stačila jedna. Diody zajistí, aby UPSka při chodu ze sítě nedobíjela baterky. Relé 2 je tam proto, aby při chodu z baterek nešlo do UPSky nižší napětí vlivem ubytku na diodách.
UPSka sama vypne při 10.8V, takže kdyby v noci vypadl proud od distributora, tak se UPS sice přepne na baterku, ale nezhuntuje jí úplně. Důležité je, že její vypínací napětí je nižší než napětí hlídače.pokud by to bylo obráceně, nefungovalo by to. Původní baterie je z UPSky samozřejmě pryč.
Jo a ten vypínač u hlídače je tak jen pro jistotu, kdybych chtěl UPSku donutit přepnout na distributora i když by byla nabytá baterka. Hlavní vypínač je samozřejmě na samotné UPSce, kterým se tato dá úplně vypnout.
Uživatelský avatar
PetrP
 
Příspěvky: 51
Registrován: úte lis 13, 2012 7:24 pm
Bydliště: Břeclavsko

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod drama » pát lis 30, 2012 7:14 pm

Jaká je režie tohoto řešení?
?
drama
 
Příspěvky: 993
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod PetrP » pát lis 30, 2012 9:47 pm

Zajmavá otázka. Schválně jsem to byl měřit.

Spotřeba samotné UPSky při chodu naprázdno ze sítě je 4W.

Spotřebu UPSky, relátek, hlidače atd. při chodu z baterek neumím přímo změřit - můj ampermetr má asi tak velký odpor, že při baterce nabité na 11.9V poklesne napětí na měřáku o víc jak půl voltu a hlídač napětí se už odpojuje. Ale zkusil jsem to vypočítat. Když do UPSky zapojím PC s CRT monitorem, bere to ze sítě 90W. Když se to přepne na baterku a žere tedy i hlídač, relátka a měnič v UPSce, bere to na těch necelých 12V zhruba 9A. Takže U x I mě vychází P=108W. Prostým odečtem tedy dostávám, že odběr UPSky a vší té elektroniky (teď v noci včetně regulátoru) je 18W.

Počítám to správně?

Pokud ano, nevidím to jako nějak velký odběr. Z placené eletriky při vybité baterce se odběr zvýší o 4W díky spotřebě UPSky. Při odběru elektřiny vyrobené zadarmo ze slunce (baterie) je režijní odběr do 20W.
Je to moc nebo málo?
Uživatelský avatar
PetrP
 
Příspěvky: 51
Registrován: úte lis 13, 2012 7:24 pm
Bydliště: Břeclavsko

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod bert » pát lis 30, 2012 11:35 pm

PetrP píše:Zajmavá otázka. Schválně jsem to byl měřit...

...zkusil jsem to vypočítat. Když do UPSky zapojím PC s CRT monitorem, bere to ze sítě 90W. Když se to přepne na baterku a žere tedy i hlídač, relátka a měnič v UPSce, bere to na těch necelých 12V zhruba 9A. Takže U x I mě vychází P=108W. Prostým odečtem tedy dostávám, že odběr UPSky a vší té elektroniky (teď v noci včetně regulátoru) je 18W.
...
...Je to moc nebo málo?


Či je to moc, závisí od potreby konkrétneho užívateľa.
Ak by boli merania správne, spotreba "réžie" je 16,66% celkovej spotreby (pri konkrétnom zaťažení). Alebo inak povedané, na užitočnú spotrebu potrebujete ďalších 20% energie navyše.
Keď chcete presnejšie merať, skúste zmerať spotrebu zo siete cez UPS a potom napriamo bez UPS. O nameraný rozdiel môžete ponížiť užitočný výkon spotrebiča, čím sa ešte zvýšia straty. Na meranie by bolo asi vhodnejšie použiť iný spotrebič ako PC a monitor, kde má spotreba tendenciu zmeny v čase.
Ak by ste bral väčší výkon, bilancia by sa mala zlepšovať. Naopak s klesajúcim zaťažením si pomer príkon:výkon pohoršíte.

Prajem všetkým veľa slnka. *sun*
?
bert
 
Příspěvky: 364
Registrován: stř zář 07, 2011 9:09 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod bert » sob pro 01, 2012 8:41 am

bert píše:...Keď chcete presnejšie merať, skúste zmerať spotrebu zo siete cez UPS a potom napriamo bez UPS. O nameraný rozdiel môžete ponížiť užitočný výkon spotrebiča, čím sa ešte zvýšia straty...

