Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv kvě 06, 2021 5:18 am


Victron energy Phoenix Inverter Compact 24/1200

Měniče Victron
Další

Victron energy Phoenix Inverter Compact 24/1200

Příspěvekod 007ToMMaS » pát říj 25, 2013 8:46 pm

Ahojte, dnes som bol zapájať jednému pánovi taký menší ostrovný systém. Tri panely 230W a regulátor epsolar 3215 a menič Phoenix Inverter Compact 24/1200. Chcel by som sa spýtať či by ste mi nevedeli poradiť ako nastaviť na tom meniči aby sa vypol pri nejak 23,5V. Nechcem ho viacej vybíjať batérie lebo sú to olovené banner energy 180Ah. V meniči sú nejaké DIP prepínače. Ale z návodu som sa dočítal iba ako nastaviť frekvenciu a že to mám uložiť prepnutím DIP 8 do polohy ON a potom do OFF. Dá sa pripojiť to aj pomocou RS232 len zas k tomu treba určite nejaký špeci profi kábel :roll: Vedeli by ste mi poradiť ak sa to dá nastaviť pomocou tých DIP-ov? Ďakujem moc.
007ToMMaS
 
Příspěvky: 919
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: Victron energy Phoenix Inverter Compact 24/1200

Příspěvekod goodbie » pát říj 25, 2013 8:53 pm

s nastavením nepomůžu,ale jestli se můžu zeptat co bude měnič napájet??23,5V se mi zdá docela brzo aby měnič pořád nevypínal při mírně větší tátěži.
goodbie
 
Příspěvky: 1346
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: Victron energy Phoenix Inverter Compact 24/1200

Příspěvekod 007ToMMaS » pát říj 25, 2013 9:04 pm

Napájať bude iba osvetlenie čo sú asi 4 žiarovky. Sám som doteraz nepochopil načo taký menič na taký malý systém. :roll: A to budú úsporné a predpokladám nejaké základné veci. Nabíjačka možno (aj to pochybujem)rýchlo varná kanvica také základné veci čo sa budú používať na chatke. Myslím že žiadný extrém. Možno by som šiel na 23 ale menej určite nie. Z jedného dôvodu aby tie baterky vydržali čo najviac. A cez zimu aby neboli moc vybité počas prevádzky. Sú umiestnene v pivnici kde cez zimu nebude moc teplo a nechcem aby ich trápili :| Samozrejme že by som tam dal aj desulfátor od mateja ale bohužiaľ to neni môj systém a ľudia sú taký ako sú a šetria každý groš a človek im to proste nevysvetlí.
007ToMMaS
 
Příspěvky: 919
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: Victron energy Phoenix Inverter Compact 24/1200

Příspěvekod goodbie » pát říj 25, 2013 9:11 pm

ono těch 1200W zase není nějak moc,některé přístroje mají velký nárazový proud při rozběhu tak to určitě nebude na škodu.jestli jsou to normální startovací autobaterie tak jestli se dožijou tří let v provozu tak to bude dost.ve sklepě s konstantí teplotou kde nebude mrznout to bude bez problémů.
goodbie
 
Příspěvky: 1346
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: Victron energy Phoenix Inverter Compact 24/1200

Příspěvekod gupa » pát říj 25, 2013 9:12 pm

Myslím, že bez převodníku ze sériového485 Victron MK 2.2b na USB stím nepůjde hnout. Je to jen měnič nebo i s nabíječem? Jestli ano, dokázal bych poradit jak nastavit. Ale jen přes DIP to nepůjde. Na rychlovarku (2kW) bych zapomněl, po 30sekundách spadne.
Jestli Vám pomáhají informace z mypower.cz jako mně podpořte ho třeba dobrovolnou rychlou QR platbou. Pro 50,-, 200,-, 500,- a 1000,- podporu stačí kliknout na částku. Já za poslední rok 1x 200,-, 1x 50,-
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1737
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Victron energy Phoenix Inverter Compact 24/1200

