Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv kvě 06, 2021 4:05 am


Victron Energy MultiPlus AC vazba

Měniče Victron
Další

Victron Energy MultiPlus AC vazba

Příspěvekod tomas » úte dub 16, 2013 7:55 am

Když Phoenix MultiPlus (nebo Quattro) zapojím dle přiloženého obrázku a zakážu dodávku do distribuční sítě, tak energie z FVE proudí do spotřebičů a přebytek do akumulátorů.
Co se děje v momentě když jsou akumulátory plně nabité a výroba ve FVE je vyšší než je spotřeba ve spotřebičích?
MultiPlus zvýší frekvenci v síti a tím sníží plynule výkon v BlueSolar Grid inverter (podobně jako to mají ostrovní systémy od SMA)? Nebo MultiPlus úplně shodí inverter a ten přestane vyrábět?
Komunikace mezi výrobky Victron Energy probíhá (nebo neprobíhá?) přes frekvenci v síti (jako u SMA) nebo je mezi MultiPlus a BlueSolar Grid inverter nějaké komunikační spojení?
Lze přebytečný výkon (v případě nabitých akumulátorů) řízeně a plynule odvádět například do topných těles? SMA na to má Smart Load 6000 http://www.sma-czech.com/cs/servis/soubory-ke-stazeni/dl/3/SL6000/13/-1.html existuje nějaké podobné řešení i u Victron Energy?

Pokud má MultiPlus nabíjecí proud 110A a napětí 48V = 110*48=5,28kW, potom nesmí mít BlueSolar Grid inverter při odpojených spotřebičích větší výkon než 5,28kW? Manuál strana 6:
http://www.victronenergy.cz/upload/documents/Manual%20-%20BlueSolar%20Grid%20Inverter%201500-5000W%20-%20Rev%2002%20-%20%20EN%20FR%20DE%20ES%20IT%20SE.pdf
Potom tedy vůbec ve Victron Energy neuvažují o tom, že by se akumulátory mohly někdy plně nabít, nebo je nutné v tomto zapojení akumulátory vždy předimenzovat tak, aby se nestalo že budou nabité? Nebo je v tomto zapojení nutné povolit dodávku energie do sítě?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil tomas dne sob kvě 25, 2013 2:22 pm, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2155
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Victron Energy MultiPlus

Příspěvekod RRR » úte dub 16, 2013 5:03 pm

tomas píše:Když Phoenix MultiPlus (nebo Quattro) zapojím dle přiloženého obrázku a zakážu dodávku do distribuční sítě, tak energie z FVE proudí do spotřebičů a přebytek do akumulátorů.

Co tím myslíte, zakážu dodávku? na obrázku je MultiPlus zapojen jako záloha veřejné sítě při jejím výpadku.

Co se děje v momentě když jsou akumulátory plně nabité a výroba ve FVE je vyšší než je spotřeba ve spotřebičích? MultiPlus zvýší frekvenci v síti a tím sníží plynule výkon v BlueSolar Grid inverter (podobně jako to mají ostrovní systémy od SMA)? Nebo MultiPlus úplně shodí inverter a ten přestane vyrábět?

Ve virtual switch lze nastavit změnu výstupní frekvence dle Vašeho požadavku např. při dosažení určitého napětí na baterii a při poklesu pod určité napětí zase návrat do normálu.

Komunikace mezi výrobky Victron Energy probíhá (nebo neprobíhá?) přes frekvenci v síti (jako u SMA) nebo je mezi MultiPlus a BlueSolar Grid inverter nějaké komunikační spojení?

Nevím, nemám BlueSolar.

Lze přebytečný výkon (v případě nabitých akumulátorů) řízeně a plynule odvádět například do topných těles? SMA na to má Smart Load 6000 http://www.sma-czech.com/cs/servis/soubory-ke-stazeni/dl/3/SL6000/13/-1.html existuje nějaké podobné řešení i u Victron Energy?