Pred necelými dvomi hodinami:
PetrP píše:...Spotřeba samotné UPSky při chodu naprázdno ze sítě je 4W...

Až teraz som si všimol spotrebu UPS 4W. Večer čítam s pauzami. :( Z toho vyplýva príkon PC 86W a pomery sa menia. Spotreba "réžie" (108W-86W=22W) je 20,37% celkovej spotreby (pri konkrétnom zaťažení). Alebo inak povedané, na užitočnú spotrebu potrebujete ďalších 25,58% energie navyše.
Podľa môjho názoru, 22W je dosť veľa na 210W zdroj. Ale ako som písal, niekomu to môže stačiť a závisí od použitia.
MeanWell 3000W mi žral 50W, čo je denne 1,2kW. :shock: Po výmene za Studer 5000, spotreba klesla na 18W, čo je málinko cez tretinu spotreby MeanWell-a. V tomto pochmúrnom počasí a pri nonstop prevádzke poteší každý Watt k dobru. :lol: No keď bude pekné počasie, chcem MeanWell-om "dokrmovať" 5,5kW cirkulár na rezanie dreva. Tam ma jeho vlastná spotreba počas 2-3hodín, možno raz za mesiac nerozhádže.
Prajem všetkým veľa slnka. *sun*
?
bert
 
Příspěvky: 364
Registrován: stř zář 07, 2011 9:09 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod PetrP » ned pro 02, 2012 2:39 pm

Tak už jsem to změřil přesně a bez toho PC. Při baterce nabité na 12.4V byl odběr 0.89A. To je 11W režijní odběr celé soustavy, tedy relátka + hlídač + UPSka (aktivní) + regulátor (odpojený od panelů).

Edit: To relé 2 na schématu jsou u mě ve skutečnosti 2 paralelně zapojená autorelé, každé s odběrem skoro 2W. Takže odběr by se dal ještě snížit zhruba na 9W. Určitě by stačilo jedno relátko, protože kontaktem každého může procházet až 60A (takže u obou dohromady 120A), což jsem trochu předimenzoval.
Uživatelský avatar
PetrP
 
Příspěvky: 51
Registrován: úte lis 13, 2012 7:24 pm
Bydliště: Břeclavsko

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod dedo2 » ned pro 02, 2012 8:05 pm

bert,dal by sa prosím použit v obvode pre prepínanie od PetrP miesto toho hlídača napatia použit vystup jedného z relé u regulatora PCM-50?
PetrP,ten 10k odpor pred cievkou R1 odpojovača ma aku funkciu?
Dakujem za odpovede.
?
dedo2
 
Příspěvky: 135
Registrován: úte úno 14, 2012 7:47 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod bert » ned pro 02, 2012 8:22 pm

Za seba: Asi dal. Zatiaľ som sa stým nehral, no nevidím problém, prečo by to nemalo ísť nastaviť "na mieru".
A za PetrP si dovolím: Ten odpor znižuje prúd do LED, signalizujúcej odpojenie siete.
Prajem všetkým veľa slnka. *sun*
?
bert
 
Příspěvky: 364
Registrován: stř zář 07, 2011 9:09 pm

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod PetrP » ned pro 02, 2012 9:13 pm

dedo2> Je to jak píše bert kvůli ledce. Ale dívám se, že ten odpor nemá být 10K ale 1K (já tam mám 1k2).
Uživatelský avatar
PetrP
 
Příspěvky: 51
Registrován: úte lis 13, 2012 7:24 pm
Bydliště: Břeclavsko

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod ixo » úte pro 04, 2012 8:19 pm

Ahojte,
ak by sa niekomu chcelo, mohol by mi spripomienkovat moj navrh vlastneho riesenia automatickeho prepinania sieti - velmi to ocenim. Stvoril som to po mnohych hodinach studia, kedze nie som elektrotechnik, ale len sa snazim pochytit kde sa da, co sa da. Fungovat by to malo takto - aj pre mna pomerne jednoducho:

1.) Impulzom prepnutia je existencia alebo neexistencia napatia z regulatora, ktory odpaja/pripaja zataz podla stavu baterie (mozno si nastavit vlastne hodnoty, otestoval som to, naozaj to odpaja - parada).
2.) Toto pripadne napatie ide do cievky prepinacieho relatka, ktoreho vykonna cast je trvalo pripojena na baterie. Podla polohy cievky tak bud dava napatie do prvej vystupovej vetvy (cievka stykaca 1), alebo do druhej vetvy (cievka stykaca 2).
3.) Ak je cievka stykaca pod napatim, zopne okruh. Stykace budu vzajomne blokovane cez pomocne kontakty proti spolocnemu zopnutiu.