Příspěvekod 007ToMMaS » pát říj 25, 2013 9:18 pm

Dúfam mrznúť tam nebude. Ak hej to by bol problém. Preto som majiteľovi povedal nech pre batérie urobí poriadne vyhriatu búdku kľudne aj z 10cm polystyrénu. Povedal som čím bude hrubší tým lepšie. Gupa: Je to iba čisto menič. Rychrovarné sú aj slabšie aj okolo takých 900W. Ak neprídem na to ako nastaviť tak buď to budú musieť riešiť s dodávateľom tovaru alebo si to proste sami kontrolovať. Prípadne nejaký alarm by sa aspom nedal nastaviť? Lebo relé to nejaké má že by im zasvietila kontrolka aby to vypli v prípade núdze.

Edit: prípadne použiť výkonové relé a to zapínať a vypínať pomocou záťaže na regulátore. Ale ktovie ako by znášal menič odpájanie a pripájanie :roll:
007ToMMaS
 
Příspěvky: 919
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: Victron energy Phoenix Inverter Compact 24/1200

Příspěvekod goodbie » pát říj 25, 2013 9:23 pm

to napěťové relé když nepujde nastavit měnič může místo kontrolky rovnou ten měnič vypnut né jestli má tedy vypínač nebo dálkové ovládání.???
Naposledy upravil goodbie dne pát říj 25, 2013 9:24 pm, celkově upraveno 1
goodbie
 
Příspěvky: 1346
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: Victron energy Phoenix Inverter Compact 24/1200

Příspěvekod vata » pát říj 25, 2013 9:24 pm

Zdravím, já ty dokumentace študovala horem dolem, než jsem do toho šla, a přišla jsem na to, že skrz dipy to zkrátka nenastavíte. Ani synchronizaci více měničů, ani prealarm na výstupní relé měniče. Ten jejich RS232 káblík je pěkně předražený, jsem přesvědčená, že by jej ale někdo šikovný dokázal zbastlit.
Já tenhle měnič odpojuju vzdáleně podle soc baterie - viz. viewtopic.php?f=39&t=1386&p=20862&hilit=victron+dip&sid=f20f9777bfcf1a7d8b99799b2bb4f398#p20862 a funguje to spolehlivě. Takže, pokud se Vám nechce do toho séeriového kablíku, můžete jim pomoci třeba napěťovým a časovým relé.

edit: mimochodem, v těch typech mají u Victronů celkem hokej, spolehlivě mám Compact, sice 12/1600, ale je to tatáž řada. Z nějakého důvodu mají konektory uvnitř popisky ukazující na sérii Multiplus (s dobíječem) a podobně ani funkce toho dipu 2 (remote) není popsaná v manuálu pro Compact ale pro Multiplus...
Naposledy upravil vata dne pát říj 25, 2013 9:33 pm, celkově upraveno 1
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1408
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am

Re: Victron energy Phoenix Inverter Compact 24/1200

Příspěvekod 007ToMMaS » pát říj 25, 2013 9:30 pm

Ja sa pýtam hlavne zo zvedavosti lebo ma to zaujíma. Ale samozrejme by som to rád aj nastavil. Len počkám na dodavateľa či s tým vie čosi spraviť keďže aj oni to montujú tak či by to nenastavili. Ak nebudú ochotný budem to musieť nejako vyšpekulovať. Ale investovať do toho už moc nejde lebo je obmedzený cenový limit a ten bude už vyčerpaný.
007ToMMaS
 
Příspěvky: 919
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: Victron energy Phoenix Inverter Compact 24/1200

Příspěvekod vata » pát říj 25, 2013 9:39 pm

Tož si vyrobte ten káblík, SW je free. Třeba se Vám ten káblík ještě bude hodit. Pokud by Vám to i dodavatel nějak nastavil, nemáte šanci to ověřit, a taky myslím, že napětí příliš nahoře způsobí, že ten měnič bude odpadávat při špičkách, kór na studeném olovu a nebudete to mít jak přeštelovat.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1408
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am