Nevím o něm, ale myslím že existuje mnohem levnější řešení plynulé regulace přebytků. Např bojler řízený přes PWM regulátor.

Pokud má MultiPlus nabíjecí proud 110A a napětí 48V = 110*48=5,28kW, potom nesmí mít BlueSolar Grid inverter při odpojených spotřebičích větší výkon než 5,28kW? Manuál strana 6:
http://www.victronenergy.cz/upload/documents/Manual%20-%20BlueSolar%20Grid%20Inverter%201500-5000W%20-%20Rev%2002%20-%20%20EN%20FR%20DE%20ES%20IT%20SE.pdf

Na straně 6 nic takového nevidím, pokud bude výroba větší než spotřeba začne narůstat napětí v okruhu, to pak spolehlivě zafunguje ochrana v on-grid střídači.

Potom tedy vůbec ve Victron Energy neuvažují o tom, že by se akumulátory mohly někdy plně nabít, nebo je nutné v tomto zapojení akumulátory vždy předimenzovat tak, aby se nestalo že budou nabité? Nebo je v tomto zapojení nutné povolit dodávku energie do sítě?

Pokud bude připojená veřejná sít na AC in přepne se MultiPlus do režimu nabíječ, v takovém případě se bude snažit za každou cenu udržet síť na AC out v chodu a pokud budou baterie nabité začne přebytky dodávat do sítě. Já bych šel cestou řízení plynulé zátěže podle napětí na bateriích a zapojení bych řešil například tímto způsobem: http://www.victronenergy.cz/upload/docu ... urbine.pdf, na obrázku je i vidět nastavení virtual switch.
Uživatelský avatar
RRR
 
Příspěvky: 193
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm

Re: Victron Energy MultiPlus

Příspěvekod gupa » úte dub 16, 2013 6:39 pm

Já bych si přečetl nebo alespoň prohlédl dokumenty okolo Bluesolar Victronu. Potom bych si promítl to, co vlastně chci a potom bych hledal možnou konfiguraci. Nevím co přesně se má řešit. Jde to napsat tomas jednoduše? Ale až potom, co bych si prostudoval ty dokumenty: Datasheet, tak také Brochure a Installation and user manual.

http://www.victronenergy.cz/solar/blues ... -inverter/
Naposledy upravil gupa dne úte dub 16, 2013 6:43 pm, celkově upraveno 1
Jestli Vám pomáhají informace z mypower.cz jako mně podpořte ho třeba dobrovolnou rychlou QR platbou. Pro 50,-, 200,-, 500,- a 1000,- podporu stačí kliknout na částku. Já za poslední rok 1x 200,-, 1x 50,-
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1737
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Victron Energy MultiPlus

Příspěvekod tomas » úte dub 16, 2013 6:42 pm

Moc děkuji za odpovědi. Manuál tyto důležité děje vůbec nepopisuje, nebo špatně hledám :( .
RRR píše:
tomas píše:Když Phoenix MultiPlus (nebo Quattro) zapojím dle přiloženého obrázku a zakážu dodávku do distribuční sítě, tak energie z FVE proudí do spotřebičů a přebytek do akumulátorů.

Co tím myslíte, zakážu dodávku? na obrázku je MultiPlus zapojen jako záloha veřejné sítě při jejím výpadku.

Takže v tomto zapojení není možné zakázat dodávku do sítě? Co se potom stane v případě že distribuční síť vypadne a výroba ve FVE bude vyšší než spotřeba? Nechce se mi věřit tomu, že MultiPlus začne v tomto zapojení propouštět přebytečný výkon do vypnuté distribuční sítě.
Prostě nechci a nemůžu dodávat energii do distribuční sítě, chci aby distribuční síť fungovala v tomto zapojení jako záloha a ne aby zálohu dělal MultiPlus. Primárně chci odebírat výkon z FVE a MultiPlusu.

