Stránka 1 z 2

Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provozu

PříspěvekNapsal: sob kvě 10, 2014 9:44 pm
od Felix
Ahoj všichni ,

zajímali by mne zkušenosti z provozu těchto měničů . Jak jste spokojení ? Jsou nějaké problémy ? Jak řešíte přebytky ? ( Takovou malinkou recenzi )
Také by mne zajímalo jak funguje tento měnič s regulátorem Victron Blue Solar MPPT 150/70 .( případně jaké výhody s toho plynou )


Díky všem ::popcorn::

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

PříspěvekNapsal: sob kvě 10, 2014 10:10 pm
od gupa
Myslím si, že vázne technická podpora distributora pro ČR, resp. nabyl jsem dojmu, že p. Dvořák má velkou snahu řešit případné problémy, ale tato snaha v přímé úměrnosti zpomaluje v relaci s vývojem. Prostě asi se nedá zvládnout vše v jedné osobě. Victron totiž za poslední rok vysloveně chrlí novinky, update atp., takže když jsem prostě potřeboval určitou konfiguraci, až po vyžádání komunikačního protokolu jsem pochopil jak vlastně měniče Victron fungují hybridně.

Pro pochopení, měniče a regulátory asi nejlépe budou fungovat s posledním linuxovým panelem, ty dvě věci mají oddělenou komunikaci a spojit ji může snad jen nějaká nadřazená logika, potože logicky vzato mají každý vlastní komunikační protokol a nevím jestli i sběrnici. Ale možná kecám. Ovládací SW pro PC mají ale 100% oddělený co vím.

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

PříspěvekNapsal: ned kvě 11, 2014 6:50 am
od Felix
Jak vlastně tedy fungují měniče Victron hybridně ? Vím že se to tu řešilo a hybridní měnič to je .

Ale muže tento měnič fungovat tak , že při stavu kdy FV nic nedá a baterie jsou vybité se přepne na DS sít a pokryje noční spotřebu z DS . ( bez toho aby nabíjel baterie z DS ) A teprve ráno až FV začne pracovat se baterie začnou nabíjet ?

O ničem takovém jsem se v manuálech nedočetl . ( tedy tuším že jsem to někde viděl v AJ , ale nemůžu to zaboha najít ..)

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

PříspěvekNapsal: ned kvě 11, 2014 7:06 am
od gupa
Samozřejmě že jde o měnič s nabíječem, samotné měniče co nemají vstup line in se řeší jinak.

Tak zrovna toto se za plně hybridní funkci nepovažuje, ale takto mi to přesně funguje na starém firmware. Hybridní funkce se považuje sdílení či přisosávání z DS jak se tu takový termín zavedl. Problém je stím, že tak jak je přisosává z baterie, což je přesně obráceně a nevyužitelné, nešetřící, bo takto by jela DS a až nad minimální hodnotu přepne přícuc z baterie. Podle komunikačního protokolu, poslední firmware, a i podle posledních vydaných a assistentů to ale umí (to jsou pomocníci pro konfiguraci v VEConfigure programu na PC) nakonec chybí kousek orig. Victron HW a musí se obětovat logický vstup a to přisosávání z DS pro špičku dle by mělo teoreticky fungovat což nemám vyzkoušené, bo čekám a čekám až mi distributor pro ČR odpoví jak to otestoval.


Edit: tu konfiguraci přepínání z baterie samozřejmě z VS. (starý firmware, NiCd baterie)

"High power limit" delay for not-ignore AC 40 seconds
Low power limit for ignore AC 1628 W
"Low power limit" delay for ignore AC 5 minutes
Low DC level for not-ignore AC 20.55 V
"Low DC level" delay for not-ignore AC 1 seconds
Low SOC level for not-ignore AC 0.0 %
High DC level for ignore AC 23.00 V
"high DC level" delay for ignore AC 5 minutes

