Stránka 1 z 1

Změna v zapojení RS485 mezi PIP5048MK a US3000C

PříspěvekNapsal: pát pro 17, 2021 12:25 pm
od ivoefo
Zdravím,

potřeboval bych poradit. Mám paralelně zapojenou kombinaci US3000C + US3000. Původně jsem měl pouze US3000 a ta byla propojena s LCD panelem 5048MK pomocí RS485, kabel jsem si dělal. Spojení funguje OK. Když chci teď opět propojit mastera (nyní US3000C) s LCD panelem, spojení nefunguje, protože došlo ke změně pinout na straně US3000C oproti US3000.

Přikládám obrázek, ze kterého to snad půjde pochopit. Nevíte někdo jak propojit na straně US3000C ten zelený a černý spoj?

Obrázek

Zelený by mohl snad zůstat, ale černý vede na straně BMS na pin 3, který nemá být podle dokumentace zapojený. Myslíte, že by měl jít na 4?

Ještě přidávám zapojení pinů pro RS485 z dokumentace k US3000 a US3000C

US3000 - RS485 pins
1 - RS485 B
2 - RS485 A
3 -
4 -
5 -
6 - GND
7 - RS485 A (recommended)
8 - RS485 B (recommended)

US3000C - RS485 pins
1 - NULL
2 - NULL
3 - NULL
4 - CAN-H (single group)
5 - CAN-L (single group)
6 - CAN-GND
7 - RS485 A
8 - RS485 B

Díky za každý nápad

Re: Změna v zapojení RS485 mezi PIP5048MK a US3000C

PříspěvekNapsal: pát pro 17, 2021 1:21 pm
od PetrDubi
Ahoj, co jsem rychle kouknul na zahraniční fóra, tak u té novější baterky by mělo stačit pouze propojení 3-7 a 3-8 a mělo by to normálně jet (pokud je správně nastavená rychlost a další parametry baterie). Takže je možný, že ty další dva vodiče co tam máš zapojený způsobují problém při komunikaci. zkus teda zapojit jenom vodiče A a B.

Ps: u toho původniho zapojení byly 4 vodiče, aby se zajistilo správné propojení bez ohledu na to, kam zapojíš který konec kabelu, ale u toho novejšího zapojení už musíš dodržet který konec kam zapopjíš.

Re: Změna v zapojení RS485 mezi PIP5048MK a US3000C

PříspěvekNapsal: pát pro 17, 2021 9:50 pm
od ivoefo
Ahoj Petře,

dík za rychlou reakci. Taky jsem našel jeden příspěvek, kde se psalo, že stačí zapojit jen ty dvě RS485A,B. Zkusím a dám vědět jak jsem dopadl.

Ivo

Re: Změna v zapojení RS485 mezi PIP5048MK a US3000C

PříspěvekNapsal: ned led 02, 2022 12:08 pm
od ivoefo
Takže po vánoční odmlce mohu potvrdit, že níže uvedené zapojení bez problémů funguje pro připojení baterie US3000C k ovládacímu panelu PIP5048MK.

Obrázek

Re: Změna v zapojení RS485 mezi PIP5048MK a US3000C

PříspěvekNapsal: ned led 02, 2022 12:47 pm
od camel1cz
Díky za informaci, čeká mě to teď před jarem a tohle pomůže!

Jak máš nastaveného axperta? Ty používáš volbu baterií PYL? Jakou verzi FW máš a jak se to chová? Jde čerpat celou energii baterie? Naposled co sem to řešil, tak to bylo vlastně nepoužitelné a muselo se jít na baterie USE.

Díky!

Re: Změna v zapojení RS485 mezi PIP5048MK a US3000C

PříspěvekNapsal: sob dub 16, 2022 9:58 am
od Divizna
Zdravím,
bojuji s propojením Axpert King 48V 5000 W PF 1 s trojicí US3000C baterek. Axpert King by měl mít podle všeho identické zapojení jako zmíněný LCD panel.

Hledal jsem už všechno možné a stále mi vyskakuje chyba 61 (ztráta komunikace s baterkami).

Kabel mezi baterky a měnič jsem měl dodaný, je zatavený, takže zapojení pinů není moc vidět, ale podle všeho byl zapojen identicky jako je návod zde. Pro jistotu jsem si vyrobil ručně druhý kabel se zapojením 5-7 a 3-8.
Měnič mám nastaven na PYL. Kabel je zapojen do správného portu na měniči a do RS485 portu (ne do CAN) na master baterii.

Jak je to s baud rate baterek? Dle návodu i dle fór na internetu se musí na master baterce dipem přepnout na 9600 (první DIP se přepne). Dle některých fór se to musí udělat na všech baterkách.

Jsem z toho už trochu zoufalý, v návodu to není jasně popsáno a z pípání měniče a chyby 61 už chytám rapl.

Poradí prosím někdo? Díky moc.

Re: Změna v zapojení RS485 mezi PIP5048MK a US3000C

PříspěvekNapsal: sob dub 16, 2022 8:14 pm
od turbyho
Jen dodam, ze u RS484 staci zapojovat jen a pouze A + B. Zem neni nutne zapojovat a kdyz uz tak jen kdyz je stineny kabel a jen na jednom konci kvuliva pripadnym zemnim smyckam.

Pokud je kabelaz spravne, zkontroluj rychlost a v pripade rs-485 se ujisti, ze bms ma spravnou adresu kterou pouziva menic pro komunikaci s bms.

Re: Změna v zapojení RS485 mezi PIP5048MK a US3000C

PříspěvekNapsal: ned dub 17, 2022 2:32 pm
od Divizna
Díky moc za rady.
Mám propojeno jen A + B, zem zapojena není. U kabelu, který jsem si vyrobil zapojena není, dodaný kabel má na jedné straně stíněný konektor a na druhé nestíněný, takže tam je asi zapojená na jedné straně. Nefunguje ale ani jeden kabel.

Rychlost jsem zkoušel nastavit na 9600 (DIP 1 = ON), nejprve jen u master baterky, následně i u všech baterek - nepomohlo, vždy vyskočí po třech minutách od zapnutí sestavy chyba 61.

Jak zjistím tu adresu BMS? V manuálu jsem to nikde nenašel.

Axperta jsem kupoval na místním eshopu, takže předpokládám, že to bude čerstvá dodávka, nebo je nutné řešit nějaký FW? Četl jsem něco o problémech s komunikací u starších FW Axpertů, ale to byly příspěvky kolem roku 2020, takže předpokládám, že FW už bude ok. Lze ho vyčíst případně na displeji?

Re: Změna v zapojení RS485 mezi PIP5048MK a US3000C

PříspěvekNapsal: pát dub 29, 2022 11:03 pm
od turbyho
nejsem expert na axperty, ale mam tuseni, ze se u novejsich modelu menil komunikacni protokol. ale fakt bez zaruky. je to jen jpp.

Re: Změna v zapojení RS485 mezi PIP5048MK a US3000C

PříspěvekNapsal: pát čer 17, 2022 9:07 pm
od polom123456
Jak jsi dopadl se zapojením axperta s pylontech us3000c ? Taky řeším stejný problém a nic nepomáhá. díky za info

Re: Změna v zapojení RS485 mezi PIP5048MK a US3000C

PříspěvekNapsal: pát čer 17, 2022 11:12 pm
od Neo