RRR píše:
tomas píše:Co se děje v momentě když jsou akumulátory plně nabité a výroba ve FVE je vyšší než je spotřeba ve spotřebičích? MultiPlus zvýší frekvenci v síti a tím sníží plynule výkon v BlueSolar Grid inverter (podobně jako to mají ostrovní systémy od SMA)? Nebo MultiPlus úplně shodí inverter a ten přestane vyrábět?

Ve virtual switch lze nastavit změnu výstupní frekvence dle Vašeho požadavku např. při dosažení určitého napětí na baterii a při poklesu pod určité napětí zase návrat do normálu.

Takže regulace je skoková a ne plynulá? MultiPlus zvýší frekvenci a tím aktivuje ochranu v BlueSolar Grid inverter a ten se odpojí a ostrovní síť pojede z baterií i když svítí slunce, to mi nepřejde moc výhodné. Potom odpojením BlueSolar Grid inverter klesne výkon a MultiPlus zase sníží frekvenci a BlueSolar Grid inverter se znovu přípojí, výkon naroste a tak pořád dokola? Nejde to tedy plynule jako u SMA?

RRR píše:
tomas píše:Komunikace mezi výrobky Victron Energy probíhá (nebo neprobíhá?) přes frekvenci v síti (jako u SMA) nebo je mezi MultiPlus a BlueSolar Grid inverter nějaké komunikační spojení?

Nevím, nemám BlueSolar.

tomas píše:Lze přebytečný výkon (v případě nabitých akumulátorů) řízeně a plynule odvádět například do topných těles? SMA na to má Smart Load 6000 http://www.sma-czech.com/cs/servis/soubory-ke-stazeni/dl/3/SL6000/13/-1.html existuje nějaké podobné řešení i u Victron Energy?

Nevím o něm, ale myslím že existuje mnohem levnější řešení plynulé regulace přebytků. Např bojler řízený přes PWM regulátor.

regulace PWM je mi jasná, ale potřebuji někde brát informaci o velikosti přebytečného výkonu, například signál 1V až 10V potom 1V - 0%PWM, 10V - 100%PWM, lze dostat z MultiPlusu tento signál? Pokud MultiPlus zvýší frekvenci a shodí výrobu ve FVE dříve než dostanu informaci o přebytečném výkonu, tak už vlastně žádný přebytečný výkon nebude.

RRR píše:
tomas píše:Pokud má MultiPlus nabíjecí proud 110A a napětí 48V = 110*48=5,28kW, potom nesmí mít BlueSolar Grid inverter při odpojených spotřebičích větší výkon než 5,28kW? Manuál strana 6:
http://www.victronenergy.cz/upload/documents/Manual%20-%20BlueSolar%20Grid%20Inverter%201500-5000W%20-%20Rev%2002%20-%20%20EN%20FR%20DE%20ES%20IT%20SE.pdf

Na straně 6 nic takového nevidím, pokud bude výroba větší než spotřeba začne narůstat napětí v okruhu, to pak spolehlivě zafunguje ochrana v on-grid střídači.

Na straně 6 (omlouvám se, dle čísel napsaných na stranách je to 4. strana) je toto: "When connected to a Victron MultiPlus or Quattro, please keep in mind that the Multi or
Quattro cannot charge batteries at a higher rate than its nameplate charge current.
A Multi 48/3000/35, for example can charge at max. 35A, which translates to a max. charge
power of 48 x 35 = 1680 W"
Mým cílem není zvyšovat napětí do aktivace ochrany ale to, aby MultiPlus udržel v chodu síť dle zapojení a rozumně ji reguloval. Aktivace ochran je poruchový stav, nechtěl bych aby to fungovalo v tomto režimu.

RRR píše:
tomas píše:Potom tedy vůbec ve Victron Energy neuvažují o tom, že by se akumulátory mohly někdy plně nabít, nebo je nutné v tomto zapojení akumulátory vždy předimenzovat tak, aby se nestalo že budou nabité? Nebo je v tomto zapojení nutné povolit dodávku energie do sítě?