S vyberom komponentov a realizaciou by mi pomohol moj kamarat, elektrikar. Myslite, ze by som to mohol takto spravit? Alebo by ste tam videli nejake uskalia? Jedinym uskalim je spotreba cievok, ale s tym uz asi nic nenarobime...
940 Wp, LiFePo 8x200Ah + 123\SmartBMS, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Monitoring systému: http://panel.homeinfo.sk/?id_objekt=15& ... elektraren
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 478
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod vata » úte pro 04, 2012 8:46 pm

První verze mého řešení taky počítala s blokováním dvojice stykačů skrze NC kontakty. Elektrikáři na tomto fóru mě ale přesvědčili a tak jsem šla do mechanického blokování. Mrkněte sem: viewtopic.php?f=3&t=178&p=8909&hilit=schrack&sid=c05452a679e0b625d8e23d50569b587e#p8909
Řídící signál u mě není DC napětí, ale napětí z měniče, ale není pochopitelně problém řídit to signálem napětí DC zátěže. I to časové relé v mém řešení můžete nahradit obyčejným relé.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod ixo » úte pro 04, 2012 10:10 pm

vata píše:Elektrikáři na tomto fóru mě ale přesvědčili a tak jsem šla do mechanického blokování.


Ďakujem, idem teda preskúmať ešte tú možnosť mechanického blokovania.
940 Wp, LiFePo 8x200Ah + 123\SmartBMS, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Monitoring systému: http://panel.homeinfo.sk/?id_objekt=15& ... elektraren
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 478
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod serfar30 » pon led 14, 2013 6:42 pm

Stykač který se v případě spečení kontaktu nepřepne jmenuje "stykač s nuceným vedením" pokud mám správné informace od podnikového eletrikáře. Ukazoval mne ho a má v označení kolečko a v něm šipku dle toho se prý pozná.
8xLifepo4 tristar 60A Siemens logo Power Jack 3500w solar 1960Wp pro zatím
?
serfar30
 
Příspěvky: 75
Registrován: čtv úno 23, 2012 10:02 pm
Bydliště: Česká Skalice

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod drama » pon led 28, 2013 2:00 pm

Pokud jde o přepínání DS/ostrov tak se nabízí ještě jedno řešení, které zde, myslím, nezaznělo a to je využití nabíječky. Princip je jednoduchý. Pokud klesne napětí pod stanovenou mez (kterou volíme dle toho, jak máme baterie rádi), sepne relé nabíječku připojenou na DS, po dosažení nějaké vyšší hodnoty se nabíječka odpojí. Nemá cenu toto řešení využívat např. po celou zimu (neefektivní), ale od jara do podzimu bude přelévání energie minimální a dokonale to ochrání baterie + je to velmi bezpečné a nehrozí žádné kolize relé atp. Já se touto cestou vydám.
?
drama
 
Příspěvky: 993
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod jose » pon led 28, 2013 5:02 pm

drama píše:Pokud klesne napětí pod stanovenou mez (kterou volíme dle toho, jak máme baterie rádi), sepne relé nabíječku připojenou na DS, po dosažení nějaké vyšší hodnoty se nabíječka odpojí.

Myslíš tím systém FV -> baterie -> střídač, který nemá žádné připojení na DS, kromě nabíječky?
Uživatelský avatar
jose
 
Příspěvky: 268
Registrován: pon zář 12, 2011 1:25 pm
Bydliště: Otrokovice

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod drama » pon led 28, 2013 5:08 pm

Ano, klasický ostrovní systém, který se v případě nutnosti posílí šťávou z DS.
?
drama
 
Příspěvky: 993
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod mypower.cz » pon led 28, 2013 5:16 pm

v podstate totez co provozuju ja, akorat u me misto site je pouzita centrala. Jiny rozdil neni.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
 
Příspěvky: 4935
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod drama » pon led 28, 2013 5:48 pm

Ano, drobný rozdíl je v tom, že u Vás to není automatizováno.
?
drama
 
Příspěvky: 993
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am

Re: Obvod pro přepínání UPS na ČEZ

Příspěvekod ixo » pon led 28, 2013 6:02 pm

Krásne a elegantné riešenie s tou nabíjačkou, veľmi sa mi páči! :)
940 Wp, LiFePo 8x200Ah + 123\SmartBMS, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Monitoring systému: http://panel.homeinfo.sk/?id_objekt=15& ... elektraren
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 478
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava

PředchozíDalší

Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'