Re: Victron energy Phoenix Inverter Compact 24/1200

Příspěvekod goodbie » pát říj 25, 2013 9:45 pm

[quote="vata"]Tož si vyrobte ten káblík, SW je free. a převodník jen kabel asi nepomůže.ale nebude to asi nemožné.chce to zkusit.
goodbie
 
Příspěvky: 1346
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: Victron energy Phoenix Inverter Compact 24/1200

Příspěvekod PavelR » pát říj 25, 2013 9:55 pm

Jsem se zbezne dival na ten victron a podle vseho by to melo komunikovat po rs 485. Hotovy prevodniky kolem 1200,-
Jinak google rs 485 to usb ci rs 232 a vyjede spousta schemat. napr
http://www.altelectronics.co.uk/project ... convertor/ tady soucastky tak za cca 300,- to by za zkousku stalo.
PavelR
 
Příspěvky: 2601
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Victron energy Phoenix Inverter Compact 24/1200

Příspěvekod gupa » pát říj 25, 2013 9:57 pm

To není o káblíku, to je rovně zapojený RJ45 např. pro ethernet 1Gb, ale převodník na průmyslovou sériovou linku včetně kompaktibility k Victron komunikačnímu protokolu, napětí a napájení převodníku (průmyslové mají externí z měniče), shodnost s ovládacím SW, to mi zaty problémy jak je neřešit včetně nějakého cizího času nebo cizího cestovného kdyžby to někdo měl nastavovat, to mi třeba za těch 1700,- za převodník stálo.
Jestli Vám pomáhají informace z mypower.cz jako mně podpořte ho třeba dobrovolnou rychlou QR platbou. Pro 50,-, 200,-, 500,- a 1000,- podporu stačí kliknout na částku. Já za poslední rok 1x 200,-, 1x 50,-
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1737
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Victron energy Phoenix Inverter Compact 24/1200

Příspěvekod goodbie » pát říj 25, 2013 10:02 pm

kamarád se třeba do mého xantrexu nedostal má to nějakej šifrovanej námořní protokol a komunikuje po rs 485 a jejich kabel stojí 16000kč
goodbie
 
Příspěvky: 1346
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: Victron energy Phoenix Inverter Compact 24/1200

Příspěvekod 007ToMMaS » pát říj 25, 2013 10:21 pm

USB prevodník na RS232 mám. Prípadne neni problém zapojiť aj RS232 priamo do PC. Ale ako to zapojiť? Napr meanwell má priamo v .pdf ako ho zapojiť. Tak myslím že s týmto to nebude také jednoduché. A ak to človek blbo zapojí tak sa môže stať že odíde celé riadenie meniča. Čo ja riskovať rozhodne nechcem.
007ToMMaS
 
Příspěvky: 919
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm

Re: Victron energy Phoenix Inverter Compact 24/1200

Příspěvekod gupa » pát říj 25, 2013 10:27 pm

Mám např. fr. měnič k motoru na 400V z Control Technique, musel jsem si k řízení koupit jejich převodník 485 který je otestovaný vč napětí napájení. Jinak to vyžaduje znalost komunikačního protokolu a vhodného HW, což u ControlT např uveřejnilo ke svému měniči ke stažení volně, ale Victron protokol kterými komunikují měniče mezi sebou a s převodníkem nebo monitorovací krabičky má nezveřejněný. Začínají používat jakýsi otevřenější protokol ale ten je použit podle toho co jsem zjistil až za branou která disponuje už vlastní IP a dalším převodem na síť.