Pokud bude připojená veřejná sít na AC in přepne se MultiPlus do režimu nabíječ, v takovém případě se bude snažit za každou cenu udržet síť na AC out v chodu a pokud budou baterie nabité začne přebytky dodávat do sítě. Já bych šel cestou řízení plynulé zátěže podle napětí na bateriích a zapojení bych řešil například tímto způsobem: http://www.victronenergy.cz/upload/docu ... urbine.pdf, na obrázku je i vidět nastavení virtual switch.

Také bych chtěl jít cestou řízení plynulé zátěže, ale na tom obrázku tu zátěž nevidím, to je to "optional shore power"?
Jestli to dobře chápu tak je tam nastaveno že při napětí 29Vdc trvající 25 sekund se má sepnout výstup B (připojit zátěž)?
Po 5minutách se má výstup B vypnout a nabíjet akumulátory zase do 29Vdc 25 sekund, a tak pořád dokola? Tak to se mi v tom to relé ucvaká pokud tam není SSR. A na výstupu B bude muset být větší zátěž než maximální možný přebytek výkonu. Je to tak?
Naposledy upravil tomas dne úte dub 16, 2013 6:59 pm, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2155
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Victron Energy MultiPlus

Příspěvekod luge » úte dub 16, 2013 6:54 pm

tomas píše:Když Phoenix MultiPlus (nebo Quattro) zapojím dle přiloženého obrázku a zakážu dodávku do distribuční sítě, tak energie z FVE proudí do spotřebičů a přebytek do akumulátorů.


Myslel som že Victron MultiPlus sa nevie prifázovať na sieť DS.Keďže je určený hlavne na lode.
luge
 
Příspěvky: 708
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Victron Energy MultiPlus

Příspěvekod tomas » úte dub 16, 2013 7:08 pm

luge píše:
tomas píše:Když Phoenix MultiPlus (nebo Quattro) zapojím dle přiloženého obrázku a zakážu dodávku do distribuční sítě, tak energie z FVE proudí do spotřebičů a přebytek do akumulátorů.


Myslel som že Victron MultiPlus sa nevie prifázovať na sieť DS.Keďže je určený hlavne na lode.


Takže neumí dodávat do distribuční sítě? To je pro mne dobrá zpráva. Kam potom jde přebytečný výkon z FVE? Když je přebytek výkonu tak shodí výrobu ve FVE a jede jen z baterií? - to je pro mne špatná zpráva :( . Nebo umí plynule snižovat výkon tomu BlueSolar Grid invertoru?.
Když není loď v přístavu, baterie nabité, výkon FVE ( i generátoru, větrníku atd..) větší než spotřeba na lodi, tak se děje co v tomto zapojení?
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2155
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Victron Energy MultiPlus

Příspěvekod jhladik » úte dub 16, 2013 11:43 pm

tomas píše:
luge píše:
tomas píše:Když Phoenix MultiPlus (nebo Quattro) zapojím dle přiloženého obrázku a zakážu dodávku do distribuční sítě, tak energie z FVE proudí do spotřebičů a přebytek do akumulátorů.


Myslel som že Victron MultiPlus sa nevie prifázovať na sieť DS.Keďže je určený hlavne na lode.


Takže neumí dodávat do distribuční sítě? To je pro mne dobrá zpráva. Kam potom jde přebytečný výkon z FVE? Když je přebytek výkonu tak shodí výrobu ve FVE a jede jen z baterií? - to je pro mne špatná zpráva :( . Nebo umí plynule snižovat výkon tomu BlueSolar Grid invertoru?.
Když není loď v přístavu, baterie nabité, výkon FVE ( i generátoru, větrníku atd..) větší než spotřeba na lodi, tak se děje co v tomto zapojení?


obávám se, že to dodávku umí (v případě připojení na síť). Při ostrovním provozu to ovšem nehrozí. Vlastnoručně vyzkoušeno. Měřící zařízení = elektroměr ZPA s odečtem přes optické rozhraní. Pro případ "loď na moři" dochází k přebíjení akumulátorů. Což byl další fakt, kterému jsem moc nevěřil (když se mne na baterkách objevilo větší napětí, odzkoušeno), ale nedávno jsem si něco četl o nových funkcích a psali to tam...je třeba ošetřit např. změnou frekvence u síťově vázaného měniče.
jhladik
 