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

PříspěvekNapsal: ned kvě 11, 2014 2:05 pm
od RRR
Jak už psal gupa, hlavní výhodou v kombinaci s Victron Blue Solar MPPT 150/70 (kromě toho že to je špičkový regulátor) je monitoring přes Color Control GX potažmo VRM portál https://www.youtube.com/watch?v=yaKYSWnZMHA. Další "výhodou" je, že se dají společně nastavit tak, aby v případě přebytků dodával MutiPlus zpět do sítě tzv HUB-1 http://www.victronenergy.com/blog/2014/03/07/hub-1-available/. V Česku je to však k ničemu (pokud tedy nemáte zelený bonus). Ještě bych vzal do úvahy měnič Victron Multi-G, nikde se o něm zatím moc nemluví, ale vyrábí se a prodává. Je sice o fous dražší, ale kromě toho že má záruku 5 roků má také více vstupů/výstupů což se může hodit pro ovládání externích zařízení, např. přes už zmiňované asistenty, jinak jsou v podstatě stejné.

A moje minirecenze:
Victron = nezničitelný stroj. :!:

Kolikrát už při mých pokusech mne polil studený pot a já si řekl "tak a je po něm"..... a nikdy nebylo :lol: Jsou to opravdu bytelné mašiny.

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

PříspěvekNapsal: ned kvě 11, 2014 3:01 pm
od Felix
Ještě doplním , manuály jsou tu ( v AJ ) http://www.victronenergy.cz/manuals-per-product/?productid=147

Ukládání přebytků , manuál ( v AJ ) http://www.neosolar.cz/userfiles/file/Manual%20-%20Assistants%20-%20Self-consumption%20Hub-2%20-%20rev%2002%20-%20EN.pdf

Ten Victron Multi-G nevypadá špatně ,ale na něj kdyžtak založíme extra téma . ( pokud ho tedy někdo má :) )

Já tohle téma založil hlavně pro to , aby si tu uživatelé tohoto bezesporu kvalitního měniče mohli pokecat o tom co ta jejich mašinka umí / neumí , jak se da vylepšit atd ...

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

PříspěvekNapsal: úte kvě 13, 2014 3:49 pm
od alp
Zdravim,
tenhle menic mohu jen doporucit, protoze je vazne neznicitelny. Navic kratkodobe vydrzi fakt hodne a to s tim zivim kompletni domacnost, kde nelze zarucit rovnomerne vytizeni (napr. zapnuti vice vysoko-odberovych spotrebicu). V principu se nijak neomezujeme v tom co kdy zapneme.

Co mi ale v principu vadi. MPPT nekomunikuje s menicem, neb maji jiny protokol. Ani color control to v soucasne dobe neresi. Vitana funkce by byl přenos SoC, ale ani ten se neda efektivne zaridit.
Bohužel mě taky docela sejří to, že data z mppt se mi nepodařilo nijak efektivně vytáhnout, bodlo by to. Kupoval sem MPPT na základě dorbých referencí, ale fakt mě nenapadlo, že si to spolu nebude povídat ... navíc uzavřeným protokolem, do kterého se mi nepodařilo efektivně dostat, abych z něj mohl tahat data a postavit na tom nějakou rozumnou logiku a monitoring.

Tzn. provozuji to v rezimu, kdy menic jede z baterii a v pripade odběru vyšším než 4kw se přepne na DS. Zároveň v případě poklesu napětí baterií pod 51.3V (Winston LifeYpo) se přepne na DS (dlouhodobě změřená hodnota cca 80% vybití). Následně zpět na baterie přepíná nad 53.3V. Takto je to funkční, avšak né zdaleka ideální. Jelikož nedokáže měnic pracovat nativně s SoC, stačí k večeru zapnout více spotřebičů a jde dolů napětí na bateriích, přestože SoC je třeba 50%. Přepne na DS a už se nepřepne zpět pokud dostatečně nesvítí sluníčko.

Obecně by to chtělo i funkci power assist moci obrátit. Tzn. nikoliv přicucávání z baterií, ale přicucávání z DS.