Stačí u Xantrexu aby měli nějaké jiné mezery na které převodník nereaguje kvůli chybějícímu generátoru nějakých bitů a přijímač na HUB lince takovou zprávu ignoruje. Je to jako když se posílal kdysi telegram a místo "stop" je něco jiného. O Šifrování asi nepůjde, tolik vymakaný to asi nebude. Spíš jen o nějaký klíč ve formě nějakých zaslaných bitů které nejsou standardem a jsou HW speciální.
Jestli Vám pomáhají informace z mypower.cz jako mně podpořte ho třeba dobrovolnou rychlou QR platbou. Pro 50,-, 200,-, 500,- a 1000,- podporu stačí kliknout na částku. Já za poslední rok 1x 200,-, 1x 50,-
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1737
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Victron energy Phoenix Inverter Compact 24/1200

Příspěvekod goodbie » pát říj 25, 2013 10:29 pm

007ToMMaS píše:USB prevodník na RS232 mám. Prípadne neni problém zapojiť aj RS232 priamo do PC. Ale ako to zapojiť? Napr meanwell má priamo v .pdf ako ho zapojiť. Tak myslím že s týmto to nebude také jednoduché. A ak to človek blbo zapojí tak sa môže stať že odíde celé riadenie meniča. Čo ja riskovať rozhodne nechcem.

no počkat jsetli jsem to pochpil dobře je tam sice zásuvka rs232 ale komunikace běží na rs485 nebo se pletu???
goodbie
 
Příspěvky: 1346
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: Victron energy Phoenix Inverter Compact 24/1200

Příspěvekod goodbie » pát říj 25, 2013 10:30 pm

Stačí u Xantrexu aby měli nějaké jiné mezery na které převodník nereaguje kvůli chybějícímu generátoru nějakých bitů a přijímač na HUB lince takovou zprávu ignoruje. Je to jako když se posílal kdysi telegram a místo "stop" je něco jiného. O Šifrování asi nepůjde, tolik vymakaný to asi nebude. Spíš jen o nějaký klíč ve formě nějakých zaslaných bitů které nejsou standardem a jsou HW speciální.[/quote] no přesně tak nějak to xantrex ošetřil aby to nebylo tak jednoduchý.
goodbie
 
Příspěvky: 1346
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:

Re: Victron energy Phoenix Inverter Compact 24/1200

Příspěvekod gupa » pát říj 25, 2013 10:37 pm

goodbie píše:
007ToMMaS píše:USB prevodník na RS232 mám. Prípadne neni problém zapojiť aj RS232 priamo do PC. Ale ako to zapojiť? Napr meanwell má priamo v .pdf ako ho zapojiť. Tak myslím že s týmto to nebude také jednoduché. A ak to človek blbo zapojí tak sa môže stať že odíde celé riadenie meniča. Čo ja riskovať rozhodne nechcem.

no počkat jsetli jsem to pochpil dobře je tam sice zásuvka rs232 ale komunikace běží na rs485 nebo se pletu???


Victron používá HUB, takže má zpravidla 2xRJ45 female pro připojení ke komunikaci po lince rs485.
Jestli Vám pomáhají informace z mypower.cz jako mně podpořte ho třeba dobrovolnou rychlou QR platbou. Pro 50,-, 200,-, 500,- a 1000,- podporu stačí kliknout na částku. Já za poslední rok 1x 200,-, 1x 50,-
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1737
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Victron energy Phoenix Inverter Compact 24/1200

Příspěvekod RRR » sob říj 26, 2013 7:43 am

goodbie píše:
vata píše:Tož si vyrobte ten káblík, SW je free. a převodník jen kabel asi nepomůže.ale nebude to asi nemožné.chce to zkusit.


Pokud to chce někdo zkusit můžu Vám večer nafotit vnitřek MK2 USB, možná to opravdu půjde nahradit, např. komunikační kabel k BMV 600 (BMV Data Link RS232), který stojí 60 EUR jsem si zařídil za cca 200 Kč. :eek2:
Uživatelský avatar
RRR
 
Příspěvky: 193
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm

Další

Zpět na Victron

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'