Příspěvky: 99
Registrován: pon čer 27, 2011 5:02 pm

Re: Victron Energy MultiPlus

Příspěvekod gupa » stř dub 17, 2013 8:01 am

tomas:Když je přebytek výkonu tak shodí výrobu ve FVE a jede jen z baterií? - to je pro mne špatná zpráva

Jak je možné tomas od tebe zjistit očem vlastně píšeš? Nějaké virtuální předpoklady místo jasných čísel jsou takové bláboly. Nemáš příkladné zapojení dejme tomu kolik Ah máš baterii, kolik máš v panelech, jak máš nastaveny Victrony, co máš okolo nich zapojené a hlavně jakou máš spotřebu.

Psát že není spotřeba je velice výmluvné a jako by jsi ani nevěděl jak co funguje nebyl jsi profík (podle odkazů pod tvými příspěvky) a jen okolo toho píšeš nesmysly s porovnávkou na SMA. Kdo si kupuje offgrid elektrárnu bez spotřeby El. energie? Já a kdokoli jiný má alespoň tu lednici, počítač, čerpadla ...
Jestli Vám pomáhají informace z mypower.cz jako mně podpořte ho třeba dobrovolnou rychlou QR platbou. Pro 50,-, 200,-, 500,- a 1000,- podporu stačí kliknout na částku. Já za poslední rok 1x 200,-, 1x 50,-
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1737
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Victron Energy MultiPlus

Příspěvekod tomas » stř dub 17, 2013 10:57 am

gupa: co ti chybí za informace k tomu, aby jsi sdělil jestli MultiPlus v zapojení dle obrázku výše dodává nebo nedodává do distribuční sítě energii a zda umí plynule řídit výkon BlueSolar Grid invertoru?
Když budu mít například 30kWp, 6xMultiPlus, několik kusů BlueSolar Grid invertorů, (možná i kogenerační jednotku), příkon elektřiny se bude pohybovat do 0kW do cca 30kW, akumulaci LiFePo4 20kW, přebytky energie do ohřevu vody (zásobník cca 15 tisíc litrů + TUV a vytápění) uřídí to MultiPlus plynule a bez dodávky do sítě nebo ne?
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2155
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Victron Energy MultiPlus

Příspěvekod RRR » stř dub 17, 2013 7:34 pm

Nechce se mi věřit tomu, že MultiPlus začne v tomto zapojení propouštět přebytečný výkon do vypnuté distribuční sítě.

Pokud bude výpadek sítě na AC in Victron okamžitě přejde z módu Charger do módu Inverter a za žádných okolností do sítě nic nepustí.
Pokud bude trvale odpojen vstup AC in Victron samozřejmě do sítě také nic dodávat nebude. Připnutí můžete řešit například pouze při nízkém napětí na bateriích pod stanovenou mez. Využít k tomu můžete programovatelné relé, které MutiPlus obsahuje. V každém ostrovním systému musí být rovnováha mezi výrobou a spotřebou. Pokud bude výroba nižší než spotřeba budou vybité baterie. Pokud bude výroba vyšší než spotřeba je nutné v každém ostrovním systému (i SMA) tuto výrobu spotřebovat jinak začne narůstat napětí a onGrid měniče spadnou. Pravda je že SMA na to má velice propracovaný systém maření energie tzv.Smart Load - ovšem za jaké peníze? Já doporučuji separátní měření baterií a na základě toho plynule regulovat přebytky přes SSR relé.
Pro případ "loď na moři" dochází k přebíjení akumulátorů. Což byl další fakt, kterému jsem moc nevěřil