Ty nové funkce trpí "vadou" v tom, že dodávají přebytky do sítě, což je u nás nepoužitelné. Možná se to nějak dá obejít, ale nepřišel sem na to jak. Krom toho, že mám starou verzi, tak ani tak bych s tím nechtěl pokusovat, dokud to jednoznačně nepochopím, že je to fakt OK.

Přebytky řeším detekcí napětí (když je napětí 56,7 po doby x minut, je nabito na 100%), následně kontroluji odběr (proudové čidlo). Je-li pod 1,5kw, spouštím aditivní odběr 2kw odbočky (topení). V případě zvýšení odběru, vypínám odbočku na 10minut. Tohle vše dokud je Soc nad 80% (informace o SoC spínáním relé z battery monitoru). Není to rozhodně ideální, ale překvapivě to celkem funguje. Prapůvodně (v době pokusování) sem neměl detekci proudu, nýbrž monitoringem AC2 výstupu (ten je napájen, jen v době kdy jede z DS). To ale zbytečně drtí relé uvnitř, neb dochází k vypnutí spotřeby přebytků až po přepnutí na DS, tak to cvaká tam a zpět, což mu určitě nedělá dobře z dlouhodobého hlediska.

Osobně bych uvítal, kdyby se victron zamyslel nad tou variantou, že nelze dodávat do DS a hodil k tomu nějaké ready to go řešení ...

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

PříspěvekNapsal: stř kvě 14, 2014 4:47 pm
od RRR
alp píše:Obecně by to chtělo i funkci power assist moci obrátit. Tzn. nikoliv přicucávání z baterií, ale přicucávání z DS.


Tato funkce je dostupná od nového firmware 205 a jmenuje se gridassist.

Ty nové funkce trpí "vadou" v tom, že dodávají přebytky do sítě, což je u nás nepoužitelné. Možná se to nějak dá obejít, ale nepřišel sem na to jak. Krom toho, že mám starou verzi, tak ani tak bych s tím nechtěl pokusovat, dokud to jednoznačně nepochopím, že je to fakt OK.


To máte vyzkoušené? Já jsem žil v tom, že je to možné pouze u systému s AC-vazbou (HUB-2 nebo HUB-3), ale u MPPT? Proč by MultiPlus vybíjel baterie do veřejné sítě? To se mi nezdá.
Právě tato vlastnost je velkou novinkou až od firmware 300 a výše. Ale musíte mít zároveň nový mikroprocesor 26xx300 a to asi nemáte, nebo ano? Dále "VE.Bus to VE.Can rozhraní" ASS030520105 je třeba připojit mezi Multi a MPPT 150/70, právě pro to, aby spolu mohli komunikovat a MultiPlus věděl že na MPPT je přebytek energie, který může dodávat zpět do sítě.Říká se tomu zapojení HUB-1 odkaz je v mém předešlém příspěvku - pokud nemáte zelený bonus, u nás opravdu k ničemu.

Osobně bych uvítal, kdyby se victron zamyslel nad tou variantou, že nelze dodávat do DS a hodil k tomu nějaké ready to go řešení ...


Podle komentářů na blogu Victron se na tom již pracuje. Ten poslední myslím říkal, že řešení by mohlo být v rozmezí 4-10 týdnů. Tak snad se podaří ;)

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

PříspěvekNapsal: stř kvě 14, 2014 5:39 pm
od alp
ad gridassist, super, zkusim nastudovat, diky za tip.
ad nove funkce - nemam to vyzkousene zejmena z duvodu stareho procesoru. Takze tahle cast byla z "teoreticke roviny studia". Samozrejmně měl jsem na mysli prave hub1 a hub2 zapojení a bez mppt, coz sem vlastně nezmínil.
ad posledni bod, taky sem to tam zaznamenal, ale preci jen, neni cas to porad sledovat, ale drzim jim palce ... pouzivam victrona v praci v nekolika desitkach instalaci v rezimu ups (bez solaru) a jsou mi vice nez sympaticti ... proste bezproblemove instalace a toho si v dnesni dobe hodne cenim ...