Tahle "vlastnost" Vám právě dává možnost přiměřeně rychle přebytky zregulovat a snížit tak napětí na baterii opět do normálu.
Jinak nevím jaké máte info od SMA, ale v ČR se SMA výrobky pro ostrovní systémy nezabývá - tudíž nemají u nás žádnou podporu ani technickou. V těchto případech Vás pouze odkáží přímo na výrobce, někde mám možná ještě kontakt na jejich člověka přes ostrovní systémy v DE.
Uživatelský avatar
RRR
 
Příspěvky: 193
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm

Re: Victron Energy MultiPlus

Příspěvekod matej » stř dub 17, 2013 8:14 pm

Systémy s AC vazbou (SMA) a systémy s DC vazbou (Xantrex, Studer, Victron ...) je rozdíl dudy a nebe.
Systémy SMA pro ostrovní/hybridní systémy nedoporučuji. Na Amperu v Brně to srovnával jak pan Aleš Hradecký který měl Xantrex i SMA, tak i pan Mokřovský, jednoznačně lépe zvládnuté po topologické stránce i po stránce účinnosti jsou systémy s DC vazbou. Jediná výhoda, která může někoho nutit pořídit si systém s AC vazbou je, že tam lze pro měření veškeré vyrobené energie použít AC elektroměr, což je podmínka pro fakturaci Zeleného bonusu v ČR.

Co se děje v momentě když jsou akumulátory plně nabité a výroba ve FVE je vyšší než je spotřeba ve spotřebičích?


Nějak nechápu proč se pořád objevují dotazy jestli Victron, nebo jakýkoli jiný systém s DC vazbou bude dodávat do sítě proud. Bude, pokud mu to povolíte v jeho nastavení. V systémech s DC vazbou není žádný důvod proč by systém musel vyrobenou energii někam odvést. Přece od toho je tam ten MPPT regulátor, který dodává do akumulátorů energii pouze dokud nejsou nabité (fáze bulk, absorbtion) a pak jim dodává jenom tolik, aby je i vzhledem na odebíranou nebo neodebíranou energii nabité udržel (fáze float). Nikdy nedodává víc! Případná přebytečná energie ve fázích Absorbtion a Float z panelů prostě není odebrána a energie dopadajícího slunečního záření se vyzáří do okolí panelů ve formě tepla, přesně jako u ostrovního systému.
Naposledy upravil matej dne stř dub 17, 2013 8:34 pm, celkově upraveno 1
Pravda a Láska zvítězí!.
SOLARSERVIS.EU - Slnko do každého domu - Montáže hybridných a ostrovných FVE.
matej
 
Příspěvky: 816
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: Victron Energy MultiPlus

Příspěvekod matej » stř dub 17, 2013 8:32 pm

luge píše:Myslel som že Victron MultiPlus sa nevie prifázovať na sieť DS.Keďže je určený hlavne na lode.

Ale vie, veď je to hybridný menič. Loď keď je v prístave je tiež prifázovaná k prípojke v prístave.
Pravda a Láska zvítězí!.
SOLARSERVIS.EU - Slnko do každého domu - Montáže hybridných a ostrovných FVE.
matej
 
Příspěvky: 816
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: Victron Energy MultiPlus

Příspěvekod luge » stř dub 17, 2013 9:13 pm

matej píše:
luge píše:Myslel som že Victron MultiPlus sa nevie prifázovať na sieť DS.Keďže je určený hlavne na lode.

Ale vie, veď je to hybridný menič. Loď keď je v prístave je tiež prifázovaná k prípojke v prístave.

Myslel som prifázovat s dodávkou do siete.
luge
 
Příspěvky: 708
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Victron Energy MultiPlus

Příspěvekod gupa » stř dub 17, 2013 10:30 pm

Našel jsem ještě toto:
http://www.victronenergy.cz/upload/docu ... -%20EN.pdf
Ale. V případě quadra bych to raději přepnul na Out2 a In1 vypnul a přetahoval bych to do ohřívače. Pokud by nebyla spotřeba, byl nabitý ohřívač a baterie a slunce pražilo, je tu to odpojení kmitočtem, pro který je asistent, viz ten soubor v odkaze výš.

Jinak ten výčet je pěkný tunel na peněženku. Připadá mi to že to je návrh vymyšlený. Protože nepočítá s úsporou ale spíše je tak pro vyhození hodně peněz oknem za nefunkční a energii nešetřící sestavu.

tomas píše:gupa: co ti chybí za informace k tomu, aby jsi sdělil jestli MultiPlus v zapojení dle obrázku výše dodává nebo nedodává do distribuční sítě energii a zda umí plynule řídit výkon BlueSolar Grid invertoru?
Když budu mít například 30kWp, 6xMultiPlus, několik kusů BlueSolar Grid invertorů, (možná i kogenerační jednotku), příkon elektřiny se bude pohybovat do 0kW do cca 30kW, akumulaci LiFePo4 20kW, přebytky energie do ohřevu vody (zásobník cca 15 tisíc litrů + TUV a vytápění) uřídí to MultiPlus plynule a bez dodávky do sítě nebo ne?
Jestli Vám pomáhají informace z mypower.cz jako mně podpořte ho třeba dobrovolnou rychlou QR platbou. Pro 50,-, 200,-, 500,- a 1000,- podporu stačí kliknout na částku. Já za poslední rok 1x 200,-, 1x 50,-
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1737
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Victron Energy MultiPlus

Příspěvekod tomas » pon dub 22, 2013 7:28 pm

Děkuji všem za odpovědi a pomoc. Musím to teď na chvíli přerušit, musím teď řešit něco jiného. Vyřešit to ale musím, tak se k tomu asi za týden vrátím.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2155
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Victron Energy MultiPlus

Příspěvekod luge » pon dub 22, 2013 9:11 pm

luge
 
Příspěvky: 708
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Victron Energy MultiPlus

Příspěvekod tomas » ned kvě 05, 2013 7:27 pm

gupa píše:Našel jsem ještě toto:
http://www.victronenergy.cz/upload/docu ... -%20EN.pdf
Ale. V případě quadra bych to raději přepnul na Out2 a In1 vypnul a přetahoval bych to do ohřívače. Pokud by nebyla spotřeba, byl nabitý ohřívač a baterie a slunce pražilo, je tu to odpojení kmitočtem, pro který je asistent, viz ten soubor v odkaze výš.


Díky, tady jasně píšou že přebytečný výkon teče do distribuční sítě a když není síť k dispozici tak MultiPlus zvýšením frekvence výrobu energie vypne.

"6.5.1 What happens when the battery is fully charged?
All surplus PV power will be fed back into the grid. In case of a power outage, the inverter/charger will increase
its output frequency to limit the output from the PV inverter."

gupa píše:Jinak ten výčet je pěkný tunel na peněženku. Připadá mi to že to je návrh vymyšlený. Protože nepočítá s úsporou ale spíše je tak pro vyhození hodně peněz oknem za nefunkční a energii nešetřící sestavu.