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

PříspěvekNapsal: čtv bře 12, 2015 8:46 pm
od brin
Zdravím, nějaké nové info? Už fungují všechny nové funkce? Celkem by mě to zajímalo, protože teď jsem na německém ebayi úspěšně koupil celkem výhodně nový Multiplus 24V 3000VA za velmi rozumnou cenu.

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

PříspěvekNapsal: pát bře 13, 2015 5:51 pm
od RRR
No tak záleží jakou máte verzi procesoru a softwaru, a které funkce Vás zajímají. Poslední verze je 26XX306, kde došlo k významné redukci chodu ventilátoru a tím i celkové hlučnosti. Rozhodující je také v jakém zapojení měnič bude (HUB 1, HUB 2, nebo HUB 3). Zabránění zpětné dodávky do sítě je potřebné u zapojení HUB 2 a řeší to asistent HUB 2v3 (pouze pro nové procesory) a nebo jednoduché nastavení na záložce Virtual switch (starší procesory). Pokud má měnič starší procesor a požadujete nové funkce, tak Victron má program pro výměnu celých desek vč. procesorů. Cena záleží na typu a stáří měniče. Jinak Victron momentálně soustředí vývoj na CCGX a přidávání všemožných funkcí pro komunikaci s měniči a sledování stavu přes VRM portál https://vrm.victronenergy.com/. Mimochodem přikoupením této hračky získáte MODBUS TCP komunikaci pro sledování a ovládání měničů přes PLC. Pokud si rozumíte s Linuxem, tak Victron nabízí software CCGX také jako open source. Nějaké info např. zde http://www.victronenergy.com/live/open_source:ccgx:installing_ccgx_func_on_raspberry_pi

Sám Victron s nadsázkou tvrdí, že možnosti CCGX jsou "nekonečné" :)

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

PříspěvekNapsal: pát bře 13, 2015 5:57 pm
od brin
No přiznám se, že s Linuxem nejsem zrovna kamarád, ale asi bych to nějak zvládl. Nicméně programátor ze mě asi nikdy nebude... Ale mrknu na to a moc díky za info, tajně doufám v nový procesor :-)

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

PříspěvekNapsal: pát bře 13, 2015 6:28 pm
od RRR
Pokud nebude nový procesor:
Nechci vzbuzovat plané naděje, ale u posledních starších procesorů (do určitého data) byla tato výměna dokonce zdarma. Doporučuji Vám co nejdříve kontaktovat Neosolar s dotazem na tento program a až na základě jejich nabídky se rozhodnout zda nové funkce opravdu potřebujete. Ať něco případně nepromeškáte. Výměnu určitě zvládnete sám, pouze stará deska se musí vrátit. Já si tu řídící desku musel platit (měnič z roku 2010), byla to asi desetina ceny nového měniče, ale nelituji. Konečně vše funguje přesně jak potřebuji a neustále se přidávají další funkce a asistenti.

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

PříspěvekNapsal: pát bře 13, 2015 6:35 pm
od brin
No uvidíme, zkusím. Já osobně doufám, že už to bude s novým procesorem, přece jen je už ve výrobě půl roku... Doufám, že to vyjde. Ve mě to vzbuzuje naději, že to bude fungovat ve stylu standardní ostrovní hybridní elektrárny na část domu (v podstatě počítač a dalších pár verků) a v případě přebytků bude pouštět přibližně 250 W mrtvé spotřeby do sítě domu jako ongrid měnič. Ale to ještě musím ověřit, aby náhodou neprošlo něco ven. Úplně nejlepší by bylo měřit za elektroměřem okamžitou spotřebu a Victron aby dokázal korigovat případně svůj přísun energie do sítě pomocí této hodnoty. To by bylo naprosto boží...