Současná situace je taková: Jde o výrobní firmu s rodinným domem. Na střeše jedné budovy je již asi od roku 2010 FVE 12,15kW které distributor odmítl a stále odmítá povolit připojit do sítě. Distributor také odmítá navýšit hodnotu hlavního jističe z 3x50A na vyšší, což bylo požadováno z důvodů rozšíření výroby. FVE dosud fungovala a posilovala chybějící výkon z distribuční sítě. Přebytečný výkon šel do ohřevu vody ve velkých zásobnících (standardně ohřívané plynem) a teplá voda se spotřebovává ve výrobní technologii.
Musím tuto výrobnu energie zlegalizovat, to znamená zajistit tak, aby do sítě nic neteklo. To teď provizorně řeší wattrourer, ale není to dokonalé (energie teče i do sítě) a po ohřátí vody na maximální teplotu termostat vypne FVE, protože již není kam dávat přebytky. Ovšem spotřeba elektřiny trvá, ale FVE nemůže vyrábět, což je škoda :-(
V létě se má spustit výroba na dalších nových linkách a investor požaduje FVE rozšířit na další budovy. Výroba běží hlavně v létě, takže nedostatek slunce v zimě moc netrápí. Není potřebná ani velká kapacita akumulátorů.
Je nutné jen zamezit dodávku do distribuční sítě, přebytek výkonu přesměrovat do ohřevu vody a při ohřáté vodě plynule dle potřeby regulovat výkon FVE.
Na MultiPlus je super PowerAssist a bypass což nemá SMA ale pro AC vazbu bez dodávky do sítě nejde MultiPlus použít. A také nemá možnost plynulé zužitkování přebytečné energie.
Takže budu asi dělat návrh pro dvě varianty:
1. MultiPlus s DC vazbou, předělání stávající FVE na regulátory nabíjení a bez možnosti dalšího velkého rozšíření FVE.
2. SMA s AC vazbou s možností dalšího rozšiřování a s ohřevem vody přebytky energie.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2155
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Victron Energy MultiPlus

Příspěvekod gupa » ned kvě 05, 2013 9:42 pm

Asi bych na Victrony zapomněl v tomto případě, jedině kdyby byl hodně nafouknutelný rozpočet.

Velká baterie by bylo řešení.

Něco mne napadlo.

Předpokládejme ostrovní provoz s Victrony, SMA a jednou baterií. Dejme tomu 3x10kVA. Na tomto ostrovu by byly plynem temperované bojlery, VFE. Victrony by nabíjely baterie 3x140A z SMA, dávaly by frekvenci SMA, připojeny na síť by fyzicky nebyly. Konfigurace ostrov. Další Victrony např 3x 10kVA by byly propojeny s DS, ale jen se společnou baterií pro ostrov. Fungovaly by jako posilovač a přidávaly by až cca 3x 35A na větve ke strojům.

Baterie je velký problém ta by se musela navrhnout a hlavně spočítat opravdu pečlivě, každé opomenutí nebo zbytečné šetření vyjde v dlouhodobém horizontu draho.
Jestli Vám pomáhají informace z mypower.cz jako mně podpořte ho třeba dobrovolnou rychlou QR platbou. Pro 50,-, 200,-, 500,- a 1000,- podporu stačí kliknout na částku. Já za poslední rok 1x 200,-, 1x 50,-
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1737
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Victron Energy MultiPlus

Příspěvekod RRR » pon kvě 06, 2013 7:42 am

To už by byla lepší ta varianta 1. se záměnou současných měničů. Mimochodem proč by tato varianta byla bez možnosti dalšího rozšíření?
Uživatelský avatar
RRR
 
Příspěvky: 193
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm

Re: Victron Energy MultiPlus

Příspěvekod gupa » pon kvě 06, 2013 8:15 am

To rozšiřování je omezováno asi vzdálenostmi střech od sebe. Síťové měniče jsou od pohledu logické, spotřeba je posilována, přebytky tečou do vody, když je voda ohřátá, vypne se FVE. Změna na nabíjecí regulátory by byla podle mne zbytečná a dalo by se ušetřit pro větší baterii. Možná, že by se dalo ušetřit i tím oddělením na ostrov, protože přebytky by mohly jít např. do osvětlení nebo na nějakou jinou méně zatíženou větev a posilovače proudu DS by nemusely být vůbec potřeba a znovu se může volit větší baterie nebo ty měniče dát pro ostrovní větve které nebudou brát z DS. Při poruše a problému s ostrovem přepínač pro provozní zařízení bez ohřívače 1-0-2 na DS.
Jestli Vám pomáhají informace z mypower.cz jako mně podpořte ho třeba dobrovolnou rychlou QR platbou. Pro 50,-, 200,-, 500,- a 1000,- podporu stačí kliknout na částku. Já za poslední rok 1x 200,-, 1x 50,-
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1737
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Další

Zpět na Victron

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'