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

PříspěvekNapsal: pát bře 13, 2015 7:34 pm
od RRR
To právě záleží na tom zapojení.

Buď máte HUB 1 tzv. DC vazbu - MPPT řídí nabíjení baterií a MultiPlus z nich spotřebovává pouze to co aktuálně potřebujete a v případě přetížení přidá energii ze vstupu AC in.

Nebo máte HUB 2 tzv. AC vazbu - OnGrid FVE měniče připojené na výstup AC out, které perou maximum výkonu zpět do MultiPlus, jakoby to dělaly do DS pokud by MP nebyl (pozor, nesmí být překročen výkon MP) Takto to probíhá až do úplného nabití akumulátorů, které řídí MP tím, že následně zvedne výstupní frekvenci a tím plynule omezí výkon OnGrid FVE střídačů, (pokud mají normu ARN 4105), nebo prostě vypnou na špatnou frekvenci sítě, (pokud ji nemají).

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

PříspěvekNapsal: stř říj 07, 2015 7:43 pm
od kortas
Nějak nemůžu dohledat v dokumentaci k Victronu, jak připojím výstup z BMS. Předpokládám, že tam musí být nějaká taková možnost? nějaký logický vstup?

tj. například baterie plná - přestaň nabíjet nebo baterie prázdná - vypni střídač...

Konkrétně bych chtěl použít 24V Multiplus 3000VA...

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

PříspěvekNapsal: stř říj 07, 2015 8:26 pm
od alp
Pokud vím, tak jen přes sběrnici Ve.Bus. Např toto zařízení: http://www.victronenergy.cz/accessories/ve-bus-bms

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

PříspěvekNapsal: stř říj 07, 2015 8:37 pm
od kortas
hmmm to je zajímavá věcička...Ale zase další věc, která něco stojí a pokud má jenom zapínat / vypínat měnič...

Ještě jsem našel zřejmě novější manuál s názvem "Manual-MultiPlus-3k-230V-16A--50A-new-connection-board-EN-NL-FR-DE-ES-SE" a tam je již zmínka o vstupech AUX 1, AUX 2. Victrona mám objednaného, tak jsem teda zvědav, jestli tam tato možnost bude a taky doufám, že tam bude nějaká možnost nastavení v softwaru.

Jinak jsme usoudili, že by šlo měnič asi ovládat i pomocí konektoru "H" (viz manuál na konci), konkrétně případy:

vybitá baterie:
Zkratujte pravou a střední svorku přepínače pro přepnutí na volbu „charger only“ - tj. pouze nabíječka, nebrat šťávu z baterie

Zkratujte levou a střední svorku přepínače pro zapnutí „on“ - toto by s trochou štěstí mohlo fungovat i pro vypnutí nabíječky...

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

PříspěvekNapsal: úte říj 27, 2015 11:50 am
od tomas
Potřebuji nastavit měnič Victron tak, aby při napětí 51V vypnul a při napětí 53V zapnul. Jenže mi to nechce dovolit nastavit, potřebuje mít mezi těmito napětími minimální rozsah 4V, ale já chci mít jen 2V. Nenarazil někdo na tento problém? Aktualizace firmware to neřeší?

Re: Měnič Victron Multiplus 48V , 4500W , zkušenosti z provo

PříspěvekNapsal: úte říj 27, 2015 5:46 pm
od FRSO
tomas píše:Potřebuji nastavit měnič Victron tak, aby při napětí 51V vypnul a při napětí 53V zapnul. Jenže mi to nechce dovolit nastavit, potřebuje mít mezi těmito napětími minimální rozsah 4V, ale já chci mít jen 2V. Nenarazil někdo na tento problém? Aktualizace firmware to neřeší?


Ahoj tomas: je to tak jak píšes min rozdíl jsou ty 4 volty, jedině dotaz na prodejce, nebo pak dát k tomu BMV-700 a tam si nastavíš pak co potřebuješ, napětí i %, popř, oboje dvoje parametry co bude spíš.